19-04-2024 06:32

Sonbaharda Datça

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/10/2022
Muhteşem doğası, bozulmamış yapısı, birbirinden güzel koyları, turkuaz denizi, begonvillerle süslü taş evleri, dar sokakları, sıcakkanlı insanları ve dağlardan gelen kekik kokusu ile Datça, sonbaharın en tatlı rotalarından biri. Bu ay Datça’da kamp atıyoruz
.stripslashes($urun->baslik).

Gamze KIR SAPANCI & Akın SAPANCI

Kamp hayatına ilgimiz başladığından beri ‘Nerede kamp yapılır?’ soruları kafamızda dolanıyor ama çoğu zaman bu sorulara cevap bulamıyoruz. Hatta pek çok araştırma yapıp, hazırlıklı gitmek konusunda diretsek de çok fazla bilgi sahibi olamadan yollara düşüyoruz. Datça için de aynı durum geçerliydi, çadırımızı aldık ve bir cesaret gittik. Datça, tanıştığımız ilk günden beri hayran olduğumuz, tüm koylarını üşenmeden 2 güne sığdırdığımız ve sonrasında ‘tekrar geleceğiz’ dediğimiz ender yerlerden biriydi. Hal böyle olunca 2 sene sonunda tekrar düştük Datça yollarına. Hem de kamp kafasıyla... Şimdi sizlere ‘Datça’da nerede kamp yapılır, Datça kamp alanları güvenli midir, Datça’da kamp yapmak için ne kadar hazırlıklı olmalıyız?’ sorularına tek tek cevap veren kamp alanlarından bahsedeceğim. Buyrun böyle :)

Bördübet Koyu, Marmaris/Datça

Muğla-Marmaris arasında Datça’ya doğru ilerlerken sağa girip ormanlık bir yoldan devam ettiğinizde sessiz sakin Bördübet Koyu’na ulaşacaksınız. Marmaris’e bağlı olmasına rağmen Datça yolu üzerinde olması nedeniyle keşfettiğimiz Bördübet Koyu’na ‘Datça Kamp Alanları’ listemizde yer veriyoruz.

Bördübet’te kamp ile ilgili bilinmesi gerekenler:

• Bördübet’e gün batımında ulaşıyoruz ve bu da muhteşem bir gün batımı izlememize vesile oluyor. Yeşil ile mavinin buluştuğu Bördübet, doğayı seven tatilciler için paha biçilmez bir tercih.

• Bördübet’te kamp atmak, pek çok serbest kamp alanına göre avantajlı. Ulaşımı çok kolay değil, orman içinden gidiliyor fakat yolun doğa ile iç içe oluşu muhteşem.

• Bördübet’te ne var ne yok derseniz, hiçbir şey yok :) Şehir hayatından uzak, adeta hayatta kalma mücadelesi verebileceğiniz bir yer burası :)

• Ateş yakmak serbest. Hem doğal ateş hem tüp kullanımı serbest bir şekilde sağlanabiliyor. Temkinli kullanım ile ateş yakabiliyorsunuz.

• Kamp alanına inen yol çok dik ve taşlı, uygun ayakkabınız olması gerekiyor.

• Deniz kenarı kumsal/taşlık, deniz inanılmaz temiz.

• Su altı fotoğrafları için çok ideal bir koy. Suyunun berraklığı işinizi kolaylaştıracak. Hem deniz hem orman içinde muhteşem bir fotoğraf rotası :)

• Çadırınızı kumsala kurmak şahane ama bunun sabahı da var tabi :) Sabah güneş tepenizde uyandığınızda hiç sevimli olmuyor. Erken uyanmak için ise çok iyi taktik :) Çadırı ağaçlık alana kurmak, öğlen denize girip gölgede kalmak ve yemek yerken gölge alanda olmak açısından faydalı. Bu ihtiyacınızı da karşılayacak ağaçlık alan mevcut.

