19-04-2024 09:57

Körfez Belediyesi’nin hayata geçirdiği proje sayesinde; Özel çocuklar çok mutlu

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 08/05/2023
.stripslashes($urun->baslik).

HABER: SERPİL ÇOLAK TÜRKOĞLU

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Körfez Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği ‘özel çocuklara özel spor eğitimi’ projesi büyük ilgi görüyor. Proje kapsamında, ilçede ikamet eden hafif düzeyde down sendromlu ve otizm spektrum bozukluğu bulunan çocuklar haftanın belirli günlerinde Körfez Belediyesi Petkim Çok Amaçlı Spor Salonu’nda spor eğitimi alıyor. 4-14 yaş aralığındaki özel gereksinimli çocuklara temel hareket, jimnastik ve atletizm eğitiminin verildiği proje çerçevesinde çocuklar belirli günlerde de havuza giderek yüzme eğitimi alıyor, yine haftanın bazı günleri sanatsal çalışmalara katılıyor.

ÖZEL ÇOCUKLAR İÇİN

Göreve geldikleri günden bu yana toplumun her kesimiyle ilgilenmeye çalıştıklarını söyleyen Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, “Toplumumuzun önemli bir dilimini oluşturan özel çocuklarımızı da unutmadık tabii ki. Hem özel çocuklarımıza hem ailelerine nasıl yardımcı olabiliriz diye düşündük, ekibimizle bir durum değerlendirmesi yaptık. Sonunda özel çocuklarımızın fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimi için sporla buluşmaları gerektiğine karar verdik. Özel çocuklarımıza destek olabilmek için başlattığımız proje büyük ilgi gördü. Projeden yararlanacak çocuklarımızı 4-6 yaş ile sınırlandırmıştık ancak talep üzerine yaş aralığını genişlettik, 4-14 yaşa çıkardık” dedi.

BİREBİR EĞİTİM VERİLİYOR

Özel gereksinimli çocukların bu alanda eğitim almış sertifikalı eğitmenler eşliğinde, haftanın belirli günlerinde Körfez Belediyesi Petkim Çok Amaçlı Spor Salonu’nda spor yaptığını belirten Başkan Söğüt, “Özellikle eğitimin birebir veriliyor olmasının çocuklarımıza katkısı büyük. Aileler bu eğitimlerin çocukların davranış biçimine de olumlu etkileri olduğunu söylüyor. Temel amacımız özel çocuklarımızın topluma adaptasyonlarını sağlamak, kendi kendine yetebilme duygusunu ortaya çıkarmak. Öte yandan fiziksel ve bilişsel gelişimlerini bir adım öteye taşıyabilmek. Ailelerden aldığımız geri dönüşler ne kadar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” diye konuştu.

İNSANA DOKUNAN ÇALIŞMALAR

Başkan Söğüt, proje ile ilgili olarak şunları söyledi: “Çocuklarımız spor yaparken aynı zamanda keyifli vakit geçiriyor. Burada sosyal bir ortam oluşuyor, arkadaş ediniyorlar. Özel çocuklarımızın hayata daha sağlam tutunabilmeleri için bu tür faaliyetleri önemsiyoruz. Daha fazla çocuğa ulaşmak istiyoruz. Bu arada özel çocuklarımız için bir eğitim merkezinin komple tadilatını üstlendik. İki yıl önce başlattığımız bir projeydi, hayata geçirdik. Burada da çocuklarımız benzer faaliyetlerde bulunuyor, öğrendiklerini bizlere sergiliyor, biz de mutlu oluyoruz. Bizi en mutlu eden çalışmalar insana dokunan çalışmalardır. Onların yüzündeki mutluluğu gördüğümüzde tüm yorgunluğumuzu unutuyoruz.”

BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM

Özel çocuklara spor eğitimini Körfez Belediyesi bünyesinde özel sporcular atletizm ve jimnastik antrenörü olarak görev yapan Kübra Sirkeci veriyor. Özel çocukların eğitiminde bütüncül yaklaşım metodunu benimsediklerini söyleyen Sirkeci, “Biz olaya sadece spor eğitimi olarak bakmıyoruz, bütüncül bir sistemle hareket edip çocuğa ihtiyacı olanı vermeye çalışıyoruz. Pazartesi günü spor eğitimine gelen çocuklar salı günü sanat etkinlikleri dersi alıyor, çarşamba günü de havuza gidiyor. Her çocuk haftanın üç günü farklı eğitimlerden yararlanıyor. Burada amaçladığımız şey fiziksel gelişim ile çocuklarımızın bilişsel gelişimini desteklemek. Özel çocuklarımızı topluma kazandırabilmek için ne gerekiyorsa onu yapıyoruz.

EKSİKLER TAMAMLANIYOR

Eğitimler sırasında çocukları gözlemliyorum, mesela ince motor becerisi geride ise bunun üzerine çalışıyorum, halkalara mandal takma, ipe boncuk dizme gibi etkinlikler yaptırıyorum. Adı spor eğitimi ama ben beden eğitimi öğretmeni olarak ‘çocuğa zıplamayı, takla atmayı öğreteyim, bırakayım’ derdinde değilim. Çocuklarımızdaki noksan noktaları bulup, onları tamamlama derdindeyim. Çocuklarımızın çalıştığı ergoterapistler ve fizyoterapistler ile sık sık bir araya geliyorum, ‘Bu öğrencimde şu eksik’ diyorum. Özel eğitim öğretmenleri ile koordineli çalışarak eksikleri tamamlamaya gayret ediyorum ve bunu sporla yapıyorum” dedi.

OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER

Birebir eğitim gören çocukları belli bir seviyeye geldiklerinde grup eğitimine aldıklarını söyleyen Kübra Sirkeci, “Grup eğitiminde otizm ve down sendromlu öğrenciyi bir arada tutmaya çalışıyorum ki birbirlerinin farkında olabilsinler” diyor. Birebir eğitim alan öğrenci sayısının 70’i bulduğunu belirten Sirkeci, ailelerden de çok olumlu geri dönüşler aldıklarını belirtiyor. Öğrencilerle de aralarında sevgi bağı kurulduğunu söyleyen Sirkeci, “O kadar sevgi dolular ki bir kere dokunduğunuzda zaten bırakamıyorsunuz. Onlar da sizi bırakmak istemiyor. Ağlayarak gelen öğrencilerimizi ders bitiminde salondan çıkaramıyorum” diye konuşuyor.

AİLELER ÇOK MUTLU

Özel çocukları topluma kazandırmak amacıyla yaptıkları çalışmalara aileleri de dahil ettiklerini belirten eğitmen Kübra Sirkeci, şöyle devam ediyor: “Çocuklar için ev ödevi veriyorum, ailelerinden kameraya çekmelerini istiyorum, yapıp yapmadıklarını kontrol ediyorum. Bulaşıkları makineye dizmek, çamaşırları ipe asmak, yatağını toplamak gibi. Bunları yapıyorum çünkü bu çocuklar kendi ayakları üzerinde dursunlar istiyorum. Onların hayatının her alanına dokunmaya çalışıyorum. Bu kadar yol kat etmemizin sebebi bu. Çocuklarındaki gelişmeyi, onların bir şeyler başardığını gören aileler de inanılmaz mutlu oluyor.”

YARIŞMALARA HAZIRLANIYORLAR

Spor eğitimine devam eden özel çocukları yarışmalara da hazırladıklarını söyleyen Kübra Sirkeci, “Mayıs ayı sonunda Kocaeli Özel Sporcular Federasyonu’nun düzenlediği il seçmeleri olacak. Bu seçmelere atletizm branşında 4 öğrencimizle katılacağız. Eğer burada derece alırsak Türkiye seçmelerine katılma şansımız olacak. Ama bir derece elde edemesek bile bu çocukların bir yerlerde bir şeyler başarabileceğini göstermek beni çok mutlu eder. Kendileri için de çok büyük bir deneyim. Kendi akranlarıyla bir arada bulunmaları, farklı kişilerden komutlar alabilmeleri şahane bir şey. Umarım bunu gerçekleştirebiliriz” diyor.

NASIL ARANDI: #körfez belediyesi # özel çocuklar # eğitim # spor # şener söğüt # kübra sirkeci

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.