28-03-2024 21:50

Cennetten bir köşe: Kaş

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 13/07/2021
Arnavut kaldırımlı sokakları, begonvillerle süslenmiş evleri, akvaryum gibi denizi, harika plajları, eşsiz doğası ve tarihi dokusuyla bir geleni bir daha bırakmaz Kaş...
.stripslashes($urun->baslik).

HAZIRLAYAN: GAMZE KIR SAPANCI & AKIN SAPANCI (@GAMZENIKA)

 

Tatil beldeleri her ne kadar kentleşmeden nasibini alsa da bu tahribattan en az etkilenen yerlerden biridir Kaş. Aynı zamanda tarihi dokusunu korumayı başaran ender tatil beldelerinden biridir. Uzun Çarşı’da gezerken kral mezarının yanından geçebilir, batık şehrin kalıntıları üzerinde yüzebilirsiniz mesela. Büyüleyici manzarası karşısında zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacağınız, masmavi denizinde yüzerken hayallere dalacağınız, begonvillerle kaplı sokaklarında neşeyle dolaşacağınız, geçmişe yolculuk yaparken eğlencenin en alasını yaşayacağınız Kaş’ı birlikte keşfe çıkalım mı? Hazırsanız, başlıyoruz.

ULAŞIM

Kaş’a otobüsle gitmek isterseniz, bugün hemen her şehirden Antalya’ya seferler var. Antalya Terminali’nde indikten sonra ilçe minibüsleri veya otobüsleriyle Kaş’a ulaşabilirsiniz. Bazı otobüs firmalarının direk Kaş seferleri de bulunuyor. Havayolu ile gitmek isterseniz, Kaş’a 150 kilometre mesafedeki Dalaman Havalimanı’nı tavsiye ederiz.

KAŞ’TA GEZİLECEK YERLER

Antiphellos, Kaş’ın, en eski Anadolu medeniyetlerinden Likya dönemindeki ismi. Antiphellos Antik Kenti kalıntıları, kaya ve anıt mezarları ile 4 bin kişilik tiyatrosu, Kaş merkezden yürüyerek ulaşılabilecek mesafede. Tiyatroyu gün batımında ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Muhteşem bir gün batımı izleme noktası.

UZUN ÇARŞI

Arnavut kaldırımlı sokakları, sağlı sollu begonvillerle süslenmiş ahşap evleri, cumbalı konakları ile Uzun Çarşı, Kaş’ın en bilinen ve sevilen sokaklarından biri. Küçük butikleri, hediyelik eşya dükkânları, sırnaşık kedileri, halıcılar, kuyumcular hepsi bu sokakta ve Kaş’a çok samimi bir hava katıyor.

Uzun Çarşı’nın hemen sonunda, çınar ağacının gölgesinde ise ‘Aslanlı Lahit’ bulunuyor. Diğer adı ‘Kral Lahiti’ olan bu mezar Likya döneminden kalma. Tek bir bloktan oluşan lahidin altındaki 8 satırlık kitabeyi henüz kimse okuyamamış. Kaş gibi cennetten bir köşede, krallara yakışacak bir anıt, oldukça da gizemli...Her gün çarşıda gezerken bir kral lahidinin yanından geçiyor olmak, tarihin içinde seyahat ettiğiniz hissini uyandırıyor.

PATARA ANTİK KENTİ

Kaş’a yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Patara, hem plajı hem de antik kentiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı. Likya medeniyetinin en önemli antik kentlerinden biri olan Patara, dünyanın ilk parlamento binasının bulunduğu yer olarak da tarihte önemli bir yere sahip. Tanrı Apollon’un doğduğu yer olarak bilinen Patara’da; Vespasianus Hamamı, Patara Tiyatrosu, Korint Tapınağı, Bizans Kilisesi, Roma Zafer Takı gibi önemli yapıların kalıntılarını görebilirsiniz. Antik kente giriş ücretli.