• Yabani hayvan hatta sinek, böcek sorunu da yok denecek kadar azdı.

• Güvenlik konusunda sorun yaşamadık. Merkeze yakın olmamasına rağmen etrafınızda da kamçılar olması rahatlatıyor.

• Çok yakın çevresinde alışveriş imkânınız olmadığından, Marmaris merkezden alışveriş yapıp geçmeniz faydalı olacaktır.

Kargı Koyu

‘Kamp yaparım ama merkeze de yakın olmayı severim’ diyorsanız, Datça’da Kargı Koyu tam size göre. Fakat şu detayı da belirtmek isterim; Kargı Koyu merkeze 10 dakikalık hem halk plajı hem de tesisli plajı olan bir koy. Dolayısıyla özellikle gündüz saatlerinde oldukça kalabalık oluyor. Biz gece kampımızı koyda bulunan tek ağaç altına kurmamıza rağmen sabah güneşine de maruz kaldık. Ayrıca ağaç altı müdavimleri geceden masa sandalye bırakıp yerini de rezerve ediyor :) Sabah uyandığınızda erkenden yer kapmaya çalışan insanları görünce şaşırmayın. Çadırınızı toplayın yeter :) İlerleyen saatlerde çadır ile devam edemezsiniz :) Gün sonunda plaj yine bomboş olacak ve çadır hayatına geri dönebileceksiniz.

Kargı Koyu’nda kamp ile ilgili bilinmesi gerekenler:

Kargı Koyu’na ulaşım çok kolay, Datça merkeze geldikten sonra Kargı Koyu tabelasını takip edip, 10 dakikada rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

• Otopark mevcut. Gece gittiğinizde otopark ücreti de yok. Gündüz nasıl bir sistem işliyor bilemiyorum ama çok cüzi bir otopark ücreti vardı.

• Bozuk para ile çalışan duş var :) ‘Denizden çıkınca tuzlu olmayı sevmiyorum’ diyorsanız, harika.

• Hemen yanında bulunan işletme dolayısıyla WC ve yeme içme imkânı da bulunuyor.

• Şezlong, şezlong minderleri ve şemsiye mevcut, işletmeden kiralayabilirsiniz.

• Kumsal değil taşlık alan fakat merkezi olmasına rağmen suyun dibi gözüküyor, adeta bir akvaryum.

• Çok merkezi olması sebebiyle sürekli jandarma kontrolü var, güvenlik konusunda içiniz rahat olsun, gece hiçbir sorun yaşamadık.

• Ateş yakmak yasak. Merkezi bir lokasyon olduğundan ihtiyaç da duyulmuyor.

• Az da olsa sinek sorunu var. Çok rahatsız etmediler ama olmasalar olurdu.

• Sabah uyanır uyanmaz 2 adım atıp denize gireceğiniz keyifli bir yer :) Deniz ise muhteşem. Böyle merkezi bir alanda bu kadar temiz su bulabildiğimize şaşırıyoruz.

Her sene mutlaka Kargı Koyu’na uğruyoruz :) Size de tavsiye ederiz :)

Palamutbükü Akvaryum Koyu (Gerence Koyu)

Sanırım Datça’da Palamutbükü’nü bilmeyen yoktur. Datça’nın en çok bilinen koylarından biri. Bir diğer adının Akvaryum Koyu olması şüphesiz dibinde balıkları görünen turkuaz sularından geliyor. Datça halkı Gerence Koyu olarak da bahsediyor. Çamlık bir alan içerisinden, biraz bozuk bir patika yoldan Palamutbükü Koyu’na inebiliyorsunuz. Burada kamp yapmak isteyenler yine çamlık alan içerisinde, denizin üst kısmında kalan alanda çadırlarını kurabilir. Dönemsel olarak öyle kalabalık oluyor ki burada kamp kurma fikrinden vazgeçebilir ve yeni arayışlara da girebilirsiniz. Fakat ne kadar kalabalık olursa olsun, turkuaz suyundan bir şey kaybetmeyen Akvaryum Koyu, deniz gözlüğünüzle yaptığınız amatör dalışlarda size muhteşem güzellikler sunacak.

