03-05-2024 13:08

Kadın Ragbiciler şampiyon oldu

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/07/2023
Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü Ragbi Kadın Takımı, U-18 Kadınlar Ligi ve Anadolu Yıldızları Ligi’nde hiç mağlubiyet almadan şampiyon oldu
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: SERPİL ÇOLAK TÜRKOĞLU

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü Ragbi Kadın Takımı henüz 3 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen başarıdan başarıya koşuyor. İlk yılında Türkiye 3.’sü olma başarısını gösteren, geçtiğimiz yıl Türkiye 2.’si olarak yine kürsüdeki yerini alan Ragbi Kadın Takımı, bu yıl ‘Türkiye Şampiyonu’ olarak kupayı Körfez’e getirmeyi başardı. Kastamonu’da düzenlenen 2023 Kadınlar Ragbi Türkiye Birinciliği Anadolu Yıldızları Ligi’nde oynadığı 7 maç sonunda namağlup olarak finale yükselen Körfezli ragbici kadınlar, finalde ev sahibi Kastamonuspor Ragbi Takımı’nı yenerek şampiyon oldu. Şampiyonluk kupasını takıma her zaman destek olan Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt ve ekibine armağan eden Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü Ragbi Takımı Başantrenörü İhsan Demirtaş, bir müjde daha verdi: “12 kişilik Milli Takım kadrosuna 4 sporcu göndermenin de gururunu yaşıyoruz.” Başantrenör İhsan Demirtaş ile ragbi sporunu, Körfez’de takımın kuruluş hikayesini, başarılarını, spor sayesinde değişen hayatları konuşurken, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt’ten de şampiyonluk üzerine bir değerlendirme aldık.

Keyifli okumalar.

İhsan Hocam, öncelikle ülkemizde çok fazla bilinmeyen ragbi sporunu bize biraz tanıtır mısınız?

Ragbi (Rugby) için bir çeşit el futbolu diyebiliriz. İngiltere’nin Rugby kentinde bir futbol maçı esnasında bir oyuncunun topu kollarına alıp kaleye doğru koşmaya başlamasıyla ortaya çıkmış. İngiltere kökenli olmasına rağmen Fransa, Galler, Güney Afrika, Avusturalya ve Yeni Zelanda’da da çok popüler bir spor. Oyunun genel mantığı topu elle rakip kale çizgisinin arkasına taşımak. Futbol sahası gibi büyük bir sahada oynanan ragbi sporunda sayı yapmanın iki farklı yolu var; bunlardan birisi ‘try yapmak’ diğeri ise ‘gol atmak’. Try; topu kalenin bulunduğu saha çizgileri içerisine değdirmektir. Bu başarıldığı takdirde yapan takıma 5 puan kazandırır. Gol atmak için de ragbi topunun kalede bulunan direklerin üstünden geçirilmesi gerekir.

Öğrendiğim kadarıyla ragbinin ilginç kuralları var.

Kuralların çoğu sporcunun sağlığını korumaya yöneliktir. Mesela göğüs bölgesinin üstünden sporcuya müdahale etmek yasaktır. Yüksek tutuş dediğimiz bir tutuş var ve hakem bunu penaltı ile cezalandırabilir, bazı durumlarda sarı kart gösterebilir. Sarı kart gören sporcu eğer 15’li formda oynuyorsanız 10 dakika, 7’li formda oynuyorsanız 2 dakika oyun dışında kalır. Onun haricinde sporcunun ayağını yerden keserek yere vurmak, elinde topu olmayan sporcuya dokunmak yasaktır. Ragbide ileriye doğru pas verilmez top ancak geriye ya da aynı hizadaki oyuncuya atılabilir. Ragbi maçlarında hakem ve takım kaptanları dışında konuşmak kesinlikle yasaktır. Hakem kararlarına itiraz kati surette yasaktır, oyundan uzaklaştırma sebebidir.

CENTİLMENLİK ÖN PLANDA

Çok sert bir spor olmasına rağmen centilmenliğin ön planda olduğu bir spor değil mi?

Ragbi sporunu diğer sporlardan ayıran en önemli özellik centilmenlik ve saygıdır. Maç boyunca fiziksel anlamda birbirine meydan okuyan takımların maç sonunda dostça ayrılması, yeri geldiğinde birlikte şarkılar söylemesidir. Mücadelenin üst düzey olduğu, temasın bulunduğu bir spor dalında sporcunun sinirlerine hakim olabilmesi, centilmen kalabilmesi bu sporu özel kılıyor. Saha içerisinde aşırı düzeyde bir güç gösterisi olmasına rağmen maç bittikten sonra birbirlerini kutlayan sporcuları görmek spor adına sevindirici tabii ki.

Gelelim Körfez Gençlerbirliği Ragbi Takımı’na… Ne zaman kuruldu?

Ben beden eğitimi öğretmeni olarak 2019 yılında Hereke Kız Meslek Lisesi’ne atandım. Öncesinde Kandıra Akçakoca Anadolu Lisesi’nde görev yapıyordum ve orada ragbi takımı kurmuştum. Bir yıl içinde erkeklerde Türkiye 3.’sü, kadınlarda ise Türkiye şampiyonu olmuştuk. Hereke’ye geldiğimde burada da bir takım kurmak istedim, antrenman yapabileceğimiz bir saha için belediyenin kapısını çaldım. Onlar da bana çok güzel bir teklifle geldiler, ‘Hocam biz sana saha vereceğimize destek verelim, ragbi branşını bizim bünyemizde açalım’ dediler. Bunun üzerine Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü’nün çatısı altında ragbi takımını kurduk, aktif olarak çalışmalarımıza başladık. Hatta ilk sene şampiyonaya katıldık, finale çıkma başarısı elde ettik. O sene bile 3 sporcumuz Milli Takım’a davet edildi ancak araya pandemi girdi. Pandemiden sonra Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü Ragbi Takımı tam kapasite aktif hale geldi. 18 yaş altı olarak başladık ama birkaç oyuncumuz 18 yaş üstü olduğu için hemen Kadınlar A Takımı’nı da kurduk.