Patara Plajı ise ülkemizin en güzel 10 plajından biri. Burada yaklaşık 14 km uzunluğundaki muhteşem sahilin ve incecik kumlarının keyfini çıkarabilirsiniz. Denizi sığ olduğundan iyi yüzme bilmeyenler için de ideal. Plajın bir bölümünde atla gezinti de yapılabiliyor. Patara kum tepeleri, insana kendisini çölde hissettiriyor ve en güzel fotoğraf karelerine konu oluyor. Gün batımına denk gelirseniz, şahane manzaralar izleyebilirsiniz. Kaş ve Fethiye’nin arasında yer alan kumsal, caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı aynı zamanda. Bu sebeple de koruma altında.

BATIK ŞEHİR VE KEKOVA

Kekova Adası, Antalya’nın Demre ilçesi sınırlarında yer alan kayalık bir ada. Muhteşem koyları ile tekne turlarının da uğrak yerlerinden. Tarihte yaşanan depremlerle yıkılıp, suya gömülmüş antik yerleşim kalıntılarına sahip ada, su altı arkeolojisi bakımından büyük öneme sahip. Doğal SİT alanı olarak koruma altına alınan Kekova bölgesi, Türkiye’nin en iyi dalış rotaları arasında gösteriliyor. Kekova Adası’nın tam karşısında bulunan yarımada üzerindeki Simena (Kaleköy) en az Kaş kadar güzel.

Kaş limanından her gün hareket eden günübirlik teknelerle Kekova (Üçağız) Köyü, Batık Şehir, Kaleköy (Simena), Akvaryum ve Tersane gibi muhteşem koyları gezebilir, Korsan Mağarası’nı görebilirsiniz. Kaş’a gelip tekne turlarına katılmamak olmaz. Bu nedenle Kaş’a gider gitmez öncelikli olarak tekne turu için planlama yapmanızı öneriyoruz.

SİMENA-KALEKÖY

Bir köy düşünün, karada yer alıyor ama karayolu ulaşımı yok, sadece denizden ulaşabiliyorsunuz. Kale surları, begonvillerle kaplı taş evleri ve içerisi lahitlerle dolu masmavi suları ile Akdeniz’e bakan Kaleköy’ün tarihteki adı ise Simena.

Tekne turlarıyla değil de kendiniz ziyaret etmek isterseniz, aracınızla Kaleköy’ün 1 kilometre kadar yakınına gelebilir, oradan yürüyerek Kaleköy’e ulaşılabilirsiniz. Biz tekne turu ile gittik, bu sebeple karayolu ve yürüme konusunda tecrübemiz yok. Kaş merkezden yaklaşık 40 km uzaklıktaki köyde sadece 4 pansiyon var ve burada konaklamak isterseniz aylar öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

I am Here Cafe, Kaleköy’ün en güzel manzarasına sahip. Bu sebeple de oldukça kalabalık. Keçi sütüyle hazırladıkları dondurma is oldukça meşhur, mutlaka tadına bakın. Dondurma için biraz sıra beklemek zorunda kalabilirsiniz. Hatta manzara izlemek için de sabretmelisiniz. Tekneler, turistleri bir anda getirdikleri için anlık yoğunluklar yaşanabiliyor. Beklerken yukarıda bulunan hediyelik eşya dükkânlarını ziyaret edebilir, alışveriş yapabilirsiniz.

ÜÇAĞIZ (KEKOVA) KÖYÜ

Üçağız, Kaş’a 33 kilometre, Demre’ye ise 20 kilometre mesafede yer alıyor. Buraya araçsız gelmek pek mümkün değil. Ulaşımın biraz zor olması sebebiyle de oldukça sakin ve huzur dolu bir köy.

Günübirlik tekne turlarının kalktığı bu şirin köyde salaş fakat keyif dolu restoranlar, dondurmanın en lezzetlisini bulacağınız dondurmacılar yer alıyor.

