27-07-2024 13:33

Sağlık sigortasında üzerine yok: Bayram Sarı

   4 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/09/2023
Premium Sigorta Dio Şube’nin kurucusu Bayram Sarı, özellikle sağlık sigortası için iddialı konuşuyor; “En iyisi biziz” diyor
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Serpil Çolak Türkoğlu

Fotoğraflar: İsmail Hakkı Timuçin

 

Sağlık sektöründe uzun yıllar yöneticilik yapan, görev süresi boyunca ‘özel sağlık sigortaları’ konusunda uzmanlaşan, öyle ki özel sağlık sigortalarının hastane ayağında yaşanan tüm sorunlara ve çözüm yollarına hakim olan Bayram Sarı; sağlık sektöründen sigorta sektörüne geçiş yapınca, hastaların yüzünü güldürdü. Kurucusu olduğu Premium Sigorta Dio Şube çatısı altında özellikle sağlık sigortası konusunda hizmet veren Bayram Sarı işini öylesine severek yapıyor ki sadece poliçe satmakla kalmıyor, yeri geliyor müşterilerinin doktor randevularını ayarlıyor, yeri geliyor gecenin bir yarısı soluğu hastanede alarak yardıma ihtiyacı olanların imdadına yetişiyor. Bayram Sarı ile özel sağlık sigortası ile başlayıp ferdi kaza sigortasına uzanan keyifli bir röportaj yaptık. İlgiyle okuyacağınıza inanıyorum.

Bayram Bey, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Doğma büyüme İzmitliyim. Ailem, akrabalarım da burada yaşıyor. Babam İzmit’in eski esnaflarından, çarşıda 25 yıl boyunca esnaflık yaptı, sonra kendisini emekliye ayırdı. Sağlık Meslek Lisesi Laboratuvar Bölümü mezunuyum. Sonrasında Kocaeli Üniversitesi Sağlık MYO Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü’nü bitirdim, ardından Anadolu Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü’nü okuyarak, lisansımı tamamladım. Çalışma hayatıma özel bir hastanenin laboratuvar bölümünde başladım, Kocaeli’deki çeşitli hastanelerde laborantlık yaptıktan sonra yine özel bir hastanenin idari kadrosuna geçtim. Anlaşmalı kurumlar yöneticisi olarak başlayan kariyerim hasta hizmetleri müdürlüğü, kurumsal pazarlama müdürlüğü, hasta hakları sorumluluğu gibi görevlerle devam etti. Bu süreçte açıktan okuyarak  işletme bölümünü de bitirdim. Çalıştığım özel hastane devredilince ben de kendi yolumu çizmeye karar verdim ve bir sigorta şirketine geçtim. Çünkü hastanede çalışırken özel sağlık sigortaları konusunda uzmanlaşmıştım, hastane ayağında yaşanan sorunları biliyordum, çözümü için yeterli tecrübeye sahiptim. Sigorta sektöründe bir süre çalıştıktan sonra da kendi sigorta şirketimi kurdum.

BİZE TESLİM OLUN

Şirketi ne zaman kurdunuz?

Premium Sigorta Dio Şube geçtiğimiz yıl mayıs ayında kuruldu. Kuruluş amacımız; özellikle sağlık sigortasında bu kentin hatta ülkenin en iyisi olmak. Trafik sigortası kesecek birileri her zaman vardır ama sağlık sigortası farklı. Sağlık sigortasında hastane ayağında yaşanan tüm sıkıntıları ve çözüm yollarını bildiğimiz, hastane yöneticilerinin neredeyse tamamını tanıdığımız için müşterilerimizin işini kolaylaştırıyoruz. Biz müşterilerimize sadece sağlık sigortası satmıyoruz aynı zamanda sağlıkla ilgili her konuda destek oluyoruz. Öyle ki müşterimiz hastaneden randevu alamadığı zaman devreye giriyor, istediği doktora muayene olmasını bile sağlıyoruz. Kısacası ‘Bize teslim olun’ diyoruz, öyle de yapıyorlar gerçekten. Sağlık sektöründen sigorta sektörüne geçen insan yok açıkçası o yüzden ‘bu konuda en iyisiyiz’ diyebilirim.

