29-03-2024 16:41

Zuhal Sözer: Boş hayaller kurmam!

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/03/2022
Akçe SMM ve Denetim Şirketi’nin ortağı Mali müşavir Zuhal Sözer, boş hayaller kurmak yerine mantıklı hedefler belirleyip, hedeflerinin peşinden koştuğunu söylüyor
.stripslashes($urun->baslik).

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme bölümü mezunu olan, okulu bitirdikten sonra İstanbul’da uluslararası bir dış ticaret firmasında iş hayatına atılan, hem çalışan hem de İstanbul Üniversitesi’nde finans master’ı yapan Zuhal Sözer; biraz tecrübe edindikten sonra aile şirketi olan ve 45 yıllık bir geçmişi bulunan Kocaeli Branda’ya geçti. Eğitim hayatı boyunca rakamlara meraklı olduğu için muhasebe mesleğini profesyonel olarak yapmayı hedefleyen Sözer, mali müşavirlik belgesini aldıktan sonra ortağı ile birlikte 2011 yılında İstanbul’da AKÇE SMMM ve Denetim Ltd.Şti.’yi kurdu, mesleğini bağımsız olarak icra etmeye başladı. 2014 yılında İzmit’e şube açarak, kızıyla birlikte İzmit’e yerleşen Zuhal Sözer, ‘Hayatta başarılı olmak için dikkat, intizam ve çalışmak gerekir’ diyor.

‘Başarı’ sizin için neyi ifade ediyor?

Başarı, ilkokul 3. sınıf karneme çok sevdiğim ilkokul öğretmenimin kendi el yazısıyla yazdığı, Mevlana’dan bir alıntıdır benim için: ‘Hayatta başarılı olmak için 3 şey lazımdır. Dikkat, intizam ve çalışmak.’ İlerleyen hayatımda, başarmak için bu 3 kelimenin ne kadar önemli olduğunu daha iyi gördüm ve deneyimledim.

Bugün sahip olduğunuz başarıyı elde etmek için neyi farklı yaptınız?

‘Boş hayaller kurmak yerine mantıklı hedefler belirleyip, hedeflerimin peşinde koşmak’ diyebiliriz. Bir de yapı olarak hem kendime yaptığım öz eleştirileri hem de güvendiğim insanlardan gelen eleştirileri dikkate almak olabilir. Zorluklar karşısında yılmadan, her gün daha fazla çabalamak ve pes etmemek.

İş hayatına bugün başlıyor olsaydınız, ‘asla yapmazdım’ dediğiniz şey nedir?

11 yıldır mali müşavirlik mesleğini İstanbul ve İzmit’te bağımsız olarak yapıyorum. Bu işi daha global bir ortamda, uluslararası platformda, layığıyla yapabilmek adına kendimi çok daha fazla geliştirme fırsatlarını kaçırmazdım. Bu fırsatları erken yaşlarda, daha az sorumluluk sahibiyken değerlendirebilseydim, bu yaşlarda daha güzel imkanlara sahip olabilirdim.

Bugüne kadar işinizle ilgili aldığınız en büyük risk neydi?

Mesleğim gereği bu soruya cevap vermek istemiyorum. Mali müşavirlik mesleği, devlet ve mükellef arasında bir köprü oluşturduğu için bizde her risk büyüktür.

İşler yolunda gitmediğinde, kendinizi nasıl motive edersiniz?

Bir müddet sakin kalıp, sonra bütüne bakmaya çalışırım. İşin bir bölümünde başarısız olmak, bütünde başarısız olduğumuzu göstermez. Bir de güvendiğim insanlardan destek alırım, yardıma ihtiyacım varsa bunu dile getiririm. Motivasyon konusunda şanslı bir insan olduğumu düşünüyorum. Ailem, kızım, ortağım ve dostlarım beni çok iyi tanıdıkları için dağıldığım zaman onların beni toparlamasına izin veririm.

Bir kadın olarak iş hayatında karşılaştığınız en büyük zorluk neydi? Nasıl aştınız?

Mesleğimin en zor tarafı mesai saatlerinin yoğunluğu. Bir kadın, bir anne olarak kızımı yetiştirirken hem anneliğe, hem de işime yetişemediğim ve kendimi yetersiz hissettiğim dönemler oldu. Bu dönemleri ortağımın erkek olması ve bana destek olmasıyla aştım. Ortaklık yapımızın keskin çizgilerle sınırlı olmaması, bir kadın olarak benim kızıma ve evime daha çok vakit ayırmam konusundaki desteğiyle dengeleyebiliyorum.

İşinizle ilgili olarak, birisiyle 1 saat sohbet etme şansınız olsa, bu kişi kim olurdu? Neden?

Hangi dönem olduğu fark etmeksizin ülkeyi yöneten kişiler olurdu. Mali müşavirlik, devlet ve mükellef arasında bir köprü oluşturmak olduğu için devletin en büyük gelir kaynağı olan verginin tahakkuk ve tahsili için çalışırken; bu meslek grubunun daha iyi anlaşılması, kanun koyucuların da uygulamadan gelecek kişiler olmasını talep ederdim.

İş yaşamınızdaki mottonuz nedir?

“Her gün yeni bir adım için yeni bir fırsat; bak ve gör!”

Çocuğunuz, sizinle aynı işi yapmak istediğini söylese, ona vereceğiniz en önemli nasihat ne olurdu?

Daha önce de bahsettiğim gibi yoğun mesai ve fayda-maliyet analizleri konusunu düşünerek; kararını gözden geçirmesini söylerdim.

NASIL ARANDI: #zuhalsözer #malimüşavir #akçesmmvedenetimşirketi #izmitşube #başarılıkadın #riskalmak #hedeflerinpeşinde #boşhayalkurma #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.