17-04-2024 02:23

Dilara Güner: Duyu bütünlemenin dikkat eksikliği ve hiperaktivite ilişkisi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/05/2023
Önceki aylarda sizler için duyu bütünleme konusunu ele almıştım. Şimdi ise duyu bütünlemenin DEHB’si olan çocuklar üzerindeki etkisinden bahsedeceğim. Keyifli okumalar…
.stripslashes($urun->baslik).

Motor takılmışçasına hareket eden, sabırsız, sakar, çok konuşan, yerinde duramayan çocuklarımızı gelin daha yakından tanıyalım.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), özellikle çocukluk çağında sosyal ve akademik hayatı olumsuz etkileyen, dikkat problemleri, hiperaktivite ve dürtüsellikle karakterize olan nörofizyolojik bir bozukluktur.

Dikkat, konsantrasyon, hareketlilik ve dürtü kontrolü alanlarındaki sorunlarla karakterize olan DEHB, çocukluk çağının en sık görülen nörofizyolojik bozuklukları arasındadır. Tedavi uygulandığında belirgin düzelmenin gözlendiği; uygulanmadığında ise psikiyatrik ve sosyal sorunların da eşlik ettiği saptanmıştır.

 

Dikkat eksikliği olan çocuklarda gözlemlenen davranışlar:

-Ayrıntıları gözden kaçırır, atlarlar

-Oyun sürekliliği kısıtlıdır

-Kendisiyle iletişime geçildiğinde dinlemiyor gibi görünürler

-Ardışık işleri yönetmekte güçlük çekerler

-Zihinsel çaba gerektiren işlerden kaçınırlar

-Araç gereçlerini kaybederler

-Dış uyaranlarla dikkati kolaylıkla dağılır

 

Hiperaktivite ve dürtüsellikte gözlemlenen davranışlar:

-Oturması gereken ortamlarda sürekli hareket halindedir; koşturur, tırmanır, zıplar

-Etkinliklerde sakin bir takip sergileyemez, farklı yerlere yönelir

-‘Motor takılmış gibi asla yorulmak bilmiyor’ yorumlarına sıkça maruz kalır

-Çoğu kez aşırı konuşurlar

-Kendisine yöneltilen soruları tamamlanmasını beklemeden yanıtlar

-Sıralı aktivitelerde sırasını bekleyemez

-Korku bilmez, tehlikeli hareketler sergilerler

 

Duyu bütünlemenin DEHB ilişkisi

Duyu bütünleme öncülerinden Ayres’e göre DEHB’li çocuklar duyu bütünleme problemleri de yaşamaktadır ve bu da günlük yaşam ve performanslarını etkiler. Bu çocuklar duyuları uygun şekilde alıp işleyemiyor, bu yüzden öğrenmede problemler yaşıyor ve davranışlarıyla uygun cevapları veremiyor olabilir. Bu durum DEHB ile duyu bütünleme bozukluğu arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. DEHB’li çocuklar ile duyu bütünleme bozukluğu olan çocuklar arasında bazı ortak noktalar vardır. Her ikisi de duyu girişlerine ‘az duyarlı’ veya ‘aşırı duyarlı’ olabilmektedir. Buna ek olarak sıklıkla motor koordinasyon problemleri vardır. Ama duyu bütünleme bozukluğu olan çocuklar ile DEHB olan çocuklar farklı nöral mekanizmadan kaynaklı sorunlar yaşamaktadır. Araştırmalara göre duyu bütünleme bozukluğu %70-90 oranında otizm ile birlikte görülmektedir, %40-60 oranında da DEHB ile komorbidite gösterdiği belirtilmiştir. Bu orana bakılacak olursa DEHB olan çocukların yaşamış olduğu duyusal sorunlarda duyu bütünleme terapisinin rolü oldukça fazladır. Çocuklardaki duyusal arayış ve duyusal hassasiyetler göz önüne alınarak yapılandırılmış ortamda uygun duyusal girdiler sağlanarak davranışlara uygun cevaplar vermesi desteklenmektedir.

Sizler de çocuğunuzda benzer davranışlar görüyorsanız tanısal boyutu ve tedavi süreci hakkında çocuk psikiyatrları ile görüşüp, gerekiyorsa ilaç eşliğinde uzman bir ergoterapistten duyu bütünleme konusunda destek alabilirsiniz.

 

YENİ NESİL ÇOCUK GELİŞİMİ VE ERGOTERAPİ MERKEZİ

Adres: Körfez Mah. Rafet Karacan Blv. Ahmet Ergüneş Sok. No: 21 Kat: 4 Altun İş Merkezi İzmit/KOCAELİ

Telefon: 0539 610 49 39

yeninesildanismanlik@yahoo.com

NASIL ARANDI: #ergoterapist # dilara güner # çocuk # hiperaktivite # sağlık # dikkat eksikliği # dehb # yeni nesil # çocuk gelişimi

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.