25-04-2024 07:23

Nokta Atışı Eğitim: 3 Kedi Akademi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/10/2022
Özel ders sistemiyle eğitim veren 3 Kedi Akademi, öğrencilerinin eksiklerini nokta atışı tespit ediyor, kişiye özel ders programlarıyla başarıyı kaçınılmaz hale getiriyor.
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR FOTOĞRAFLAR:

İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

Son yıllarda öğrencilerinin başarısıyla sık sık gündeme gelen 3 Kedi Akademi’nin, örgün eğitimde zorluk yaşayan üstün zekalı çocuklara destek olmak amacıyla kurulan bir platformun devamı olduğunu biliyor muydunuz? Genetik ve biyoloji alanlarında eğitim almış olmasına rağmen okula adaptasyon sorunu yaşayan çocuklarına destek olmak için yola çıkan Zeynep Ekici’nin öncülüğünde kurulan 3 Kedi Akademi, bugün her yaştan öğrenciye birebir eğitim veren çok başarılı bir kurs merkezi. Özel ders konseptiyle bireysel olarak ders verdiği öğrencilerinin eksiklerini nokta atışı tespit eden ve tamamlayan 3 Kedi Akademi, kurguladığı modelle öğrencilerinin akademik başarısında etkin rol oynuyor. Özellikle yabancı dil alanında, sadece öğrencilere değil yetişkinlere de yabancı öğretmenlerle ders veren kurumun kuruluş hikayesini ve eğitim modelini kurucu Zeynep Ekici’den dinledik.

Zeynep Hanım, bize kendinizden bahseder misiniz?

İzmitliyim. Almanya’da genetik, Türkiye’de biyoloji eğitimi aldım. İş hayatına, genetik üzerine çalışarak başladım. Bu arada evlendim ve üç çocuk annesi oldum. Öğretmenlik yapmaya karar verdiğimde öğretmenlikle ilgili formasyon ve eğitimimi Sakarya Üniversitesi’nden aldım. Aynı zamanda Yıldız Teknik, İstanbul Aydın, Boğaziçi Üniversitelerinde eğitim alanında sertifika programlarına katıldım.

Eğitim sektörüne geçişiniz nasıl oldu?

Aslına bakarsanız, çocuklarım nedeniyle kendimi eğitim sektörünün içinde buldum. Çocuklarım okula başladığında adaptasyon noktasında sıkıntı yaşadılar. Aslında başarılı çocuklardı ama okul kavramını içselleştirmekte zorlanıyorlardı. Onlar için bir şey yapmaya çalışırken, bizim yaşadıklarımızla benzer zorlukları yaşayan ailelerle tanıştım. Birlikte kendi çocuklarımız için organizasyonlar yapmaya başladık. Özel dersler, tiyatro, konser gibi birçok etkinlik organize ediyorduk. Bir gönüllülük çalışması olarak başlayan bu organizasyonlar 2011 yılında C1 Danışmanlık adıyla kurumsallaştı.

ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLAR

Başka çocuklara da mı eğitim vermeye başladınız?

Aslında yine kendi çocuklarımız için çalışıyorduk ama artık bünyemizde kendi öğretmenlerimiz ve psikoloğumuz vardı. Çocukların neye ihtiyacı varsa o yönde desteklerde bulunduk. Kimisine akademik, ihtiyacı olana psikososyal, bazısına kişisel gelişim alanında yardımcı olduk. Aynı zamanda çeşitli firmalarla birlikte yurt dışı gezileri, staj organizasyonları, sosyal sorumluluk projeleri yaptık. 2020 yılına kadar C1 Danışmanlık olarak devam ettik ve sonra marka ismimizi 3 Kedi Akademi olarak değiştirdik. Eğitim içimizde varmış, çocuklarımızı mezun ettik ama eğitimden kopamadık.

