26-04-2024 09:43

Toptan Güvenin Adresi: Alpmete Ambalaj

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/11/2022
Bünyesindeki 5 bini aşkın ürünle Kocaeli’nin en büyük, Türkiye’nin ise sayılı ambalaj ve sarf malzemesi tedarikçilerinden biri olan Alpmete Ambalaj, güvene dayalı ticari anlayışıyla büyümeye devam ediyor
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Zeynep AKAR     Fotoğraflar: İsmail hakkı Timuçin

2006 yılında, Murat Mete ve Fikri Mete kardeşler tarafından 300 metrekarelik depoda kurulan Alpmete Ambalaj Sanayi, bugün 2 bin 500 metrekare kapalı alana sahip deposunda, 5 bini aşkın ürün çeşidiyle hizmet veren büyük bir firma. Toptancılar, marketler, büyük kullanıcılar, fabrikalar, restoranlar gibi neredeyse her sektöre toptan olarak ambalaj, temizlik ve kağıt ürünleri, hijyen ürünleri ve sarf malzemeleri tedarik eden Alpmete Ambalaj, aynı zamanda pek çok büyük üreticinin de Türkiye distribütörü. Kurulduğu günden beri ‘güvene dayalı ticaret’ prensibiyle yol alarak kısa sürede sektörün öncü markalarından biri haline gelen Alpmete Ambalaj’ın kuruluş hikayesini ve yaptığı çalışmaları Murat Mete ve Fikri Mete kardeşlerden dinledik.

Murat Bey, bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1981, İzmit doğumluyum. Kocaeli Üniversitesi Pazarlama Bölümü mezunuyum. Evli ve 3 çocuk babasıyım. 1999 yılından beri iş hayatının içindeyim. Okuldan mezun olduktan sonra uzun süre plastik ambalaj üzerine çalışan kurumsal bir firmada satış temsilciliği yaptım. 2006 yılında askerden döndükten sonra da kardeşim Fikri Mete ile birlikte kendi şirketimizi kurduk.

Fikri Bey, sizi de tanıyabilir miyiz?

1982, İzmit doğumluyum. Sakarya Üniversitesi Fizik Bölümü mezunuyum. Evli ve 1 çocuk babasıyım. Abim askere gittiğinde, çalıştığı kurumda onun yaptığı işi ben devraldım. Böylece sektörde belli bir tecrübeye ulaştım. Daha sonra da birlikte Alpmete Ambalaj’ı kurduk.

Neden ambalaj sektörünü tercih ettiniz?

Murat Mete: Çalıştığımız kurum bu sektörde hizmet veriyordu, dolayısıyla piyasaya hakimdik. Kocaeli’de aynı işi yapan başka firmalar da vardı ama biz bu işi daha kapsamlı bir hale getirmeyi hedefledik. Planlamamızı Kocaeli dışında İstanbul, Sakarya ve Bursa’daki toptancılara da ürün verebilecek şekilde yaptık. Alpmete Ambalaj’ı bir ambalaj üssü olacak şekilde kurguladık.

OMUZ OMUZA VERDİK

Oldukça genç yaşta, büyük bir işe kalkışmışsınız. Sermaye noktasında zorlanmadınız mı?

Fikri Mete: Biz bu işe abi-kardeş omuz omuza vererek, çok küçük bir sermayeyle başladık. İlk olarak 42  Evler Sanayi Mahallesi’nde 300 metrekarelik küçük bir depo tuttuk. Depolama alanı

o kadar sıkıntıydı ki bulunduğumuz yerin üst katındaki daireleri de kullanıyorduk. Sonra toptancı bir tanıdığımızdan, 3 adet çek karşılığında sadece 2 kamyonluk malzeme aldık; o malı kendimize sermaye yaptık. Onları satıp çekleri ödedik. Bu dönemde daha önce bünyesinde çalıştığımız İlka Plastik, Kocaeli bölge bayiliğini firmamıza vererek işletmemizin büyümesinde ciddi bir destek sağladı. Kazandığımız parayı hep işimize yatırdık. Böyle böyle kendimize sermaye oluşturduk. Zorlu süreçlerdi.

Alpmete Ambalaj, tam olarak hangi hizmeti veriyor?

Murat Mete: Toptancılara, marketlere, büyük kullanıcılara, fabrikalara, restoranlara, endüstriyel iş yapan firmalara kısacası pek çok sektöre toptan olarak temizlik ve kağıt ürünleri, tek kullanımlık ürünler, hijyen ürünleri gibi sarf malzemeleri veriyoruz. Endüstriyel alanda kullanılan palet streçleri, shrink naylonları, paketleme malzemeleri, plastik ambalaj ürünleri ve deterjanlar da toptan satışını yaptığımız ürünler arasında. Kısacası depomuzda deterjandan her türlü ambalaj ürününe, kürdandan eldivene, plastik poşetten peçeteye, köpük tabaktan kağıt bardağa kadar 5 bin kalemin üzerinde ürün var. İlka Plastik, Naksan Plastik, Anı Plastik ve İzpak Plastik gibi büyük firmaların Türkiye’de distribütörlüğünü yapıyoruz.

EVİMİZE ALIR GİBİ…

5 bin kalem oldukça ciddi bir rakam… Bu noktaya gelmek kolay değil.

