RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR
FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN
Gerek eğitimi ve tecrübesi gerekse mesleğine duyduğu büyük aşkla bugüne dek pek çok anne adayına gebelik, doğum ve emzirme süreçlerinde yoldaşlık eden uzman ebe Fulya Batuhan Karaşın, artık Kocaelili annelere bireysel olarak da hizmet veriyor. Kısa bir süre önce kurduğu Fulyaebe Hamile Rehberlik Hizmetleri bünyesinde, anne adaylarının ömür boyunca mutlulukla hatırlanacak bir doğum hikayesine sahip olması için gereken tüm eğitimleri veren ve onlara sürecin her anında eşlik eden Fulya Batuha Karaşın, “Her kadın, istediği güzellikte bir doğum hikayesine, lohusalığa, anneliğe erişebilmeli ve yaşayabilmeli” diyor.
Fulya Hanım, bize kendinizden bahseder misiniz?
İzmit doğumluyum. Evliyim. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Ebelik Bölümü mezunuyum. Yüksek lisansımı da aynı üniversitede tamamladım. Çalışma hayatıma İstanbul’da Amerikan Hastanesi’nde başladım; daha sonra Kocaeli’ye dönmek istemem sebebiyle, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde devam ettim. Çalışma hayatımda gördüm ki her bir kadının, “Ah şimdiki aklım olsaydı, keşke önceden bilseydim, eğer daha önceden bilseydim… Her şey çok daha farklı olurdu” diyerek bitirdiği nice cümleleri var. Ayrıca “Bebeğim neden emmiyor, neden sürekli ağlıyor, doğru mu yapıyorum, yetebiliyor muyum, ah ya canı acırsa” gibi endişelerin getirdiği birçok soru ve sorunları da var. Tüm bu gördüklerim beni bir ebe olarak daha çok çalışmaya ve kendimi daha çok geliştirmeye itti. Bu sebeple de İstanbul Doğum Akademisi’nden Doğuma Hazırlık Eğitici Eğitimi, Temas Derneği’nden Emzirme Danışmanlığı Eğitimi, Uzm. Psk. Gökhan Çınar’dan Aile Danışmanlığı Eğitimi, Barbara Harper’dan Suda Doğum Eğitimi, Başkent Üniversitesi’nden Hamile Yogası Eğitici Eğitimi ve Uzm. Aromaterapist Gamze Kuşluoğlu’ndan Aromaterapi Eğitimi aldım.
Kariyerinizde bir dönüm noktası var mı? Sahip olduğunuz başarıyı elde etme yolunda aldığınız en büyük risk neydi?
Kariyerimdeki dönüm noktası, devlet hastanesindeki görevimden istifa ederek; ebeliği gerçekten hak ettiği yerlere taşıyabilmek, her kadının pozitif doğum ve doğum sonrası hikayelerine sahip olmasını sağlayabilmek adına kendi şirketimi açmaya karar vermem oldu. Aldığım en büyük risk de buydu. Ne anlamlı bir tesadüftür ki günlerden de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ydü. Bir kadın olarak kendime ve aileyi, toplumu var eden, değiştiren, dönüştüren tüm kadınlarımız adına mesleğim için de bir söz verdim. “Her kadın, istediği güzellikte bir doğum hikayesine, lohusalığa, anneliğe erişebilmeli ve yaşayabilmeli” diyerek, Fulyaebe Hamile Rehberlik Hizmetleri’ni kurdum.
Danışanlarınıza hangi hizmetleri veriyorsunuz?
Danışanlarıma doğuma hazırlık eğitimi, emzirme ve bebek bakımı eğitimi, bebek ve çocuklarda ilk yardım eğitimi, hamile yogası, emzirme danışmanlığı, doğumda özel ebe desteği, ek gıda danışmanlığı, aile planlaması, ebeveynliğe uyum ve doğumu kolaylaştırma programları, aile danışmanlığı ve lohusa destekleri gibi gebelik, doğum ve doğum sonrasını kapsayan birçok konuda hizmet veriyorum.
Faaliyetlerinizi nerede sürdüyorsunuz?
