19-03-2024 10:24

Sanatla iç içe bir yaşam: Nazmiye Sayın Nar

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 16/03/2021
Cam parçalarını, doğal taşları ve seramik kırıntılarını sanat eserine dönüştüren Nazmiye Sayın Nar, mozaik çalışmalarıyla bomboş mekanlara değer katıyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: EYLEM SELVİ ARI

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

 

Nazmiye Sayın Nar… O, hiçbiri birbirine benzemeyen binlerce parçayı bir araya getirerek, hayran olunacak mozaik eserlere imza atan ödüllü bir sanatçı.  Pek çoğumuzun; binaların dış cephe kaplamalarında, büyük salonların duvarlarında, belki bir havuz süslemesinde görüp hayran olduğu mozaik eserler, onun maharetli ellerinden çıkıyor.

Sanatla iç içe yaşamış bir ailede büyümüş olmanın ayrıcalığını, olağanüstü yeteneği ve eğitimiyle birleştiren mozaik sanatçısı Nazmiye Sayın Nar, yaptığı çalışmalarla kentimize de değer katıyor.

Başarılı sanatçıyla, ortaya çıkardığı eserler ve gelecek hedefleri üzerine konuştuk.

Nazmiye Hanım, sizi tanıyarak başlayım….

42 yaşındayım. Evliyim, liseye giden 2 çocuk annesiyim. El sanatlarıyla iç içe bir ailede büyüdüğüm için sanat genlerime işledi. Eskiden beri boş kaldığım her an elime bir fırça alır bir şeyler boyardım. Ortaokula başladıktan sonra resim dersleri almaya başladım. Bir gün resim öğretmenim Serpil Demirçelik bir ödev verdi. Çizip götürdüm, inanmadı benim çizdiğime. Çok zor ikan ettim onu. Bu olaydan sonra benim için bambaşka bir süreç başladı. Rahmetli Serpil öğretmenim, sanat alanında kendimi geliştirmem için beni çok destekledi.

 

Kendinize nasıl bir yol çizdiniz?

Öğretmenim, İstanbul’da güzel sanatlar lisesine gitmemi istedi ancak annem şehir dışında okumama razı olmayınca İzmit Kız Meslek Lisesi’nde eğitim gördüm. Lisede de Necla Yılmaz öğretmenimin desteğiyle kendimi geliştirdim. Keza güzel sanatlar fakültesine hazırlanırken eğitim aldığım değerli isim Muhammet Şengöz’ün destekleri de beni bir adım ileriye taşıdı. Sonuç olarak Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü’nden mezun oldum. Tüm eğitim hayatım boyunca sanat yönümü çok güzel besleyen isimlerden eğitim aldım. Bu da benim şansımdı. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

 

Sanatta yetenek kadar eğitim de önemli, değil mi?

Elbette. Eğitim, yeteneğin kreması. Çok çalışmak, emek vermek, çabalamak, eğitim almak yeteneği daha da geliştiriyor.

 

Peki, mozaik nasıl hayatınıza girdi?

Mozaik, 8 yıl önce hayatıma girdi. Aslında temel alt yapım resim ve illüstrasyon üzerine. 10 yıl boyunca çocuk kitaplarını resimledim. Daha sonra duvar resimlerinin, gerek insan faktörü gerekse çeşitli diğer nedenlerle 3-5 yıl içerisinde yok olduğunu fark ettim. ‘Bu resimleri nasıl kalıcı hale getirebilirim?’ diye düşünmeye başladım. Bu sırada değerli hocam, özgün baskı sanatçısı Mustafa Aslıer’in evinin duvarında, çok büyük bir mozaik eser gördüm ve çok etkilendim. Mozaiğin kalıcı bir duvar sanatı olduğu bilincime işledi. İşe, Antep mozaiklerini inceleyerek başladım. 8 yıldır mozaik sanatının içindeyim. Başladığımın ilk aylarında çok hızlı bir şekilde mozaik camiasının içine girdim. Daha kimse beni tanımazken ödül aldım.

ÖDÜL ALDIM

Ne ödülü aldınız?

