27-04-2024 03:20

Waldorf Yaklaşımından İlham Alıyor: Özel Naipoğlu Anaokulu

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 29/04/2022
Kurulduğu günden bugüne verdiği kaliteli eğitimle tanınan Özel Naipoğlu Anaokulu, Waldorf yaklaşımından ilham alan eğitim anlayışıyla geleceğin özgüven sahibi ve yaratıcı bireylerini yetiştiriyor
.stripslashes($urun->baslik).

 

 

Yaklaşık 8 yıl önce Neslihan Naipoğlu tarafından kurulan Özel Naipoğlu Anaokulu, verdiği nitelikli eğitimle geleceğin doğayı, tüm insanları ve kendisini seven; dürüst, yaratıcı, özgüven sahibi bireylerini yetiştiriyor. İşinin uzmanı eğitimci kadrosu, çocukların ihtiyaçlarına uygun tasarlanmış eğitim binası ve Waldorf yaklaşımından ilham alan eğitim anlayışıyla çocuklara kendilerini ifade edebilecekleri benzersiz bir ortam sunan Naipoğlu Anaokulu, son günlerde okul bünyesinde kurduğu atölyeyle yine gündemde. Organik temelli materyaller kullanılarak hazırlanan ve çocukların oyun oynarken günlük yaşam becerilerini geliştirebilmelerine imkan tanıyan atölye hem çocuklar hem de veliler tarafından çok beğenildi. Neslihan Naipoğlu ile hem Waldorf yaklaşımının detayları hem de atölye faaliyetleri üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Neslihan Hanım, Özel Naipoğlu Anaokulu kaç yıldır eğitim veriyor?

Sekizinci eğitim yılımızdayız. Kurulduğumuz günden beri, sağlam adımlarla ilerleyerek güzel bir büyüme süreci geçirdik. Eğitim kökenli bir aile olmamız, başarımızın altındaki temel sebep. Babam Ali Paşa Naipoğlu, eğitim alanında vizyonu çok geniş bir eğitimcidir. Ben de kamu yönetimi bölümü mezunu olmama rağmen İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nde okumaya devam ediyorum, mezuniyetime az kaldı. Ayrıca, bu 8 yıllık zaman diliminde Waldorf eğitim yaklaşımı ilgili pek çok eğitim aldım.

Waldorf eğitim yaklaşımı nedir?

Waldorf eğitim yaklaşımı, I. Dünya Savaşı’ndan sonra bir filozof, bilim insanı ve eğitimci olan Rudolf Steiner tarafından Almanya’da doğmuş; eğitimi bir sanata dönüştürmeyi amaç edinen bütüncül bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, çocuğun sağlam bir öğrenme sevgisi oluşturmasını, gelecekte ihtiyacı olan akademik becerileri geliştirebilmesinin bir ön koşulu sayar. Çocukların sanat, müzik, hareket ile öğrendikleri; keşfederek, deneyimleyerek yaşantılarını zenginleştirdikleri düşünülür. Çocukların birbiriyle rekabet etmesindense; birbirlerine saygı duyarak, yardımlaşarak toplumsal aidiyet duygusu edinmeleri teşvik edilir.

EĞLENEREK ÖĞRENİYORLAR

Naipoğlu, bir Waldorf okulu mu?

Tam anlamıyla bir Waldorf okuluyuz diyebilmek için henüz çok erken. Waldorf okulları dünya genelinde iyi bir yapılanmaya ve prestije sahip okullardır. Bu yapılanmayı sağlayabilmek için çok iyi eğitimlerden ve eğitimcilerin elinden geçmek gerekiyor. Biz doğru adımlarla, güvenilir bir şekilde Waldorf okulu olma yolunda ilerliyoruz.

Waldorf için bir eğitim sistem diyebilir miyiz?

Waldorf eğitim yaklaşımı asla bir sistem değildir. ‘Sistem’ kelimesi telaffuz ederken bile bir baskı hissettiriyor. Waldorf çocuğun özüdür, çekirdeğidir, ne istediğini ne anlattığını anlayan harika bir yaklaşımdır. Kısaca çocuğun en doğal haliyle hayata evrilmesidir.

