28-03-2024 23:54

Gummy Smile

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/11/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Gummy smile’ tabiri, gülümseme sırasında diş etlerinin olması gerekenden daha fazla görünmesi sonucu ortaya çıkan durum için kullanılıyor. Literatürde, kadınların yüzde 14’ünün, erkeklerin ise yüzde 7’sinin bu durumdan muzdarip olduğu ifade ediliyor. Son dönemlerde çeşitli yöntemlerle bu durum giderilebiliyor. Gummy smile kalıbını tam olarak ifade etmek gerekirse, ‘gülüş esnasında aşırı diş eti görünmesi’ denilebilir. Zaten bu haliyle literatüre girmiş bulunuyor. Bir gülümsemede, genellikle dişler arasında sadece pembemsi (diş eti) küçük ‘üçgenler’ görmeyi bekleriz. Her gerçek ve otantik gülümseme sevimli olsa da hastalarımızın kendi kendilerine teşhis ettikleri en çekici gülümsemeye sahip olmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Tipik veya ‘ideal’ bir gülümseme genellikle 2 mm’den fazla üst diş eti dokusunu açığa çıkarmazken, ‘diş eti’ bir gülümseme 3 mm veya daha fazla üst diş eti dokusunu gösterebilir. Estetik diş hekimliğinin yıllar içerisinde gelişim göstermesiyle birlikte, kişilerin özgüvenini doğrudan etkileyen bu durum için çeşitli tedavi yöntemleri ortaya çıktı. Bu yazımda, sebepleri ve tedavi süreçleri hakkında sizi bilgilendirmeye çalışacağım.

GUMMY SMILE NEDEN OLUR?

Gülerken diş etleri normalden fazla ortaya çıkan çok insan görmüşsünüzdür fakat bunun anatomik bir bozukluk olduğunu hiç düşünmemişsinizdir. İdeal bir gülümsemede diş etlerinin sadece iki milimetre kadar görünmesi gerekir ancak üç veya dört milimetreden fazla göründüğünde müdahale edilerek çözülebilmesi söz konusudur. Gummy smile, pek çok sebepten ötürü oluşabilir. Bu nedenler şöyle sıralanabilir:

• Dişleri kaplayan diş eti dokusunun aşırı büyümesi: Bu durum, dişlerinizin olduğundan daha kısa görünmesine sebep olur. Genetik faktörlerden ötürü meydana gelebileceği gibi kullanılan bazı ilaçlardan ya da diş eti iltihabından dolayı da oluşabilir.

• Diş eti hipertrofisi: Uzun veya büyümüş diş eti dokusu, diş eti gülümsemesine neden olabilir. Diş eti fazla büyümüş veya fazla ilaç kullanımına bağlı olarak fazla diş eti dokusu gelişmiş olabilir. Bu gibi durumlarda bazen cerrahi müdahale de kullanılabilir.

• Hiperaktif dudak kası: Bazı üst dudak kasları normalden fazla hareket eder. Bunun sonucu olarak, burnun altındaki cildi kontrol eden kaslar, üst dudağı yukarı doğru kaldırır. Genellikle genetik bir durumdur ve çoğu insan bu durumdan gummy smile botoks enjeksiyonu yaptırarak kurtulur.

• Ağız ve diş yapısının gelişimi: Dişlerin ve çene kemiğinin gelişimi de önemli etkenlerden olabilir. Özellikle üst çenedeki yapısal sorunlar gülüşün bozulmasına sebep olur. Diş telleriyle veya çıkarılabilir hizalayıcı aracılığıyla düzeltilir. Sebeplere göre tedavi yöntemleri de değişeceği için diş hekiminize danışarak gummy smile’ın tedavi süreciyle ilgili bilgi almanın en güvenilir yöntem olduğunu unutmayın.

TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Gülümserken diş etlerinin rahatsız edici seviyede görünmesinin farklı nedenlere dayandığını, tedavi yöntemlerinin de buna göre değiştiğini söyledik. Şimdi kısaca bu tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

1- Periodontal (SRP) tedavisi

Diş eti dokusunun büyümesi iltihaptan kaynaklanıyorsa diş hekimi bir ölçeklendirme ve kök planlama tedavisi uygulayabilir. Esas sorun tedavi edildiğinde, diş etinin lazerle şekillendirilmeye uygun olup olmadığı anlaşılabilir.

2- Lazerle diş eti şekillendirme

Diş eti çizgisini yükseğe taşımak için yapılan bu işlemde lazer teknolojisi kullanılarak diş eti küçük şeritler halinde çıkarılır. Lazer sayesinde operasyon sırasında kanama minimuma indirilir, iyileşme maksimuma çıkarılır.

3- Enjeksiyon yöntemi

Gülüşün bozulmasına hiperaktif üst dudak kası sebep oluyorsa diş hekiminiz botoks önerebilir. Botoks yöntemi, dudağı yukarıya çeken kaslara uygulanır ve kasların fonksiyonu azaltılır. Bu yöntemle üst dudağınızın daha aşağıda durması sağlanabilir.

4- Reverse vestibuloplasti

Bu yöntemde bölgesel olarak dudak ve diş eti arasındaki serbest alanın daraltılması hedeflenir. Böylelikle dudak daha az hareket edecek ve buna bağlı olarak istenmeyen görünüm azalacaktır. Çok ileri bir cerrahi olmasa da estetik bir operasyon olduğu için hassasiyet çok önemlidir. Gerektiğinde yine diş eti operasyonlarıyla desteklenerek daha iyi sonuçlar alınabilir.

Milyonların kalbinde sevgi ve saygıya sahip olan sinema oyuncusu rahmetli Kemal Sunal’ın gülüşü de bu şekilde olduğundan, bazı kişiler gummy smile’a ‘Kemal Sunal gülüşü’ der. Allah gani gani rahmet eylesin, ruhu şad olsun.

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # diş # diş sağlığı # gülüş # sağlık # zirkonyum # lamine # implant

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.