Palamutbükü’nde kamp ile ilgili bilinmesi gerekenler:

• Ulaşım, Datça merkezden yarım saat süren bir yolculukla sağlanıyor. Merkeze çok yakın olduğu söylenemez. Dolayısıyla tüm ihtiyaçlarınızı önceden karşılamanız sizin için faydalı olacak.

• Palamutbükü’nde kamp yapanlar bilir, ‘burada kamp kurulmaz’ diye pek çok söylenti mevcut. Hatta ‘jandarmalar çadırları toplattı’ diye söylenti de çıktı. Bizim tecrübe ettiğimiz ise jandarmanın akşam rutin bir kontrol yapıp, ‘iyi bayramlar’ dilemesi oldu. Çadırların toplatıldığı falan yok. Tabii gelecek yıl durum ne olur bilemem. Kamp alanlarının birer birer özelleştirilmesi genellikle insanların hor kullanmasından kaynaklanıyor. Bizler ne kadar dikkat edersek serbest kamp alanları ve bakir koylar bizi bekliyor olacak. Doğayı koruyalım :) Bu güzelliklerden de mahrum olmayalım.

• Ormanlık alan olmasından dolayı otopark yok. Çadır kurulum alanlarını zapt etmeden araçlarınızı park edebilirsiniz. Bazı insanlar maalesef kendini evinde hissedip çadırlarının hemen yanına araç park etmek istediğinde işin rengi epey değişiyor :)

• Çadır kurulan alanda WC ve duş imkânı yok. Bol bol su doldurup ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Fakat koya yakın yerleşim merkezinde duş ve WC ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.

• Plaj serbest bir alanda. Herhangi bir işletme bulunmuyor. Bu sebeple şezlong imkânı da yok. Kumsal değil, taşlık alan.

• Taşlık alan olmasından dolayı deniz ayakkabısı almayı unutmayın aksi halde ayaklarınız çok acıyacaktır.

• Güvenlik anlamında herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Jandarma kontrolleri de etkili. Hemen yanında bulunan Palamutbükü’nün de etkisi çok fazla. Orada süren merkezi hayat şehre yakın hissiyatı veriyor.

• Sinek sorunu yok denecek kadar az. Yabani hayvan sorunu da görünürde mevcut değildi.

• Palamutbükü sualtı fotoğrafları için çok keyifli. Kaya diplerinde rengârenk canlılarla karşılaşabilirsiniz.

• Ateş yakmak yasak. Kontrol de bu sebeple oluyor.

• Çok yakın çevresinde alışveriş imkânı var, Palamutbükü plajında pek çok restoran ve alışveriş yapılacak büfe, bakkal mevcut.

• Gündüz deniz ve kamp keyfi sonrasında akşam yemeği için deniz kenarında bulunan restoranları tercih edebilirsiniz.

Murdala Koyu

Murdala Koyu, bizim için Datça’da kamp yapmayı özel kılan, geçen senelerde keşfettikten sonra tam 9 ay boyunca tekrar gidebilmenin hayalini kurduğumuz yer. Datça köy keşfimizde bir büfeden alışveriş yaparken, Datça haritasını görüp, en nadide ve bakir koylar üzerinde inceleme yaparken gözümüze ilişen Murdala Koyu’na, büfe sahibinin de tavsiyesiyle gitmeye karar veriyoruz. Hatta şöyle ki; kamp eşyalarımızı Palamutbükü’nde bırakıp, Murdala’ya doğru yola koyuluyoruz :)

Murdala Koyu’na ulaşım çok da kolay değil. Cumalı Köyü’ne (Yazı Köyü öncesinde) doğru yola çıkın, karşınıza çıkan su sarnıcından sağa doğru Murdala tabelasını takip edin. Yaklaşık olarak 9-10 km’lik bir taşlık yolu 45 dakikada bitirip, Murdala Koyu’na varmış olacaksınız. Ulaşımın biraz güç olması nedeniyle bayram tatillerinde bile pek çok yere göre sakin, nefes almak için ideal bir koy. Sanki hiç keşfedilmemiş gibi tertemiz, bakir bir koy.

