13-09-2024 10:43

Yenilikleri yakından takip ediyor: Uzm. Dt. Gülyar Güler

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/11/2022
Ortodonti uzmanı Gülyar Güler, yeni nesil diş tedavi yöntemlerini kullanarak hastalarının yüzünü güldürüyor
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Serpil Çolak Türkoğlu Fotoğraflar: İsmail Hakkı Timuçin

Özel Prodent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde ortodonti uzmanı olarak görev yapan Uzm. Dt. Gülyar Güler, dijital çağdaki gelişmeleri yakından takip ederek, hastalarına en güncel tedavileri uyguluyor. İşte yeni nesil tedavi yöntemlerinden biri olan, ‘telsiz ortodonti’ de denilen şeffaf plak tedavisiyle ilgili merak ettiğiniz her şey bu röportajda. Çocukluğundan beri hayalini kurduğu mesleği yaparken kendini sürekli geliştirmeyi de ihmal etmeyen Uzm. Dt. Gülyar Güler’i dinlerken kafanıza takılan tüm sorulara yanıt bulacaksınız. Hazırsanız, başlıyoruz.

Gülyar Hanım, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1986 yılında İzmit’te doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Kocaeli’de tamamladım. Merkez Bankası Derince Anadolu Lisesi’nden 2005 yılında mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde lisans eğitimine başladım. Diş hekimliği, çocukluğumdan beri düşündüğüm, yapmak istediğim bir meslekti. 2009 yılında Polonya Poznan Tıp Bilimleri Üniversitesi’nde yaz stajı yapma fırsatım oldu. 2011 yılında üniversiteden mezun oldum ve şu anda da çalıştığım, bir parçası olmaktan her zaman mutluluk duyduğum Özel Prodent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde diş hekimi olarak çalışmaya başladım. Bir süre diş hekimi olarak çalıştıktan sonra uzmanlık sınavını kazandım ve 2018 yılında Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti bölümünde uzmanlık eğitimimi tamamladım. Kamuda 3 yıl ortodonti uzmanı olarak çalıştıktan sonra ayrıldım ve eski iş yerime geri döndüm. 2021 Kasım ayından bu yana Özel Prodent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde ortodonti uzmanı olarak çalışıyorum.

Ortodontiyi seçmenizin özel bir nedeni var mı?

Diş hekimliği sürekli gelişen, dinamik bir meslek. Ortodonti de diş hekimliğinin son yıllarda en çok değişim ve gelişim gösteren branşlarından biri. Hastalara kendi doğal dişleriyle istedikleri gülümsemeyi, estetiği ve tabii ki bununla birlikte ideal çiğneme fonksiyonunu kazandırabilmek mesleki olarak beni tatmin ediyor.

Ortodonti tam olarak hangi rahatsızlıklarla ilgilenir?

Ortodonti; çene, diş ve yüz bozukluklarının teşhis, tedavi ve önlenmesiyle ilgilenir. Önde konumlanmış, düzensiz, birbiriyle doğru temas etmeyen dişler yüz görünümünü etkileyebilir, çene hareketlerinde kas koordinasyon bozukluğu veya ağrı şeklinde problemlere yol açabilir, çiğneme, yutma ve konuşma gibi fonksiyonları olumsuz etkileyebilir. Dişlerdeki düzensizlikler ve çenelerin uyumsuzluğu travma, diş eti hastalıkları veya diş çürümesine karşı daha fazla duyarlılığa sebep olabilir.

SÜT DİŞLERİ ÖNEMLİ

Çocuklarda ve yetişkinlerde en çok hangi ortodontik rahatsızlıklarla karşılaşıyorsunuz?

