27-07-2024 12:32

Öğrenciler nasıl mutlu olur?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/07/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Bir genç, bir zamanlar mutluluğun sırlarını öğrenmek istemiş. Bir bilge aramış. Sormuş, soruşturmuş “falanca kişidir” demişler. Ayrıca kırk günlük mesafedeki bir köşkte yaşadığını da öğrenmiş. Üşenmemiş, yola çıkmış ve bilgeyi bulmuş. Bilge, onu bir güzel ziyafetle ağırlamış, isteğini sormuş. “Mutluluğun sırrı” demiş delikanlı, ”Bana bunu öğret.” Bilge, bu sırrı vermeyi kabul etmiş. Delikanlının eline bir kaşık vermiş, iki damla sıvı yağı da kaşığın içine koymuş. “Köşkümü bir güzel gezeceksin ancak bu yağı dökmeyeceksin”  demiş. Delikanlı sarayı geziyormuş ama gözü devamlı kaşıktaymış. Dönmüş, gelmiş. Bilge sormuş: “Salondaki Acem halılarını gördün mü, kütüphanedeki şömineyi fark ettin mi, bahçedeki gülleri gördün mü?” Utanan delikanlı, hiçbir şey görmediğini itiraf etmiş çünkü sadece yağa bakıyormuş. Bilge şöyle demiş: “Öyleyse git şimdi daha dikkatli olarak köşkümün harikalarını gör.” İçi rahatlayan delikanlı, kaşık elinde, gördüğü her şeyi hafızasına adeta kazırcasına dikkat etmiş, gördüklerini bir güzel anlatmış. Bilge, “Peki, sana emanet ettiğim iki damla yağ nerede?” diye sormuş. Kaşığa bakan delikanlı, iki damla yağın dökülmüş olduğunu görmüş. Bilgeler bilgesi demiş ki: “Mutluluğun sırrı, dünyanın bütün harikalarını görmektir ama iki damla yağı unutmadan.”

 

BAŞARI MUTLULUĞUN GEREKÇESİ Mİ?

Başarı odaklı ebeveynler olarak çocuğumuzun okulda sadece başarılı olup olmadığıyla ilgileniriz ancak mutlu olup olmadığını sorgulamayız. Bunu kendimize sormamız için çocuğun okulda çok büyük bir sorun çıkarması gerekir. Oysa çocuklar için mutluluk, başarıya giden en temel gereksinimdir. Ancak başarı her zaman mutluluk getirmez. Bu nedenle çocuğumuzun okulda mutlu olup olmaması her şeyden önemlidir. Siz de bu mutluluğu ona sağlamaya çalışmalısınız.

 

ÖĞRENMENİN ÖNEMİNİ ÖĞRETMEK

Öğrenmek, bizim için değersiz ve zorlayıcı bir kavramdır. Maalesef okul sistemimiz bize bunu öğretir. Ancak siz çocuğunuza küçük yaşlarından itibaren öğrenmenin ve yeni şeyler keşfetmenin insanı beslediğini öğretebilirseniz, okulda öğrendiği şeyler ona bir külfet değil bir mükâfat gibi gelecektir. Bilgiden zevk alan bir çocuk okulda da daha mutlu olur.

HUZURLU AİLE ORTAMI

Huzurlu aile ortamı da çocuğun başarılı olmasında etkilidir. Yapılan araştırmalar, aynı zekâ düzeyine sahip çocuklardan, huzurlu aile ortamında yetişen çocukların daha başarılı olduğu sonucunu gösteriyor. Bunun için aile içi iletişimi geliştiren ortak ilgi ve faaliyet alanları bulmak, yaşanılan sorunlarda kavga yerine iletişim dilini kullanmak yapılabilecekler arasındadır. Anne ve baba, çocuğun başarısında en önemli etkendir; onu tanımalı, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir alanda ilerlemesine destek olmalıdır. O halde, biraz da kendimizi geliştirmeliyiz.

 

KIYASLAMA YAPMAYIN!

Bir çocuğu okul hayatında en mutsuz edecek şey kesinlikle başkalarıyla kıyaslanmaktır. Bu nedenle çocuğunuzun güvenini alt üst edecek ve onu hayatı boyunca güvensiz biri haline getirecek bu davranıştan kesinlikle kaçının. Her çocuk özeldir ve kendine has yeteneklerle donatılmıştır. Bunu sakın unutmayın, unutturmayın. Yazımın başındaki hikâyeden yola çıkarsak; biz anne babalar, çocuklarımız bu zorlu öğrencilik yolunda ilerlerken, kaşıktaki yağı döktüğünde “Neden dikkat etmedin!” diye tepki gösterebiliyoruz veya kaşıktaki yağ yerindeyken, bu sefer de ‘yağı dökmeyeceğim’ diye bazen istediği notları alamayan öğrenciye, “Senden yüksek alan varsa demek ki sen de alabilirdin” diye tepki gösterebiliyoruz. Anne baba olarak, güncelleme zamanımızın geldiğini artık kabul etmemiz gerekir. Kendi çocukluğumuzdan veya hayatımızdan örnekler vermek yerine, hayatın güzelliklerini kaşıklarındaki yağı dökmeden onlara anlatmanın zamanı sizce gelmedi mi?

 

 

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.