Murdala’da Koyu’nda kamp ile ilgili bilinmesi gerekenler;

Murdala Koyu’nda kamp yapacaksanız öncelikli olarak şehirden çok uzak bir noktada olacağınızı göz önünde bu

lundurun ve buna göre A’dan Z’ye her konuda tedarikli olun.

• Çadırınızı kuracağınız alan için plajdaki gölgelik alanları tercih etmelisiniz. Aksi halde öğle sıcağına maruz kalabilirsiniz.

• Çadır kurduğunuz alana mutlaka masa ve sandalyelerinizi de kurarak, mutfak gibi bir alan oluşturun. Öğle saatlerinde gelen günübirlikçiler her yeri zapt edebiliyorlar.

• Murdala Koyu’nda kamp yapmak serbest olduğu gibi Murdala’da yaşayan az sayıdaki halk kampçılara çok alışık. Hatta biz gittiğimizde Almanya’dan karavanıyla gelmiş ve 3 çocuğuyla 10 gündür kamp yapan güzel bir aileyle karşılaştık. Hem hiç bilinmiyor hem de bilen iyi biliyor yani :)

• Ateş yakmak doğaya zarar verilmediği takdirde serbest. Ateş yakmak için asla plajda bulunan ağaçları kesmiyoruz. Sahilde ufak bir tura çıktığınızda, yakacak çok miktarda odun bulmanız mümkün.

• Murdala Koyu her ne kadar Datça ve köylerine uzak olsa da küçük bir işletmesi var. Sema ablanın işlettiği mini restoran/otel hem yeme içme hem de konaklama hizmeti sunuyor. Bunun yanında duş ve WC ihtiyaçlarınızı da burada karşılayabilirsiniz.

• Her ne kadar Murdala’da alışveriş yapılabilecek bakkal vb. imkânlar olmasa da Sema Hanım’ın Cumalı Köyü’nde bulunan oğlu, her sabah sitenin ve kampçıların ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Ekmek, su ve aklınıza gelebilecek her türlü ihtiyacınız için iletişimde olabilirsiniz.

• Bir diğer seçenek ise Kadir’in Yeri. Burada hem şezlong hem de yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Fakat biz Murdala’da kendi yemeğinizi kendiniz yapmanızı öneririz :) En güzel mutfak, kamp mutfağı olacaktır.

• Plajı taşlık olan Murdala’da deniz kumluk ve adeta bir akvaryum :)

• Balık tutmak isteyenler için plajın sağ tarafında kalan kayalık alanlar veya kano ile biraz daha açıklarda imkân var. Günlük balığa çıkanların gayet mutlu döndüklerine şahit olduk. Biz denedik ama 1 taneden fazlasını tutamadık :)

• Murdala Koyu sadece denizi ve kamp alanıyla değil, aynı zamanda Türkiye’nin en uzun yürüyüş rotası olan Karia Yolu ile de meşhur. Karia Yolu’nun bir bölümü Murdala’dan geçiyor. Trekking sevenler için harika bir fırsat. Aldığımız bilgiye göre trekking yapanlar Murdala’da konaklamadan yollarına devam etmiyorlarmış :)

• Murdala’nın bir diğer avantajı da plajın haricinde 2 farklı koyunun da bulunması. Biz küçük bir doğa yürüyüşü yaparak diğer koylarını da keşfettik. Macera arayanlar bu koylara yüzmeye gelebilir. Hem yürüme mesafesi hem araçla gidilebilen yolları mevcut. Bin bir çeşit çiçek ve rengârenk kelebekler eşliğinde güzel bir gezinti olacaktır, şiddetle tavsiye derim. Masamızdaki mor çiçekler ve papatyalar bu geziden :)

• Aracınızı rahatlıkla kamp alanına yakın mesafede park edebilirsiniz. Yol kumluk olduğundan çok fazla toz oluyor.