Çocuklarda çapraşıklık, çene gelişimindeki bozukluklar ve erken dönemde süt dişlenmeden daimi dişlenmeye geçerken sürme problemleriyle karşılaşıyoruz. Sürme problemlerine genellikle süt dişlerinin erken kaybı neden oluyor, bu nedenle süt dişlerindeki çürükler tedavi edilmelidir. Bu dönemde ayrıca parmak emme, kalem ısırma, dil itme gibi alışkanlıklara bağlı olarak çene yapısında ve diş konumlarında bozulmalar meydana gelebiliyor. Bu alışkanlıkların erken yaşta tespit edilmesi ve çocuğun bu alışkanlığından vazgeçmesini sağlamak önemli. Burundan rahat nefes alamayan çocukların özellikle gece uyurken ağız solunumu yapmaları sonucu üst çenede darlık meydana gelebiliyor. Çenelerin gelişimindeki bozukluklar ve uyumsuzluklar erken yaşta tespit edilebilir ve ortodontik tedavi ile küçük çocuklarda çene gelişimi desteklenebilir. Yetişkinlerde ise daha çok çapraşıklık, iskeletsel /dişsel kapanış bozuklukları, eklem problemleriyle karşılaşıyoruz.

Çocuklarda ortodontik tedaviye kaç yaşında başlanmalı?

İlk ortodontik muayene süt dişlerinin düşüp daimi dişlerin sürmeye başladığı 6-7 yaşlarında yapılmalı. Ortodontik tedaviye başlama zamanı hastanın muayenesi sonucu belirlenebilir. Eğer çenelerde gelişim bozukluğu varsa genellikle 8-11 yaşlarında, çenelerde gelişim bozukluğu yoksa daha sonraki zamanlarda tedaviye başlanabilir.

3 BOYUTLU PLANLAMA

Tedavi süreci hakkında bilgi verir misiniz?

Ortodontik muayenesi yapılan hastanın ölçülerini ve fotoğraf kayıtlarını alıyoruz. Yapılan klinik muayene, mevcut röntgenler, alınan ölçüler ve fotoğraflarla birlikte hastanın beklentilerini de dikkate alarak, hastaya özel tedavi planlamasını oluşturuyoruz. Ortodontik tedavi süresi bireyden bireye ve ortodontist tarafından verilen kurallara ne kadar uyulduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Günümüzde tedavi süresini kısalttığı söylenen birçok teknik olsa da ortalama bir tedavi 18-24 aydır.

Cerrahi müdahalenin gerektiği durumlar nelerdir?

Alt ve üst çenesinde veya her ikisinde şekil bozukluğu bulunan, yüzünde asimetrisi olan ya da diş bozukluğu sadece ortodontik tedavi ile düzelemeyecek kadar şiddetli olan kişilerin tedavisi ortognatik cerrahi ile yapılabilir. Ortognatik cerrahi hastaları ameliyattan önce ortodontik tedavi görmelidir. Son yıllarda diş hekimliğindeki dijital yenilikler sayesinde ortognatik cerrahi ameliyatı olacak hastaların 3 boyutlu ameliyat planlamasını yapmak, tedavi sonunda yüzdeki değişimin simülasyonu ile hastaya ameliyattan önce sonucu tahmini olarak gösterebilmek mümkün. Kliniğimizde de 3 boyutlu planlama ve simülasyon için yazılım programını kullanıyoruz.

ŞEFFAF PLAKLAR

Telsiz ortodonti de denilen şeffaf plak tedavisinin artıları nelerdir?

Şeffaf plaklarla, diş teli kullanmadan çapraşık dişlerin tedavisini yapmak mümkün. Şeffaf plaklar kişiye özel olarak üretilir, şeffaf görünümlü olması sebebiyle konuşurken veya gülerken plağınızı neredeyse hiç kimse fark etmez. Tedavinin başlangıcında, tedavi sonucu hekim tarafından dijital ortamda 3 boyutlu olarak hasta ile paylaşılabilir. Böylece en başından, hastalarımız dişlerinin tedavi sonunda nasıl görüneceğini bilir ve tedaviye başlama kararını daha rahat verebilir. Şeffaf plakların kullanımı kolay ve konforludur. Özel günlerde, yemek yerken ya da bir şeyler içerken şeffaf plaklar kolaylıkla çıkarılıp, geri takılabilir. Kişisel diş temizliği ve ağız hijyeni sağlamak diş teli tedavisine oranla daha kolaydır. Kontrollerde; randevu süreleri daha kısa ve kontrol sıklığı daha azdır. Bu nedenle şehir dışında veya yurt dışında yaşayan hastaların öncelikli olarak tercih ettiği bir tedavi seçeneği haline gelmektedir.

Şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavide süreç nasıl ilerliyor?

İlk olarak hastanın dijital ölçü ve fotoğraf kayıtlarını alıyoruz. Dijital ölçü sayesinde alt ve üst çene ile üzerlerinde bulunan dişleri bir bilgisayar ekranında görebiliyoruz. Böylece ilk randevuda hastalarımıza tedavi sonunda dişlerinin ‘yaklaşık olarak’ nasıl görüneceğini gösterebiliyoruz. Bilgisayar ortamında elde edilen tedavi planına göre plaklar üretiliyor. Plaklar 1 ay içerisinde elimize ulaşıyor ve tedaviye başlıyoruz.

KULLANIMI KOLAY

Şeffaf plaklarla ortodontik tedavide kontroller hangi sıklıkla yapılıyor?

Kontrol randevuları sıklıkla 8-12 hafta arasında değişiyor. Hastanın dişlerindeki çapraşıklık ve bozukluk durumuna göre bu süre daha kısalıp uzayabiliyor.

Şeffaf plaklar günde kaç saat takılıyor?

Hastalarımıza plaklarını günde en az 20 saat kullanmalarını, sadece yemek yerken çıkarmalarını tavsiye ediyoruz.

Şeffaf plakların bakımı nasıl yapılıyor?

Şeffaf plaklar gün içerisinde iki kere diş fırçası ve macun ile temizlenebilir. 10-14 günde bir, bir sonraki plağa geçtiğimiz için de plaklar bu zaman aralığında temiz kalacaktır.

Şeffaf plakları herkes takabilir mi?

Teller ve braketlerle yapılan ortodontik tedavilerde olduğu gibi 7-8 yaşından itibaren, sağlıklı diş ve diş etlerine sahip herkese şeffaf plaklarla ortodontik tedavi uygulanabilir.

Çocuklarda şeffaf plaklarla tedavinin bir avantajı var mı?

Çocuk hastalarda kullandığımız klasik apareyler yerine plakları tercih ettiğimizde hem apareyin etkisini hem de dişleri sıralayarak tellerin etkisini beraber kullanabiliyoruz. Çocuk hastalar plakları çıkarabildikleri için dişlerini daha iyi fırçalayabiliyorlar ve daha az yeni çürükle karşılaşıyoruz. Estetik olarak daha az belli olması da gençlerin plaklarla tedavilere daha motive olmasını sağlıyor. Plakların yemek yerken çıkarılabilmesi de tedavi sürecine olan uyumlarını arttırıyor.

GÜNCEL TEDAVİLER

Gülüş tasarımı da yapıyor musunuz?

Ortodontik tedavinin amacı hastaya kendi dişleri ile en güzel estetiği ve gülüşü sağlayabilmek. Bunu yaparken diş ve diş etlerini bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Eğer gerekiyorsa; tedavi sonunda diş ve diş etlerine gerekli uygulamaları yaparak, ideal estetik gülüşü sağlıyoruz.

Gülyar Hanım, son olarak ileriye dönük hedeflerinizden de bahseder misiniz?

Dijitalleşme ile birlikte ortodontik tedavilerde ciddi değişim ve gelişimler başladı. Bu süreci yakından takip ediyorum ve güncel tedavileri klinik pratiğimde uygulamaya devam etmek istiyorum.

 

İLETİŞİM:

Adres: Ömerağa Mahallesi, Alemdar Caddesi, Soydan İş Merkezi, Kat: 4, No: 119 İzmit/ KOCAELİ

Telefon: 0262 324 49 47

GSM: 0541 103 41 10

i prodentkocaeli/dr.gulyargular

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # diş # diş sağlığı # gülüş # sağlık

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.