Zeynep Hanım, anladığım kadarıyla üstün zekalı çocuklarla çalışıyorsunuz…

Aslında yola o şekilde çıkmıştık. Üstün zekalı tanısı olan ve okula adapte olamamış çocuklarla çalışıyorduk. Bu tip çocuklar için devletin sağladığı imkanlar var fakat kontenjanları kısıtlı. Bir de çocuk üniversiteleri var. Kocaeli bu anlamda şanslı ama maalesef her il için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Son seçenek olarak başvuru yapıldığı takdirde okullarda destek odası açılıyor ama bunun da çok yeterli olduğunu söylemek zor. Biz bu sıkıntıları yaşayan çocuklarımıza destek olmak amacıyla yola çıktık. Ancak geldiğimiz noktada kapımız üstün zekalı çocuklarla birlikte tüm öğrencilere açık.

Kurumunuzda kaç öğrenciniz var?

Şu anda toplam 55 öğrencimiz var, kış döneminde bu sayı 100’ü geçiyor. Öğrencilerimize 3 kat üzerinde, 550 metrekarelik bir alanda eğitim veriyoruz. 13 sınıfımız var.

Kayıt alırken nasıl bir prosedür izliyorsunuz?

Öncelikle öğrencimizin temel alanlardaki yetkinliğini test ediyoruz, ardından da rehberlik görüşmesi yapılıyor. Şayet ileri seviye dikkat eksikliği ya da disleksi tespit edersek, çocuğumuzu diğer ilgili kurumlara yönlendiriyoruz çünkü bizim o alanda eğitim verecek bir uzmanımız yok. Öğrenciyle ilerleyebileceğimize eminsek kayıt alıyoruz. Özel öğrenim ihtiyacı olan öğrencileri o alanda çalışan kurumlara yönlendiriyoruz.

ÖZEL DERS MANTIĞIYLA

3 Kedi Akademi’nin nasıl bir çalışma sistemi var?

3 Kedi, ilkokul birinci sınıftan itibaren her yaştan öğrenci ve yetişkine birebir eğitim veren bir kurum. Okuma güçlendirme ve hızlı okuma eğitiminden müfredat matematiğine, Türkçe’den din kültürüne,  yabancı öğretmenlerle verdiğimiz yabancı dil derslerinden müziğe kadar her branşta eğitim veriyoruz. Derslerimiz 50 dakika sürüyor. Özel ders mantığı gibi düşünebilirsiniz. Bizim farkımız, belli yetkinlik aşamalarını geçmiş öğretmenlerle çalışıyor ve her çocuğa ihtiyacına göre program hazırlıyor olmamız.

Bunu nasıl sağlıyorsunuz?

Bir öğretmen ve çocuğun ihtiyaçlarını bilen bir rehber öğretmenle beraber çocuğa neyi ne kadar vermemiz gerektiğini planlıyoruz. Durumunu değerlendirerek ona özel bir eğitim planı oluşturuyoruz. Yaşıtlarının çok önünde giden öğrencilerimiz de var gerisinden gelen de... Öğrencilerimize tamamen bireysel yaklaşıyoruz. Sınıf sistemimiz yok, sadece birebir eğitim veriyoruz. Derslerimizi zengin materyaller ve ZEP (Zenginleştirilmiş Eğitim Programı) ile işliyoruz. Sınıflarımızda ise sadelik esas çünkü bizim öğrencilerimizin pek çoğu dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu yaşayan çocuklar. Dikkat eksikliği olan çocuklar da çevresel uyaran sayısı arttıkça odaklamada zorluk yaşıyor. Bu nedenle sınıflarımızda sadece öğrenci ve öğretmenin oturacağı yer ile beyaz tahta mevcut. Derste kullanılacak materyallere öğretmenimiz, öğrenciye göre karar verir ve işlenecek derse göre sınıfa götürür. Teknolojik alt yapımızı da öğrenciye göre gerek görülen ölçüde kullanırız. 3 Kedi Akademi’de esas olan öğrenciyle öğretmenin kurduğu diyalog ve kontaktır.

