17-04-2024 00:16

QINTERIORS’ın kurucusu Hilal Hande Çavdar

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 08/03/2023
Hilal Hande Çavdar; kendine inanan, kendine güvenen, kendini tanıyan ve her şeyden önemlisi ne istediğini bilen bir isim. Aynı zamanda eğitimini almadığı bir mesleğe geçiş yapacak kadar cesur… Çevre mühendisi olmasına rağmen tutkularının peşinden giden, kariyerine ‘iç mekan tasarımcısı’ olarak devam etme kararı alınca iki küçük çocuğuna rağmen yoğun bir eğitim sürecine dahil olan, hedefine ulaşabilmek için bıkmadan, yılmadan çalışan bir isim… Kurduğu QINTERIORS firması ile yaratıcı yönünü ön plana çıkararak başarılı projelere imza atan Hilal Hande Çavdar’ın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi tüm kadınlara tavsiyesi: "Kendini tanı, kendine inan ve hiçbir şeyden korkma."
.stripslashes($urun->baslik).

Kendinizden ve kariyer yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz?

İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümü mezunuyum. Ancak aldığım bir dizi eğitimin ardından ‘iç mekan tasarımcısı’ olarak kariyerime devam etmekteyim. Uzun süre yurt dışında yaşadım, Türkiye’ye dönüş yaptığımızda mezunu olduğum mesleği yapmayacağımı biliyordum. Mekan tasarımı; sanatla iç içe olan, görsel ile tekniği birleştiren, içimde bitmeyen bir heyecan yaratan tutkum. Sonunda QINTERIORS firmasını kurarak insanlarla bu heyecanı paylaşmaya karar verdim ve yolculuğumuz başladı.

Bugün sahip olduğunuz başarıyı elde etmek için neyi farklı yaptınız? Bu yolda aldığınız en büyük risk neydi?

Cesaret ettim. İki küçük çocuk sahibi bir anne olarak, 3 sene boyunca İstanbul’da yoğun bir eğitim programına katıldım. Haftanın 4 günü trenle Göztepe’ye gittim, geldim. Eğitim devam ederken çalışmaya başladım. Çocukları yatırınca ödev yapıyordum. Süreç boyunca yorulduğum, bunaldığım çok zaman oldu ama bırakmadım, aklımdan bile geçirmedim. Sürekli eksiğimi bulup geliştirmeye çalıştım. Aldığım en büyük risk ise 32 yaşında, 2 küçük çocuk annesi olarak, lisans mezuniyetim olmayan bir mesleğe geçiş yapmaktı. Rakiplerimin çoğu üniversiteden bu meslekle çıkan ve erken yaşta çalışmaya başlayan kişiler. Onların arasından sıyrılabilmek benim riskli gördüğüm bir durumdu. Ama teknik noktaları olduğu kadar yaratım süreci de yaptığım işin büyük bir parçası. Yaratıcılığıma güvendim, tekniğime güvendim, kısacası kendime güvendim.

 

Kariyerinizin bir dönüm noktası var mı?

Evet var. Bir arkadaşım; ‘İnsanın hobisinden para kazanması çok güzel bir şey’ demişti. Bu cümle benim aklımdaki kıvılcımı yakan şey oldu. Zaten ilgimin ne olduğunu biliyordum, karar vermek çok zamanımı almadı.

Sizce güçlü kadın kimdir? Siz gücünüzü nereden alıyorsunuz?

Sadece ve en çok kendine güvenen kadındır. Ben her zaman en çok kendime güvendim, inandım ve her işimi kendim gördüm. Tabii bunun için önemli olan da kendini tanımak ve gerçekten ne istediğini bilmek. Destek elbette çok önemli. Eşim, ailem, eşimin ailesi her zaman yanımdalardı, hep en büyük destekçim oldular, bunun için kendilerine minnettarım gerçekten. Ancak siz içinizde o güveni ve gücü hissediyorsanız yola devam edebilirsiniz.

 

İşinizle ilgili kendinizi en güçlü hissettiğiniz an hangisiydi?

Proje odaklı bir iş yaptığım için her proje başlangıcı heyecan ve bitişi gurur verici oluyor. Proje sahibini doğru yorumlayabilmiş, teknik alt yapıyı doğru tasarlamış, görsel efektleri beklenilen ölçüde uygulamış olarak teslimatı yaptığımı gördüğümde, içimde tarif edilemez bir güç yükseliyor. Özellikle de müşterimin yüzündeki mutluluk ve memnuniyeti görünce, hissettiğim o büyük hazzın tarifi çok zor.

 

Kendinizi güçsüz hissettiğiniz zamanlar oldu mu? Bu duygunun üstesinden nasıl geldiniz?

Olmaz mı. Hedefime odaklandım. Kaybedecek bir şeyim yok diye düşündüm. En kötü ne olabilirdi ki! İmal ettiğim ürünleri geri alır, para kaybederdim. Ve hiç kaybetmedim. Üstüne gitmek zorundasınız, bırakıp gidemezsiniz.

 

Yeniden başlama şansınız olsa geri dönüp neyi değiştirmek isterdiniz?

Aslında yaşanan her şeyin bir sebebi olduğuna inanlardanım. Aldığım lisans eğitiminin de hala çok işime yarayan ve ‘iyi ki mühendislik mezunuyum’ dediğim yanları var. Diğer yandan iyi ki bu mesleği seçmişim ve çok değerli hocalarla başka bir mesleğe yelken açmışım. Belki sadece daha önce başlamak isteyebilirdim, mesela linans biter bitmez. Hayatta başka sorumlulukları da olan birisi olarak; mesleğimle ilgili yapmak istediğim şeyleri sıralamaya koymak zorunda kalıyorum. Ama hayatta hey şeyi aynı anda yapmayı öğrendiğimden beri yaşlanmayacağıma inanmaya başladım.

 

Yarının güçlü ve başarılı kadınlarına nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Korku gerçekte olmayan, sadece kendimizin inandığı bir illüzyon. O yüzden korkmasınlar hiçbir şeyden. Engel diye bir kavram da yok bence. Her zaman bir yolu vardır. Önce inanmak gerekiyor. Kimse size sizden daha faydalı olamaz çünkü kimse sizi sizden daha iyi tanıyamaz. Kendini tanı, kendine inan ve hiçbir şeyden korkma.

NASIL ARANDI: #8 mart dünya kadınlar günü # kocaeli life # hilal hande çavdar # kocaeli # qinteriors

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.