20-04-2024 00:32

Otomotiv sektöründe de iddialı: Selman Yıldırım

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/11/2022
İlimizde hem iş dünyasının hem de siyaset çevrelerinin yakından tanıdığı Selman Yıldırım, inşaattan sonra otomotiv sektöründe de başarılı çalışmalara imza atıyor
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Zeynep Akar   Fotoğraflar: İsmail Hakkı Timuçin

Gerek iş hayatındaki başarılı çalışmaları gerekse Kocaeli siyasetindeki aktif rolüyle yakından tanıdığımız iş insanı Selman Yıldırım, çalışma alanına yeni bir sektör daha ekledi. İnşaat mühendisi olan ve bugüne dek başta Başiskele’de hizmet veren Tryp by Wyndham olmak üzere sayısız projeye imza atan Yıldırım, şimdi de otomotiv yan sanayi alanında başarıdan başarıya koşuyor. Pandemi dönemini yeni fikirleri hayata geçirmek için bir fırsat olarak değerlendiren Selman Yıldırım, kayınbiraderi Murat Kartal ile birlikte Adapazarı’nda, otomotiv yan sanayi ürünlerinin boya işini yapan Picasso Toz ve Yaş Boya fabrikasını kurdu. İş hayatındaki tecrübesini, ortağı Murat Kartal’ın otomotiv sektöründeki bilgi ve deneyimiyle birleştiren Yıldırım, kısa sürede hatırı sayılır bir ilerleme yakalamayı başardı. Aralık 2020’de kurulan Picasso Toz ve Yaş Boya’da sektörün devleriyle çalışmanın gururunu yaşayan başarılı iş insanı, bu sektörde hizmet vermenin kendisini heyecanlandırdığını söylüyor. 2024 yılında aynı alanda üretim yapmayı da hedefleyen Selman Yıldırım ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Selman Bey, otomotiv sektörüne girme fikri nasıl doğdu?

Pandemi, her sektör için zorlu bir süreçti. Hayat bir süreliğine durmuş olsa da aslında bu dönemde pek çok kişi ve kurum farklı projeleri hayata geçirdi, atılımlar yaptı. Biz de bu zorlu süreci, krizi fırsata çevirme noktasında yeni fikirler oluşturarak değerlendirdik. Daha önce bu alanda çalışmış bir dostum, otomotiv sektörüne boya hizmeti verme işinden ve bu işin geleceğinin çok parlak olduğundan bahsedince fikri benimsedim. Kayınbiraderim Murat Kartal’ın da daha önce aynı sektörde görev yapmış olması, araştırma aşamasında işimizi kolaylaştırdı. Sıkı bir fizibilite çalışmasından sonra bu sektöre Murat ile birlikte adım atmaya karar verdik ve Picasso Kuru ve Yaş Boya’yı kurduk.

Oldukça yabancı olduğunuz bir sektöre, tam da pandemi döneminde girerken hiç endişelenmediniz mi?

Hala içerisinde bulunduğum inşaat sektörü Türkiye’deki ekonomik dalgalanmalardan çok fazla etkileniyor. Sektörde sürekli inişli çıkışlı bir grafik var. Sanayi üretimine baktığınızda ise aynı sıkıntıların yaşanmadığını görüyorsunuz. Kocaeli ve Sakarya bölgesinde Ford, Hyundai, Toyota, Başak Traktör gibi birçok otomotiv ana sanayi fabrikası var ve bu fabrikalar tedarikçi ağlarını sürekli genişletiyor, standartlarına uygun tedarikçi arıyorlar. Bölgede ciddi bir yan sanayi piyasası var. Bu nedenle finansal olarak büyük bir risk aldığımızı düşünmüyorum. İşin teknik kısmını da uzun süre bu alanda görev yapmış olan Murat üstlenince sektöre girerken ciddi bir endişe duymadım.

SEKTÖRÜN DEVLERİYLE ÇALIŞIYORUZ

Picasso Toz ve Yaş Boya, hangi hizmetleri veriyor?

Otomotiv ana sanayisine tedarikçilik yapıyoruz. Onlardan ya da tedarikçilerinden gelen çelik araba jantları, koltukların demir aksanları, demir ve saç profil, alüminyum profil, ferforje çeşitleri, bisiklet gövdeleri ve şase gibi parçaların önce yüzey temizliğini, ardından boyama işini yapıyoruz. Daha sonra da kontrolleri yapıp sevkini gerçekleştiriyoruz.

Hangi fabrikalara hizmet veriyorsunuz?

