19-04-2024 01:55

Okuma Sanatı Hatıra Ormanı Kuruldu

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 09/05/2022
Okuma Sanatı Kulübü, 6’ncı yılında geleceğe nefes olacak büyük bir projeye imza attı. ‘Okuma Sanatı Hatıra Ormanı’na 23 bin fidan dikildi
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: TİLBE GÜN          

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Gelecek nesillere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak adına ihtiyacı olan devlet okullarına kitap ve kütüphane desteği veren Okuma Sanatı Kulübü, 6’ncı yılına ‘merhaba’ derken çok önemli bir projeyi daha hayata geçirdi.

Şimdiye kadar 76 okula kütüphane desteği veren, 500 binin üzerinde kitap toplayan ve 60’ın üzerinde kitap söyleşisi gerçekleştiren kulüp; çocuklara, doğaya ve ülkesine olan borcunu ödeyebilmek için ‘Okuma Sanatı Hatıra Ormanı’ kurdu. Orman Bölge Müdürlüğü ile işbirliği yapan kulüp, Eski İstanbul Yolu Kaşıkçı Sapağı mevkiindeki 210 dönümlük arazi üzerine 23 bin fidanın dikimini gerçekleştirdi.

Hatıra Ormanı’nın açılışı geçtiğimiz ay Okuma Sanatı Kulübü’nün kurucusu Tülay Yanıkoğlu Yazıcı ve kulüp asil üyelerinden; Ayşegül Babacan, Esra Ağyar, Evra Zeren, Özlem Çelik, Sena Zeren, Gamze Kır Sapancı, Seviye Zeren, Selma Kahraman, Şennur Zengin ile Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla gerçekleşti.

Okuyan, anlayan ve sorgulayan nesillerin yetişmesi için yürüttükleri sosyal sorumluluk projelerine hız kesmeden devam edeceklerini açıklayan Tülay Yanıkoğlu Yazıcı ile ‘Okuma Sanatı Hatıra Ormanı’ projesini, fikrin nasıl doğduğunu, gelinen noktayı ve hedeflerini konuştuk.

Tülay Hanım, ‘Okuma Sanatı Hatıra Ormanı’ kurma fikri nasıl doğdu?

Kızım Işıl Su’nun fikriydi. Bir yıl önce kızımla belgesel izliyorduk. Kuraklığı konu alan bir belgeseldi, dünyanın nereye gittiğini anlatıyordu. Bundan 30 yıl sonra dünyada kuraklığın baş göstereceğini duyan Işıl Su, belgeselden çok etkilendi. “Dünyanın bu hale gelmemesi için biz ne yapabiliriz?” diye sordu. Belgeselin devamında, kuraklık riskini ortadan kaldırmak için ilk seçeneğin ağaçlandırma olduğu ve fidan dikiminin yüzde 50 oranında artırılmasının kuraklığı önlemede en büyük etkenlerden biri olduğu ifade ediliyordu. Kızım bunu duyunca “Neden biz de bir orman kurmuyoruz?” dedi. Bunun üzerine araştırmaya başladım. Işıl Su ile bir video hazırladık ve sosyal medyada paylaştık. Videoda; 30 yıl sonra yaşayabileceğimiz kuraklığa dikkat çeken Işıl Su, dünyanın böyle bir yer olmasını istemediğini anlattı, bunun için neler yapabileceğimizden bahsetti ve herkesi fidan dikmeye davet etti. Kızım daha 10 yaşındayken büyük bir sosyal sorumluluk projesinin kıvılcımını ateşlemiş oldu. Bir anne olarak kendisiyle inanılmaz gururlandım.

Siz zaten kulüp olarak ağaçlandırmaya büyük destek veriyordunuz değil mi?

Evet. Hayırseverlerimize plaket vermek yerine onlar adına fidan bağışında bulunuyorduk. Hayırseverlerimiz için şimdiye kadar 200’ün üzerinde ağaç dikmiştik zaten. 5’nci yılımızı geride bırakıp, 6’ncı yılımıza ‘merhaba’ derken, kızım Işıl Su’nun vesilesiyle böyle büyük bir sosyal sorumluluk projesine imza atmak istedik.

