19-04-2024 20:34

Gerçek dönüşümün öncüsü: Fatma Çetinkaya

   2 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 09/05/2023
Bugüne dek verdiği eğitimlerle ve danışmanlık hizmetiyle pek çok bireyin yaşamına dokunan başarılı sosyolog, aile danışmanı, kişisel gelişim uzmanı ve profesyonel koç Fatma Çetinkaya, Fatma Çetinkaya Koçluk ve Danışmanlık Merkezi ile artık İzmit’te
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Uzun yıllardır Derince’de hizmet veren Bilgem Bilgi ve Gelişim Merkezi’nin kurucusu, sosyolog, aile danışmanı, kişisel gelişim uzmanı, profesyonel eğitim ve yaşam koçu Fatma Çetinkaya, artık İzmit’te. İlham veren hikayesiyle gerçek dönüşümü önce kendisinde başarabilmiş bir eğitimci olarak; Fatma Çetinkaya Koçluk ve Danışmanlık Merkezi’ni Arasta Park AVM bünyesinde hizmete açan Çetinkaya, yeni yerinde öğrenci, eğitim, yaşam, ilişki koçluğu ile aile danışmanlığı ve bireysel danışmanlık üzerine hizmet veriyor. Bugüne dek yaptığı çalışmalarla sayısız çocuğun ve ailenin yaşamına dokunan başarılı eğitimcinin hikayesini ilgiyle okuyacağınızdan eminiz.

Fatma Hanım, sizi tanıyabilir miyiz?

1979, Derince doğumluyum. Son derece vicdanlı ve yardımsever bir baba ile çok güçlü bir annenin dokuz çocuğundan biriyim. Evliyim, iki çocuk annesiyim. Çocukluğum Derince’ de, her kültürden insanın dostça yaşadığı çok güzel bir mahalle ortamında geçti. Sessiz, sakin, okumayı, araştırmayı seven bir çocuktum. Babam, o günkü ekonomik şartlarda zor olsa da okumak isteyen tüm çocuklarını okutmak istedi. Ben de okumaya çok hevesliydim. Liseden sonra aileme yük olmamak için üniversite sınavı sonucunu beklemeden çalışma hayatına atıldım. Büyük bir firmanın halkla ilişkiler bölümünde çalışırken, üniversitede de aynı bölümü kazandım. Hem okudum hem çalıştım. İşimi çok sevdiğim için de hızla yükseldim. Bu dönemde gözlemci kişiliğimin, insan ilişkileri konusundaki yeteneğimin farkına vardım. Aldığım sayısız eğitimin yanı sıra yeniden sınava girerek Türk dili ve edebiyatı bölümünü kazandım; bu bölümü okurken, Atatürk Üniversitesi Sosyoloji bölümünü çok severek bitirdim. Aynı zamanda profesyonel yaklaşım ve farkındalığa sahip bir koçum. Uzun yıllardan bu yana psikoloji, davranış bilimleri ve insan algısı üzerine eğitimler aldım ve verdim. Birçok okul ve kurumlarda seminerler gerçekleştirdim.

 

İş hayatı nasıl devam etti?

2001 yılında, tam da ekonomik kriz döneminde eşim Taner Bey ile evlendik ve aynı anda ikimiz de işten ayrılma süreci yaşadık. Ben bir dershanede işe girdim. Orada çalışırken, dikkat eksikliği sorunu yaşayan çocukların hep geride kaldığını gördüm ve bu beni çok yaraladı. Bu durum bende bu konular üzerine çalışma isteği uyandırdı. Çocuklarımı büyüttüğüm dönemleri kendimi geliştirmek için bir fırsat olarak gördüm. Onlara iyi bir gelecek yaratmak ve eğitim imkanları sunmak amacıyla eşimin de desteğiyle yeniden çalışmaya başladım.

 

HIZLA BÜYÜDÜK

Yine eğitim sektöründe mi devam ettiniz?

Evet, Derince’de büyük bir firmada hem halkla ilişkiler hem de eğitim koordinatörü olarak işe başladım. Ancak oğlumun kreşte yaşadığı birtakım sorunlardan dolayı işten ayrılmak zorunda kaldım. Buna üzülürken, kısa sürede iş yerimdeki bir hocamdan yeni bir iş teklifi aldım. İzmit’te mesleki yeterlilik eğitimleri üzerine hocalarımla birlikte esnek çalışma saatleri ayarlayarak yeni bir yapılanmayla eğitim koordinatörlüğü yapmamı istediler, böylece oğlumdan da ayrılmak zorunda kalmayacaktım. Birlikte bir ortaklık yapısı içerisine girdik. Kurumumuzda dikkat eksikliği eğitimleri, hafıza teknikleri, hızlı okuma eğitimleri, ayrıca etüt kısmımız da vardı. Bu süreçte mental aritmetik eğitmenliği başta olmak üzere pek çok eğitim aldım.