Tekne turu öncesinde Üçağız’ı mutlaka gezmenizi öneririz. Çok fazla konaklama imkânı olmadığından, burada yer alan pansiyonlar için aylar öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

KAPUTAŞ PLAJI

Akdeniz’in en güzel plajlarından biri olan Kaputaş Plajı, Kaş merkeze yaklaşık 20 kilometrelik mesafede yer alıyor. Dağların arasından kıvrılan yolları aşıp Kaputaş Plajı’na vardığınızda, ilk olarak yukarıdan manzarayı izliyorsunuz.

Açıkçası plajda yüzmektense muhteşem manzarasını izlemeyi tercih edebilirsiniz. Plajda bir işletme var, fakat herhangi bir gölgelik yok. Buna rağmen yaz aylarında Kaputaş Plajı’nda yer bulmak mümkün olmuyor. Aracınızı rahat park etmek ve plajda keyifli zaman geçirmek istiyorsanız, sabah erkenden gitmelisiniz.

Kumsal kısmı ince taştan oluşuyor. Deniz sürekli dalgalı olmasına rağmen su oldukça berrak. Ayrıca çok çabuk derinleşen bir deniz. Plaja giriş ücretsiz fakat 165 merdiven inmeniz gerekiyor. Belediyenin işlettiği tesisten şezlong ve şemsiye kiralayabilir, duş ve tuvaletleri de kullanabilirsiniz. Plaja neşe ile giderken 165 merdiveni inmek kolay  Denizde yorulup geri dönerken 165 merdiveni çıkmak zor

KAŞ’TA HANGİ PLAJLARDA DENİZE GİRMELİ?

Kaputaş, İnceboğaz, Akçagerme, Hidayet’in Koyu, Belediye Plajı, Limanağzı-Bilal’in Yeri ve Nuri’s Beach, Kaş’ta denize girilebilecek en güzel plajlardan bazıları.

Küçükçakıl Plajı, kaş merkezde minik bir koy, giriş ücreti yok. Havlunuzu alıp gidebiliyorsunuz. İşletme istersen de karşılıklı iki tane var. Denize kaynak suyu karıştığı için suyu buz gibi, her daim turkuaz.

Büyükçakıl Plajı, genelde müdavimlerin takıldığı bir plaj. Merkezden yürüyerek 20 dakika, araçla 5 dakika mesafede. Ortam sezonda bile diğer plajlara göre sakin. Denizi biraz dalgalı. Gün batımının en güzel izlendiği yerlerden biri. Özellikle sakinlik isteyenler için ideal. Hidayet’in Koyu, zeytin ağaçlarının gölgesinde bir koy. Merkezden araçla 5 dakika ve her 10 dakikada bir dolmuş var. Denizi turkuaz, yeşil, açıklarda ise Akdeniz mavisi. Sualtının şahane olması nedeniyle burası da en iyi dalış noktalarından biri olarak gösteriliyor. Dalışla ilgili bir tecrübe yaşamak isterseniz, Kaş merkezde bulunan dalış firmalarıyla anlaşabilirsiniz.

Limanağzı, Kaş merkezden minik teknelerle gidilen sakin bir bölge. Üç koy yan yana sıralanıyor. Bilal’in Yeri eskilerden, müzik yok, yeşili çok. Arka taraf zeytin bahçesi. Çocuklu aileler için uygun. Diğeri seçenek Nuri’s Beach. Sakinlik ve sessizlik arayanlar için ideal plajlardan.

KAŞ LEZZET DURAKLARI: Bİ LOKMA

Bi Lokma, diğer adı ile Mama’s Kitchen, ‘Kaş’ta ev yemekleri nerede yenir?’ sorusuna verilecek ilk cevaplardan biri. Ayrıca Kaş denilince akla ilk gelen mekanların başında geliyor. İsminin ise mekânın önünde duran lokma arabası ve lokma döken anneden geldiğini öğreniyoruz. Ayrıca anne eli değmiş yemeklerin de vazgeçilmez adresi.

