19-04-2024 09:55

Konseptiyle fark yarattı: N’oR Pilates

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 01/07/2022
Pilates alanında ilimizin sayılı kapsamlı eğitmenlerinden birisi olan Nigar Özden, Kocaeli’nin kafe konseptli ilk stüdyosu N’oR Pilates ile ses getirdi
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

Matematik öğretmeni olduğu halde pilates alanında da üst düzey bir eğitim alarak ‘kapsamlı eğitmen’ unvanının sahibi olan Nigar Özden, ilimizde bu statüdeki birkaç pilates eğitmeninden birisi. Tutkuyla bağlı olduğu pilates konusunda kendisini daha da geliştirebilmek için uluslararası pilates ekollerinden biri olan Balanced Body University’deki eğitimini tamamlayan Özden, mesleğine verdiği değeri Kocaeli’ye oldukça şık ve sıra dışı bir pilates stüdyosu kazandırarak bir kez daha gösterdi. Kocaeli’nin kafe konseptli ilk stüdyosu N’oR Pilates’i, Alikahya Fatih Mahallesi’nde hizmete açan başarılı pilates eğitmeni; kurduğu merkezin donanımı, atmosferi ve benzersiz dekorasyonuyla çıtayı oldukça yükseğe taşıdı. Üyelerine, tam donanımlı bir stüdyoda, işinin uzmanı eğitmenler eşliğinde egzersiz yapmanın yanı sıra sosyalleşme imkanı da tanıyan N’oR Pilates, sahip olduğu özelliklerle adını kısa sürede duyurmayı başardı. Kapsamlı pilates eğitmeni Nigar Özden’i N’oR Pilates’te ziyaret ettik; matematik öğretmenliğinden pilates eğitmenliğine uzanan öyküsünü, pilatese olan tutkusunu ve bu sıra dışı stüdyoda verilen hizmetleri kendisinden dinledik.

Nigar Hanım, bize kendinizden bahseder misiniz?

1989, İzmit doğumluyum. Gazi Üniversitesi Matematik Öğretmenliği bölümü mezunuyum. Üniversite eğitimimden sonra bir süre Ankara’da matematik öğretmenliği yaptım. Aynı dönemde evlendim ve akabinde anne olunca, mesleğime ara verdim. Bir süre sonra eşimin işi dolayısıyla yeniden İzmit’e taşındık. Pilatesle ilgilenmeye burada başladım; kısa süre önce de N’oR Pilates isimli stüdyomu kurdum.

Pilatesle nasıl tanıştınız?

Yeni anne olmuş pek çok kadın gibi doğumdan sonra veremediğim kilolar benim de başıma bela olmuştu. Hareketsiz bir yaşam bana göre olmadığı için spor yapmaya karar verdim ki zaten öğrencilik yıllarımdan beri spora yatkınlığım vardı. Doğum kilolarımı vermek için spora başladığım dönemde pilatesle tanıştım ve çok sevdim. Derslere devam ederken, ne kadar etkili ve faydalı bir egzersiz olduğunu bizzat deneyimledim. Pilates, git gide hayatımın vazgeçilmez bir parçası oldu.

KAPSAMLI EĞİTMEN

Peki, pilates eğitmeni olmaya nasıl karar verdiniz?

Pilates yaptığım gruptaki hocamın teşvikiyle karar verdim. Zaten öğretmen olduğum için pilatesin de eğitimci kısmına geçme fikrine sıcak baktım. Hemen gerekli başvuruları yaptım; eğitimleri tamamlayarak Türkiye Cim- nastik Federasyonu tarafından verilen yeterlilik belgemi aldım. Bununla beraber, öğretmen kimliğimin de etkisiyle, aldığım eğitimi biraz kısıtlı buldum ve kendimi daha da geliştirebilmek için bir arayışa girdim. Pilatesin, ne kadar önemli bir egzersiz bütünü olduğunu; insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini araştırmalarım sonucunda öğrendim. Araştırdıkça bu spora daha da tutkuyla bağlandım. Ardından eği- timime, dünyadaki pilates ekollerinden biri olan Balanced Body University’nin Türkiye distribütörü Baps Academy’de devam ettim.