• Sinek, haşere vb. sıkıntılar mevcut değil. Yabani hayvanla ilgili de herhangi bir sorun yaşamadık.

• Güvenlik açısından bizim yaşadığımız bir sorun olmadı. Sahilde 2 prefabrik ev ve 1 işletme mevcut. Bunun dışında karayollarına ait Kar-Dat sitesi de Murdala Koyu’nda yer alıyor. Burada yaşayan pek çok aile var. Dolayısıyla tamamen izole bir alan değil.

• Akşam saatlerinde elektrik kesintileri yaşandığından karanlık oluyor. Dolunaya denk gelirseniz ala… İnanılmaz ay doğumu ve dolunay yansımaları izleyebilirsiniz.

Murdala’da gün doğumu- gün batımı izlemeden, balık tutmadan, trekking yapmadan dönmeyin :) Turkuaz sularında yüzerken bizi de hatırlayın.

Datça yeme-içme

Mülayim: Datça merkeze giderken yol üzerinde bir bahçeye gizlenmiş bu mekân, üzüm asmaları altında yemyeşil bir restoran. Muhteşem bahçe konseptiyle tam bir keyif alanı. Burada özellikle tavsiye edeceğimiz ürün, kuzu tandır. Şahane bir akşam yemeğini kuzu tandır ile taçlandırabilirsiniz.

Serin Bahçe: Bizim için ‘Datça’da lahmacun nerede yenir?’ sorusunun tek cevabı olabilir. Çıtır çıtır bir lahmacun yemek istiyorsanız, şüphesiz doğru yerdesiniz. Lahmacunun yanına güzel bir çoban salata da çok yakışıyor. Salata söylemezseniz zaten kendi garnitürü var. Kebap da denedik fakat kebap için aynı etkiyi aldık diyemiyoruz. Serin bahçede akşamları canlı müzik eşliğinde keyifli bir yemek yiyebilirsiniz. Fiyatlar da oldukça makul.

Gel Gör: Datça merkeze giden yol üzerinde yemyeşil bir bahçeye konumlanmış Gel Gör, adı gibi gidip görülesi mekânlardan biri. Her türlü kebap ve ev yemeğini keyifle yiyebilirsiniz. El açması mantı favoriler arasında. Kebaplar da aynı şekilde.

Betül’ün Mutfağı Datça: Bizce tatillerde en çok özlenen yemekler, ev yemekleri. O sebeple gittiğiniz yerde iyi bir ev yemeği restoranı varsa çok şanslısınız. Betül’ün Mutfağı, Datça’nın en meşhur ev yemekleri restoranlarından biri. Sezonda burada yer bulmanız gerçekten çok zor. Yemek bulursanız da şanslısınız. Şöyle ki; bu ekonomide herkes sanki ev yemeklerine yönelmiş. Fakat ev yemekleri deyip boşuna umutlanmayın, fiyatlar gayet yerinde, çok ucuz olduğu söylenemez. Ege’ye özel zeytinyağlıları tercih edebilirsiniz.