Waldrof yaklaşımında öğretmen ve öğrenci ilişkileri nasıl?

Öğretmen çocuğa saygıyla yaklaşmalı, kendi hızında öğrenmesine izin vermeli, asıl önemlisi gelişimin farkında olmalıdır. Waldorf yaklaşımında, öğretmenler çocukların her birinin farklı birer birey olduğunu kabul eder.

Erken çocukluk döneminin hayati önem taşıdığının farkındadır. Bu dönemin aceleye getirilmeyeceğini bilir çünkü gelecek dönemler için sağlam bir temel bu dönemde atılır. Waldorf öğretmenleri şu üç duyguyu benimser: Saygı, heves ve emniyet.

EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR

Neslihan Hanım, Waldorf okulu olmak için hangi şartları sağlamak gerekiyor?

Öncelikle bu çok uzun bir yol haritası. Türkiye’deki ana merkezi İstanbul’da olan, uluslararası bir çatıda bizi bir araya getiren bir derneğimiz var. Derneğimizin verdiği 3 yıl sürecek Waldorf eğitimini mutlaka tamamlamak gerekiyor. 3 yılda bir sadece 80 kişi mezun oluyor ve ben bu eğitime kabul edilmek için 8 yıl bekledim. O çatının altında olmaktan dolayı çok mutluyum. Düşünsenize uluslararası kabul görmüş eğitimcilerle bir aradasınız. Her eğitimde farklı bir doçent, farklı bir sanat öğretmeni ders veriyor. İple çekiyorum bir sonraki eğitimi. Genellikle Almanya ve Hollanda’dan gelen hocalarımızla o bilgi akışının içinde olmak inanılmaz güzel. 8 yıldır aldığım bir çok eğitimin çok üstündeyim şu an. Bütün öğretmen arkadaşlarımın mutlaka bu eğitimle tanışmasını çok isterim. Eğitimimi tamamlandığında, içimde çok başka bir ışığın uyanacağını ve o ışıkla birlikte çok güzel işlerde bulunacağımı öngörüyorum.

Okulunuzda kurduğunuz atölye, Waldorf yaklaşımı ile örtüşen bir eğitim alanı mı sağlıyor?

Evet. Gerçek yaşam materyallerinin kullanıldığı bir atölye kurmak hep hayalimdi. Aslında burası onların evlerinin bir uzantısı gibi. Asla yapılandırılmış oyuncak yok, gerçek materyaller var. Mutfak eşyaları, kozalaklar, deniz kabukları, yünler, kumaşlar, drifwoodlar… Yaklaşık 8 yıldır gittiğim her yerden bu atölyede kullanılmak üzere materyal biriktirdim. Annemin dikiş makinesi bile atölyemizde. Bugüne kadar bir çok Waldorf okulu gezdim, araştırdım, eğitimcileriyle bir araya gelip sohbet ettim. Bütün gözlemlerim sonucunda bu atölye oluştu.

Çocuğun dilidir oyun. Burada  çocuklar oyun oynarken kendilerini çok rahat ifade edebiliyor. Günlük yaşam becerilerini geliştirebilecekleri bir ortamda bulunmak onları da çok mutlu ediyor. Burada resim yapıyorlar, evcilik oynuyorlar, şarkı söyleyip günlük ritüellerini gerçekleştiriyorlar. Çocuklar atölyeyi çok seviyor çünkü onlar için uçsuz bucaksız, özgür bir alan. Cumartesi günleri, atölyemize misafir öğrenci de kabul ediyoruz.

 

İLETİŞİM

Adres: Yeşilova Mah. Turan Güneş Cad. No:472 İzmit/KOCAELİ

Tel: 0262 325 72 72

Instagram: @naipogluanaokulu

Web: www.naipoglu.k12.tr

 

NASIL ARANDI: #özelnaipoğluanaokulu #waldorfyaklaşımı #eğitimmodeli #yaratıcıbireyler #eğitim #çocukgelişimi #kalitelieğitim #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.