25-04-2024 20:26

Dr. Ceren Atan: Sağlıklı yaşam yolculuğunda IV vitaminlerin yeri

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/05/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Merhaba değerli Kocaeli Life okurları

Son zamanlarda tamamlayıcı sağlık uygulamalarına ilginin artmasıyla birlikte IV vitamin takviyelerinin kullanım sıklığı da arttı. Bu takviyelerin en önemli özelliği ve bu kadar yaygınlaşmasının sebebi, çoğunun vücutta önemli ‘antioksidan’ görevlerini yerine getiriyor olması.

 

Nedir bu antioksidan?

Hücrelerimizde ‘mitokondri’ denilen; hücreyi esas çalıştıran, enerji üreten ve hücrenin motoru işlevini gören birimlerimiz vardır. Mitokondriler enerji üretir, enerji üretirken de bir takım artık maddeler (toksin-serbest radikal) ortaya çıkar. Bu artık maddeler hücrelerimiz için zehirleyicidir. Normal şartlarda hücrelerimiz bu artık maddeleri ‘antioksidan’ denilen maddeler sayesinde ayıklar ve hücrelerimiz zarar görmez. Vücutta bulunan antioksidan maddeler aynı zamanda dış toksinleri de zararsız hale getirir. Ancak günümüz şartlarında maruz kaldığımız dış toksinler (sigara, kronik alkol kullanımı, beslenmenin temiz içerikli olmaması, hava kirliliği gibi sebepler) o kadar fazladır ki hücrelerimizdeki antioksidan maddeler bunları temizlemeye yetişemez ve toksinler vücutta birikmeye başlar. Biriken bu toksinler de kronik yorgunluk başta olmak üzere şeker, tansiyon, kolesterol yüksekliği ve hatta kansere yol açabilir.

Antioksidan özelliği olan serumlardan en yaygın bilinenler C vitamini ve glutatyon olmasına rağmen seçenekler bu ikisinden ibaret değil. Sorulan sorulardan, bu konularda bir bilgi karmaşasının olduğunu fark ettim ve bu konuyla ilgili bir bilgilendirme yazısı yazmak istedim. Tek tek inceleyip siz de hangi IV vitamin uygulamasına ihtiyacınız olduğuna dair fikir edinip, hekiminizle görüşebilirsiniz.

 

C VİTAMİNİ

Damardan verildiği doza bağlı olarak etkileri değişebilir. Çok yüksek dozları kanser tedavisinde kullanılır. Antioksidan olarak kullanılan dozlarda ise yara iyileşmesine yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir, kronik yorgunluğun giderilmesine katkı sağlar. Haftada 1 kez, 4-6 seans olarak uygulanabilir.

 

GLUTATYON

Protein yapıdadır, çok iyi bir antioksidandır. Cildi canlandırır, cilt rengini açar, sigaraya ve toksik maddelere bağlı oluşan zararlı maddeleri temizler, diğer antioksidan maddelerin etkinliğini artırır. Sporcu sağlığı için de önemlidir. Haftada 1 kez, 4-6 seans olarak uygulanabilir.

 

MYER’S KOKTEYLİ

Çok uzun yıllardır kullanılan ve içeriğinde C vitamini, magnezyum, B vitaminleri bulunan bir serumdur. Kronik yorgunluğa iyi gelir, stresin vücutta yarattığı olumsuz etkileri giderir, migren ve vücut ağrılarının giderilmesine yardımcı olur, fibromiyalji hastalarında etkinliği kanıtlanmıştır. 10 gün aralıklarla 3 seans olarak uygulanabilir.

 

NAD

Hücresel anti-aging (yaşlanma karşıtı) olarak önemli rol alır, hücresel enerji artışını destekler, odaklanma problemlerinde faydalıdır. Haftada 1 kez, 4-5 seans olarak uygulanabilir.

 

SAÇ VE TIRNAK KOKTEYLİ (HAIR AND NAIL COCTAIL)

B vitamini içerir. Saç ve tırnakları güçlendirir. Sedef ve egzama tedavilerinde destek sağlar. Saç ekimi tedavisinde destekleyici olarak kullanılması daha iyi sonuç alınmasını sağlar. Haftada 1 kez, 4-6 seans uygulanabilir.

 

GÜZELLİK KOKTEYLİ (BEAUTY COCTAIL)

İçeriğinde cilt sağlığı için gerekli çeşitli aminoasitler bulunur. Ciltteki nemi artırır, sıkılık ve pürüzsüzlük sağlar. Güneş ışığı ve sigaranın ciltteki zararlı etkilerinin azaltılmasını sağlar. Cilde uygulanan gençlik aşısı ile birlikte kullanımı daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlar. Haftada 1 kez 3-6 seans olarak uygulanabilir.

***

Bunlardan faklı olarak sporcular için aminoasit serumu, zayıflamak isteyenler için yağ yakımına yardımcı olan serum, sadece B vitamini içeren serum gibi destek çeşitleri vardır.

Neticede, hastanın/danışanın klinik durumuna göre seçim yapılır ve bu tedaviler ona göre uygulanır. Her sağlık uygulamasında olduğu gibi IV vitamin uygulamalarında da kişiye özel vitaminler seçilmeli ve bu doğrultuda kişinin ihtiyacına yönelik planlama yapılmalı.

 

Yenişehir Mahallesi, Dönmez Sokak, Birlik İş Merkezi, Kat: 3, No: 8

Tel: 0 545 562 11 41

Instagram: @dr.cerenatan

NASIL ARANDI: #dr. ceren atan # sağlık # tamamlayıcı tıp # geleneksel tıp # güzellik # hair and nail # kocaeli life

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.