28-03-2024 21:55

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı: Op. Dr. Yaşar Çeğil

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/06/2021
Şimdiye kadar 7 binden fazla bebeğin doğumunu gerçekleştirerek yaşamın mucizesine sürekli tanıklık eden Op. Dr. Yaşar Çeğil, gerek cerrahi gerekse lazerle yaptığı uygulamalarla da hastalarının yüzünü güldürüyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: SERPİL ÇOLAK

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak tanıdığımız Op. Dr. Yaşar Çeğil hastalarını artık kendi kliniğinde kabul ediyor.

‘Jinekoloji doktoru’ kimliğinden ayrı olarak ‘genital estetik ve cinsel terapi’ alanlarıyla da özel olarak ilgilenen, bu konuda sayısız eğitim alan, ulusal ve uluslararası eğitimlerde onlarca hastayı ameliyat ederek deneyim kazanan Op. Dr. Yaşar Çeğil, gerek cerrahi olarak gerekse lazerle yaptığı uygulamalarla hastalarının yüzünü güldürüyor.

‘İşimizin asıl can alıcı noktası’ dediği gebelik takibini de kendi kliniğinde yapan Op. Dr. Yaşar Çeğil, hastalarıyla öyle bir bağ kuruyor ki ‘Aynı hastanın tekrar tekrar bana geliyor olması bence paha biçilemez bir mutluluk’ diyor. Şimdiye kadar 7 bine yakın bebeğin doğumunu gerçekleştirerek yaşamın mucizesine sürekli tanıklık eden Op. Dr. Yaşar Çeğil, üç kız babası olarak kendisini çok şanslı hissediyor.

Op. Dr. Yaşar Çeğil’i daha yakından tanımak, yaptığı uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmak için kendisiyle gerçekleştirdiğimiz samimi sohbete mutlaka göz atın.

 

Hocam, öncelikle sizi tanıyarak başlayalım. Yaşar Çeğil kimdir, kısaca bahseder misiniz?

 

1977, Ardahan doğumluyum. Trabzon Lisesi mezunuyum (her zaman söylerken ayrı bir gurur duyarım). Üniversiteyi Eskişehir’de okudum. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Uzmanlığımı Trakya Üniversitesi’nde yaptım. Denizli’deki mecburi hizmetin ardından geldiğim Kocaeli’de yaklaşık 11 yıldır görev yapıyorum, bu sürenin 10 yılı Akademi Hastanesi’nde geçti. 2021 Ocak ayı itibariyle kendi kliniğimi açtım, hastalarımı artık yeni yerimde kabul ediyorum.

 

Merak ediyorum, yolunuz Kocaeli’ye nasıl düştü?

 

Mecburi hizmetimi tamamladıktan sonra Trakya Üniversitesi’nde akademisyen olarak kalmayı planlıyordum fakat okul arkadaşım Op. Dr. Yasin Ünal, Kocaeli’de çalışmayı önerince, ona uydum ve buraya yerleştim. Aslında Kocaeli’ye yabancı değildim, akrabalarım olduğu için 1995 yılından beri gidip geliyordum. Hiç bilmediğim, yeni bir şehir değildi, aynı zamanda Bursa ve İstanbul’a yakındı. Bu yüzden burada kalmaya karar verdik, sonuç olarak 11 yıldır buradayız.

 

Kocaeli’de olmaktan mutlu musunuz?

 

Mutluyum, sanırım artık buralıyım. Bu yüzden yeni bir heyecana atıldım, kendi kliniğimi açma kararı aldım.

 

 

GENİTAL ESTETİK

 

Gelelim uzmanlık alanlarınıza. Kliniğinizde verdiğiniz hizmetlerden biraz bahseder misiniz?