Biz hem ana sanayi ile hem de ana sanayiye bağlı diğer tedarikçilere çalışıyoruz. Ana sanayi olarak TIRSAN, OTOKAR, BMC, Volta Motor, Başak Traktör gibi sektörün önde gelen otomotiv firmalarına hizmet veriyoruz. Bunun yanı sıra mobilya ve alüminyum sektörüne de hitap ediyoruz. Ferforje, çelik kapı, korkuluklar, metal pano, metal stant, tel çit, panel çit malzemeleri, saç levhalar, büyük makine gövdeleri, inşaat-iskele-kalıp sistemleri, aydınlatma direkleri, raf sistemleri, tabela ve reklam ürünleri, dış ve iç cephe giydirmeleri, makine ve aksanları, oto aksesuarları ve her türlü makine parçalarını boyayıp teslim ediyoruz.

Bu hizmet kaç metrekarelik alanda veriliyor?

Şirketimiz şu an bin 200 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 4 bin 200 metrekare alan içerisinde hizmet veriyor. 20 kişilik bir ekiple çalışıyoruz.

SORUMLULUĞUMUZUN FARKINDAYIZ

Sizce bu sektörde başarılı olmak için gereken en önemli nokta hangisi?

İşinizi iyi yapmak ve kalite. Önceliğimiz müşteri memnuniyeti. Üstlendiğimiz işi en iyi ve en hızlı şekilde teslim etmeyi prensip haline getirdik. Bunun devamı için de sektörün en deneyimli ekibiyle çalışıyor, çevre dostu yeni teknolojilerden faydalanıyoruz. Kalite kontrol sistemimiz devamlı işliyor. Müşteriye teslim edilmeden önce her ürünümüz darbe, boya yaşlandırma, cross cut gibi testlerden geçiyor. Fırın ve tabancaların kalibrasyonları da çok önemli. Boyadığımız parçalar ana sanayiye gidiyor ve biz sorumluluğumuzun farkındayız. Otomotiv sektöründe bizim yaptığımız iş, parçaların paslanmasını önleyerek aracın ömrünü uzatıyor.

Şu anda sadece boyama hizmeti veriyorsunuz, işin üretim kısmına geçmek gibi bir planınız da var mı?

Bu sektörde ne kadar büyüyeceğimizi zaman gösterecek. Kurulalı henüz 22 ay olmasına rağmen şu anda yüzde 60 kapasiteyle çalışıyor, yıl sonunda yüzde 100 kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. Toz ve yaş boya alanında kapasite olarak Sakarya’da ilk üçteyiz. Boyanın kalitesi ve uygulaması konusunda öne çıkıyoruz. Bununla beraber Sakarya bölgesinde mevcutlar ve hayata geçeceklerle birlikte 7 adet organize sanayi bölgesi bulunuyor. Dolayısıyla burası lojistik konusunda çok avantajlı bir bölge ve ciddi yatırımlar geliyor. Bizim çalıştığımız sektördeki firmalara baktığımızda, sürekli büyüdüklerini görüyoruz. Bizden de sadece boyayla sınırlı kalmamamızı, büyümemizi istiyorlar. Bunun için de çeşitli destekler sunuyorlar. Kapasitemizi doldurduktan sonra üretimle ilgili bir sürece girmek istiyoruz ve bu konuda piyasa araştırmalarımızı yapıyoruz. Sektörde öncü olarak ana sanayilere parça üretmeyi planlıyoruz. 2023’te bu konuda mesafe almış olacağız.

BÜYÜMEYİ HEDEFLİYORUZ

Bu yeni sektörü sevdiğinizi görüyorum…

Benim mesleğim inşaat mühendisliği, bu zamana kadar odak noktam hep inşaattı. Sanayi ise bilmediğim bir sektördü ama işin içine girdikçe çok keyif aldım. Bu sektörde işinizi iyi yaptıktan ve sahiplendikten sonra ciddi paralar kazanarak büyüyebilirsiniz. Kendini korumanın kolay olduğu bir sektör. Biz de önümüzdeki sene büyüyerek otomotivde farklı alanlara girmeyi hedefliyoruz. Avrupa’nın yan sanayiye ihtiyacı olduğunda, ilk uğrak noktası Çin’di ancak pandemiden sonra tüm markalar Türkiye’ye yöneldi. Hukuksal sorunlar çözüldükten sonra Türkiye yan sanayide önemli bir yatırım noktası haline gelecek. Biz de bu gelişimi takip etmeye çalışıyoruz.

Selman Bey, inşaat sektöründeki projelerinize de devam ediyor musunuz?

Evet, inşaat sektöründeki işlerim de devam ediyor. Gebze’de Türk Eğitim Vakfı'nın ortak olduğu okul inşaatına devam ediyorum. Ayrıca Çekmeköy-Sancaktepe metro istasyon binalarının kazı çalışmaları bitti, bu ay itibariyle bina yapımına başlanıyor. İnşaat sektöründe görüşmeleri süren başka projelerimiz de var ancak ben şu anda otomotiv yan sanayide büyüme konusuna daha fazla odaklanmış durumdayım.

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # otomotiv # insaat # selmanyıldırım

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.