TRANSFER YOK

Kaç kategoride faaliyet gösteriyorsunuz?

Kadınlar A Takım, Kadınlar U-18 ve Erkekler U-18 olmak üzere üç kategoride faaliyet gösteriyoruz. İlk senemizde Kadınlar Ragbi Takımı U-18’de, Türkiye 3.’sü oldu. Bir sene sonra katıldığımız şampiyonada kadınlarda Türkiye 2.’si olduk, 4 sporcumuz Milli Takım kampına çağırıldı, 3’ü direkt Polonya’da yapılan Avrupa Şampiyonası’nda forma giydi. Daha önce de 3 sporcumuz Milli Takım’da forma giymişti. Bu yıl U-18’de Türkiye Şampiyonu olduk. Şu açıdan çok önemli bir başarı olarak görüyorum; U-18’de kadınlar ligi 2018 yılında başladı, öncesinde yoktu. O yıl Kandıra ile Türkiye şampiyonu olduk. 2019 yılında Körfez ile Türkiye 3.sü, 2022 yılında yine Körfez ile Türkiye 2.’si, şimdi ise Türkiye şampiyonuyuz.

Oyuncuların hepsi Körfez ilçeden mi?

Körfez Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürümüz Ali Osman Baş ile kurduğumuz alt yapı, meyvesini kısa sürede verdi, kendi sporcularımızla elde ettik bu başarıyı, dışarıdan transfer yok. Bizim misyonumuz da bu yönde. Kocaeli sınırları içindeki gençlere fırsat tanımak istiyoruz. Beni mutlu eden konulardan biri de federasyonun tüm liglerinde aktif olarak bulunuyoruz. 21 yaşından büyük sporcumuz yok, 16-17 yaşında aldığımız sporcularımızı bugünlere getirdik, hepsi öz kaynaklarla yetiştirilmiş sporcular. Şu an A Milli Takım’a bile sporcu veren bir kulübüz. A Milli Takım’a kadınlarda 2 sporcu verdik. Bunlardan biri direkt şampiyonada oynadı, A Milli Takım’da oynayan en genç sporcu olarak tarihe geçti. Meryem Şavk, milli sporcu olduğunda 19 yaşındaydı. 4 yılda kadınlarda Milli Takım’a 13, erkeklerde ise 7 sporcu vermenin mutluluğunu yaşıyoruz.

GENÇLERİN HAYATINA DOKUNUYORUZ

Elde ettikleri bu başarı sporcuları da mutlu etmiştir, onların hayatında ne gibi değişiklikler oldu?

Bizim en büyük amacımız sporcularımızı Milli Takım’da görmek. Bildiğiniz gibi Milli Takım’ın sporcular açısından çok büyük avantajları var. Mesela; beden eğitimi ve spor bölümünü okumak istiyorlarsa üniversiteyi garantilemiş oluyorlar. Milli sporcuysanız, açıkta kalma şansınız yok. Burs imkanları daha fazla, yurtlara başvuru yaptıkları zaman öncelikli oluyorlar. Hatta milli sporcu oldukları için sportif imkanları olan KYK yurtlarına yerleştiriliyorlar. Onun haricinde belli başlı şehirlerde ücretsiz ulaşımdan yararlanıyorlar. Eğer Avrupa’da yeterince maça çıktıysa ve yeterli seviyede ise KPSS’ye girmeden direkt antrenör ve öğretmen olarak atanma şansı elde ediyorlar. Ragbi sayesinde üniversitelere direkt giren öğrenci sayımız 16. Milli sporcu olmasalar bile Türkiye dereceleri onlara bu yolu açıyor. Körfez Gençlerbirliği’nin yetiştirdiği sporculardan Mehmet Akif Atabaş, Fenerbahçe Üniversitesi’nde yüzde 100 burslu okuyor. Ve bunun gibi daha niceleri var. Bizim için şampiyonluktan daha da önemlisi bu çocukların hayatına dokunmuş olmak. Ragbi takımını kurduğumuzda Körfez’i hiç görmemiş çocuklarımız vardı, o çocuklar bu takım sayesinde yurt dışına bile çıktı.

 

Bundan sonraki hedef nedir?

Bu başarının tesadüf olmadığını ispatlamak istiyoruz. Körfez Belediyesi’nin sağladığı imkanlar bizim için çok değerli. Ragbi camiasında diğer kulüplerin elinde olmayan imkanlar, görmedikleri destek bizde var. Başarıya inanan bir belediyemiz var. Bu konuda çok müteşekkirim. Böyle bir destek aldığınız zaman çıtayı daha da yükseğe çıkarıyorsunuz. Biz de öyle yapıyoruz, sporcularımızın Avrupa’daki müsabakalardan madalya ile dönmesini bekliyoruz.

NASIL ARANDI: #körfez belediyesi # eğitim # spor # şener söğüt # körfez # kocaeli # körfez gençlerbirliği spor kulübü # ragbi

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.