20-04-2024 13:54

Kamil Bolat: Eğitim ve Başarı

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 11/05/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Başarının şansla, tesadüfle; başarısızlığın da kötü kaderle, şanssızlıkla açıklanamayacağını daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Başarılı olmanın gereklerini bilmeyen ve başarmak için yapılması gerekenleri yapmayanlar başarıyı şansa, tesadüfe, kadere bağlarlar.

 

BAŞARI BİR SÜRECİN SONUCUDUR

Başarı da başarısızlık da birer sonuçtur; bir sürecin olası iki sonucudur. Başarılı olan kişi ve kuruluşların uygulamaları incelendiğinde, detayda farklılıklar olsa da uygulamaların ortak yanlarının fazla olduğu, öz itibariyle aynı sistemsel yaklaşımın uygulanmış olduğu görülür. İşte bu nedenle denilebilir ki başarılı olma ‘öğrenilebilir’ bir sürecin sonucudur.

 

BAŞARI VE EĞİTİM İLİŞKİSİ

Şansa ve tesadüflere bağlanamayacak olan başarı, bilgi ve deneyimi gerektirir. İstanbul’un fethini, kurtuluş savaşımızın kazanılmasını şansa, tesadüflere bağlamak mümkün müdür? Başarıyla ilgili bir inceleme yapılacaksa, başarıyı getiren bilimsel yaklaşımın, kullanılan bilginin ve deneyimin çok iyi incelenmesi gerekir.

Başarının bir sürecin sonucu ve bu sürecin de öğrenilebilir olduğunu kabul ediyorsak, başarı elde etmek için yapılması gereken şey söz konusu sürecin inceliklerinin, başarmak için yapılması veya yapılmaması gerekenlerin öğrenilmesi ve uygulanmasıdır.

Bir şeyleri başarmak üzere yola çıkacak kişilerin, kurum, kuruluş ve hatta milletlerin ihtiyaç duyulan bilgi ve deneyimi göz ardı etmemesi gerekir. Yapılacaklar için gerekli olan teknik bilgiyle, sürecin iyi yönetilmesi için gerekli olan deneyim ihtiyacı karşılanmadan yola çıkılmamalıdır.   

 

NE KONUDA EĞİTİM

Yukarıda da belirtildiği gibi başarı elde edebilmek için hem süreçle hem de işin tekniği ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Süreçle ilgili olarak izlenecek yol, dikkat edilecekler, hassasiyetler, olası sorunlar ve bunları bertaraf etme yolları, kaçınılması gerekenler, sürecin aşamaları ve bu aşamaların detayları hakkında bilgi sahibi olunmasının yanında yeterli teknik bilgiye sahip olunmalıdır.

Bugünkü teknoloji dikkate alındığında artık bilgiye ulaşılması çok kolaydır. Önemli olan, edinilen bilginin kullanımıdır. Teknik bilginin kullanımı da deneyimi gerektirir.

Başarıya götüren yolun önemli kilometre taşları vardır. Bunlardan en önemlileri şu şekilde sıralanabilir: Mevcut durum analizi yapılması, hedeflerin netleştirilmesi, ekibin oluşturulması, yapılması gerekenlerin ve yol haritasının belirlenmesi, gerekli kaynakların temin edilmesi, yol haritasını dikkate alarak yapılması gerekenlerin hayata geçirilmesi, ilerlemenin ve elde edilen sonuçların gözden geçirilmesi. İşte burada belirtilenlerin her birisi ve daha fazlası için bilgi ve deneyim sahibi olmak gerekir.

 

KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİMLERİNİN KATKISI   

Bilgi aktarılabilir ancak deneyim zamanla kazanılır. İyi tasarlanmış kişisel gelişim eğitimleri bilgi edinilmesi açısından fayda sağlarken, uygulama deneyimine sahip eğitmenlerin eğitim sürecinde uygulama deneyimlerini paylaşmaları, uygulama örneklerini içeren video, fotoğraf, doküman paylaşımları ve katılımcılara gerçek vakalar üzerinden uygulama yaptırmaları eğitimin sağlayacağı katkıyı arttırır.    

 

DEĞİŞİM AKADEMİ

Adres: Sanayi Mah. Kozalı Sok. Çarşı Yapı AVM C Blok No:10 C-20 İzmit/Kocaeli

Web: www.degisimakademi.com.tr

kamilbolat@degisimakademi.com.tr

NASIL ARANDI: #değişim akademi # kamil bolat # eğitim # öğrenci # kocaeli # izmit # başarı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.