26-04-2024 19:31

Yurt dışı eğitimde altın anahtar: Endless Abroad

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 08/05/2023
Yurt dışı eğitim danışmanlığı alanında ülkemizin en güvenilir markalarından biri olan Endless Abroad, bugüne dek eğitimine yurt dışında devam etmek isteyen 10 bini aşkın genci hayalleriyle buluşturdu
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Gökmen ve Gökhan Özdemir kardeşler tarafından 2004 yılında kurulan ve bugüne kadar 10 bini aşkın öğrencinin yurt dışında eğitim görmesine aracılık eden Endless Abroad Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı, İzmit şubesiyle son 5 yıldır ilimizde de hizmet veriyor. Çeşitli ülkelerdeki en iyi üniversitelere, kolejlere, dil okullarına ve yüksek lisans programlarına öğrenci yerleştiren; aynı zamanda 2019 yılından beri İngiltere’deki bir çok prestijli üniversitenin resmi başvuru merkezi ve global bir marka olan SI-UK’in Türkiye temsilcisi olan  Endless Abroad, bu alanda ülkemizin en güvenilir markalarının başında geliyor. Özellikle son dönemde pek çok öğrencinin hayallerini süsleyen yurt dışı eğitim konusunda merak edilen her şeyi Endless Abroad Genel Müdürü Gökhan Özdemir ve İzmit şubesi yöneticisi, İngilizce öğretmeni Filiz Barık’a sorduk.

 

Gökhan Bey, Endless Abroad tam olarak hangi hizmeti veriyor?

Endless Abroad, 2004 yılında Bursa’da kurulan bir yurt dışı eğitim danışmanlığı firması. Amerika, Kanada, İrlanda, Malta, Avustralya, Dubai gibi İngilizce konuşulan ülkeler başta olmak üzere Avrupa ve Uzak Doğu’daki birçok ülkeyle üniversite yerleştirmesi ve dil programları üzerine çalışıyoruz. Öğrencileri dil okulu, lise, üniversite ve yüksek lisansa yerleştirme hizmetlerini veriyoruz. Ayrıca her ülkenin kendi diliyle alakalı hem sınav programlarına hem de business programlarına yerleştirme yapan bir firmayız. 23’ü Türkiye’de olmak üzere Azerbaycan, Londra ve Washington DC’deki toplam 26 şubemiz, 75’ten fazla eğitim danışmanımız var. Kendi dijital ajansımız da mevcut. Bugüne dek 10 binin üzerinde öğrencinin yurt dışında eğitim almasına aracılık ettik. Bununla beraber Endless Abroud olarak, İngiltere’deki bir çok prestijli üniversitenin resmi başvuru merkezi ve global bir marka olan SI-UK Türkiye’yiz.

 

O halde önce dil okullarından başlayalım…

İngilizce, Almanca, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Korece gibi birçok dil için öğrencileri yurt dışına yollayabiliyoruz. Dünyanın her yerinde, her hafta pazartesi günü öğrenciler ve yetişkinler için yeni dil programları açılır. Bu eğitimler minimum 2 hafta sürer. Yani dil okuluna gitmek için belli bir dönem seçmeniz gerekmez. Biz de öğrencinin yaşına, profiline, tercihlerine göre en uygun okulu ve süreyi belirleyip, gerekli bağlantıları kuruyor; yurt dışında dilediği dilde eğitim almasına aracılık ediyoruz.

YURT DIŞINDA EĞİTİM

Liseyi yurt dışında okumak isteyen bir öğrenci hangi şartları sağlamalı?

Filiz Barık: Öğrenciler 9. sınıftan itibaren, herhangi bir sınava tabi olmadan liseyi yurt dışında okuyabilir. Liseyi yurt dışında okumak için öğrencinin bunu istemesi ve ailenin yeterli bütçeye sahip olması yeterli. Sadece, dil yeterliliğine bakıyoruz. Şayet bu konuda yeterliliği yoksa önce destekleme programlarıyla öğrencinin yabancı dilini geliştirmesini sağlıyoruz. Lise eğitimi için Türkiye’de şu anda en popüler ülkelerin başında İngiltere, Kanada ve Amerika geliyor.