Baps Academy, size ne kattı?

Akademide 6 modülü tamamlayarak, Balanced Body University’i bitirmiş oldum. Pilates, artık herkes tarafından duyuldu ama gerçek anlamda ne olduğunu bilen insan sayısı çok az. Bir eğitmen olabilmek için tüm modülleri bitirmek, pilates ekipmanlarının eğitimini de ayrıca almak gerekiyor. Baps Academy’de anatomi, hamilelik, bel ve boyun fıtığı, skolyoz üzerine de eğitimler aldım. Aletlerin tamamına hakim, gelen kişinin ihtiyaçları doğrultusunda ders planlayabilen, yeterli anatomi bilgisine sahip bir eğitmenim. Kocaeli’de bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az sayıda olan ‘kapsamlı eğitmen’ statüsündeyim.

Pilates denilince akla mat ve reformer geliyor. Pilates sadece bunlardan mı ibaret?

Bu işin kurucusu Joseph Pilates, sistemini tüm ekipmanlar üzerine kurmuş. Mat ve reformer derslerimizin ana ekipmanıdır ancak bunlardan başka trapez table (cadillac), chair, barrel gibi çok ekipman var. Her bir ekipmanın kullanım amacı farklı. Omurga rahatsızlıklarında çoğunlukla trapez table kullanılırken, profesyonel sporcularda chair ve ileri seviye reformer hareketleri tercih edilir. Lader barrel esnekliğe yönelik hareketler içerirken, step barrel’da omurgayı nötral konumda tutmayı hedefleriz. Kısacası kişinin fiziksel ihtiyaçlarını ilk derste belirleyip, sonraki dersleri ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda planlarız.

KOCAELİ’DE BİR İLK

Gelelim, N’oR Pilates’e... Gerçekten çok şık bir stüdyo kurmuşsunuz.

Tam hayal ettiğim gibi bir yer oldu. Yaklaşık 250 metrekarelik bir alanda hizmet veriyoruz. N’oR Pilates oldukça geniş, ferah ve aydınlık stüdyosu; geniş ve konforlu soyunma odaları ve duşlarıyla her ihtiyaca cevap veren bir merkez oldu. Ayrıca, Kocaeli’nin kafe konseptli ilk stüdyosuyuz.

Stüdyo bünyesinde bir kafe alanı oluşturmak nereden aklınıza geldi?

Pilatesle genellikle kadınlar ilgileniyor ve çoğu kadın spor yapmanın yanı sıra kendisine zaman ayırmak için pilatese geliyor. Ben de N’oR Pilates’e gelen kadınlar kendilerini özel hissetsin; dersten sonra arkadaşlarıyla beraber bir yorgunluk kahvesi içebilsin; spor yaparken aynı zamanda sosyalleşebilecekleri bir alan olsun istedim. Dersten sonra hep birlikte burada çayımızı-kahvemizi yudumlayıp sohbet etmekten çok keyif alıyoruz.

PİLATES, BİR BÜTÜN

N’oR Pilates’te nasıl bir sistemle çalışıyorsunuz?
Randevu sistemiyle çalışıyoruz, dersler bire bir eğitmen eşliğinde yapılıyor. Bireysel, düet ve grup derslerimiz var. Grup derslerini en az 3, maksimum 5 kişi ile sınırlı tutuyoruz ve her ders 50 dakika sürüyor. Bireysel derslerimizi kişinin ilgisine ve ihtiyaçlarına göre planlıyoruz. Grup derslerindeyse kişilerin seviyesine göre ortalama bir repertuar oluşturuyoruz.

Derslerde hangi ekipmanları kullanıyorsunuz?

