08-05-2024 11:40

Eski günlere özlem duyanlara: Antikstar

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/11/2023
Girişimci iş kadını Aylin Öztürk tarafından Kartepe’de açılan Antikstar; antikaya merakı olan, eski günlere özlem duyan ve çocukluk yıllarının sembolü nostaljik eşyaları yeniden hayatına katmak isteyenlerin ilk adresi
.stripslashes($urun->baslik).

HABER: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN 

 

Anneannemizin kahve fincanları, dedemizin taş plakları, annemizin kullandığı eski dikiş makinesi, mutfaktaki tel dolapta duran çiçekli tabaklar, büfenin üzerinden gülümseyerek bakan porselen biblo… Karşımıza her çıktığında içimizi hüzünle karışık bir mutlulukla dolduran, bizi yeniden çocukluk yıllarımıza götüren o güzel nostaljik eşyalar, antikalar… 
Siz de çocukluk anılarımızda yeri olan ama bugün hayatımızda olmayan o güzel eşyalara özlem duyuyor, onları her gördüğünüzde mutlu oluyorsanız haydi gelin, bugün Antikstar’ın kapısını birlikte aralayalım ve çocukluğumuza doğru küçük bir yolculuğa çıkalım.
Antikstar, girişimci iş kadını Aylin Öztürk tarafından Kartepe’ye kazandırılan çok şirin bir antika ve nostaljik obje dükkanı. Aylin Hanım’ın antika ve eski eşyalara olan merakını işe dönüştürerek açtığı; raflarında antika fincanlardan bakırlara, porselen bebeklerden eski saatlere, antika sandıklardan pirinç süs eşyalarına, taş plaklardan gramofona kadar aradığınız her türlü eski eşyayı bulabileceğiniz Antikstar, şu aralar eskiye özlem duyanların ilk adresi.
Hatıralarla dolu bu sımsıcak dükkanı sizler için ziyaret ettik, Antikstar’ın hikayesini kurucusu Aylin Öztürk’ten dinledik.

Aylin Hanım, bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
41 yaşındayım, Çanakkale doğumluyum. Asıl mesleğim, terzilik. Uzun yıllar Çanakkale’deki dükkanımda terzilik yaptım. Bundan 12 yıl önce eşimin görevi nedeniyle Kocaeli’ye geldik. Bu esnada kızımız dünyaya gelince, ben uzunca bir süre iş hayatına ara verdim. Şimdi nihayet onu büyüttük ve ben de Antikstar ile çalışma hayatına geri döndüm.

Antikaya olan merakınız nereden kaynaklanıyor?
Aslına bakarsanız, bizde antikaya ve nostaljik objelere daha çok merakı olan kişi, eşimdi. Sürekli antika pazarlarını dolaşır, mezatlara katılır ve aldıklarını evimize getirirdi. Onun bu ilgisi, zaman içinde bana da sirayet etti. Ben de uzun süre onunla beraber mezatlara gittim, her yerden antika eşyalar topladım. Böylece bu konuya ilgim ve bilgim günden güne arttı.


Peki, bir antika dükkanı açma fikri nasıl oluştu?
Antika ve nostaljik objeleri almak, bunların koleksiyonunu yapmak çok güzeldi ama bir yerden sonra evde onları koyacak yer kalmadı. Baktık olmayacak, dedik ki “Madem öyle bir dükkan açalım, hem biz değişik ürünler görelim hem de bu ürünleri bizim gibi antika meraklılarıyla buluşturalım.” Yani aslına bakarsanız, antika bizim hobimizdi, işimiz oldu.

ANILAR CANLANIYOR
Antikstar’da neler var?

Dükkanımızda antika ve nostaljik ürünler var. Burada her insanı çocukluğuna götürecek, gördükçe mutlu edecek nostaljik ev ve mutfak eşyaları, bakır ürünler, pirinç objeler, yıllanmış mobilyalar, duvar halıları, süs eşyaları, porselen bebekler, eski saatler, cam eşyalar, tablolar gibi her çeşit nostaljik ürünü ve antika parçaları bulabilirsiniz. Gelen bütün müşterilerimizden, “Aaa, bu gramofonun aynısı babaannemin evinde de vardı; ben küçükken annem de bu makinayla dikiş dikerdi; evimizde şu fincan takımından da vardı” cümlelerini mutlaka duyuyoruz. Eskiye özlem duyanlar, evinde çocukluk yıllarından anılar görmek isteyenler ve koleksiyonerler dükkanımızı sıklıkla ziyaret ediyor. 