 

Peki, üniversiteyi yurt dışında okumak isterse?

Gökhan Özdemir: Bununla ilgili üç kriter var. İlki, öğrencinin lise diploma notu. Öğrencinin diploma notunun 70’in üzerinde olması yeterli. İkinci kriter, İngilizce yeterliliği. Eğer dil yeterliliği yoksa gittiği ülkedeki eğitim dili için hazırlık okumasını sağlıyoruz. Üçüncü kriter ise bütçe. Öğrencinin okul ücretinin, konaklama ücretinin, geçim masraflarının hazır olması gerekiyor. Özetleyecek olursak, dünyada ilk yüze giren üniversiteler daha yüksek kriterler istese de öğrencinin mevcut durumu üst seviye kriterlerini ne kadar karşılıyorsa; başka bir deyişle öğrenci, daha yüksek bir diploma notuna, daha donanımlı İngilizce seviyesine sahipse ve STK’larda gönüllü olarak görev almışsa, dünya sıralamasında ona paralel bir üniversiteye girme şansı da artıyor.

 

Şu anki kurlara bakıldığında oldukça yüksek bütçelerden bahsediyoruz sanırım…

Gökhan Özdemir: Evet, küçük meblağlar değil… Bununla beraber çalıştığımız ülkelerin neredeyse tamamında öğrencinin çalışma izni var. Bu ülkelerde alım gücü Türkiye’ye göre çok daha rahat olduğu için öğrenci basit işlerde çalışsa bile konaklama ve geçim masraflarını karşılayabiliyor. Hatta bazı ülkelerde sadece geçim masraflarını karşılamakla kalmayıp para da biriktirebildiklerini, orada okuyan öğrencilerimizin geri dönütlerinden biliyoruz. En başta yapılan ödemelere bakılarak değil, tüm eğitim süreci göz önünde tutulduğunda ailenin ve öğrencinin cesaretinin artacağına inanıyoruz.

 

İŞ İMKANLARI

Bu noktada onlara yardımcı oluyor musunuz?

Filiz Barık: Programdan programa değişiyor. Özellikle Londra’da güçlü bir firmayız; özellikle üniversite öğrencilerimizin tamamına iş bulma konusunda destek veriyoruz. Diğer ülkelerde de bağlantılarımız var ama garanti etme şansımız maalesef yok. Bununla beraber birçok üniversitenin garantili iş bulma ve yerleştirme programları mevcut. Mesela Kanada’da öğrenciler altıncı ayın sonuna doğru bir işe kesin olarak yerleştirilmiş oluyorlar ve birikim yapabilecekleri ücretlerle çalışıyorlar. İngiltere özelinde de farklı bir program çıktı. Eğer isterseniz, 3. sınıfı okumadan önce üniversite sizi kendi alanınızla ilgili firmalara yönlendiriyor. Bir yıl boyunca okula gitmeden çalışıyorsunuz. Üniversite süreciniz üç yerine dört yıl oluyor ama müthiş bir iş tecrübesi kazanıyorsunuz.

 

Peki, öğrenci eğitimin ücretsiz olduğu ülkelerden birinde eğitim almak isterse?

Gökhan Özdemir: Almanya, Avusturya, İtalya gibi bir çok ülkede eğitim ücretsiz ancak kabul kriterleri farklı. Örneğin Almanya’da bir devlet üniversitesine girmek istiyorsanız, Türkiye’de üniversite sınavına girme ve okumak istediğiniz bölüme yerleşme zorunluluğunuz var. Tabii burada mutlaka bir denklik aranıyor. Örneğin, Türkiye’de kriterleri çok düşük olan bir üniversiteye giden bir öğrenci Almanya’nın en iyi üniversitelerine gidemez. Ayrıca Almanya en az B1 seviyesinde Almanca istiyor. Ücretsiz üniversitelere yerleşmenin şöyle bir handikabı da var: Öğrenci Almanya’daki bir okula yerleşebilmek için burada ağustosa kadar sınav sonucunu beklemek zorunda. Böyle olunca, iyi üniversitelere yerleşebilme şansı düşüyor. Şunu da belirteyim; son zamanlarda orada da birçok özel üniversite güçlendi. İngilizce eğitimi veren ve hiçbir şekilde Almanca istemeyen okullar var.