Fikri Mete: Elbette, Alpmete’yi ilk kurduğumuzda bu kadar geniş bir ürün yelpazemiz yoktu. İşe müşteri ziyaretleri yapıp, ihtiyaçlarını tespit ederek başladık. Bölgedeki eksiği, hangi ürüne ulaşmakta zorlandıklarını öğrendik ve bu ürünleri bünyemize ekledik. Ürünleri stoğumuzda yüksek tonajlarda tutarak fiyat artışlarından etkilenmemeye, böylece müşterilerimize de daha makul fiyatlar sunabilmeye çalıştık.

Kimlere ürün veriyorsunuz?

Murat Mete: Kocaeli’de çalıştığımız büyük fabrikalar var. Bunun dışında pek çok market, restoran, otel, resmi kurum ve toptancılara satış yapıyoruz. Aynı zamanda EKAP üzerinden devlet ihalelerine de giriyoruz. Ürünümüzü satabileceğimiz her yere ulaşıp malzeme vermeye gayret gösteriyoruz. Ayrıca Bulgaristan ve Almanya’ya ihracat da yapıyoruz.

Satışını yaptığınız ürünleri neye göre seçiyorsunuz?

Fikri mete: Kaliteden asla ödün vermiyoruz çünkü bizim yaptığımız işte her ürünün sayısız alternatifi var. İşinizi hakkıyla yapmak için bunların içinden en kaliteli olanları bulup, müşterinize sunmak zorundasınız.  Satın alacağımız her ürüne ‘kendi evimizde ve iş yerimizde kullanabilir miyiz?’ mantığıyla bakıyoruz. Ancak bu mantıkla hareket ettiğinizde doğru ürünü bulabiliyorsunuz.

GÜVEN ÇOK ÖNEMLİ

Dijitalleşen dünyada artık her ürünün üreticisine ulaşmak ve direkt satın alma yapmak mümkün. Kurumlar neden sizi tercih etsinler?

Murat Mete: Öncelikle bir ürünü direkt üreticiden temin etmek için belli tonajların üzerinde sipariş vermeniz gerekir. Bu da hem bütçe hem de depolama anlamında ciddi bir güç gerektirir. Biz, üreticiden çok yüksek tonajlarda malzeme aldığımız için çok daha uygun fiyata satın alma yapıyoruz, dolayısıyla müşterimize de uygun fiyata satabiliyoruz. Bununla birlikte kişi ve kurumların bizi tercih etmesinin en büyük sebebi güvenilir ve ulaşılabilir olmamız. Müşterilerimizle güvene dayalı bir iletişimimiz var.

Bu güveni neyi farklı yaparak sağladınız?

Fikri Mete: Bizim sektörümüzde zamanında teslim, ürün kalitesindeki istikrar çok önemli. Her sektörde olduğu gibi fiyatınızın iyi olması da büyük bir etken. Eğer bir malzeme veriyorsak hem fiyat avantajıyla hem de ürün kalitesiyle müşterimiz bizden memnun kalsın ve bu memnuniyetin devamlılığı olsun isteriz.

Bu anlamda müşterilerinizin ürün yelpazenizde bulunmayan malzemelerle ilgili taleplerini de karşılıyor musunuz?

Murat Mete: Çalıştığımız firmaların, bizim satmadığımız ürünlere ihtiyacı olabiliyor. Böyle durumlarda bize listeyi ileterek temin etmemizi rica ediyorlar. Onlar için özel olarak üreticilerinden satın alıyoruz.

Nakliye hizmetiniz de var mı?

Fikri Mete: Müşterilerimizin talebine göre nakliyeyi biz gerçekleştirebiliyoruz. Kendileri de gelip alabiliyor, biz de götürebiliyoruz. Toplu malzeme alımlarında veya kurumsal firmalara yaptığımız satışlarda sevkiyatı genellikle kendimiz gerçekleştiriyoruz.

2 BİN 500 METREKARE

Şu anda kaç metrekare alanda hizmet veriyorsunuz?

Murat Mete: Bundan 10 yıl önce bu araziyi ‘depo yaparız’ düşüncesiyle satın almıştık. Şu anda 2 katlı, 2 bin 500 metrekare alanı olan bir depomuz var. Üst katı ofis, alt katı ise showroom olarak planladık. Arka tarafta depomuz ve mal indirme-bindirme alanımız mevcut.

Geldiğiniz noktada Alpmete Ambalaj’ı sektörün neresinde görüyorsunuz?

Fikri Mete: Aynı işi yapan firmalarla kıyasladığımızda, Alpmete Ambalaj Türkiye’deki sayılı firmaların içerisinde. Modernizasyon olarak da çok iyi bir konumdayız. Raflarımızda düzgün bir şekilde ürünlerimizi sergileyebiliyor, fiziki şartlarımızı da en iyi durumda tutuyoruz.

Son olarak bundan sonraki hedeflerinizi sormak istiyorum…

Murat Mete: Yola lokal bir firma olarak çıktık, Türkiye’nin her noktasına ve yurt dışına satış yapan bir firma durumuna geldik. Önümüzdeki dönemde iki hedefimiz var: Birincisi, ihracatımızı artırmak; ikincisi ürün çeşitliliğimizi arttırarak ulaşamadığımız müşteri portföyüne ulaşmak ve müşteri sayımızı arttırmak.

 

İLETİŞİM:

Adres: Karadenizliler Mah. Kullar Cad. No:291 Başiskele/Kocaeli

Telefon: (0262) 349 99 99

Web: www.alpmete.com. tr

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # alpmete # ambalaj # plastik # tekkullanım

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.