23 BİN FİDAN DİKİLDİ

Hedefinizde bu rakam var mıydı?

Hayır, niyetimiz 2 bin fidanlık bir orman oluşturmaktı. O kadar çok bağış geldi ki bir anda 6 bin fidana ulaştık. Orman İşletme Müdürlüğü ile görüştük, onların da desteğiyle 6 bin fidanlık orman projemizi 23 bin fidanlık bir ormana dönüştürdük.

Okuma Sanatı Hatıra Ormanı nerede?

Eski İstanbul Yolu üzerinde, Kaşıkçı Sapağı denilen mevkide. Orada 210 dönümlük arazi üzerine 23 bin fidan dikildi.

Hatıra Ormanı’nın açılışını ne zaman gerçekleştirdiniz?

18 Nisan günü Okuma Sanatı Kulübü’nün asil üyeleri; Özlem Çelik, Ayşegül Babacan, Şennur Zengin, Sena Zeren, Seviye Zeren, Evra Zeren, Selma Kahraman, Gamze Kır Sapancı ve Esra Ağyar ile açılışımızı gerçekleştirdik. Orman İşletme Müdürlüğü’nden gelen bir ekip de bize eşlik etti. Biz bizeydik, gösterişli bir şey olsun istemedik çünkü bizim amacımız orman kurulmasına vesile olmaktı. Allah da nasip etti ve umduğumuzun üç katı fidanla geleceğe nefes olmak için önemli bir adım attık.

Projenize Zengin İzolasyon’un farklı bir desteği oldu sanırım?

Okuma Sanatı Kulübü olarak biz bu projeye başladıktan sonra ülkemizde orman yangınları başladı. Orman yangınlarıyla birlikte ağaçlandırma konusu daha önemli bir hale geldi. O dönem, Zengin İzolasyon’un da marketing kısmı açılıyordu, açılışa gelen misafirlerinden çelenk veya çiçek yerine Okuma Sanatı Hatıra Ormanı’na fidan bağışında bulunmaları istendi. Zengin İzolasyon’un açılışında bir ormanlık fidan bağışı yapıldı. Okuma Sanatı Hatıra Ormanı için çıktığımız yolda Zengin İzolasyon’un da desteğiyle güzel bir projeye imza atmış olduk.

500 BİN KİTAP TOPLADIK

6’ıncı yaşınızı biz de kutlamak isteriz. 6 yıl nasıl geçti?

15 Nisan bizim kuruluş yıl dönümümüz. Her sene olduğu gibi bu sene de güzel bir kutlama yaptık. Çok verimli geçen bir 6 yıldı. 500 binin üzerinde kitap topladık ve 76 devlet okuluna kütüphane desteği verdik. Önceliğimiz Kocaeli olacak şekilde Türkiye’nin her yerinde kütüphanelerimizi kurduk, gelecek nesiller için elimizden geleni yaptık. Türkiye’nin saygın firmalarından Migros, Yaşar Holding, DYO, Polisan gibi 500’e yakın firmayla ortak projelerimiz oldu. Çeşitli derneklerle iş birliklerimiz de oldu. KOİDER, PTT Dayanışma Derneği, Değişim Liderleri Derneği gibi derneklerle çalışmamızın bizim için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

Okuma Sanatı Kulübü olarak gelecek planlarınızdan da biraz bahsedebilir misiniz?

-Özellikle ilimizde ‘Anne Kütüphaneleri’nin sayısını artırmak istiyoruz. Annelerin eğitilmesini, sosyalleşmesini ve kendilerine yeni bir şeyler katabilmelerini çok önemsiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın devlet kütüphaneleriyle ilgili güzel çalışmaları var, biz daha çok Anne Kütüphanelerine yoğunlaşacağız. Odağımızda her zaman kütüphane kurmak var, bu doğrultuda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak için hatıra ormanlarını çoğaltmak da istiyoruz. Bir de ben Afrika’ya gidip bağışlarımızla açılacak bir su kuyusunun açılışında bizzat bulunmak istiyorum.

NASIL ARANDI: #okumasanatkulübü #hatıraormanı #23binfidan #tülayyanıkoğluyazıcı #büyükproje #6.yıl #farkındalık #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.