GERİ ÖDEMESİZ BURS 

Peki, İtalya?

Gökhan Özdemir: İtalya için burada bir üniversiteye yerleşmiş olma zorunluluğu yok, sınava girmek yeterli. Ayrıca ülke, üniversite öğrencilerine 7 bin Euro, geri ödemesiz burs sağlıyor ve istediği tek şart finansal yetersizliğin ispatı. İtalya’daki tek sıkıntı, ülkede İngilizce’nin çok az kullanılıyor olması. İtalyanca bilmeyen bir öğrenci iş bulmak isterse, bir kafeye girip çalışamıyor. Bu nedenle İtalyanca kriteri aranıyor.

 

Ara sınıftaki üniversite öğrencileri eğitimlerini yurt dışında tamamlayabilir mi?

Filiz Barık: Pek yaygın değil, çok da kolay değil. Her bölüm için farklı konuşulması gerekir. Burada aldıkları dersleri yurt dışında saydırma ya da aynı sınıftan devam etme konusu üniversiteden üniversiteye, ülkeden ülkeye değişiyor. Almanya’da okumak isterse muhakkak bir Almanca kriteri aranacaktır. Buna göre bir üniversite bulunması, kredilerinin saydırılması için iletişime geçilmesi, tüm transkript bilgilerinin verilmesi, gerekli akademik referansların alınması gibi bir prosedür söz konusu. Yani ara sınıfta yurt dışına giderek eğitime devam etmek biraz daha meşakkatli.

 

YURT DIŞINDA YÜKSEK LİSANS

Yüksek lisans programlarında öğrenciyi nasıl bir süreç bekliyor?

Filiz Barık: Üniversite kriterlerinden çok farklı bir kriter yok. Burada olayın içine giren kriterlerden bazıları CV ve referans mektupları oluyor. Üniversite diploma notu ve öğrencinin yabancı dili de önemli. Dil yeterliliği yoksa öğrencinin bütçesini korumak için dil açığını burada kapatıyoruz. Yüksek lisansta iş imkanı da üniversite öğrencilerinden çok farklı değil, haftada 20 saat yasal çalışma izni oluyor. Ayrıca, biraz önce bahsettiğimiz, üniversitede sağlanan iş imkanı master programlarında da var. Öğrencilere, eğitim aldıkları ülkede okul bittikten sonra genellikle 2 yıl oturum izni veriliyor. Bu da iş aramak ve sürecinizi olgunlaştırmak için iyi bir süre.

 

Yurt dışı ile Türkiye’nin eğitim sürelerinde farklılık var mı?

Gökhan Özdemir: İngiltere özelinde konuşacak olursak; İngiltere’de üniversite üç yıl, yüksek lisans ise bir yıl. Bizim ülkemizde ise üniversite, hazırlıkla beraber beş yıl, yüksek lisans iki yıl. Yani Türkiye’de bir öğrenci 7 yılda master mezunu oluyor, İngiltere’de ise 4 yılda. Bu durum ciddi bir zaman ve para kaybının önüne geçiyor. Öğrencinin iş hayatına daha çabuk atılmasını sağlıyor.

 

NERESİ DAHA UCUZ?

Hangi ülkede eğitim daha ucuz?

Filiz Barık: Orta Avrupa ülkeleri ile Rusya bu noktada öne çıkıyor ve çok değerli üniversiteleri var. Dünyanın en iyi 400 üniversitesi arasında 14 okulu bulunan Rusya’da 4 bin- 5 bin dolara tıp okuyabiliyorsunuz. Üstelik dil şartı yok, eğitim İngilizce. Onun dışında Polonya, Çekya, Macaristan çok yoğun talep gören ülkeler arasında. Buralarda yaklaşık 3 bin - 3 bin 500 Euro’dan başlayan fiyatlarla eğitim alınabiliyor. Avusturya, Almanya, İtalya gibi devlet üniversitesi imkânı sunan çok kaliteli ülkeler de var. Adı çok az geçen Litvanya, Letonya gibi ülkelerde ise fiyatlar 2 bin - 2 bin 500 Euro bandında.