Datça Zekeriya Sofrası: Datça’nın bir diğer ev yemekleri restoranı da Zekeriya Sofrası. Burada da uzun bir sıra sonrasında oturacak yer buluyoruz. Sanki duyan gelmiş gibi. Yemek tepsileri hızlıca boşalıyor ve tekrar yenileri geliyor. Fiyatlar fena değil fakat ucuz da deği

Dönerci Maydanoz Ali: ‘Datça’da nerede döner yeriz ve bu dönere ne kadar yüksek bir bedel öderiz?’ sorusunun tek cevabı :) Çarşıda tıklım tıklım göreceğiniz Maydanoz Döner, eğer açsanız sizi kendisine doğru çekecek. Hangisini seçeyim diye düşünürken yan masalara gelen döner çeşitleriyle açlığınız daha da artacak. Evet, döner gayet güzel fakat fiyatlar ortalamanın üzerinde. Mekânın bu fiyatlara değer bir mekan olduğunu da söyleyemeyeceğiz :)

KAHVALTI MEKANLARI

Datça seyahatimizde bir diğer önerimiz ise bazı kahvaltı mekânları olacak, her yıl gittiğimiz bu mekânları da yazmadan edemeyeceğim :)

Villa Kızlan Ova

Datça Kızlan bölgesinde bulunan butik otel hem konaklama hem de kahvaltı için harika bir tercih. Samimi işletmecileri Aneta ve Şenol Bey ile bir kez tanışırsanız, Datça’ya her gittiğinizde uğrayacağınıza garanti verebilirim :) Datça usulü kahvaltısı oldukça meşhur. Çeşit çeşit reçelleri, doğal yeşillik ve salata ürünleri, Ege zeytinleri ve zeytinyağı ile mükellef bir kahvaltı sizi bekliyor. Ayrıca pek çok ürünü Aneta yapıyor :) Marmelat ve reçel konusunda çok başarılı olduğunu söylemeden geçemeyeceğim :) Villa Kızlan’ın şöyle de güzel bir yanı var. Kahvaltı dışında herhangi bir yemek servisi verilmemesine rağmen malzemelerinizi alıp mutfağından faydalanabiliyorsunuz. ‘Hem kaliteli hizmet hem aile sıcaklığı olsun’ diyorsanız, doğru adrestesiniz :) Uğrarsanız bizi de hatırlayın. Konaklamayla ilgili detaylı bilgilendirme için web sitesi ve Instagram üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Mehtap’ın Yeri Cafe, Eski Datça

Datça’ya yolunuz düşerse, Eski Datça’da bulunan Mehtap Cafe’de kahvaltı yapmadan dönmeyin. Sezonda yer bulmanın oldukça zor olduğu mekân, erken saatlerde bile yoğun oluyor. Begonviller arasında bulunan masalarda, keyifli bir kahvaltı yapıyorsunuz. 2 kişilik serpmek kahvaltı siparişi verdiğinizde, tıka basa doyuyorsunuz. Ege usulü serpme kahvaltıda yok yok. Peynirli pişi, göz yumurta, yeşillik, domates salatalık söğüş, bahçeden taze biber, kekikli zeytinyağı, siyah/yeşil zeytin, acuka, Ezine peynir, otlu lor peynir, tereyağ ve reçel çeşitleri. Hem göze hem de mideye hitap eden Mehtap Cafe, yeşillikler içindeki mekânıyla sizi mutlu edecek.

Almadan dönmeyin!!!

• Datça bademi

• Datça dağ kekiği

• Badem kolonyası

• Bademli süt reçeli

• Zeytinyağı

• Zeytin

• Bademli Datça kurabiye

• Kantaron yağı

Yapmadan dönmeyin!!!

• Datça’da yol boyunca uzanan büklerde denize girmeden

• Eski Datça sokaklarını adımlamadan

• Serin Bahçe’de lahmacun yemeden

• Mülayim’de bir akşam yemeği keyfi yapmadan

• Erken saatlerde Datça sabahlarının keyfine varmadan

• Villa Kızlan Ova’nın mis kahvaltısını yemeden

• Akvaryum Koyu’nda yüzmeden

• Murdala’nın eşsiz manzarasında gün batımı izlemeden

• Knidos’a kadar tüm koyları gezip her birinde yüzmeden

• Knidos antik kentini gezmeden DÖN-ME-YİN!!!

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.