25-04-2024 10:59

Genç Girişimci Kendi Markasını Yarattı: Şevval Oruç

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/10/2022
Genç girişimci Şevval Oruç, kurduğu marka bünyesindeki binlerce ürün seçeneği ve küçük bütçelerle evinizi baştan sona yenileme fırsatı sunuyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: SERPİL ÇOLAK TÜRKOĞLU

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

İlimizin yetiştirdiği genç girişimcilere en güzel örnek, Şevval Oruç... Eğitim için gittiği yurt dışında tanıştığı çiçek sticker’ları ülkemize getiren ilk isim. Hobi olarak yapmayı planladığı iş inanılmaz ilgi görünce ‘Baskı Şah’ adı altında kendi markasını kuran; evini ya da iş yerini yenileyerek, tarz sahibi mekanlar yaratmak isteyenleri yepyeni bir trendle tanıştıran kişi o... Sınırsız renk ve desen seçeneği, uygulama kolaylığı ve uygun bütçeli ürünleriyle adını çok kısa sürede ülke çapında duyuran Şevval Oruç, yenilikçi bakış açısıyla fark yaratan projelere imza atmaya devam ediyor. Gerek sitesindeki binlerce ürün alternatifi gerekse kişiye özel tasarımlarıyla bugüne kadar sayısız ailenin, evini zahmetsizce yenilemesine imkan sağlayan Şevval Oruç’tan, Baskı Şah’ın kuruluş hikayesini ve geldiği noktayı dinledik. Keyifle okuyacaksınız.

Şevval Hanım, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İzmit doğumluyum, 27 yaşındayım. Okan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü mezunuyum. İlgi duyduğum konular üzerine Sabancı Üniversitesi Edu Yönetici Geliştirme Bölümü’nden çeşitli eğitimler ve sertifikalar aldım. Okul bittikten sonra yurt dışına gittim, Londra’da bir sene halkla ilişkiler üzerine eğitim aldım. O dönem internette dolaşırken Amerika’daki bir dekor sayfası önüme çıktı, İzmit’te aile şirketimizin yaptığı işe benzer bir iş yapıyorlardı. Kullandığı makinalara baktığımda bizde de aynıları olduğunu fark ettim. Oradan aldığım ilhamla instagramda bir sayfa açtım, çiçek sticker işine girdim.

Baskı Şah’ın temeli Londra’da atıldı yani.

Aslında kendi işimi yapmak gibi bir düşüncem yoktu hatta hiç istemiyordum. Ailem her ne kadar baba mesleğini devam ettirmem konusunda ısrarcı olsa da yurt dışından döndükten sonra kurumsal bir firmada çalışmayı düşünüyordum çünkü esnaf bir ailede büyüdüm ve insanın kendi işini yapmasının ne kadar stresli olduğunu biliyordum. Türkiye’ye döndüğümde iş arayışına da girdim. Hem kurumsal bir firmada çalışırım hem de boş vakitlerimde instagramda açtığım sayfa üzerinden e-ticaret yaparım diye planlıyordum ancak babam beni bir şekilde ikna etti.

TÜRKİYE’YE BİZ GETİRDİK

Kurumsal hayat başlamadan bitti galiba.

Evet ama yeni bir şirket kurmak planım dahilinde değildi. Çalışmalarımı aile şirketimiz olan Baskı Center bünyesinde devam ettiririm diye düşünüyordum. Bir gün öyle bir sıçrama yaşadık ki kurumsallaşmak gerektiğine karar verdik. Baskı Şah adı altında bir şirket kurarak kendi markamızı yarattık.

Nasıl bir sıçramaydı bu?

Yaptığımız çiçek sticker’ları instagramda sayfası olan bir bayana gönderdim. Eski mobilyaları ufak dokunuşlarla bambaşka bir görünüme kavuşturuyordu. Benim ürünlerimi bir büfenin içine yer- leştirdi ve sosyal medyasından paylaştı. Sabah uyandığımda instagram hesabımın uçtuğunu fark ettim, bir gecede 10 binden fazla takipçim olmuştu. Harika bir satış deneyimi oldu benim için. Takipçi sayımızın artmasıyla birlikte satışlarımız da artmıştı. Çiçek sticker’lar yurt dışında vardı ancak Türkiye’de yoktu, ilk biz getirdik diyebilirim.

Sonra?

Baskı Şah’ın adını daha geniş kitlelere duyurmak için daha çok reklam yapmaya karar verdik. Kendi çapında influencer olan annelere, ev-dekor sayfaları gibi hesaplara hediyeler gönderdik. Bir süre sonra bu tarz sayfalar bizi kendileri bulmaya başladı. Yaptığımız reklamlarla hem takipçi sayımız hem de siparişlerimiz daha da arttı.