Kurumda kaç kişi görev yapıyor?

Bir klinik psikolog, bir PDR uzmanı, her alanda uzman öğretmen arkadaşlarımızla 25 kişilik bir ekibiz.

BAŞARI ORANI ÇOK YÜKSEK

3 Kedi Akademi öğrencileri kuruma haftanın kaç günü geliyor?

Biraz önce de bahsettiğim gibi 3 Kedi Akademi özel ders mantığıyla eğitim veren bir kurum. Dolayısıyla haftalık ders sayıları tamamen öğrencinin ihtiyacına göre belirleniyor. Haftada 1 gün gelen öğrencimiz de var, 2-3 gün gelen öğrencimiz de var. Her öğrenci kendi rutinini kendisi oluşturuyor. Çocuklar kendi tercihlerini kendileri yaptıkları için devamsızlık sorunu da yaşamıyoruz.

Üniversite sınavlarına hazırlık döneminde nasıl bir yol izliyorsunuz?

Yine bireysel olarak ilerliyoruz. Öğrencilerin eksiklerini nokta atışı tespit ederek, onların üzerine yoğunlaşıyoruz ve daha hızlı yol alıyoruz. Normal bir dershanenin 8 aya yaydığı konuları biz 10-12 hafta içinde bitirmiş oluyoruz. Her öğrencinin başarı durumuna göre ayrı ayrı plan oluşturuyoruz. Ayrıca sadece üniversiteye giriş sınavına gireceklere değil, üniversitede okuyup dikey geçiş yapmak isteyen öğrencilere de eğitim veriyoruz.

Başarı oranınız nasıl?

Başarı oranımız çok yüksek. 2021 yılında üniversite sınavına giren 31 öğrencimizden, birisi bilinçli olarak tercih yapmadı; 30 öğrencimiz istediği bölümlere yerleşti. 2022 yılında ise 19 öğrencimiz sınava girdi. Yine bir öğrencimiz kendi isteğiyle tercih yapmadı. Geri kalan 18 çocuğumuz istedikleri bölümlere yerleşti.

YABANCI ÖĞRETMENLER

Hangi dillerde yabancı dil eğitimi veriyorsunuz?

Yabancı dil eğitimini iki kategoride veriyoruz. İlki öğrenciler için okul desteği olarak; ikincisi ise İngilizce, Almanca, Fransızca ve Rusça dillerini öğrenmek ya da kariyer yapmak isteyenler için. Okula destek kısmı için Türk öğretmen arkadaşlarımız ders veriyor. Konuşma ve pratik için ise yabancı öğretmenlerimiz var. Kurumumuzdaki dil dersleri native öğretmenler tarafından veriliyor. Her derse kendi dillerinde eğitim veren öğretmenlerimiz giriyor. Dil derslerinde bir yaş sınırımız yok. Tek kriter çocuğun okuma-yazma biliyor olması. Kocaeli’de çok fazla Rus gelin var. Onların çocuklarına da Türkçe dersleri veriyoruz. 3 Rus öğretmenimiz var. Ayrıca Rus müfredatına uygun sınavlara da hazırlıyoruz.

3 Kedi Akademi’nin bundan sonraki hedefleri nelerdir?

Butik bir kurumuz ve hep butik kalmak istiyoruz çünkü bizim öğrencilerimizi tanımamız, hayatlarını bilmemiz, aileleriyle diyalog halinde olmamız gerekiyor. Sayımızın artması ya da şubeleşmek bu iletişimi zorlaştırır. O yüzden kendimizi koruyabilmek en büyük hedefimiz.

 

Adres: Tepecik Mah. Eski Hamam Sokak No: 16 Tuna Apt.

İzmit/KOCAELİ

Telefon: 0535 300 89 29

Instagram: @3kediakademi

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # eğitim # 3kediakademi # öğretmen

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.