 

Gebe takibi ve doğumdan yüksek riskli gebe takibine, kısırlık tanı ve tedavisinden menopoz takip ve tedavisine, jinekolojik her türlü hastalığın tanısı ve tedavisinden tutun da herhangi bir hastanenin kadın-doğum polikliniğinde verilebilecek her türlü hizmeti veriyoruz burada. Yataklı tedavi ve ameliyatlar için anlaşmalı olduğumuz özel hastaneler var, işlemleri orada gerçekleştiriyoruz. Bunların dışında ‘jinekoloji doktoru’ kimliğimden ayrı olarak ‘genital estetik ve cinsel terapi’ alanlarıyla özel olarak ilgileniyorum. Gerek cerrahi olarak gerekse lazerle yaptığımız uygulamalardan çok iyi sonuçlar aldığımızı söyleyebilirim.

 

Genital estetik alanında cerrahi olarak ne gibi uygulamalar yapıyorsunuz?

 

Genetik nedenler ya da doğumlar sonrası şekli bozulan iç dudakların simetrik hale getirilmesi ve küçültülmesi için Labioplasti (iç dudak estetiği) işlemini yapıyoruz. Hudoplasti (klitoris estetiği) yöntemiyle klitoris üzerindeki deride oluşan sarkma ve buruşuklukları gideriyoruz. Daha çok hızlı kilo alıp veren ya da doğum yapan kadınlarda görülen dış dudaklarda buruşma, çökme ya da sarkmaları Labiamajoraplasti (büyük dudak estetiği) yöntemiyle ortadan kaldırıyoruz. Küçültme işlemine ek olarak yağ enjeksiyonu ve kolajenle bölgeyi doldurup, cameltoe görünümü kazandırıyoruz. Bunların yanı sıra azımsanmayacak ölçüde vajinal daraltma operasyonu yapıyoruz ki cerrahi vajina daraltma operasyonları gerçekten çok yüz güldürücü sonuçlar veriyor.

 

Hocam, cerrahi operasyonlarda herhangi bir risk söz konusu mu?

 

Vajina fonksiyonel bir organdır. Vajinanın üzerinde yapacağınız her türlü işlem fonksiyon kaybına yol açabilir ya da sadece görüntü güzel olsun istenirken daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Örneğin labioplastide geri dönüş imkansızdır, kestiğiniz dokuyu yerine koyma şansınız yoktur. Bu yüzden her hastaya uygun bir tedavi yöntemi belirlenmeli. Hastanın talebini de göz ardı etmeden yapılacak işlemler en ince ayrıntısına kadar konuşulmalı, maket üzerinde detaylı bir şekilde anlatılmalı. Tabii hastanın da ne istediğinden emin olması lazım. Burada biz uzmanların üzerine düşen görev, hastanın talebini karşılayacak yetenek ve tecrübeye sahip olmaktır. Hastaya vaat ettiğinizi doğru bir şekilde yaptığınızda her iki taraf da memnun olur, genelde bir komplikasyon gerçekleşmez. Dolayısıyla özellikle genital estetik alanı biraz daha ilgi ve tecrübeye dayanıyor.

 

 

ÇOK SAYIDA EĞİTİME KATILDIM

 

Bu konuyla ilgili özel bir eğitim aldınız mı?

 

İşin kötü tarafı da bu aslında. Bizim standart uzmanlık eğitimimizde böyle bir alan yok. Hastaların talepleri doğrultusunda sonradan oluşan bir alan. Belki ilerleyen yıllarda uzmanlık eğitimlerinin müfredatında olacaktır ama şu anda yok.

 

Peki, genital estetik üzerine uzmanlaşırken siz nasıl bir yol izlediniz?

