26-04-2024 09:18

Koider Başkanı Nilgün Yılmaz: Kadınların sesi daha gür çıkacak

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 09/09/2021
KOİDER’in de kurucuları arasında yer aldığı Girişimci İş Kadınları Federasyonu GİFED, kadınların sesini daha çok duyurmak amacıyla yola çıktı
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: SERPİL ÇOLAK

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

8 ilin iş kadınları derneği bir araya geldi, Türkiye’nin ilk Girişimci İş Kadınları Federasyonu GİFED’i kurdu. Kurucular arasında KOİDER yani Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği de var.

GİFED’in birincil hedefi, Türkiye çapında kadınların sesini daha çok duyurmak ve sorunlarının çözümünü hızlandırmak. Kısacası kadının sesini yükseltmek.

GİFED’in hedefleri bununla sınırları değil tabii ki.

Gelin, KOİDER Başkanı Nilgün İrteni Yılmaz’dan GİFED’in hem kuruluş amacını hem de hedeflerini dinleyelim.

KOİDER’in kurucu, aynı zamanda seçilmiş başkanısınız. Derneğin kuruluşundan günümüze bir değerlendirme yaparsak neler söylemek istersiniz? KOİDER’in kadınlarımıza, dolayısıyla kentimize katkısı, yarattığı katma değerden biraz bahsedelim mi?

Merhaba Serpil Hanım, öncelikle iki kadın girişimci olarak kurduğunuz Kocaeli Life dergisi ile kadın girişimcilere ve KOİDER’e verdiğiniz destek için teşekkür ederim. KOİDER yani Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği daha çok genç bir dernek, kurulalı 3,5 yıl oldu. Bugün, 55 üyesiyle ve kuruluşundan bu yana gerçekleştirmiş olduğu projelerle adından sıkça bahsedilen, üyelerinin ekonomik, sosyal ve kişisel gelişimlerine destek vermeyi amaç edinmiş; bunun dışında kadının toplumsal statüsünü de güçlendirmeyi hedefleyen, bunun için çalışmalar yürüten, toplumsal duyarlılık bilinci yüksek bir dernek.

KOİDER, bahsettiğimiz 3,5 yıllık kısa zaman diliminde -tabii bunun 1,5 yılında pandemi vardı, bunu da unutmamak lazım- kat ettiği yol göz önünde bulundurulduğunda artan bir ivmeyle yol aldı. Bunun en önemli sebeplerinden biri de şehrimizde iş kadınlarının birlik olmaya fazlaca ihtiyaç duymasıydı. Bu durum KOİDER içerisinde çok güzel bir sinerji oluşturdu. Biz kendimize ‘KOİDER aile si’ diyoruz çünkü gerçekten böyle hissediyoruz ve biz birlikte güçlüyüz.

Kısa bir süre önce Türkiye’nin ilk Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) kuruldu ve KOİDER de kurucular arasında yer aldı. Bu nasıl oldu?

Aslında bu, içinde iyilik barındıran bir hikaye. KOİDER; iş hayatında girişimcilik yoluyla veya yönetici olarak bir çok zorlukla baş etmeyi başarmış, kendi hikayelerini yazmış çalışkan kadınlar topluluğudur. Bununla birlikte üyelerimizin toplumsal olaylara duyarlılığı çok yüksek yani derneğimiz kalbi çok güzel kadınlardan oluşuyor. Ekim 2020’de, İzmir’de meydana gelen ve hepimizi derinden üzen deprem sonrasında ‘KOİDER olarak bölge halkına nasıl destek olabiliriz’ diye düşündük ve İzmir İş Kadınları Derneği İZİKAD ile iletişime geçtik, onlarla birlikte ihtiyaç sahiplerine destek verdik. İZİKAD ile KOİDER’in yolu böyle kesişti, iyi ki de öyle olmuş.

