25-04-2024 01:21

Uzm. Dr. Vasfiye Ayhan: Anne olma ihtimalimizi sevmiyorlar

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/03/2022
Dermatoloji Uzmanı Dr. Vasfiye Ayhan’a göre iş hayatında kadının önündeki en büyük engel anne olmak değil, Anne olabilme ihtimalimizi sevmeyen yöneticiler
.stripslashes($urun->baslik).

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan, uzmanlığını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nde tamamlayan, eğitim sürecinde dünyaya gelen ikiz kızlarımı büyüten Uzm. Dr. Vasfiye Ayhan’a göre iş hayatında kadının önündeki en büyük engel, anne olmak değil, kadın çalışanın anne olma ihtimalinden hoşlanmayan yöneticiler. Mecburi hizmetini tamamladıktan sonra eşinin memleketi Kocaeli’ye yerleşen ve burada kendisine özel bir klinik açan Dermatoloji Uzmanı Dr. Vasfiye Ayhan, iş hayatındaki başarıyı ‘hayalimiz ile hayatımızın kesişimi’ olarak tanımlıyor.

‘Başarı’ sizin için ne ifade ediyor?

‘Şu hayatta ne olursa, ne olursam, ne yaparsam mutlu ve huzurlu olurum?’ sorusuna bilinçli ya da bilinçsiz verdiğimiz bir cevap var. O cevaba ne kadar yaklaştıysak, o kadar başarmış ve tamamlanmış hissediyoruz. Hayalimiz ile hayatımızın kesişimidir bence başarı. Bununla birlikte ‘başarmışlık’ hissinin hem nadir hem de kısa süreli bir duygu olduğunu düşünüyorum. Çünkü nadiren bir hayal tüm yönleriyle gerçekleşiyor ve hemen ufukta yeni hedefler beliriyor.

Bugün sahip olduğunuz başarıyı elde etmek için neyi farklı yaptınız?

Farklı bir yanım varsa o da ‘korkusuz bir korkak’ olmamdır. Yani aslında özgüveni yüksek bir kadın değilim ama gözüme kestirdiğim bir iş varsa, ayaklarım geri geri de gitse, ödüm de kopsa, mideme kramplar da girse, geceler boyu uykularım da kaçsa denerim.

İş hayatına bugün başlıyor olsaydınız, ‘asla yapmazdım’ dediğiniz şey nedir?

Yeni başladım diyebiliriz. 16 yıllık bir hekim olsam da kliniğim çok yeni. Yönetici ve işletmeci olarak asla yapmamam gereken neler yapıyorum kim bilir? Çalışmaya başladığım ilk günden itibaren düşünürsek, ‘sık kurum değiştirmek’ diyebilirim. Aranan bir mesleğe sahip olmanın da verdiği özgüvenle, çalıştığım kurumlardan şimdi olsa çok da dert etmeyeceğim nedenlerle ayrılmıştım. Halbuki bizim mesleğimizde hasta için her daim ulaşılabilir olmak önemli. Mesafe ve vakitsizlik nedeniyle izimi kaybeden çok hastam  olmuştur.

Bugüne kadar işinizle ilgili aldığınız en büyük risk neydi?

Şu an bulunduğum noktadan geriye baktığımda hiç hayat memat meselesi olan ciddi kararlar almamışım, büyük risklere girmemişim gibi geliyor. Tıp eğitiminin kendisi zor ve ağır bir sorumluluğu beraberinde getiriyor. Doktor olmak başlı başına bir risk diyebilirim.

İşler yolunda gitmediğinde, kendinizi nasıl motive edersiniz?

Böyle bir savunma mekanizmam yok.Krizin büyüklüğüne göre değişir tabii ama işler yoluna girinceye kadar hayatın geriye kalan her alanı felç oluyor. Elimden bir şey gelmiyorsa da hiçbir şey yapmadan oturup üzüntüme gömülüyorum. Takıntılı bir şekilde hep aynı konunun etrafında dönüp durmanın da çözüme illa ki bir katkısı oluyor.

Bir kadın olarak iş hayatında karşılaştığınız en büyük zorluk neydi? Nasıl aştınız?

Uzmanlık eğitimim sırasında anne olmak diyebilirim. Tıpta uzmanlık eğitimi veren kurumlarda hocalarımızın istediği en son şey doğurma ihtimali olan bir kadın asistandır. Sağlık sisteminde hiç kimsenin, dünyanın en ucuz nitelikli iş gücü olan asistanın iki yıl evde çocuk bakmasına ya da yarım gün süt izni kullanmasına tahammülü yoktur. Ben bu noktada çok şanslıydım. Tüm izinlerimi kullanabildim ancak çalışmaya geri döndüğümde sosyal desteğimin olmadığı bir şehirde, iki küçük çocuk, yoğun bir çalışma temposu ve mesai saatlerinin dışında da devam eden eğitim ve öğrenme süreciyle baş başa kaldım. İş hayatında kadının önündeki en büyük engel anne olmak bile değil, anne olabilme ihtimalimizi sevmiyorlar.

İşinizle ilgili olarak, birisiyle 1 saat sohbet etme şansınız olsa, bu kişi kim olurdu? Neden?

İşimle uzaktan yakından alakası olmayan birisiyle, Nusret’le konuşmak isterdim. Yaptığı iş tam bir show. Bir imaj yaratmak, marka kurmak, yatırımcı bulup ikna etmek... Bütün bunları yapacak kadar özgüven sahibi olmak. Kendine ve yaptığı işe en başında da bu kadar güveniyor muydu acaba? Şans ne kadar yardım etti? Hikayesi bence inanılmaz ve çok ilham verici...

İş yaşamınızdaki mottonuz nedir?

Mecburi istikamet! Bu bir mottodan çok bir duygu benim için. Girdiğim her yolda başka türlüsü mümkün değilmiş, geri dönersem ya da ilerleyemezsem hayatın tadı tuzu olmazmış, hep bir şeyler eksik kalırmış gibi geliyor. Bu da beni çok inatçı ve dirençli yapıyor.

Çocuğunuz, sizinle aynı işi yapmak istediğini söylese, ona vereceğiniz en önemli nasihat ne olurdu?

Moda akımlarından uzak dur. Yüreğinin sesini dinle! Her çeşit insan var şu hayatta. Kendin gibi olursan, kendin gibi insanları çekersin hayatına.

NASIL ARANDI: #dermatolojiuzmanı #doktor #vasfiyeayhan #anneolmakengeldeğil #başarı #risk #motto #idealler #tecrübe #güçlükadın #başarılıkadın #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.