 

Yaklaşık 8 yıl önceydi, ameliyat yapan meslektaşlarımın videolarını izleyerek başladım. Sonra Uluslararası Genital Estetik Derneği (ISAGSS) bünyesinde düzenlenen eğitimlere katıldım. Bu eğitimlerde yaklaşık 20 kadar ameliyatı dernek başkanıyla birlikte, uygulamalı olarak yaptık. Daha sonra yine aynı derneğin ‘ileri düzey genital estetik’ eğitimlerinde hazır bulundum. Uluslararası bir eğitimdi; İngiltere, Italya, Arjantin ve Fransa’dan dahi gelenler vardı. Öte yandan plastik cerrahi alanında düzenlenen eğitim, kongre ve kurslara da katıldım; plastik cerrahların olaya nasıl yaklaştıklarını görmek istedim. Sonra bizim Jineseksoloji Derneği’nin uygulamalı eğitimlerine katıldım. 7-8 ulusal ve uluslararası eğitimde; hasta ve taze kadavra üzerinde, uzmanla beraber pratik yapma imkanı bulduk. Bu eğitimler boyunca 100’den fazla hastayı ameliyat ederek, pratik yaptık diyebilirim. Aldığım eğitimler sonrasında işlemleri uygulayabilecek seviyeye geldim. Aslında bir kısmı yıllardır yaptığımız uygulamalardı fakat adı ‘estetik’ değildi. Mesela çok doğum yapan kadında vajinanın arka kısmındaki sarkmayı (rektosel tamiri) onarıyorduk ancak adına ‘vajinal daraltma’ demiyorduk. Kısacası, yabancı olduğumuz işlemler değildi, zaten yaptığımız benzer uygulamalar vardı, bu yüzden hiç zorluk çekmedim.

 

 

LAZERLE GENÇLEŞTİRME

 

Cerrahi yöntemlerin dışında bir de lazer uygulamaları yapıyorsunuz yanılmıyorsam.

 

Evet, kliniğimde karbondioksit lazer kullanıyorum. Tercih etme sebebim, diğer lazerlere göre daha güçlü bir etkisinin olması. İdrar kaçırma, vajinal daraltma, vajinal gençleştirme, menopoz dönemi ortaya çıkan veya doğum yaptıktan sonra süt hormonunun etkisi ortadan kalkana kadar vajinada gerçekleşen kuruluk, genital beyazlatma ve genital bölgede sıkılaşma, genital bölgede çıkan siğil tedavisi, ben ve yara izi, gebelikte oluşan çatlakların tedavisini lazer cihazıyla ağrısız, acısız bir şekilde yapabiliyoruz. Lazer uygulamalarını kliniğimizde gerçekleştiriyoruz. Hastalarımız işlem sonrası hemen günlük yaşantılarına dönebiliyor. Öyle ki bazı hastalarımız öğle tatilinde işlem yaptırıyor, sonrasında çalışmaya devam ediyor. Lazer uygulamaları genellikle 20 dakika sürüyor, sonrasında herhangi bir ilaç kullanmaya da gerek olmuyor.

 

Lazer uygulamaları kaç seanstan oluşuyor?

 

İşlemin özelliğine, hastanın durumuna ve talebine göre seans sayısını belirliyoruz. Birçok işlem için 2 ya da 3 seans yetiyor. Genellikle 20-30 gün arayla seanslarımızı uyguluyoruz.

 

 

CİNSEL TERAPİ

 

İlgi alanlarınızdan biri de cinsel terapi. Biraz bahseder misiniz?

 

Vajinismus, cinsel isteksizlik ya da erken boşalma sorunlarını cinsel terapi yöntemiyle çözüme kavuşturabiliyoruz. Bu konuda da Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği’nin (CİSED) yaklaşık bir yıl süren eğitimlerine katıldım. Daha sonra yine aynı derneğin ‘süpervizyon’ programlarında yer aldım. Genital estetik gibi jinekolojik eğitim pratiğimizde olan bir alan değil ancak ben aldığım eğitimlerle bu konuda da kendimi geliştirdiğimi düşünüyorum.

 

Kadın doğum uzmanı olarak gebe takibi de yapıyorsunuz tabii ki.