 

Derince’ye geri dönüşünüz nasıl oldu?

Ortağım Derince’de şube açmayı teklif etti. Biz de o dönemde eşimle birlikte kendimize ait bir iş yeri açmayı düşünüyorduk. Durum böyle olunca Derince’de Bilgem Bilgi ve Gelişim Merkezi’ni kurmuş olduk. Bu süreçte kısa bir süre diğer iş yerindeki görevime de devam ettim.

 

Bilgem Danışmanlık’ta neler yapıyorsunuz?

Eşim, mühendislik alanlarında Bilgem Danışmanlık çatısı altında firmalara danışmanlık hizmeti veriyordu. Sonrasında mental aritmetik, anlayarak hızlı okuma teknikleri, İngilizce eğitimleriyle kurumumuzu öğrencilere de açtık ve hızla büyüdük. Bir yandan da kendi eğitimlerime devam ettim. Öğrencilerimize koçluk yapabilmek için Uludağ Üniversitesi’nde profesyonel eğitim koçluğu eğitimi aldım. Bu süreçte fark ettim ki çocuklarla ilgili sorunlar aslında ailelerinden kaynaklanıyor. O dönemde sosyoloji mezunları için çıkan bir kanundan faydalanarak, aile danışmanlığı eğitimimi de Gebze Teknik Üniversitesinde tamamladım. Böylece aldığım tüm eğitimleri harmanlayarak hem kendim hem de danışanlarım için yeni yollar açıtım; ailelerin ve çocukların hayatına dokunmaya başladım. 10 yıl boyunca Derince’de danışmanlık ve koçluk hizmetleri vermeye devam ettim.

YOĞUN TALEP ÜZERİNE

Peki, İzmit’e gelişiniz nasıl oldu?

Bir yıldır İzmit tarafına gelmeyi ve yetişkinlere yönelik hizmet veren Fatma Çetinkaya Koçluk ve Danışmanlık Merkezi’ni kurmayı düşünüyordum. Çünkü bu yönde yoğun bir talep vardı. Arasta Park’taki bu yeri bulunca süreci hızlandırdık. Aslında eğitim merkezi olarak değil, yetişkinlere yönelik bir koçluk merkezi olarak kurgulamıştık ama öğrenci koçluğu için de yoğun talep olunca, danışanlarımızı kıramadık. Şu an burada öğrenci koçluğu da yaşam koçluğu da yapıyorum. Bireysel ve aile danışmanlığını koçlukla harmanlayarak yaklaşıyorum insanlara.

 

Fatma Çetinkaya Koçluk ve Danışmanlık Merkezi hangi hizmetleri veriyor?

Merkezimizde aile ve çift danışmanlığı, bireysel danışmanlık, çocuk ve ergen danışmanlığının yanı sıra eğitim, yaşam ve kariyer koçluğu hizmetleri veriyorum. Dikkat eksikliği, disleksi, diskalkuli, disgrafi ve mental aritmetik eğitimlerimiz de devam ediyor. Bu sıkıntıları yaşayan öğrencilere hem akademik hem de psikolojik anlamda bireysel destek sağlıyorum. En küçük danışanımız 7 yaşında. Yaşam koçluğu ve yoğun olarak çift danışmanlığı yapıyorum. Şunu da ekleyeyim, ben sadece danışmanım, terapist değilim. Gerekli testler veya patolojik durumlar için danışanlarımızı hastanelere ve terapi merkezlerine yönlendiriyorum.

 

Randevu sistemiyle mi çalışıyorsunuz?

Evet, seanslar haftada bir gün oluyor ve bir saat sürüyor. Mutlaka 12 seans çalışmaktan yanayım. Danışanlarımın, kendileriyle ilgili düşüncelerini yazdıkları bir defterleri var. Bu şekilde seanslar sonunda nereden nereye ulaştıklarını kendileri de gözlemliyorlar. Çocuklardan, “İlk defa biri beni anladı” cümlesini çok sık duyuyorum. O çekingen, iç dünyasında boğuşan, görünür olmayı bekleyen çocuklara dokunmak beni gerçekten çok mutlu ediyor.

 

Yahya Kaptan Mah. Arasta Park AVM ek bina no:2 (eOfis katı) İzmit/Kocaeli

Tel: 0536.589 98 00

Web: www.fatmacetinkaya.com.tr

NASIL ARANDI: #fatma çetinkaya # derince # izmit # arasta park avm # bilgem bilgi ve gelişim merkezi # eğitim # yaşam koçu

1 yıl önce - Suna çetin

İyiki hayatımıza dokundunuz yolunuz açık olsun.

1 yıl önce - Ebru Sinağ

Yaşamlara anlamlar kattığınız için çok teşekkür ederiz.Fatma hanım.Başarı hep sizinle olsun.

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.