Her salı ve perşembe günleri VM Medicalpark Kocaeli Hastanesi işbirliğimiz ile hastanedeki takipli gebelerimizle doğuma hazırlık eğitimi yapıyor; doğuma hem zihnen hem de bedenen hazırlığı konuşuyoruz. Pazartesi, çarşamba, cuma ve cumartesi günleri ise Ante Klinik’te yüz yüze bireysel eğitim ve danışmanlıklar için gebe ve annelerimizle buluşuyoruz. Bilgi, korkunun panzehiridir. Ebeveynliğe hazırlık sadece bebek odası, arabası, kapı süsü olarak görülmemelidir. Asıl hazırlık doğru bilgi, destek ve yaklaşımla ailemize, evimize, ilişkimize yeni katılacak olan birey için kendimizi ebeveynliğe, doğuma ve bebekli yaşama hazırlamaktır.
Artık ebeler, bilinen ‘klasik’ ebe tanımının ötesinde, anne adaylarına çok daha geniş bir yelpazede hizmet veriyor… Bu değişimin hangi ihtiyaçtan doğduğunu düşünüyorsunuz?
Bu değişimin asıl nedenleri arasında sezaryen oranlarının artması, gebeliğin bir hastalık olarak görülmeye başlanması, doğumun tıbbi ve acil bir durum olarak anlatılması ve yaşatılması, emzirmenin geleneksel eski bir yaklaşım olarak görülmesi, günümüz kadınının kendi bedenine değil aldığı ürünlere güvenmesi, doğumu gerçekleştiren kişinin gebe kadının kendisi olduğunun unutulması gibi birçok sebep sayılabilir. Saydığımız daha da sayabileceğimiz nice nedenlerden dolayıdır ki kadınlar doğumları hakkında hiçbir şey bilmeden, sormadan, öğrenmeden, tüm süreçte tek başına, belki aç-susuz, belki medikal ve psikolojik travmalarla olumsuz doğum deneyimleri yaşıyor. Bu olumsuz deneyimler, doğum sonrası bebekli yaşamda da hem aileyi hem bebeği olumsuz etkiliyor. Bilinen en eski ve köklü mesleklerden biri olan ebelik, işte tam da burada; kadının ne kadar güçlü bir bedene sahip olduğunu bildiği için doğumun, doğanın bir mucizesi olduğuna inanıyor ve bunu ailelere yeniden göstermeye, onlara bu yolculuklarında rehber olmayı amaçlıyor.
Bir ebe olarak, en önemli mesleki amacınız nedir?
Doğum şekliniz ne olursa olsun amacım, bağlanma içgüdüsüyle temellenmiş ve şimdiye kadar okuduğunuz ya da duyduğunuz hiçbir gebelik ve doğum hikâyesine benzemeyen bir hikâyenizin olmasıdır. Gebeliğin bir hastalık olmadığına, sezaryenin bir kurtarma operasyonu olduğuna, doğum sürecini anlayarak sorumluluk alabilen anne ve baba adaylarının olabileceğine; bebeğin anne karnında bir birey olduğuna ve kendi doğum tarihine, şekline mümkün olduğunca kendisinin karar verebileceğine; baba adaylarının doğumhane önünde bekleyen kişi değil, eşinin yanı başında ona güç vererek kahraman olabileceğine inancım ve çabam sonsuzdur. Doğumda sadece bir bebek doğmaz, bir kadın anneliğe, bir erkek babalığa doğar.
Doğuma hazırlanan anne adayları, ebe seçiminde nelere dikkat etmeli?
Ebe seçiminde, mesleki yeterliliğiyle birlikte; mesleki yasal, etik ve tıbbi sorumluluklarını bilerek hizmet veren bir ebe tercih edilmesi çok mühimdir. Ayrıca verdiği hizmetlerin kalitesini arttırmak adına aldığı eğitim ve sertifikaların nitelikleri muhakkak gözden geçirilmelidir. En önemli noktalardan biri de elbette ki gebe ya da anneyle ebe arasındaki uyumdur. İyi bir ebe; mesleki bilgi ve tecrübelerinin yanında içtenlik, çalışkanlık ve özveri kelimelerinin karşılığıdır.
Yahya Kaptan Mah., Şehit Ali İhsan Çakmak Sok., No:10 K:3, İzmit/Kocaeli
Tel: 0539.850 76 27
Instagram: @ebefulya
NASIL ARANDI: #uzman ebe # fulya batuhan karaşın # kocaeli # sağlık # anne # bebek # çocuk