YENİLİK İSTEYENLERE...

Müşteri kitlenizi daha çok kadınlar oluşturuyor anladığım kadarıyla.

Takipçilerimin çoğu evde dönüşüm yapmaya meyilli kadınlar. Günümüz şartlarını göz önünde bulundurursak ev tadilat masrafları giderek arttı. Türkiye’de çoğu insan kirada oturuyor ve kiracı olduğu eve fazla masraf yapmak istemiyor ancak oturduğu evi yenilemek ya da yeni bir görünüme kavuşturmak da istiyor. Biz, yenilik isteyenlere hem de makul fiyatlarla yardımcı oluyoruz. Müş- terilerimiz binlerce ürün arasından istediğini seçerek hem evinin dekorasyonunu değiştirebiliyor hem de tadilat gerektirmeksizin evini yenileyebiliyor.

Binlerce ürün dediniz, Baskı Şah bünyesinde kaç çeşit ürün var?

Çiçek sticker’lar ile başladığımız bu yolculukta ürün çeşitliliğimizi sürekli artırıyoruz. Duvar sticker’ları, çocuk odası sticker’ları, çerçeve setleri, kanvas tablolar, duvar kaplama folyoları derken pandemi döneminde banyo-mutfak kaplama folyoları işine de girdik. Baskı Şah’ın sıçrama yaptığı dönemlerden biri de pandemi dönemidir. Kapanma sürecinde özellikle kadınlar ‘evde ne gibi yenilikler yapabilirim’ diye düşünmeye ve araştırmaya başladı. Ev dekorasyonunu değiştirmek isteyen de oldu ufak tefek tadilat yapan da. Ben de fırsattan istifade ürün çeşidini artırdım. Suya ve deterjana dayanıklı folyolar yapmaya başladım. Pandemi döneminde tüm sektörler dururken biz inanılmaz iş yaptık. Özel izinler alarak iş yerimizi açtık, gece-gündüz çalıştık. Çeşitlerimizi artırın- ca instagram bize yetmemeye başladı, hemen internet sitemizi kurduk. Geldiğimiz noktada 1500’ün üzerinde desenimiz var diyebilirim.

MUTFAKTA VE BANYODA

Suya dayanıklı folyoları mutfak ve banyoda gönül rahatlığıyla kullanabiliyor muyuz?

Seçtiğiniz folyo ile banyonuzu yeni baştan yaratabilirsiniz. Yer döşemesinde, duvarlarda hatta duşakabinin içinde bile kullanabilirsiniz. Hem suya hem deterjana dayanıklı. İstediğiniz gibi yıkayabilirsiniz. Mutfak tezgahınızı dahi kaplayabilirsiniz. Sadece mutfak ve banyolarda değil evin her yerinde kullanabilirsiniz. Yer döşemelerinde, terasta... Üzerinde topuklu ayakkabıyla dahi gezebilirsiniz.

Ürünlerin kullanım süresi var mı? Kullanırken neye dikkat etmeliyiz?

Çıkmadığı sürece kullanabilirsiniz. Duvar kağıtlarını nemli bezle silmenizi tavsiye ediyorum. Ama banyoda ve mutfak tezgahında kullanılan kaplamaları ister suyla ister deterjanla yıkayabilirsiniz. Bu folyolarla terasını kaplayanlar hortumla istedikleri gibi yıkıyor. Yer kaplamalarında sivri ayaklı eşyalarınızın topuklarına keçe koymanız gerekiyor, iz yapmaması için. Mutfak tezgahında kullanacaksanız üzerinde bir şey kesmemelisiniz. Aslında ahşap bir tezgahta da aynı dikkat gerekli. Bunun dışında ekstra yapılması gereken bir şey yok.

Ürünü çıkarmak istediğimizde ne yapıyoruz?

Çıkarmak kolay, bir kenarından tutup çekiyorsunuz, o kadar. Duvar folyoları çıkarılırken duvar boyasıyla beraber sökülüyor, bunu unutmayın! Yerlerde hiçbir sıkıntı olmuyor. Sökmeden önce nasılsa o şekilde kalıyor. Daha sonra tekrar kaplama yapabilirsiniz.

Uygulama kısmı kolay mı, herkes yapabilir mi?

Ürünlerimiz kendinden yapışkanlı olduğu için usta çağırmaya gerek yok, müşterilerimiz çok rahat kendileri yapabiliyor. Ürünün kullanım amacını bilmeden alan ve memnuniyetsiz kalan müşterilerimiz de var tabii ki. Bu işin doğasında bu da var ama sayıları bir elin parmaklarını geçmez.

AVRUPA’YI TAKİP EDİYORUM

Duvar posterleriniz de ilgi görüyor.

