25-04-2024 15:05

Serkan Yeşildağ: Yumurta

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/04/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Ramazan’ı ve finalinde bayramını yaşayacağımız bu nisan ayında içim küçük umutlarla dolu. Tıpkı küçük ama marifetleri büyük yumurtalar gibi.

Hepimiz, birçoğumuz hatta bütün kainat, bu ucuz ama çok değerli yiyeceği ya yiyoruz ya tokuşturuyoruz ya da kuluçkaya yatırıp yeni canlılar olarak çoğaltıyoruz.

Kimde yok ki yumurta. Tavukta, kazda, ördekte, bıldırcında, deve kuşunda… Adını sayamadığım birçok canlıda… Kimisi yenir, kimisi süs olarak kullanılır. Marifetleri saymakla bitmez. Kullanılmayan mutfak hemen hemen yok gibidir. Ya da kullanılmayan pasta, börek, kek, tatlı, ekmek.

Öyle ki ekmekten sonra gelir. Pahalı olması ekonomik göstergedir. Onun pahalı olduğu ülkede ekonomi kötü demektir.

***

 

Tarihi bilinmemekle birlikte geleceği hakkında da pek konuşulmaz. Seveni olduğu kadar sevmeyeni de vardır. Ama sevmeyenler dahi kendisini direk yemese bile bir şeylerin içinde yer, farkında bile olmaz.

Bağlayıcıdır, kabartıcıdır. Lezzet, kıvam, ne ararsan vardır onda. Özellikle kahvaltıların olmazsa olmazıdır. Adeta o yoksa masada eksik vardır.

Bu kadar çok anlam ve önemi bir arada barındıran, ufak tefek, bazen büyük, sevecen yumurtalar bizi her zaman bereketlendirir. Ona bir gün atfeden ülkeler dahi vardır. “Dünya Yumurta Günü” gibi. Bence sonuna kadar hak ediyor. Ya sizce?

***

 

Son zamanlarda sadece adının kullanıldığı restoranlar açılıyor. Yeni işletmecilere tavsiyemdir, değerlendirilebilir.

Burgeri, sandiviçi, pastaları, aldantesi, haşlanmışı, peynirlisi, kayısı kıvamlısı, omleti, menemeni, poşesi, hatta ızgarası bile mümkün artık.

Hakkında kitap, roman yazılacak kadar değerli bu ürün için ‘En çok sahurda tüketilmeli’ diyor diyetisyenler. İftara kadar olan uzun saatler öncesinde ‘sofranızdan eksik etmeyin diyorum’ ben de. Lütfen onu hafife almayın ve tüketin.

Şimdiden hayırlı Ramazanlar ve hayırlı, bereketli, tatlı bayramlar dileyerek, sizi tarifimizle baş başa bırakıyorum.

Sahurda ve bayram sabahı kahvaltıda yumurta (çılbır)

Malzemeler:

  • 5 adet yumurta
  • 200 gr yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 50 gr zeytinyağı
  • 2 dilim ekşi mayalı ekmek
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

Yapılışı :

Bir tencereye su doldurun ve orta ateşte ısıtmaya başlayın. Su kaynamaya başladığında içerisine tuz ve sirke ekleyin. Yumurtanın bir tanesini kaseye kırın, kaseden sıcak su içerisine yavaşça bırakın.

Tüm yumurtalar için aynı işlemi tek tek yapın. Suyun kaynamamasına özen gösterin, gerekirse bir süre sonra ocağı kapatın. Pişen yumurtaları bir kevgir ile tek tek sudan çıkarın, peçete ile kevgirdeki fazla suyu alın, servis tabağına yerleştirin.

Zeytinyağını küçük bir tavada ısıtın, içerisine pul biber ve tuz ekleyin. Ekmeği kızartın. Bir kasede yoğurt, sarımsak ve tuzu karıştırın. Hazırladığınız yoğurdu kızarmış ekmeklerin üzerine ekleyin. Ekmeğin üzerine pul biberli tereyağı ve yumurtaları da ilave edin.

AFİYET OLSUN

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.