Aylin Hanım, her eski eşya antika mıdır?
Hayır, değildir. Bir eşyanın ‘antika’ sayılabilmesi için yaşlı ve ender bulunur olmasının yanı sıra maddi değer taşıması, yapıldığı yerin ve zamanın kanıtlanması da gerekir. Antikalar ender bulundukları için değerlidir. Pek çok antika eşyada hangi fabrikada yapıldığını ya da hangi ustanın elinden çıktığını belirten bir işaret bulunur. Üzerinde işaret olmayan antikaların nerede, ne zaman yapıldığını ise ancak antika uzmanları anlayabilir.

Antikstar’da hangi antika ürünler var?
Şu anda dükkanımızda 1906 yılından kalma bir Osmanlı sandığı ve çok değerli eski bir ev tipi triko makinası bulunuyor. Bunun yanı sıra yine antika değeri olan sandıklarımız, çay ve kahve fincanlarımız, bakır ürünlerimiz de var. 

HER BÜTÇEYE UYGUN
Antika meraklıları en çok hangi parçalara ilgi gösteriyor?

Koleksiyoncular en çok cam eşya, saatler, metal eşyalar, mobilyalar, seramik ve porselen eşyalar, gaz lambaları ve plaklara ilgi gösteriyor. Bakır eşyalar, tablolar, resimler, kartpostallar, pul ve eski paralar, radyo, telefon, daktilo, eski mekanik eşya, eski çizgi romanlar, taş plak, eski plak ve pikaplar, eski madalya ve nişanlar da en çok sorulanlar arasında. Bu arada dükkanımızdaki ürünlere sadece antika meraklıları değil, evinde kullanmak için özel ürünler arayanlar da ilgi gösteriyor. Özellikle porselen fincanlarımız kadın müşterilerimiz tarafından çok beğeniliyor. Piyasada bir eşi daha olmayan bu ürünleri günlük yaşamlarında keyifle kullanıyorlar. Plaklarımız ve pikaplarımız da eskiye özlem duyan, pikap ve gramofondan müzik dinlemenin keyfini bilen müşterilerimiz tarafından sıkça tercih ediliyor.

Dükkanda çok güzel porselen bebekler gördüm… Bunların da meraklıları var değil mi?
Evet, porselen bebek koleksiyonu yapan müşterilerimiz var, özellikle kadın koleksiyonerler porselen bebekleri çok seviyor. Porselen bebeklerimiz, orijinal kıyafetleriyle yurt dışından geliyor.  

Antika denilince çoğu kişinin aklına yüksek bütçeli, pahalı parçalar geliyor… Sizde fiyatlar nasıl?
Dükkanımızda her keseye uygun ürün var. Eğer insanlar kullanmaktan, sergilemekten keyif alacakları objeler arıyorlarsa, bunun için bütçelerini zorlamalarına gerek yok. Antikstar’da eskiye özlem duyan herkesin seveceği, uygun fiyatlı çok fazla ürün var. 


ESKİ OBJELERİ ALIYORUZ
Peki, siz bu ürünleri nereden temin ediyorsunuz?

Ürünlerimizi genellikle mezatlardan, antikacı arkadaşlarımızdan ve antika pazarlarından temin ediyoruz ancak müşterilerimizden gelen parçalar da oluyor. Müşterilerimiz ailesinden kalmış, artık ihtiyaç dışı olmuş, evinde kullanmak istemediği eşyalarını getiriyor, biz de burada satışını yapıyoruz. 

 

Aylin Hanım, koleksiyonerler için sipariş üzerine ürün temin ediyor musunuz?
Özel parçalar talep eden müşterilerimiz oluyor, biz de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bununla beraber, bizim dükkanımızdaki ürünler herhangi bir toptancıdan temin edilemediği için istenilen ürüne bir mezatta ya da ürün aldığımız yerlerde denk gelmemiz gerekiyor. Böyle bir durum olduğunda müşterimizi arıyoruz, fiyatını söylüyoruz, arzu ederse onun adına satın alıyoruz.

Antikstar’a gelemeyen kişiler size nasıl ulaşabilir?
Instagram ya da Facebook üzerinden de satışımız var. Dükkana gelemeyenler, sosyal medya sayfalarımızda gördüğü ürünleri bu kanallarla da temin edebilir. İnsanların sosyal mecralardan alışveriş yapma noktasında bir güvensizliği var. Böyle durumlarda müşterilerimiz bizi görüntülü arıyor, birlikte dükkan turu yapıyoruz. Beğendiği ürünleri söylüyor, biz de aynı gün içinde kargoya verip kendisine ulaştırıyoruz.

Fatih Sultan Mah. Bağdat Cad. No:147/J Kartepe/KOCAELİ
Tel: 0541.924 41 60
i @antika_maviboncuk_41
f @mor mavi

NASIL ARANDI: #antikstar # antika # koleksiyon # porselen # taş plaklar # dikiş makinesi # biblo # aksesuar # ev # aylin öztürk # kartepe

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.