03-05-2024 06:51

OSGB'de Güven: Üçgen OSGB 10 Yaşında

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/11/2022
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın çıktığı 2012 yılından beri faaliyetlerine aralıksız devam eden Üçgen OSGB’nin kurucusu Nilgün İrteni Yılmaz, sektörün en tecrübeli ve güvenilir isimlerinden birisi
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Zeynep Akar Fotoğraflar: İsmail Hakkı Timuçin

İlimizde ‘iş sağlığı ve güvenliği’ denildiğinde akla gelen ilk firmalardan biri olan Üçgen OSGB, bu yıl kuruluşunun 10’uncu yıldönümünü kutluyor. Başarılı iş insanı, jeofizik mühendisi Nilgün İrteni Yılmaz tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın çıktığı 2012 yılında kurulan Üçgen OSGB; bugün deneyimi, donanımı, uzman kadrosu ve çalışma disipliniyle sadece Kocaeli’de değil, tüm Marmara Bölgesi’nde tanınan, adı ‘güvenle’ anılan bir marka. Kurulduğu günden beri yaptığı işlerde sürdürülebilirliği esas alan ve hizmet kalitesiyle koşulsuz müşteri memnuniyetini sağlamayı başaran Üçgen OSGB’nin kuruluş öyküsünü ve verdiği hizmetlerin detaylarını Nilgün irteni Yılmaz’dan dinledik.

Nilgün Hanım, asıl mesleğinizin jeofizik mühendisliği olduğunuzu biliyoruz… OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri) alanında hizmet vermeye nasıl karar verdiniz?

2012 yılında, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan yasal düzenlemelerde, mühendislere iş güvenliği uzmanı olma hakkı da tanındı. Ben de bu haktan faydalanarak sınava girdim ve uzmanlığımı aldım. Sonrasında OSGB kurma konusunda bir fırsat oluştu. Bununla birlikte hep istediğim girişimci olma dileğime de bir yol açılmış oldu ve Üçgen OSGB, 2012 yılında kuruldu.

Üçgen OSGB’nin kuruluş hikayesinden de kısaca bahseder misiniz?

Üçgen OSGB, 21 Kasım 2012 yılında iki iş güvenliği uzmanı ve bir hekim ortaklığında kuruldu. İşletmemizdeki çalışma koşullarının değişmesi sebebiyle 2017 yılından bu yana yola tek başıma devam ediyorum. Zeynep Hanım, hep söylediğim bir şey var: Girişimcilik bir ruh hali. Yani Üçgen OSGB’nin kuruluş hikayesi  benim işletme sahibi olmayı çok istememle başladı. Bir şeyi çok istediğinizde, zihin o konudaki fırsatları fark etmeye odaklı oluyor.

VERİLEN HİZMETLER

Nilgün Hanım, OSGB firmaları tam olarak hangi hizmetleri verir?

Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB); işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda hizmet sağlayıcılarıdır. İşletmelerin, yasal olarak belirlenen sürelerde, tehlike sınıflarına ve çalışan sayılarına uygun olarak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmetini alma  zorunluluğu vardır. OSGB kuruluşları iş güvenliği hizmetini; işletmenin tehlike sınıfı ve çalışan sayısını göz önünde bulundurarak; A, B ve C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlık Belgesi’ne sahip yetkin kişiler vasıtasıyla, hesaplanan süreler doğrultusunda verir. İşyeri hekimlik hizmetini ise yine aynı kriterleri göz önüne alarak, İşyeri Hekimi Uzmanlık Belgesi’ne sahip yetkin hekimler vasıtasıyla, hesaplanan süreler doğrultusunda verir. Bu hizmetlerin sözleşmeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı resmi İSG Katip sistemine giriş yapılır.

Peki, iş güvenliği uzmanlarının ve iş yeri hekimleri firmalardaki görevi nedir?

Firma çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini vermek, işletmedeki uygunsuzlukları risk analiziyle raporlandırıp takibini yapmak, acil durum eylem planı hazırlamak ve tatbikatlarını gerçekleştirmek iş güvenliği uzmanlarının görevleri arasındadır. İşyeri hekimleri ise çalışanların sağlık durumlarının ve çalışacağı işe uygun olup olmadığının ‘İşe Giriş Sağlık Raporları’ ile tespit edilmesi; mevcut çalışanların periyodik sağlık muayenelerinin yapılması, çalışanların yaptıkları işe göre meslek hastalığı risklerinin değerlendirilmesi, pandemi gibi zorlu sağlık süreçlerinin tüm işletme riskleri göz önünde bulundurularak yönetilmesi gibi sorumlulukları mevcuttur.

TÜM İŞLETMELER İÇİN ZORUNLU

Hangi kurum ve kuruluşlar için OSGB hizmeti alma zorunluğu var?

Çalışanı olan tüm işletmelerin… Bu sorumluluklar işletmelerin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre değişiklik gösteriyor. Örneğin, işe alımlardan önce kişinin sağlığının o iş için uygun olup olmadığının tespiti amacıyla ‘İşe Giriş Sağlık Raporu’ alınması tüm işletmeler için yasal zorunluluk. Yine tüm işverenler, işe başlamadan önce çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini aldırmakla mükellef. Tüm işletmeler için tehlike sınıfına göre ‘çok tehlikeli sınıf’ ve ‘tehlikeli sınıf’ta çalışan sayısı bir kişi bile olsa iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alınması yasal zorunluluk. Aynı şekilde ‘Az tehlikeli sınıf’ta da 50 kişi ve üzeri çalışanı olan işletmeler kanunlar gereği bu hizmeti almak zorunda.

Üçgen OSGB bu yıl onuncu  kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor… Bu süre zarfında kat ettiğiniz yolu ve geldiğiniz noktayı değerlendirir misiniz?

Üçgen OSGB, 10 yıldır imalat sektöründen hizmet sektörüne, inşaat sektöründen enerji sektörüne kadar her alanda faaliyet gösteren pek çok firma ile kamu kurum ve kuruluşlarına hizmet veriyor. Bu nedenle alanımızda ciddi bir bilgi, deneyim ve donanımına sahip olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Firmamız kurulduğu 2012 yılından beri yaptığı işlerde sürdürülebilirliği esas almış, hizmet kalitesiyle müşteri memnuniyetini sağlamış, çalışanların sağlığını ve güvenliğini yaptığı uzmanlık çalışmalarıyla her şeyin üzerinde tutmuş, ticari hayatta ‘güvenilir’ olmayı başarmış, Marmara Bölgesi’nin tamamına hizmet veren bir firma olmayı başararak başlangıçtan bu yana önemli bir yol kat etmiştir.

Üçgen OSGB’nin bundan sonraki hedefleri nelerdir?

Bugün geldiğimiz noktada, birlikte çok uzun yıllardır çalıştığımız firmaların Üçgen OSGB‘ye duyduğu güven, en büyük gurur kaynağımız. Her zaman olduğu gibi yolumuza, müşteri memnuniyeti ile çalışan sağlık ve güvenliğini ön planda tutarak devam edeceğiz. Sektördeki ‘güvenilir firma’ imajımızı devam ettirmeyi odağa alarak büyümek, ulusalda daha yaygın bir hizmet ağı oluşturmak ise hedeflerimiz arasında.

 

İLETİŞİM:

Adres: Yenişehir Mah. Başak Cad.

Karanfilli Sok. 22/1 İzmit/Kocaeli

Telefon: (0262) 311 39 40

www.ucgenosgb.com    

Instagram: @ucgenosgb

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # ucgenosgb

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.