23-04-2024 22:13

Optik sektörünün yükselen yıldızı: Olibya Optik

   2 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/04/2023
İlimizin genç ve başarılı optisyenlerinden Ece Bal tarafından geçtiğimiz ay hizmete açılan Olibya Optik, gerek ürün ve hizmet kalitesi gerekse şık mağazasıyla adını kısa sürede duyurmayı başardı
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Beykent Üniversitesi’nin optisyenlik bölümünden dereceyle mezun olan optisyen Ece Bal, kısa bir süre önce hizmete açtığı Olibya Optik ile ilimize yepyeni bir marka kazandırdı. Alanındaki eğitimi, bilgisi, donanımı ve kullandığı son teknoloji ürünü cihazlarla da kısa sürede farkını ortaya koyan Ece Bal, Olibya Optik’te başta numaralı gözlük olmak üzere güneş gözlüğü, çerçeve ve lens çeşitleri üzerine çok geniş bir yelpazede hizmet veriyor. Ürün çeşitliliği ve hizmet kalitesinin yanı sıra göz alıcı mağaza tasarımıyla da dikkatleri çeken Olibya Optik’te dünyaca ünlü markaların en şık modellerini bulmak mümkün. “Kocaeli halkına, her zaman en yenisini ve en farklısını tanıtmak için yola çıktım” diyen Ece Bal ile akıllara takılan pek çok sorunun cevabını içeren, keyifli bir söyleşi yaptık…

Ece Hanım, bize kendinizden bahseder misiniz?

23 yaşındayım, Artvin doğumluyum. Ticaretle uğraşan bir baba ve ev hanımı annenin ilk çocuğuyum. Aileme oldukça bağlıyım, beraber vakit geçirmekten çok keyif alırız. İlköğretim ve liseyi Artvin’de tamamladıktan sonra ailemle birlikte İzmit’e yerleştik. Beykent Üniversitesi Optisyenlik Bölümü mezunuyum. Yeni yerler keşfetmeyi, doğayı çok seviyorum; fırsat buldukça doğa yürüyüşleri yaparım.

 

Optisyen olmaya nasıl verdiniz? Bu alanda bir eğitim aldınız mı?

Optisyen olan abi-kardeş kuzenlerimin mağazasını ziyarete gittiğim bir gün, atölyede çok keyif aldığımı fark ettim ve optisyen olmaya karar verdim. Beykent Üniversitesi Optisyenlik Bölümü’nden derece ile mezun olup işimi yapmaya başladım.

 

Optisyenler, hangi konularda hizmet verir?

Başta numaralı gözlük olmak üzere güneş gözlüğü, renkli lens, numaralı lens, numaralı renkli lens, numaralı güneş gözlüğü, prograsif cam, kişinin yüz hatlarına uygun çerçeve seçimi gibi konularda hizmet veriyoruz. Sonuç olarak halk tabiriyle ‘gözlükçülük’, görme problemleri olan kişilerin yaşam kalitesini arttıran önemli bir meslektir. Optisyenler kişilerin ihtiyaçlarını anlayarak en iyi görüş deneyimini sağlamak için uzmanlaşmış kişilerdir ve teknolojik gelişmeler sayesinde kişilere daha fazla seçenek sunmaktadırlar.

 

SON TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ CİHAZLAR

Olibya Optik ne zaman kuruldu? Kaç metrekarelik bir alanda hizmet veriyorsunuz?

Olibya Optik’in kapılarını geçtiğimiz ay açtık. Misafirlerimize 120 metrekarelik bir alanda hizmet veriyoruz. Müşteri memnuniyetinin en önemli önceliğimiz olduğunu söyleyebilirim. Bu anlamda her zaman en yenisini ve en farklısını tanıtmak istiyoruz. Mağazanın dizaynının da özel ve farklı olmasını istedik; Olibya Optik’i uzun ve yorucu uğraşlar sonucu kurduk. Mağazamı açmaya karar verdikten sonra en büyük destekçim yine ailem oldu.

 

Olibya, sektöre ne gibi yenilikler getirdi?

Olibya Optik olarak yüksek kalitemizden ve memnuniyet sağlayan hizmet anlayışımızdan taviz vermeden çalışıyoruz. İnsan sağlığını ön plânda tutarak; mağazamızı tercih eden misafirlerimizin ihtiyaçlarına yönelik, kaliteyi ve şıklığı ulaşılabilir fiyatlara sunmayı hedefledik. Sektördeki modayı takip ederek misafirlerimizi en güncel modellerle buluşturuyoruz. Son teknoloji ürünü cihazlarımızla kusursuz hizmet vermeyi amaçladık.