İHTİYACA YÖNELİK YAPILMALI

O halde bu soru da uzmanlık alanınızdan gelsin. Sağlık sigortası yaptırırken nelere dikkat edilmeli?

İlk önce şu soruya yanıt verilmeli: “Sağlık sigortasını ne için istiyorum?” Türkiye’de sağlık sigortasına bakış açısı “Bu ameliyatı bedavaya getirebilir miyim?” üzerine kurulu. Bu çok yanlış bir düşünce. Sonrasında şu soru yanıtlanmalı: “Yılda kaç kez kullanacağım?” Kişi bu sorulara yanıt bulduktan sonra sağlık sigortası yaptırmalı. Biz, kişinin ihtiyacına yönelik olarak hareket ediyoruz. Müşterimizi önce tanıyor, e-nabız üzerinden sağlık geçmişini tarıyor, ihtiyaçları doğrultusunda bir poliçe hazırlıyoruz. Uzun yıllar sağlık sektöründe bulunduğum için kişinin sağlık geçmişini taradığımda ‘sigorta şu hastalığı karşılamaz’ diyebiliyorum. Müşteriyi kandırmak yerine bunları açık açık konuşmak çok önemli. Kişinin istekleri de önemli tabii ki. Diş sağlığına önem veriyorsa ona göre bir poliçe hazırlıyoruz.

 

Diş tedavisi de özel sağlık sigortası kapsamına giriyor mu?

Evet, artık aklınıza gelebilecek her şey sigorta kapsamına alınıyor. Eskiden sünnet, sigorta kapsamı dışındaydı. Türkiye’de doğan her Müslüman erkek tabii ki sünnet olacak diye düşünüldüğünden sigorta şirketleri karşılamazdı ama şimdi durum değişti. Örneğin, Anadolu Bebek çıktı. Eğer anne özel sigortalı ise doğan bebek de Anadolu Bebek kapsamında sigortalı doğuyor ve çocuğun 1 yaşından sonraki sünnet masraflarını Anadolu Sigorta karşılıyor. Estetik uygulamalar dışında sağlıkla ilgili her konu artık sigorta kapsamına alınabiliyor.

SAĞLIKTA TALEP ARTTI

Peki, bu dönem daha çok hangi ürünlere ilgi var?

2022 yılında sağlık sigortasına talep %47 arttı. Bunun nedeni de özel hastanelerde muayene ve tedavi ücretlerinin artması. Vatandaş ‘Ya özel hastaneye gitmek zorunda kalırsam’ korkusuyla özel sağlık sigortasına yöneldi. Özel hastanede bir yıl boyunca yaptığı masrafı alt alta koyup topladığında, özel sağlık sigortasına yıllık vereceği rakamdan daha yüksek çıkıyor artık. Yıllardır gittiği doktora muayene ücreti olarak eskiden 100 TL veriyordu, şimdi oldu 1000 TL. Durum böyle olunca özel sağlık sigortası daha mantıklı hale geldi. Talebin artmasında bölgemizdeki fabrikaların, personeline özel sağlık sigortası yaptırmasının da rolü büyük. Sendikaların bu konuda diretmesiyle önümüzdeki dönem çok daha fazla kişi özel sağlık sigortasıyla tanışacak.

 

Peki, yakın gelecekte gözde sigortacılık ürünleri ne olacak sizce?