 

Peki, Endless Abroad verdiği hizmeti nasıl ücretlendiriyor?

Filiz Barık: Firma olarak, bizim resmi anlaşmamız yurt dışındaki özel üniversitelerle. Yani hizmetimizin karşılığını öğrenciden değil, özel üniversitelerden alıyoruz. Sadece, yurt dışındaki devlet üniversitelerine gönderdiğimiz öğrencilerden danışmanlık bedeli talep ediyoruz.

SI-UK AYRICALIĞI

Sohbetimizin başında SI-UK’tan bahsettiniz… Nedir SI-UK?

Gökhan Özdemir: SI-UK, İngiliz üniversiteleri için uluslararası öğrencilere ücretsiz ve bağımsız, danışmanlık ve destek vermeyi amaçlayan bir kurum. İngiltere’de Oxford, Cambridge, Imperial College London, University College London gibi dünyanın en iyilerini de içeren 140 üniversite var. Biz de bu 140 üniversitenin 135’iyle direkt anlaşmalı, resmi temsilci olarak çalışıyoruz. Bu da bizi sektördeki firmalardan ayıran en önemli özelliğimiz. Danışmanlarımız, güvenilir üniversite partnerleri ve British Council tarafından; üniversite, kolej ya da dil okulunda eğitim almak isteyen öğrencilere başvurularının her aşamasında yol göstermek için eğitiliyor. SI-UK öğrencilerinin yüzde 98’i başvurdukları okullar tarafından kabul edilirken, bu oran bireysel başvurularda yalnızca yüzde 55.

 

Endless Abroad, önemli bir ödül almış. Bundan da bahseder misiniz?

Sektörümüzün en bilinen global fuar firmalarından StudyTravel ALPHE, Endless Abroad’u ST Alphe Secondary School Awards 2023’te ‘Doğu Avrupa’nın En İyi Acentesi’ ödülüne layık gördü. Bizi bulunduğumuz noktaya taşıyan iş ortaklarımıza ve yurt dışında eğitim görmek için bizi tercih eden öğrencilerimize binlerce kez teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

‘EUPS’ akreditasyon programından bahsettiniz, konuyu biraz daha detaylandırabilir misiniz?

EUPS yani Endless University Placement Systems; yurt dışındaki en iyi üniversitelerin resmi temsilcisi ve resmi kayıt ofisleri Endless Abroad ve SI-UK olarak; öğrenciler ve ebeveynlerinin yurt dışı eğitim programları hakkında doğru zamanda doğru bilgiye ulaşmaları, üniversitelere giriş şartlarını öğrenmeleri ve yüzde 100 kabul ile öğrencilerin yeteneklerine uygun olarak doğru bölüme yerleşmelerine imkan sağlayan bir akreditasyon programıdır. EUPS’e katılan okullar, tüm öğrencilerine yurt dışı üniversitelerine yüzde 100 yerleşme garantisi vererek; Birleşik Krallık başta olmak üzere dünya genelinde 500’den fazla üniversiteyle uluslararası programda yerini alır. Şu anda İzmit’in prestijli kolejlerinden bazılarıyla EUPS protokolü imzalamak üzereyiz ve tüm 12. sınıf öğrencilerinin okul kabullerini alma sürecini üstleneceğiz. EUPS’in ayrıcalıklarından yararlanmak isteyen okulların bizimle iletişime geçmelerini bekliyoruz.

 

Yenişehir Mah. Demokrasi Cad. Elit Plaza, No: 57 Kat: 2 Daire: 7 İzmit/Kocaeli

Telefon: (0262) 949 02 00

Web: www.endlessabroad.com.tr

Instagram: @endlessabroadizmit

NASIL ARANDI: #endless abroad # izmit # yurt dışı # eğitim # erasmus # yüksek lisans # öğrenci # amerika # abd # avrupa # almanya # italya # ingilizce # üniversite

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.