SIK YAPILAN HATALAR

Alanınızla ilgili olarak hangi cihazları kullanıyorsunuz?

Başta profesyonel odak alma cihazı olmak üzere fokometre, otomatik cam kesme makinesi, ısıtıcı gibi cihazları ve küçük el aletlerini kullanıyoruz. Sizlere biraz odak alma cihazından bahsetmek isterim… Öncelikle odak almak, net bir görüş için çok önemli. Bu konuda profesyonel odak alma cihazımız ile ölçme ekranından PD, verteks, pantoskopik açı ölçülerine rahatça ulaşıyoruz. Cihaz ayrıca 3D cam modelleme ve boyama, lens seçimi, lens deneme, fotoğraf ve video ile çerçeve seçimi, 3D görsel konu anlatımları ve göz kusurlarıyla ilgili bilgiler de sunuyor.

Güneş gözlüğü, çerçeve ve lenste hangi markalarla çalışıyorsunuz?

Mağazamızda her gruptan çeşitli markalarla çalışıyoruz. Başlıca güneş gözlüğü ve optik gözlük markaları arasında Serengeti, Tom Ford, Burberry, Bvlgari, Silhouette, Chopard, Versace, Prada, Porsche Desing, Emporio Armani, Dolce&Gabbana ve Ray-Ban’ı sayabilirim. Çok yakında mağazamızda olacak farklı markaların siparişlerini de oluşturduk. Cam firmalarından Seiko, Zeiss, Essılör, Rodenstock, Kodak, Novax gibi markalarıyla; lens grubunda ise Acuvue Oasys, Alcon, CooperVision, Freshlook, Softlens, Bausch Lomb Ultra, Elegance ile çalışıyoruz.

Çerçeve seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Müşterilerinizi ne şekilde yönlendiriyorsunuz?

Çerçeve seçiminde; yüz hatlarına uygun doğru ekartman (ön çerçeve genişliği, köprü uzunluğu, sap uzunluğu gibi yüz şekline göre uygun ölçüler), uygun burun aralığı ve pupila mesafesi, kullanıcının ihtiyaçlarını doğru materyallerle buluşturmak, bunun yanında estetik algısına hitap edebilmek oldukça önemlidir. Örneğin, bazı müşterilerimizin cildi metale karşı alerjik reaksiyonlar oluşturabiliyor. Bu noktada kendilerine nanoteknoloji ile üretilmiş gözlük çerçeveleriyle destek veriyoruz. Bazen de müşterilerimiz akıllarındaki modeli anlatıp, ısrarla bu modeli isteyebiliyor. Bu noktada da bahsettiğim önemli konularda kendilerine bilgi verip, seçim konusunda doğru yönlendirmeye çalışıyoruz.

 

Kişilerin gözlük/çerçeve seçiminde en sık yaptığı hatalar nelerdir? Bu hatalar hangi sorunlara sebebiyet verebilir?

Sadece estetik algısını düşünüp çerçevenin ekartmanını önemsemediklerinde, gözlük şakaklara baskı yapabiliyor; bu da bir süre sonra kişide baş ağrısına sebebiyet verebiliyor. Bunun dışında çerçevede doğru kol uzunluğu olmazsa, gözlüğün burun ucuna düşmesi kaçınılmaz oluyor. Çerçeve seçiminde bir diğer önemli unsur da gözlüğün göz çukurunu ve göz kapağını doldurmasıdır. Bu olmadığı takdirde kullanıcı boşluktan görüntü aldığı için camı verimli bir şekilde kullanamaz.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SEÇERKEN

Özellikle numaralı gözlük yaptırırken, optisyenin önemi nedir? Kişiler, çalışacakları optik mağazasını seçerken nelere dikkat etmelidir?

Doğru çerçeve seçimi, kişinin odak noktasını belirleme, ihtiyaca uygun cam özellikleri ve profesyonel makineler kullanmak oldukça önemli. Kişiler göz sağlıkları için işinde uzman, bilgili, profesyonel cihazlar kullanan, çeşitlilik konusunda müşterilere cevap verebilecek optik mağazalarıyla ve optisyenlerle çalışmalı.

    

Güneş gözlüğünde yeni sezon trendleri nelerdir?