Çok sayıda dekorasyon sitesi var ancak ben Avrupa’yı takip ediyorum, Türkiye de beni takip ediyor. Türkiye’de olmayan desenleri getiriyorum. Bir de posterleri çerçeveleyerek satışa sunuyoruz, böylece müşterilerimiz posterlere çerçeve aramak zorunda kalmıyor. Bizde ürünlere hem kolay ulaşıyorsunuz hem kullanımı çok kolay hem de her bütçeye uygun ürünümüz mevcut. Öte yandan müşteriye özel çalışma da yapıyoruz. Müşteri istediği ürünü bizimle paylaşıyor, eğer görüntü kalitesi yüksek ise istediği boyutta poster hali- ne getirip basabiliyoruz. O ürün elimizde olmasa da dahi müşteriyi geri çevirmiyoruz.

Müşteri kitleniz daha çok nereden? Kocaeli ağırlıklı mı?

Biz 4 yıllık bir firmayız, Kocaeli’de 1.5 yıldır tanınıyoruz. Instagram üzerinden satış yaptığımız için Türkiye’nin her bölgesinden müşterimiz var diyebilirim. Site kurulmadan önce sayfamıza adres eklemiyorduk çünkü ben mağaza müşterisi istemiyorum. Mağazaya gelip görmek isteyenler oluyor fakat onlara binlerce ürünü göstermem mümkün değil. O kadar ürünü bir arada görüp, karar vermeleri de imkansız. Ancak internet sitesinden her ürünümüze kolayca ulaşabilir, günlerce üzerinde düşünebilir, bir karara vardıklarında sipariş verebilirler.

Ulaşılabilirlik dediniz, sitenizde beğendiğim bir ürün kaç gün sonra elimde olur?

Kargoda 3 günlük süreyi kıstas tutuyoruz. Trendyol, Hepsiburada gibi alışveriş sitelerine de üye olduk, ürünlerimize buradan da ulaşabilirsiniz. Trendyol’da 7 bin takipçimiz var ancak ben müşterilerimizi her zaman kendi internet sitemize yönlendiriyorum. Hem fiyatlar daha uygun oluyor hem de ürünlerimiz ellerine daha hızlı ulaşıyor. En önemlisi sitemizde ürün çeşit sayımız daha fazla.

UMMADIĞIM KADAR İLGİ GÖRDÜ

Şevval Hanım, Baskı Şah’ın bu kadar ilgi göreceğini düşünüyor muydunuz? Bundan sonraki hedefiniz nedir?

Hiç ummadığım kadar ilgi gördü. Ailece bu duruma hem çok şaşırdık hem de çok sevindik. 4 yıl içinde geldiğimiz noktadan çok memnunum. İlerleyen yıllarda bu ilginin daha da artacağını umut ediyorum. Bizim sektörde fikirler ve ürünler tükenmez, yaptığım işi sonu gelmeyecek bir iş olarak görüyorum. Daha çok kişiye ulaşmak, ürünlerimizi daha çok insanla tanıştırmak istiyo- rum. Hedeflerimden biri de yurt dışına açılmak.

Yurt dışına açılmak derken?

Kısacası hedefim yurt dışında benim de takip ettiğim sitelerin arasına gire- bilmek. Yurt dışına ufak tefek ürün gön- deriyoruz ama kargo şirketleri bizi çok zorluyor. Hem ürün bizim kıstasımız olan 3 günlük sürede müşteriye ulaşmıyor hem de maliyetler çok yüksek, ürünün 10 katı kargo ücreti çıkıyor. Yurt dışına açılmak için bu işe odaklanmam gerekiyor. Şu an ufak ufak yurt dışı sistemini algılamaya çalışıyoruz.

Peki, gündeminizde yeni ürünler var mı?

Baskı Center bünyesinde UV makinalarımız var. Bu makinalarla taşın üstüne dahi baskı yapabilirsiniz. Tepsi, kırlent setleri, oda kokuları, yer paspası, cam baskısı gibi yeni ürünler düşünüyoruz. Şu an alt yapıyı hazırlıyoruz. Kısacası insanlar internet sitemize girdiklerinde ev ile ilgili ihtiyaç duydukları tüm ak- sesuarları bir arada bulsunlar istiyoruz.

ROL MODELİM; BABAM

Şevval Hanım, biraz da girişimcilik yönünüzden bahsedelim. Başarılı bir girişimci olarak çevrenizde rol model aldığınız kimse var mıydı?