Gaziantep’te 2015 yılında düzenlenen ve dünyanın sayılı mozaik sanatçılarının katıldığı uluslararası mozaik yarışmasında 3’üncü oldum. Ödülü, yarışmaya 9 gün kala hazırlanarak kazandım. Bu durum beni çok motive etti. Amerikalı mozaik sanatçısı Beatrice Serre gibi işlerini takip ettiğim, birbirinden değerli jüri üyeleri vardı. Bu isimlerle orada tanışma imkanı buldum. İstikrarlı bir şekilde yoluma devam ettim. Eşim de ahşap kesme işiyle ilgileniyor. Birlikte Anatolia Mozaik ve Ahşap Dekor şirketini kurduk. Atölyemde her gün üretiyorum. Önceleri küçük işler yapıyordum şimdi ise metrekare işlere başladım.

 

Mozaiğin kalıcı bir sanat olduğunu söylediniz. Bu konuyu açar mısınız?

Mozaik sanatında kullanılan seramik, cam ve doğal taşlar topraktan yapıldığı için çok dayanıklı. Solmaz, kırılmaz, çöpe gitmez, yok olmaz; bu nedenle de mozaik kalıcı bir sanat. Nice depremler, savaşlar görmüş sayısız mozaik eser hala ayakta. Yaptığınıza değer bir iş. Kaldı ki mozaik sadece dekoratif değil, mimariye de değer katan, mimariyle bütünleşen bir sanat. Hem antik değeri olan hem de modern bir sanat. Benim çok önemsediğim bir sloganım var: ‘Mekana değer katar’. Evet, bomboş çıplak bir duvara mozaik işlediğinizde, anında o mekan bambaşka bir yere dönüşüyor, mozaik mekana değer katıyor.

 

İÇİMDE BİR AMELE VAR

İlk mozaik çalışmanızı tamamladığınızda neler hissettiniz?

İlk işimi yaptığımda yeni bir malzemeyle tanıştığımı hissettim. Zaten mozaikte önemli olan tasarımdır. Tasarımda iyiyseniz, malzemenin ne olduğu fark etmez. İllüstrasyon alt yapım olduğu için hiç zorlanmadım.

 

Nazmiye Hanım, bu işin zor yanları neler?

Mesela kazalar! Cam ve taş ile uğraşıyoruz, ister istemez ellerimde, kollarımda kesikler meydana geliyor. Tırnak uzatmak gibi bir lüksüm yok mesela. Çok dikkat ve yavaşlık isteyen, severek yapılması gereken bir iş. Benim için atölyemde bir camı ya da taşı deliler gibi kesmek ve çalışmak, bir kafede oturup kahve içmekten daha haz verici. İçimde bir amele var. Zaten bu işi başka türlü yapamazsınız.

 

Anladığım kadarıyla biraz da güç isteyen bir sanat dalı… Camlara ve taşlara nasıl şekil veriyorsunuz?

Doğal taşı, beton kerpeteni ile kesiyorum. Tabii, bu iş güç istiyor. Bazı taşlar çok sert, kırarken güç ve dikkat istiyor. Camları ise cam çıtlatma pensesi ile kırıyorum. Kollarım oldukça güçlendi.

ÖZEL İŞLER YAPIYORUM

Mozaik sanatının eğitimini veriyor musunuz, Nazmiye Hanım?

Eğitim bambaşka bir alan. Eğitim vermiyorum ama evlerine dekoratif ürün yapmak isteyen tanıdıklarımı, arkadaşlarımı, dostlarımı yönlendiriyorum. Malzemeyi tanımaları ve nasıl yapacakları konusunda yardımcı oluyorum. Ben, daha çok özel işler üretiyorum. Bu benim için hem bir sanat hem de işim. Dış ve iç mekan işleri yapıyorum. Benim işlerimi sergilerde göremezsiniz ama bir mekanın duvarında, bir evin köşesinde görebilirsiniz.

 

Hedefleriniz neler?

İleride iyi bir ekiple daha büyük projeler yapmak istiyorum. Önümüzdeki yıllar için hedefim 5-6 kişilik özel gruplar oluşturup, üç günlük ya da bir haftalık workshoplar yapmak. Sanat benim yaşam biçimim oldu. Evim atölyem, atölyem evim artık. Çocuklarım da sanatla büyüyor ancak istedikleri işi, mesleği yapmakta özgürler.

 

NASIL ARANDI: #mozaik # sanat # nazmiye sayın nar # kocaeli # sanatçı # taşi #doğal taş # cam # seramik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.