Hayatta her şey ihtiyaçtan doğuyor. Kocaeli’de bir iş kadınları derneğine ihtiyaç vardı ve KOİDER bu sebeple oluştu. ‘Diğer şehirlerdeki iş kadınlarıyla nasıl birlikte olabiliriz, federasyon çalışması mı yapsak’ diye düşünürken, İZİKAD Başkanı Sayın Betül Sezgin’den bir teklif aldık. Federasyon kurulumu için alt yapı çalışmaları içerisinde olduklarını, KOİDER olarak bizim de bu oluşumda kurucu üye olarak yer almamızı istediklerini belirttiler. Tabii ki çok mutlu olduk. Genel kurulumuzda üyelerimizin de onayını aldıktan sonra Girişimci İş Kadınları Federasyonu için çalışmalara başladık. İZİKAD öncülüğünde, 8 ilde yer alan iş kadınları derneklerinin özverili çalışmasıyla GİFED (Girişimci İş Kadınları Federasyonu) kuruldu ve biz de KOİDER olarak kurucu üye olduk.

GİFED’in tanıtım toplantısından biraz bahseder misiniz?

GİFED, girişimci iş kadınlarını, federasyon çatısı altında toplayan ilk federasyon yani Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Bu sebeple ulusal ve yerel basının ilgisi çok yüksekti. GİFED’in tanıtım toplantısı; kurucu dernek başkanları ve federasyon delegelerinin katılımıyla Cumhuriyet Meydanı’nda, Atatürk Anıtı’na çelenk konulduktan sonra Swissotel Büyük Efes İzmir’de gerçekleşti. GİFED Kurucu Başkanı Sayın Huriye Serter’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinliğimiz tüm dernek başkanlarımızın ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’in  destek veren konuşmalarıyla devam etti. Ayrıca İzmir Milletvekili Bedri Serter, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Köy-Koop Genel Başkanı Neptün Soyer’in katılımından ve desteğinden mutluluk duyduk.

Türkiye’deki 8 öncü iş kadını derneğinin bir araya gelmesi şahane bir şey.

Kesinlikle şahane bir şey. Düşünsenize Bursa’dan Adana’ya, Kocaeli’den Ankara’ya, Gaziantep’ten Aydın’a, İzmir’den Afyon’a iş köprülerimiz var artık.  GİFED, yaklaşık 500 civarında iş kadınının oluşturduğu bir girişimcilik ekosistemi. Muhteşem bir network, muhteşem bir güç bu. GİFED’in kuruluş amacı da ulusal çapta girişimci iş kadınlarını bir araya toplamak. Mottomuz ise ‘Ülkemiz, kadınların ekonomik ve toplumsal yaşama katkısını sağlamayı başarabildiği ölçüde güçlü olacaktır.’

 

BİRLİK OLMALIYIZ

Kadınların sesi daha mı gür çıkacak?

Mutlaka öyle olacak. Büyük önderimiz Atatürk’ün de 10. Yıl Nutku’nda dediği gibi muasır medeniyet seviyesinin de üstüne çıkabilmek için biz kadınlar eğitimli olmayı, bilim üretmeyi, tüketen değil üreten tarafta olmayı, kendi ekonomimizi ve dolayısıyla ülke ekonomisini güçlendirmeyi, teknolojik gelişmelerin bir parçası olmayı, birbirimizi desteklemeyi, bir olmayı, birlik olmayı seçmek zorundayız.

Federasyonun çalışma alanlarını, ilkelerini, prensiplerini ve tabii ki hedeflerini de merak ediyoruz.

• Federasyonumuzun bir tüzüğü var ve burada çalışma alanlarımız, ilkelerimiz, prensiplerimiz, hedeflerimiz yer alıyor. Size, bizi de çok heyecanlandıran hedeflerimizden bahsetmek isterim;

• Türkiye’de bulunan girişimci ve iş kadınları derneklerini bir araya toplayarak, mesleki konularda bilgi alışverişini gerçekleştirmek

• Üyelerin ilgili olduğu özel ve resmi kuruluşlarla ilişkilerini geliştirmek

• Federasyonun faaliyet alanına giren konularda kamuoyunu aydınlatıcı çalışmalar yapmak

• Türkiye’yi ilgilendiren ekonomik, kültürel ve sosyal konularda fikirler ve projeler üretmek