Rol modelim hep babamdı çünkü babam da imkansız gibi gözüken bir şeyi başardı. 15 yıl önce kendisiyle alakalı olmayan bir işe kupa baskı makinesi alarak girdi, kendi alanında Türkiye genelinde tanınır bir firma olmayı başardı, şimdi beraber yurt dışına açılıyoruz. Ben de karar verip babamla aynı işi yapmak istediğimi söyleyince, bana şöyle bir nasihatte bulunmuştu: Bugünden 20, 30, 40 yıl sonra insanlar şöyle desin ‘Bu insanın sadece tutkuları yoktu. O aynı zamanda diğer insanların faydalanabilecekleri bir şeyler yapmak istiyordu.’ Sonuç olarak öldüğümüzde tabutu- muzun altına bir kişi fazla girsin.

Kendi işinizi kurarken ne gibi sıkıntılar yaşadınız? Girişimcilere ne tavsiye edersiniz?

Karşılaştığım en büyük problem, güvensizlikti çünkü insanlar internetten alışveriş yaparken hiç hoş olmayan durumlarla karşı karşıya kalmışlar, dolandırılmışlar. Siz ne kadar iyi firma olsanız da yaptığınız her şey yasal da olsa müşteri daha önceki tecrübelerine dayanarak size şüpheyle yaklaşabiliyor. Bu sorunu müşteri memnuniyetiyle aştık. Sitemizde ‘Sizden Gelenler’ diye bir köşemiz var, her pazar müşterilerimizden gelen mesajları paylaşıyoruz. İsteyen siteye girip okuyabilir. Sayfamızda ürün tanıtımının yanı sıra müşterilerimizden gelen uygulamalara da yer veriyo- ruz. Bu da bize olan güveni artırıyor. Yeni girişimcilere tavsiyelere gelirsek; kendi muhasebeciniz kendiniz olun. İlk başlarda girdinizi çıktınızı kendiniz takip edin ki ona göre gardınızı alın. Diğer önemli bir unsur ise ilk yıllarda eleman almaktansa her işi kendiniz yapmaya çalışın. İşin mutfağına girin, gerekirse sabahlara kadar çalışın. Hiç kimse sizin işinizi sizin gibi yapamaz. Yeni bir ürün çıkarttığınızda kimse sizin kadar heyecanlanamaz.

Okuduğunuz bölümün girişimcilik üzerinde etkisi oldu mu?

Okulda girişimcilik dersimiz vardı. Türkiye’nin en başarılı insanları haftada 1 gün okulumuza gelerek, deneyimlerini bizlerle paylaşırdı. Ben imkansız diye bir şey olmadığını o derslerde anladım. Okuduğum bölümün işime her anlamda katkısı oluyor.

RİSK ALMAKTAN KORKMAM

Başarılı bir girişimci nasıl olmalı, tarif eder misiniz? Başarıda en kritik unsur olarak neyi görüyorsunuz?

Ben, risk almaktan korkmadım. Çoğu şeye bodoslama daldım. ‘Olmaz’ diye hiç düşünmedim. Yeri geldi 1 hafta hiç iş yapmadığım oldu ama moralimi bozmadım, düzeleceğine inandım. Esnaf bir ailenin çocuğu olduğum için böyle dönemleri rahat atlattım diyebilirim. Çok satış yaptığımız zamanlarda tüm birikimimi hammaddeye, yeni teknolojilere yatırdım, hiç korkmadım. Cesur olmak, inanmak ve çok çalışmak başarıyı tetikleyen faktörler.

Şevval Hanım, iş hayatınızda olmazsa olmazlarınız neler?

Zamanım çok değerli. Uyuşukluğa hiç tahammülüm yok. Güneş doğmadan güne başlamak gerekiyor, Tempo şart.

Peki, 10 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?

Baskı Şah, Türkiye’de, kendi alanında, bilinirlik açısından ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye’de insanlar tablo, kaplama folyo alacaksa bizi ziyaret ediyor. 10 yıl içinde de dünyanın her yerinde tanınır ve bilinir bir adres olmak istiyoruz. Şu an ütopik gelebilir ama mümkün olmadığını düşünmüyorum. Mutlaka bir yolu vardır ve ben o yolu bulacağım.

Çok iş odaklı yaşıyorsunuz galiba, arada ‘es’ vermek lazım.

Aslında çok iş odaklı yaşamıyorum. Yorulduğumu anladığımda tuşa basarak kendimi kapatıyorum. Bazı keyiflerim var, asla feragat etmem. Kazandığım parayı keyifle harcayamayacaksam kazanmamın bir anlamı yok.

İLETİŞİM:

Cedit Mah. İnönü Cad. No:330 İzmit/Kocaeli

Tel: 0532.057 30 41

e-ticaret: www.baskisah.com

Instagram: @baskisahh

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # baskısah # baskışah # baskı # yastık # folyo # duvarfolyo # kaplama # desen # tasarım # sevvaloruc # baskıcenter # şevvaloruç

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.