 

Bizim işimizin asıl can alıcı noktası gebelik. Kliniğimizde gebeliğin başından sonuna kadar takibini yapabiliyoruz. Gebemiz ilk kontrole geldiğinde yapılabilecek bütün kan tahlillerini, ikili-üçlü ve dörtlü testleri, şeker yüklemesini, NST’yi (Fetal kalp hızını ve uterus kasılmalarının varlığını veya yokluğunu izlemek için yapılan test) yapıyor, ayrıntılı ultrasonunu çekiyoruz. Doğum zamanı geldiğinde anlaşmalı olduğumuz hastanelerde doğumlarını gerçekleştiriyoruz. Doğuma kadar olan her şeyi kliniğimizde halledebiliyoruz. Bunlara yüksek riskli gebelikler de dahil.

 

Normal doğum mu sezaryen mi?

 

Ben ağırlıklı olarak ‘normal doğum’ yönteminin kullanılmasını öneriyorum. Hastalarımı da normal doğum yapmaları konusunda cesaretlendiriyorum. Kliniğimizde görev yapan hemşire Beyzanur Almaz, gebelerimizi doğuma kadar yakından takip ediyor. Nefes egzersizlerini yaptırıyor, doğum anında nasıl hareket edeceklerine dair gebelerimizi bilgilendiriyor. Gebemiz doğuma hazır olduğunda da devreye ben giriyorum.

 

 

7 BİN BEBEK ELİME DOĞDU

 

Bir istatistik tuttunuz mu, şimdiye kadar kaç bebek elinize doğdu?

 

Zorunlu hizmeti de sayarsak 7 bin civarında bebek ellerime doğmuştur diyebilirim.

 

Sayısız kez mucizevi anlara tanıklık etmiş biri olarak ilginç bir anınız var mı, bizimle paylaşmak ister misiniz?

 

Yaklaşık 3 yıl kadar önceydi, daha önce tüp bebek tedavisi görmüş bir hasta geldi. Başka bir doktora muayene olmuş, doktor gebe olduğunu, kesenin göründüğünü söylemiş. Muayene ettiğimde iki tane kese gördüm, ikiz bebekleri olacağını söyledim. Hem çok şaşırdılar hem de çok sevindiler. İkinci muayene için birkaç hafta sonrasına randevu verdim. Randevuya geldiklerinde bebeklerin ikiz değil de üçüz oldukları ortaya çıktı. Evet, iki kese vardı ancak bir kesenin içinde iki bebek olduğu ortaya çıktı. Hastam o kadar şaşırmıştı ki ‘Bir daha geldiğimde sayı artar mı?’ diye sorunca çok gülmüştük. Sağlıkla bebeklerini dünyaya getirdi, kucağına aldı. En fazla dördüz doğurttum, şu anda dördü de gayet iyiler.

 

Doğumunu gerçekleştirdiğiniz bebekler ve aileleriyle bağınızı kesmiyorsunuz anladığım kadarıyla.

 

Doğum yapan hastalarımızın jinekolojik takiplerini de yaptığım için bağımız kopmuyor. Hastalarım kontrole geldiklerinde bebeklerinin durumu hakkında da bilgi alıyorum. Bazen çarşıda gezerken ‘oğlum-kızım bak bu doktor seni doğurtmuştu’ diyerek çocuklarına beni gösteren hastalarım da oluyor. Başka insanların hayatında iz bırakmak inanılmaz bir duygu. Müsaadenizle sorunuza yine bir anıyla cevap vermek istiyorum. Bir hastam çocuğunun odasına benimle olan fotoğrafını koymuş. Çocuk 4-5 yaşlarına geldiğinde annesine “Anne bu fotoğrafı artık doktor amcaya götürüp verelim, çünkü o artık senin doktorun, benim değil. Benim doktorum, çocuk doktoru, onunla olan fotoğrafımı odama asmamız lazım” demiş. Bana getirdikleri o fotoğrafı hala saklıyorum.

 

İkinci ya da üçüncü çocukları için gelen hastalarınız da var mı?