Merdivenleri çıktıktan sonra, yeşillikler arasında harika Kaş manzarasını izleyebileceğiniz bu mekanda, güzel bir yaz akşamı geçireceğinizden şüpheniz olmasın. Hem manzarasının güzelliği hem Bi Lokma ekibinin ilgisiyle tüm yorgunluğunuzu unutacaksınız. Ev yemekleriyle meşhur Bi Lokma’da dondurulmuş ürün kullanılmadığını, her şeyin doğal malzemeler ile günlük olarak yapıldığını öğreniyoruz. Bu yönüyle de Kaş’ta ev yemekleri sunan ender mekânlardan biri. Yaz akşamlarında Bi Lokma’da olmazsa olmazlardan bir tanesi de rakı/balık sofrası. 10 çeşit meze tabağı ve sevdiğiniz balık çeşitleri eşliğinde güzel bir akşam yemeği deneyimleyebilirsiniz. Balık, yanında roka ve patates ile servis ediliyor. 10 çeşit meze tabağında ise yok yok: Mercimek köftesi, közde patlıcan, yoğurtlu semizotu, pancar, acılı ezme, şakşuka, havuç tarator, humus, kabak tarator, cevizli maydanoz.

Bi Lokma’da ev yemekleri deneyimlemek isterseniz, anne böreği, etli yaprak sarması, mantı, anne köftesi, hünkar beğendi önereceklerimiz arasında. Kahvaltısının da oldukça zengin ve harika olduğunu öğrendiğimiz Bi Lokma, Kaş’a gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerler arasında.

Şimdilerde Uğur Mumcu Caddesi üzerindeki ikinci mekanıyla da hizmet vermeye başlayan Bi Lokma özellikle yaz akşamlarında oluşan yoğunluk nedeniyle randevulu çalışıyor, gitmeden önce mutlaka arayın. Akşam yemeğinizi yedikten sonra, kapıda duran lokma arabasından lokma almayı da unutmayın. Şüphesiz Kaş’ın en iyi lokması burada.

GECKO CAFE-KAŞ KAMPİNG

Kaş’a gelip, ‘Hem merkezde hem de şahane mavilikte denize girmek isterim’ derseniz, Kaş Kamping ilk tercihiniz olmalı. Konaklama için pek çok seçeneğiniz olduğu gibi, günlük olarak plajını da kullanabiliyorsunuz. Deniz, güneş derken acıktığınızda atıştırmak için iyi bir alternatifiniz olmalı. Kaş Kamping bunu da öyle güzel düşünmüş ki Gecko Cafe hizmette sınır tanımıyor. Sabah kahvaltısından günlük ev yemeklerine, atıştırmalıklardan şahane menülere kadar her şeyi bulmanız mümkün.

Kaş’ta masmavi sularda denize girmek, ayrıca merkeze yakın olmak, bunun yanında harika lezzetlerle plaj keyfinize keyif katmak isterseniz, doğru adrestesiniz.

OBURUS MOMUS

Kaş’a gidip Oburus Momus’ta yemek yemeden dönülmez. Kaş’taki en güzel ‘vegan restaurant’ olarak şirin mi şirin görüntüsüyle göze çarpan Oburus Momus, vegan olmasanız da uğramanızı şiddetle tavsiye ettiğimiz bir mekân.

Hem iç hem dış alanının ferahlığı sayesinde güzel vakit geçirebilirsiniz. Personelin güler yüzü ve ilgisi de muhteşem. Pazartesi günleri kapalı, haftanın diğer günleri ise 12.00-00.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Mutlaka gidin ve deneyimleyin.

