27-07-2024 09:10

Yeni nesil soru(n)lar nasıl çözülür?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/11/2023
.stripslashes($urun->baslik).

LGS ve YKS‘de öğrenci ve velilerin en çok sıkıntı yaşadığı meselelerden biri yeni nesil sorulardır. LGS ve YKS sorularına bakıldığında, soruların büyük bir bölümünün yeni nesil sorulardan oluştuğu görülmektedir. Öğrencilerden “Yeni nesil soruları çözemiyorum, matematik yeni nesil sorular nasıl çözülür?” gibi soruları sıkça almaktayım. Ben de bu probleme dönük ‘Yeni nesil sorular nasıl çözülür?’ yazımı sizlere ulaştırmak istedim.

 

‘YENİ NESİL SORU’ NEDİR?

2018 yılından itibaren MEB tarafından ‘beceri temelli’ olarak adlandırılarak hayatın içinden şekillerle ve hikâyelerle oluşturulan; hemen hemen tüm derslerden uzun paragraflar şeklinde hazırlanan soru tiplerine, ‘yeni nesil soru’ denilir. Soruların kendisi ne kadar uzunsa, çözümü de bir o kadar kısadır. Öğrencilerin ezber yapması değil, anlama ve yorum yapma kabiliyetlerini geliştirmesi üzerine kurulan bir sistemdir. Yeni nesil soruları anlamak, soru çözümünün yarısıdır. Onun için size verilenleri ve istenileni ayırt edecek şekilde anlamış olmalısınız.

 

ÇÖZMEYE DEĞİL

ANLAMAYA ODAKLANIN

Artık hem LGS ‘de hem YKS ‘de soruların %80‘inden fazlası yeni nesil sorulardan oluşmaktadır. Bundan dolayı yeni nesil sorulara alışmak ve sınava hazırlanırken pratik yapmak sınav başarısı için çok önemlidir. Yeni nesil sorular, uzun paragraflı olduğu için okuduğunu anlama kabiliyetinizin gelişmiş olması gerekir. Bir öğrencinin soruyu tam olarak anlamadan yeni nesil soruları çözmesi mümkün değildir. Öğrenciler genellikle soruları hızlı bir şekilde okuyup çözmeye çalışıyorlar; doğal olarak da çözemiyorlar. Öğrenciler okumayı anlama zannediyorlar; hâlbuki okumak ayrı bir eylem, anlamak ayrı bir eylemdir. Yeni nesil soruları çözmek için ilk olarak anlamaya odaklanılmalı, soru tam olarak anlaşıldıktan sonra çözmeye geçilmelidir.

 

DÜZENLİ KİTAP OKUYUN!

Kitap okumayı alışkanlık haline getirmek hayatımızın pek çok alanını olumlu etkiliyor. Bu alanlardan birisi de yeni nesil soruları çözebilmek. Her gün düzenli bir şekilde kitap okuyan öğrenciler, bu soruları okuyup anlama kabiliyetini de geliştirmiş olacaktır. Kitap okumak okuma hızını da artırdığı için sınav sorularını daha hızlı ve anlayarak okuyabilirler. Aynı zamanda kitaplar daha iyi odaklanmayı sağlayarak soruları tek seferde anlamayı da kolaylaştırır. Bunun için öğrenciler istenilen kitap türünü seçebilir; böylece keyifli vakit geçirip kendilerini de geliştirler.

 

TÜM SORUNUN ALTINI ÇİZMEYİN!

Sınav boyunca zamanla yarışıldığı için vaktin boşa harcamasına sebep olacak her şeyden uzak durulmalıdır. Bunların başında da soruları okurken bütün satırların altını çizmek geliyor. Bu şekilde soru çözen öğrenciler hem vaktini boşa harcamış hem de soruyu anlamakta güçlük çekmiş oluyor. Bir sorunun bütün satırlarının altını çizmek o sorudaki önemli yerleri gözden kaçırmaya neden olur. Ayrıca çizili satırlar gözleri yorabilir ve kafa karışıklığı yaşanmasına yol açabilir. Bu yüzden soruları okurken her satırı çizmek yerine en önemli ve işe yarayacak satırları çizmek daha doğru olur. Böylece altı çizilen bilgiler arasında kolayca bağlantı kurarak soru hemen anlaşılabilir.

 

GÖRSELLERİ DİKKATLİ İNCELEYİN!

Yeni nesil sorularda bolca görsel, tablo ve grafik kullanılır. Bunlar soruları çözme konusunda öğrencilere yardımcı olmaktadır. Verilen görsel ve tablo gibi detayların soruya öylesine eklenmediği unutmamalıdır. Bu sorularda bulunan bilgilerin dikkatle incelenmesi ve anlaşılması gerekir. Özellikle, tablo ve grafikleri anlamadan soruların büyük ihtimalle çözülemeyeceği bilinmelidir. Bu nedenle yeni nesil sorulara çalışırken bu türden öğeleri okuma ve anlama konusunda öğrencilerin kendine ayrıca zaman ayırması gerekmektedir.

 

ÖRNEK VE ÇIKMIŞ SORULARI ÇÖZÜN

MEB örnek ile LGS ve YKS’de çıkmış sorular hazırlık sürecinin en önemli kaynaklarıdır. Bunlar, hem soru kalitesi hem de gerçek sınava benzer tarzda/mantıkta sorular çıkması ihtimali bakımından kesinlikle çözülmesi gereken sorulardır. MEB örnek soruları ve sınavda çıkmış soruları, ilki konu/ünite bitimlerinde diğeri ise gerçek sınavdan önce olmak üzere 2 kere çözmekte fayda var.

 

BİR BAŞKASINA

ANLATARAK ÇÖZÜN!

Yeni nesil matematik sorularını çözmeyi öğrenmenin en kolay yöntemlerinden bir tanesi, soruyu başkasına anlatarak çözmeye çalışmaktır. Bir öğrenci bunun için günlük 5 tane soruyu (MEB örnek ve LGS/YKS çıkmış soruları olursa daha iyi olur) anne-babasına ya da arkadaşına anlatarak çözmeye çalışırsa hem soruyu çözmek için daha fazla istekli olacak hem soruya daha fazla odaklanacak hem de çözmek için daha fazla gayret sarf edecektir. Bu yöntemle bir öğrenci kısa bir sürede yeni nesil soruları daha iyi çözmeye başlayacaktır.

 

NE YAPMALIYIZ?

Özetle bahsedecek olursak, yeni nesil sorular sanılandan çok daha basittir. Önemli olan soruları anlamaktır. Yorum yapabilme kabiliyetimizi geliştirebilmektir. Bunun için öğrenciler bol bol kitap okumalı; öğretmenler ve veliler de sadece derslerde değil hemen hemen her durumda çocuklara fikirlerini sorup onları konuşturmalıdır. “Böyle bir durumda sen olsaydın nasıl çözerdin” gibi sorularla onların zihnini düşünmeye ve sorgulamaya açık hale getirmeliyiz.

 

ÖZDEN BOĞAZİÇİ KOLEJİ

T:     0262 427 16 16

        0555 998 99 16

W:    www.ozdenbogazicikoleji.k12.tr

M:    info@ozdenbogazicikoleji.k12.tr

A:    Atatürk Mah. Sabiha Gökçen Cad.

No: 15/B Gölcük/Kocaeli

NASIL ARANDI: #mehmet özden # eğitim # özden boğaziçi koleji

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.