23-04-2024 14:02

Sağlık Dolu Bir Meyve: Avokado

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/08/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Daha önceki yazılarımda avokadonun faydalarından bahsetmiştim. Avokado; A, B, C, E ve K vitaminleri açısından oldukça zengin bir meyve olmakla birlikte protein, demir, bakır, potasyum, fosfor ve magnezyum açısından da bir o kadar güçlü. Üstelik hem yetişkinler hem de bebekler ve çocuklar için tüketimi en uygun meyveler arasında yer alıyor.

Avokado tek başına tüketildiğinde biraz tatsız ve yavan gelebilir. Normal şartlarda damak tadımızın alışık olduğu bir meyve olduğunu söyleyemeyiz ancak mutfaktaki diğer malzemelerle bir araya geldiğinde mükemmel sonuçlara ulaşılabilir. Avokado tek başına çok güçlü bir vitamin ve mineral kaynağı ancak bu özelliğiyle kalmıyor, yanında tüket- tiğiniz sebzelerden maksimum faydayı sağlamanıza da yardımcı oluyor. Sebzelerde bulunan beta karoten, likopen, A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünebilen maddeler. Avokado içerdiği sağlıklı yağlar sayesinde bu maddelerin çözünebilmesini ve onlardan yüksek oranda faydalanmanızı sağlıyor. Yapılan bazı araştırmalarda yeşil salatalara avokado ilave etmenin antioksidanların emilimini 2.6 kattan 15 kata kadar artırdığı tespit edilmiş. Bu yüzden bu ay dünyaca ünlü bir avokado sosu tarifi vereceğim sizlere. Hem faydalı hem lezzetli...
Şimdiden afiyet olsun.
 

GUACAMOLE SOS

Meksika mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Bu sosu hazırladıktan sonra farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Dilerseniz ekmeğin üzerine sürüp yiyebilir, etin yanında servis edebilir ya da cipslerinizin yanında dip sos olarak tüketebilirsiniz.

MALZEMELER:

3 adet olgun avokado
3 adet jalapeno biberi
1 adet büyük boy domates
1 adet büyük boy kırmızı soğan
2 adet lime (yeşil limon, marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz)
4 yemek kaşığı zeytin yağı
Yarım demet taze kişniş
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı deniz tuzu ya da Himalaya tuzu (eğer yoksa sofra tuzu da kullanabilirsiniz)

YAPILIŞI:

3 adet jalapeno biberini yıkayıp üzerlerine bıçakla birkaç delik açtıktan sonra fırında ya da ocakta közleyin. Közlemeden önce tohumlarını mutlaka çıkarın. Daha acı bir tat istiyorsanız çıkardığınız tohumları son aşamada sosa ilave edebilirsiniz.

Avokadoları ortadan ikiye bölüp bıçak yardımıyla çekirdeğini çıkarın. Bir kaşık yardımıyla meyveyi kabuğundan ayırın, iri parçalar halinde dilimledikten sonra derin bir kâseye alıp içerisinde küçük parçalar kalacak şekilde çatal yardımıyla ezin.

Kırmızı soğanın kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayın, parçaların olabildiğince ufak olmasına özen gösterin. Domatesi kabuklarıyla birlikte küçük parçalar halinde doğrayın.

Yarım demet taze kişnişi yıkayıp saplarından ayırın ve ince ince kıyın. Eğer kişniş bulamadıysanız ya da tadını sevmiyorsanız maydanoz da kullanabilirsiniz ancak tarifin orijinalinde kişniş olduğunu unutmayın.

Daha önce közlediğimiz jalapeno biberlerini ince ince kıyın.

Doğradığınız kırmızı soğanları, domatesi, kişnişi, jalapeno biberlerini avokadolara ilave edin. 2 diş sarımsağı rendeleyip ekleyin.

Son olarak üzerine 2 adet lime yani yeşil limon suyunu sıkın, belirtilen miktardaki zeytin yağını da ekleyip tüm malzemeyi güzelce karıştırın. Eğer lime bulamadıysanız normal limon da kullanabilirsiniz ancak lime daha aromatik bir tada sahip olduğu için daha başarılı bir sonuç elde edersiniz.  Şimdiden afiyet olsun

NASIL ARANDI: #Kocaelilife # lifekocaeli # köşe yazısı # kocaelinindergisi # sağlıklılezzet # avokado # lezzet

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.