‘Olması gereken’ diyelim; kişilerin kendi sorumluluklarına yönelik sigortaların artması. Örneğin, yolda yürürken bana araba çarptığında özel sağlık sigortam olmasa dahi üçüncü bir kişinin bana verdiği zararı karşılayacak bir sigorta türü. Bu uluslararası arenada zaten oturmuş bir sistem. Kişi çalışsın ya da çalışmasın, bireysel sigortasını yaptırmak zorunda. Bizde de böyle olmalı. Mesela, yolda yürürken birisi geldi, bıçak sapladı ki Türkiye’de olmayan bir şey değil, eğer SGK’m yoksa nereye gitmeliyim? ‘Üçüncü şahıs sorumluluk’ diyoruz buna ve bu tarz sigortaların artması gerektiğini düşünüyorum. Mesela, iş yerinde ayağınız takıldı, düştünüz. Direkt aklımıza iş sağlığı ve güvenliği gelir. İş yeriniz sizin o anki sağlık giderlerinizi karşılamak zorundadır ama çoğu zaman böyle olmaz. O yüzden ilk başta da dediğim gibi sorumluluk sigortası olmalı ya da kişiler kendilerine ferdi kaza sigortası yaptırmalı. Geçtiğimiz ay en çok ferdi kaza sigortası satışı yaptık hatta sağlık sigortasını da geçti.

FERDİ KAZA SİGORTASI

Ferdi kaza sigortası neyi kapsıyor?

Evde ya da dışarıda geçirdiğiniz kazalara dair her şeyi kapsıyor. Merdivenden düştünüz diyelim. İstediğiniz özel hastaneye gidebilirsiniz. Hastaneye gittiniz, ayağınızı alçıya aldılar ve size toplam 5 bin TL’lik bir fatura çıkardılar. Ferdi kaza sigortası yaptırırken limiti siz seçiyorsunuz. Diyelim ki 60 bin TL’lik limit seçmiştiniz. Ferdi kaza poliçesi der ki “Siz sakatlandınız, 5 bin TL değil, alın size 60 bin TL.” Ölüm durumunda da varislere ödeme yapılıyor aynı miktarda. Eğer özel sağlık sigortası için bütçeniz yoksa mutlaka ferdi kaza sigortası yaptırın!

Tamamlayıcı sağlık sigortasından farkı hastanenin çıkardığı faturayı ödüyorsunuz, sonra sigorta şirketine gelip hem masrafınızı hem de tazminatınızı alıyorsunuz. Ferdi kaza sigortası yaptıranlara bizim de hediyelerimiz oluyor. Yılda bir defa diş temizliği ya da araç kullanıyorsanız üç kereliğine çekici hizmeti hediye ediyoruz. Hediye olarak yılda bir defa evde ustalık masrafını da seçebilirsiniz. Kombiniz bozuldu veya camınız kırıldı, yılda bir defa masrafını biz üstleniyoruz.

KONUT SİGORTASI ÖNEMLİ

Deprem riski, konut sigortasına olan talebi artırdı mı?

Geçtiğimiz şubat ayında meydana gelen ve ülkemizi derinden etkileyen deprem felaketinden sonra konut sigortalarına ilgi arttı. Gerçi herkes DASK yaptırmak zorunda ancak bu sigorta sadece yapı maliyetini karşılıyor. Örneğin, evin değeri 5 milyon, yapı maliyeti ise 100 bin lira. Kişi bir deprem durumunda sadece 100 bin lira alır. ‘Deprem anında bunları mı düşüneceğiz?’ dememek lazım. Hayat bir şekilde devam edecek, elde hiçbir şeyin kalmaması kötü bir durum. Evimiz yıkıldığında ederi kadar karşılığını almak istiyorsak, o zaman konut sigortası şart. Bu yüzden müşterilerimize ‘konut sigortası yaptırın’ diyoruz. Zaten DASK yaptırana % 50 indirimli konut sigortası yapıyoruz. Konut sigortası yaptıran müşterilerimize de kombi temizliği hediye ediyoruz. Konut sigortasını müşterinin ihtiyacına göre hazırlayabiliyoruz, risk durumuna göre teminatlar listesine ekleme ya da çıkarma yapabiliyoruz.

 

Mesleğinizin en riskli yanları nelerdir?

Sigortacılık zaten başlı başına risk demek ancak yaptığım işten emin olduğum için beni ürküten ya da korkutan bir durum olmadı şimdiye kadar. İşimi çok seviyorum, para odaklı ilerlemediğim için de bir sorun yaşamıyorum. Daha önceki tecrübelerimden kaynaklı olarak, sanırım yardım etme duygum ağır basıyor, o yüzden hastanelerden çıkamıyorum

 

Gençlere sigortacılık mesleğini önerir misiniz?