• Bilimsel araştırmalar yaptırarak kamuoyunu aydınlatmak

• Mevcut yasalar çerçevesinde yurt içi ve yurt dışındaki benzer kuruluşlarla işbirliklerini geliştirmek

• Başka ülkelerde benzeri çalışmalarda bulunan uluslararası organizasyonlar, fuarlar, dernek, vakıf vb. kuruluşlarla bilgi alışverişi ve faaliyetlerde bulunmak

• Üniversite ve iş dünyası ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik her türlü projeye ve girişim faaliyetlerine katkıda bulunmak

• Ulusal ve uluslararası projeler yürütmek

Yani yeni başlıyoruz, ulusal ve uluslararası düzeyde yapacak çok işimiz var.  KRALİÇENİN MÜHRÜ

Federasyonun logosundan bir mühür var, neyi simgeliyor?

Çok güzel değil mi? Anlamı da bir o kadar güzel. Bu sembol Hitit kraliçesinin mührü. GİFED Kurucu Başkanı Sayın Huriye Serter’in anlatımıyla aktarmak isterim: “Federasyonumuzun logosunda M.Ö. 13. Yüzyıl’da yaşamış olan Hitit Kraliçesi Puduhepa’nın mührü var. Kendisi o dönemde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için bütün sözleşmelere kral ile birlikte mührünü basıyor. O yıllarda bile Anadolu’da kadın ön planda.” Sayın Serter’in dediği gibi biz de federasyonla Anadolu kadınının sesini daha gür duyuracağız. Anadolu’daki kadın hareketinin herkese örnek olmasını istiyoruz.

Peki, KOİDER bu oluşuma nasıl katkı sunacak?

KOİDER de diğer kurucu tüm derneklerimiz gibi kurucusu olmakla katkı sunmaya başladı bile. Aynı zamanda girişimci kadınların oluşturduğu ağın bir parçası olmak bizim için çok kıymetli . Yeni projeler için de çalışmalarımıza başladık ve bu bizi çok heyecanlandırıyor.

Kocaeli Life okurları arasında iş kadını veya bir iş yerinde yönetici olan kadınlarımız var. Kadınlarımız KOİDER’e ve GİFED’E nasıl üye olabilirler?

Bu bize sıkça sorulan sorulardan biri. GİFED’e üye olabilmek için öncelikle KOİDER’e üye olmak gerekiyor.

KOİDER’e üye olmak isteyen kadınlarımız girişimci olarak veya yönetici olarak iş hayatının içerisindeyseler, koider@koider.org adresimizden bize ulaşabilirler. İletişim bilgilerini bizimle paylaştıklarında, kendileriyle mutlaka iletişime geçiyoruz. Yönetim kurulu başkan yardımcımız ve üye ilişkileri komisyonu başkanımız Sayın Nihan Çakıcı bu süreçleri yönetirken tüm yönetim kurulundaki arkadaşlarım gibi oldukça titiz ve özverili bir çalışma yürütüyor. Üye olmak isteyen kadınlarımız @koiderkocaeli Instagram hesabından da bizi takip edebilir.

Bundan sonraki hedefiniz nedir?

Tabii ki diğer federasyonlarla birleşip bir konfederasyon oluşumu hedef olarak görülmektedir. İş dünyasının önünde, kadınlar konusunda ilerlemesi gereken uzun bir yol var. Gayretle, azimle, çok çalışarak, akıl birliği yaparak bu ilerlemeyi sağlayacağımıza inanıyoruz.

Sevgili Kocaeli Life ailesi ve kıymetli okuyucuları; KOİDER yönetim kurulu başkanı olarak desteğiniz için çok teşekkür ediyorum. Her ay merakla beklediğimiz bu güzel ve keyifli dergideki başarılarınızın daim olmasını diliyorum. Sevgiler.

NASIL ARANDI: #koider #nilgünyılmaz #koiderbaşkanı #girişimciişkadınları #gifed #federasyon #koiderkocaeli #kadındesteği #kocaeliişkadınlarıyöneticileriderneği #koider #kadınlarınsesi #destek #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.