Kullanacağımız ekipmanları tamamen kişinin ihtiyacı ve isteği doğrultusunda belirliyoruz. Mat, reformer, trapez table (cadillac), chair, barrel ve tüm küçük ekipmanlar derslerimizde kullanılıyor. Bunu planlayabilmek ve akışı sağlayabilmek de belli bir eğitim gerektiriyor. Farklı ekipmanlarla çalışınca üyelerim hem tüm aletlerden yararlanıyor hem de sıkılmadan ders yapmış oluyor.

Nigar Hanım, pilatesin vücudumuza nasıl bir etkisi var?

Pilatesin kişiyi rahatlatan ve mutlu eden bir etkisi var. Her dersten önce üyemizle sohbet eder, dersten sonra da kendisini nasıl hissettiğini sorarım. Pilates sadece iskelet sistemini değil, vücudumuzdaki tüm sistemleri çalıştırıyor. Aynı zamanda solunumu, dolaşımı, hormonal sistemi de etkileyerek bağışıklığı güçlendiriyor. Bu yüzden kişinin salgıladığı hormonlar kişiyi rahatlatarak, mutlu hissettiriyor. Üyelerimizin bu mutluluğu hissetmesi benim için önemli.

SULU KÜREK DE VAR

Kişiler buraya genel olarak kilo vermek amacıyla mı geliyor?

Evet, kilo vermek için gelen çok kişi var ama ben bunu garanti edemem. Pilates, kişiyi sıkılaştırarak inceltir, vücudu istenilen forma sokar ancak tartıda istediğiniz kiloya düşmenizi sağlamaz. Bir pilates stüdyosu olmamıza rağmen kilo vermek isteyen üyelerimizi geri çevirmemek adına N’oR Pilates bünyesine bir fitness-kardio aleti olan sulu kürek ekipmanını kattık. Kocaeli’de başka bir stüdyoda bulunmayan bu aletin direnci suyla ayarlanıyor. Tüm vücudu hareket ettirerek kilo vermeye yardımcı olurken, su sesiyle de rahatlatıyor. Gerçekten denizde kürek çekmiş gibi oluyorsunuz. Sulu kürek bir pilates aleti olmadığı için derslerde kullanılmıyor ancak dileyen üyelerimiz ders sonrasında sulu kürekten ücretsiz yararlanabiliyor.

Kişiler, pilates yapmaya gelirken yanlarında ne getirmeli?

Bir tayt ya da eşofman, bir tişört ve havlu yeterli. Pilateste ayakkabıya gerek yok. Dersten sonra ihtiyaç duyabilecekleri şampuan ve saç kurutma makinesini stüdyomuzdan temin edebilirler.

Nigar Hanım, kaç kişilik ekiple çalışıyorsunuz?

Çok yeni açıldığımız için şu anda 2 eğitmen olarak çalışıyoruz ancak kısa sürede beklediğimizin üzerinde bir ilgiyle karşılaştık, çok yoğun bir talep oldu. Yakın zamanda kadromuz genişleyecek.

Şuanda pilates anlamında hedeflediğiniz noktada mısınız?

Ben matematik öğretmeniydim ve mesleğimi çok severek yaptım. Çocuklara bir şeyler öğretmek ve anladıklarını görmek harikaydı. Şu anda yetişkinlerle pilates dersleri yapıyorum ve şimdi de onların ağrılarının geçtiğini, sağlıklı bir bedene kavuştuklarını ve beden kozmetiği olarak sıkılaştıklarını görmek harika. Bu an- lamda, bulunduğum noktadan çok memnunum. Bundan sonraki hedefimi sorarsanız,‘insanlara gerçek pilatesin ne olduğunu anlatmak’ derim.

İLETİŞİM

Alikahya Fatih Mah. Muhabbet Sok. No:2 A2 Blok Daire:15 İzmit/Kocaeli

T: 0532 307 68 77

@norpilates

 

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # spor # norpilates # pilates # sukuregi # spor # kadın # iskadını

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.