28-03-2024 21:09

İnanıyorsan vazgeçme!

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 16/03/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Babasının işi nedeniyle sürekli okul değiştiren çocuğun orta öğretimi kesintilere uğramıştı. Orta ikideyken, büyüdüğü zaman ne olmak ve ne yapmak istediği konusunda bir kompozisyon yazmasını istedi hocası.

Çocuk bütün gece oturup, günün birinde at çiftliğine sahip olmayı hedeflediğini anlatan 7 sayfalık bir kompozisyon yazdı. Hayalini en ince ayrıntılarıyla anlattı. Hatta hayalindeki 200 dönümlük çiftliğin krokisini de çizdi. Binaların, ahırların ve koşu yollarının yerlerini gösterdi. Krokiye, 200 dönümlük arazinin üzerine oturacak 1000 metrekarelik evin ayrıntılı planını da ekledi. Ertesi gün hocasına sunduğu 7 sayfalık ödev, tam kalbinin sesiydi...

İki gün sonra ödevi geri aldı. Kağıdın üzerinde kırmızı kalemle yazılmış kocaman bir “0” ve “Dersten sonra beni gör”, uyarısı vardı.

“Neden 0 aldım” diye merakla sordu hocasına, çocuk.

“Bu senin yaşında bir çocuk için gerçekçi olmayan bir hayal” dedi, hocası.

“Paran yok. Gezginci bir aileden geliyorsun. Kaynağınız yok. At çiftliği kurmak büyük para gerektirir. Önce araziyi alman lazım. Damızlık hayvanlar da alman gerekiyor. Bunu başarman imkânsız. Eğer ödevini gerçekçi hedefler belirledikten sonra yeniden yazarsan, o zaman notunu yeniden gözden geçiririm.”

Çocuk evine döndü ve uzun uzun düşündü. Babasına danıştı. “Oğlum” dedi babası: “Bu konuda kararını kendin vermelisin. Bu senin hayatın için oldukça önemli bir seçim!”

 

Çocuk bir hafta kadar düşündükten sonra hiçbir değişiklik yapmadan ödevini geri götürdü. Tekrar aynı ödevi verdi. Dudaklarından şu cümleler çıktı hocasına:

“SİZ VERDİĞİNİZ NOTU DEĞİŞTİRMEYİN... BEN DE HAYALLERİMİ...”

***

Hikâyemizden anlaşılacağı üzere hayal etmek aslında içimizdeki mükemmel çocuğun bizden istedikleridir. Bu çocuğa haksızlık yapmaya, küçükken kurduğu masum hayalleri unutmaya kimsenin hakkı olmadığına inanıyorum. Kaçımız acaba bu çocuğa sahip çıkabiliyoruz? Biraz hayal kurduğumuz, ileriye dönük uçuk planlar yaptığımız zaman en yakınlarımızdakilerin bile inanmayan bakışlarına maruz kalabiliyoruz. Aslında hayat, tüm imkânları bizim ayaklarımızın altına sermek için bekliyor ve bazı istisnalar olsa da en çok isteyene sırasıyla bu imkânları veriyor. Bir şeyi ne kadar çok istiyorsanız o kadar ısrarcı olun, sıranızı bekleyin, hiç bıkmadan ve usanmadan, her gün daha çok isteyin… Hak ettiğiniz hayatı, okuyacağınız okulları, yapacağınız işi, mesleki kariyerinizi, sağlığınızı, ailenize ayıracağınız her saniyesi kıymetli zamanı, arkadaşlarınızla eğlenmelerinizi…

Gelecekteki hayatını merak eden değerli öğrenciler ve onların kıymetli aileleri, bugüne kadar yapmadıysanız, şimdi başlayın. Öncelikle siz inanın çocuğunuza. Gözünüze baktığı zaman güven duygusunu görsün çocuklarınız. Ezber cümlelerle onları motive etmeyi ve nasihat etmeyi bırakın, bugüne kadar işe yaramadı bundan sonra da yaramayacak. Bazen tek cümle kurmadan da onlara ne kadar güvendiğinizi hissettirebilirsiniz. Çocuklarınıza sadece güvendiğinizi hissettirin, gerekiyorsa ne kadar güvendiğinizi gözlerinin içine bakarak söyleyin. Daha siz inanmıyorken onun bu hayalleri gerçekleştirmesini beklemeyin. Önce siz inanın çocuğunuza, göreceksiniz beklediğinizden daha güzel gelişecek her şey. Belki biraz geç olacak ama olacak.

SİZ İÇİNİZDEKİ HAYALİNİZİ BÜYÜTÜN Kİ HAYALİNİZ DE SİZİ BÜYÜTSÜN.

 

T:     0262.427 16 16

        0555.998 99 16

W:    www.ozdenbogazicikoleji.k12.tr

M:    info@ozdenbogazicikoleji.k12.tr

A:    Atatürk Mah. Sabiha Gökçen Cad.

No: 15/B Gölcük/Kocaeli

NASIL ARANDI: #mehmet özden # eğitim # özden boğaziçi koleji

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.