Ray-Ban’ın Wayfarer ve Hexagonal modelleri, her zaman olduğu gibi bu sene de popülaritesini koruyor. Vogue Hailey modelleri, Prada’nın Oversized ve Logomania modeli ile Miu Miu trendler arasında. Versace’nin Maxi Medusa modeli, Burberry 4308 modeli, Dolce&Gabbana köprülü modellerini bu sezon sıkça göreceğiz.

 

Güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Güneş gözlüğü tarzımızı tamamlayan, aynı zamanda gözleri güneşin zararlı ışınlarından koruyan önemli bir aksesuardır. Bu nedenle güneş gözlüğü seçiminde doğru ekartmanın yanında, camın özellikleri ve kalitesi de oldukça önemlidir. Kaliteli bir güneş gözlüğünde camın renginin koyu ya da açık olmasından ziyade; gözü UV, UVA, UVB ışınlarından koruyan özel kaplamasının bulunması ve özellikle sık araç kullanıyorsanız, polarize özellikte olması önemlidir. Güneş gözlüklerinin ışığı kırma gücü UV200, UV400, UV600 olarak ifade edilir. Biz kayak yapan ya da deniz kenarında fazla vakit geçiren kişilere, en az UV400 korumalı güneş gözlüğü öneriyoruz. Bir konunun özellikle altını çizmek isterim. Bazı kişiler, güneş gözlüğünde polarize ve koyu renk camın güneşten daha çok koruduğuna inanıyor. Polarize, parlamayı kesen bir özelliktir ve daha çok araç kullanan kişilere önerilir. Kısacası polarize olmayan ya da koyu olmayan bir cama ‘kötü cam’ diyemeyiz.

HANGİ YÜZ TİPİNE HANGİ ÇERÇEVE

Güneş gözlüğü ya da çerçeve seçiminde, hangi yüz tipine hangi tarzda çerçeve uygundur?

Kare yüz tipine sahip kişiler, yüzü biraz daha ovalleştirecek çekik, yuvarlak, kedi gözü, oval yapıda çerçevelere yönelmeli. Kare ya da geometrik şekilli çerçeveler, kare yüz tipi için uygun değildir. Yuvarlak yani en ve boy olarak orantılı yüzlere köşeli, kedi gözü, kare ya da dikdörtgen modeller uygun olacaktır; yuvarlak çerçevelerden kaçınılmalılar. Oval yüz tipleri bu konuda epeyce şanslı, onlara her model yakışır.

Hem güneş gözlüğü hem de numaralı gözlüklerimizi daha uzun süre kullanabilmek için nelere dikkat etmeliyiz?

Özellikle camlarımızı silerken dikkatli olmalıyız çünkü gözle görünmeyen ufak tozlar, camın çizilmesine sebep olabilir. Cam temizliği için kolonya yerine özel cam silme spreylerinden ve bu amaçla üretilen bezlerden faydalanmalıyız. Parfüm camın kaplamasına zarar veriri; en doğrusu parfümümüzü gözlüğümüzü takmadan önce sıkmaktır. Ayrıca gözlüğümüzü sıcağa maruz bırakmamalıyız, kılıfında muhafaza etmeliyiz. Çerçevenin formunu bozan ve çok sık yapılan hatalardan biri de gözlüğü başımıza takmaktır. Gözlüğümüzü uzun süre kullanmak istiyorsak, çizilmeye ve kırılmaya dirençli camları tercih edebiliriz.

 

Ece Hanım, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Eklemek istediğiniz bir nokta var mı?

Son olarak, ülkemizde yaşanan deprem felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Kocaeli’de bulunan depremzede kardeşlerimizin numaralı gözlük ihtiyaçlarının firmamız tarafından karşılanacağını da buradan duyurmuş olalım.

 

Alikahya Fatih Mah. Sarı Leylak Sok. No:1 İzmit/KOCAELİ

Telefon: 0535 284 02 50

Instagram: @olibyaoptik

NASIL ARANDI: #olibya optik # optik # gözlük # çerçeve # izmit # ece bal

3 ay önce - Mustafa kalender

Başarılar diliyorum yolunuz açık olsun inşallah

1 yıl önce - Artvinli Ahmet Bal

Ailemizin küçük kızı büyümüş de iş hayatına atılmış Bu inatçılıkla tuttuğunu koparacağını biliyoruz İş dünyası yeni bir yıldız kazandı Seni her zaman destekleyen ailen ve ben Ahmet Amcan olarakda körfez bölgesinin en başarılı iş kadını körfezin yıldızı olacağını düşünüyorum başarıların daim olsun yeğenim

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.