Çok iyi düşünmeleri lazım. Bu mesleği yapmak isteyen kişinin iletişim yönü çok kuvvetli ve özgüven sahibi olmalı. Çok ciddi bir portföy de gerekiyor. Öte yandan bizim mesleğimizde saat mefhumu yok. Gece aracınız bozuldu, yolda kaldınız, kimi arayacaksınız? Tabii ki sigortacınızı. ‘Beni aramasınlar’ diyorsanız, bu meslek size göre değil demektir. Büyük sorumluluk, bu sorumluluğu almak istiyorlar mı iyi düşünmeleri lazım. Hafta sonları çalışmıyoruz ancak çocuğu hastalanan bir müşterim arayıp yardım isteyebiliyor. Bir nevi aile avukatı gibiyiz, müşterilerimizin her an yanındayız. Ben bu durumdan rahatsız olmuyorum aksine insanlara zor zamanlarında yardımcı olabilmek hoşuma gidiyor. Bu mesleği yapmak isteyenlerin bunları iyi düşünmesi lazım.

 

DİO’DA AVUKAT DA VAR

Ofisinizde bir de avukat var, neden ihtiyaç duydunuz?

Evet, bir avukat arkadaşımız bizimle birlikte çalışıyor, değer kaybı davalarıyla ilgileniyor. “Değer kaybı ne demek?” diye soracak olursanız; şu örneği verebilirim: Birisi aracınıza çarptı, tamir masrafını karşı tarafın sigortası karşılıyor ancak aracınız ikinci el piyasasında değer kaybediyor. Avukatımız değer kaybına dair karşı tarafın sigorta şirketine dava açıyor, belirlenen miktarı oradan alıyor. Özetle ben kendi şirketime dava açıyorum. Bu yüzden bir avukatla çalışıyoruz.

 

Son olarak geleceğe dair hedeflerinizi de öğrenmek isterim.

Premium Sigorta Dio Şube olarak Türkiye’deki tüm sigorta şirketleriyle çalışıyorum. Hedefim, Dio’yu marka yapmak, Türkiye’de 30 sigorta şirketi varsa, 31.’si olmak. Daha önce kurduğumuz Dio Grup bünyesinde de insanların ihtiyacına yönelik projeler hazırlamak istiyorum, bu yönde çalışmalarım sürüyor.

 

 

Alikahya Fatih Mah. Horasan Cad. No: 35 Çepni Suist Palm Ofisleri İzmit/KOCAELİ

Telefon: 0 546 120 13 09

7/24 Çağrı Merkezi : 0 850 473 74 41

Instagram: @premiumdiosube

NASIL ARANDI: #dio sigorta # bayram sarı # sigorta # acente # premium sigorta dio şube # sağlık sigortası # sgk # ferdi kaza sigortası # konut sigortası # dask # izmit # kocaeli

10 ay önce - Talha Yıldız

Kendisinin uzun süredir müşterisiyim. Güleryüzlü ve her konuda olan bilgisiyle insana güven veriyor. Bu meslekte olduğu sürece müşterisi olmaya devam edeceğim. Başarılarının devamını diliyorum :)

10 ay önce - İbrahim Uzun

Öncelikle Bayram Bey’i tebrik ederim. Aldığımız hizmetten her zaman bizi memnun etti ve etmeye devam ediyor. Sağlık veya taşıt her konuda yaşadığımız problemde zaman fark etmeksizin yanımızda. Başarılarının devamını dilerim

10 ay önce - Kader Kaya

Önceliği bilgilendirme olan bir firma yine detay vererek herşeyi anlatmış. Artık lüksten çok ihtiyaç haline gelen ve insanın kendisini güvende hissedeceği genç dinamik bir marka.

10 ay önce - İbrahim Uzun

Öncelikle Bayram Bey’i tebrik ederim. Aldığımız hizmetten her zaman bizi memnun etti ve etmeye devam ediyor. Sağlık veya taşıt her konuda yaşadığımız problemde zaman fark etmeksizin yanımızda. Başarılarının devamını dilerim

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.