ŞAKO RESTAURANT

Kaş’ta deniz ürünlerini en lezzetli halleriyle deneyimlemek isterseniz, Şako’ya mutlaka uğramalısınız. Özellikle ahtapot ızgarasıyla nam salmış Şako, şüphesiz Kaş’ın en güzel manzaralarından birine sahip. ‘Hem manzaram şahane olsun hem farklı lezzetler deneyimleyeyim’ derseniz, doğru adrestesiniz.

Tahminimizce miskin kedi Şako’dan gelen ismi ve menü üzerindeki kedi resmi gülümsetiyor. Oldukça zengin menüsüyle dikkat çeken Şako, Kaş’a gidenlerin uğramadan dönmemesi gereken mekanlardan.

ENİŞTE’NİN YERİ

‘Kaş’ta kebap nerede yenir?’ sorusunun cevaplarından biri de Enişte’nin Yeri. Yürürken kalabalık ortamıyla dikkat çeken mekânı listemize alıp, bir sonraki gün ziyaret ediyoruz. Sipariş öncesi gelen pide dikkatimizden kaçmıyor. Dereotlu, kaşarlı enfes pide ikramı yemekleriniz gelene kadar midenizi yatıştıracak.

Kebapta vazgeçilmezimiz olan, özellikle yaz aylarında tercihimiz patlıcanlı kebap ve Adana kebap, tatilde kebap özleyenler için kesinlikle denenmeli. Ayrıca lahmacunu da oldukça lezzetli. Çorbaları, özellikle de paça çorbası tavsiye edilenler arasında.

Burada en çok dikkatimizi çeken şey, mekanın kalabalık olmasının yanı sıra işletme sahiplerinin kibarlığı. Yemeğinizi yedikten sonra mutlaka memnuniyet teyidi yapıyorlar ve teşekkürlerini sunarak uğurluyorlar sizi. ‘Kaş’ta ailemle güzel bir kebap yemek isterim’ derseniz, doğru adrestesiniz. Mutlaka gidin, görün ve güzel kebapların tadına bakın.

MAVİ BAR

Kaş gecelerinin vazgeçilmezi Mavi, merkezdeki güzel konumu ve bol muhabbetli ortamıyla dikkat çekiyor. ‘Kaş geceleri Mavi’de biter’ diyor müdavimleri.

Rengârenk sandalyeleriyle gündüz de dikkatinizden kaçmayacak mekân, gece saatlerinde dolup taşıyor. Kaş’ın en güzel barlarından biri olan Mavi’de biranızı yudumlarken karşıdaki midyeciden midye söylemeyi de unutmayın.

Kaş gecelerinde güzel müzik, hoş sohbet, güler yüzlü hizmet arıyorsanız, doğru adrestesiniz demektir.

ANGELS’ CAFE & BİSTRO

Kaş geceleri için tavsiye edebileceğimiz bir diğer mekân ise şüphesiz Angel’s. Eğer ‘canlı müzik eşliğinde biramı yudumlamak istiyorum’ derseniz, tam yerindesiniz.

Sokakta yürürken canlı müzik konseptiyle dikkatinizi çekecek ve müziğin ritmine dayanamayıp oturacaksınız zaten.

Kaş gecelerinde biraz caz, biraz rock, biraz blues dinlerken, biranızı yudumlamak, ayrıca güler yüzlü bir hizmet almak istiyorsanız, Angel’s doğru seçim.

YAPMADAN DÖN-ME-YİN!!!

• Simena’ya tekne turu yapmadan

• Uzun Çarşı’da aylak aylak gezmeden

• Kral Lahiti’ni görmeden

• Patara kum tepelerinde gün batımını izlemeden

• Antik tiyatroda günü batırmadan

• Kaleköy’de dondurma yemeden

DÖNMEYİN!

 

 

 

 

NASIL ARANDI: #gamzekırsapancı #akınsapancı #geziyazısı #gezelimgörelim #mekan #kaş #tatilyeri #tatil #dinlenme #eğlence #restoran #öneri #tavsiye #oburusmobus #kekova #kaleköy #pataraantikkenti #uzunçarşı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.