 

Hastalarımla doğru bir iletişim kurmuş olmalıyım ki yine beni tercih ediyorlar. Hastayla aranızda güven duygusu oluşturmanız çok önemli. O güveni karşı tarafa vermiş olmalıyım ki başka bir hekime ihtiyaç duymuyorlar. Şöyle ki doğumuna girdiğim, sonrasında yıllık jinekolojik kontrol için Eskişehir’den gelen hastam var. Bir hastam da Konya’ya taşınmış, oradaki bir doktorun ‘dış gebelik’ teşhisinden sonra kalkıp bana geldi ve bir de benim muayene etmemi istedi. Ameliyat olması gerektiğini söylediğimde, hemen yapıp yapamayacağımı sordu, akşama ameliyatını yaptık. İyileştikten sonra tekrar Konya’ya döndü. İşte bunun adı güvendir. O güveni karşı tarafa verdiğinizde hasta diğer gebeliklerinde de sizleri tercih ediyor ve yakınlarına da öneriyor tabii. Aynı hastanın tekrar tekrar bana geliyor olması bence paha biçilemez bir mutluluk. Bu meslekte beni en çok mutlu eden olay budur. Bir kişi tarafından sürekli tercih ediliyor olmak.

 

 

ÜÇ KIZIM VAR, ÇOK ŞANSLIYIM

 

Yaşar Hocam, biraz da özel hayatınızdan bahsedelim mi? Eşinizle nasıl tanıştığınızı anlatarak başlayabiliriz.

 

Eşimle fakülte 3. sınıftayken tanıştık. Sınıf arkadaşımdı, ‘hayat arkadaşım ol’ dedim, o da kabul etti. Mezun olduktan 2 yıl sonra evlendik. Kendisi aile hekimi, Arslanbey’de çalışıyor. 24 senelik bir tanışıklığımız, 19 senelik evliliğimiz var. Üç kız babasıyım. En büyük kızım Bilge Meriç, Kocaeli Fen Lisesi’nde; ortanca kızım Deniz ve küçük kızım Ceren Seymen Koleji’nde okuyor. Üç kız babası olduğum için çok şanslı biri olduğumu söylerler, ben de katılıyorum.

 

Peki, eşinizin hamileliğini de siz mi takip ettiniz? Kendi çocuklarınızın doğumunda bulundunuz mu?

 

Hayır, hiçbir çocuğumu ben doğurtmadım. Sadece üçüncü çocuğumun gebeliğinin büyük bir bölümünü ben takip ettim. İlk iki çocuğumun gebeliğinde ben Trakya Üniversitesi’nde asistandım, üniversitedeki değerli hocalarım takibini yaptı. Üçüncü çocuğumda uzman olmuştum, Denizli’nin bir ilçesinde mecburi hizmetimi yapıyordum. Benden başka kadın-doğum uzmanı yoktu, olsaydı o arkadaşımdan rica ederdim çünkü bakmak ile görmek arasında büyük fark olduğunu düşünüyorum. Ultrasonla baktığımda gördüğüm şeyi kendimize konduramama ya da yakıştıramama durumu olabilirdi. Yani hastalığı veya bir eksikliği ailenize yakıştıramayıp ‘Bu hastalık bizi bulmaz’ diyebiliyorsunuz. O zaman farklı bir gözün bakması gerektiğini düşünürüm her zaman.

 

İş yaşamınız dışında ailenizle birlikte neler yapmaktan hoşlanırsınız?

 

Biz kampçı bir aileyiz. Her sene birkaç rota belirleyip, arkadaşlarımızla birlikte kamp atarız. Hafta sonlarımızı kamp yaparak geçirecek şekilde planlarız. Çocuklar da çok memnunlar, ‘Yaz gelse de kampa gitsek’ diye bekliyorlar. Bir diğer hobim Galatasaray. En büyük hobim diyebilirim. Hiçbir maçını kaçırmamaya gayret ediyorum. Tutkuyla takip ediyorum, işimi gücümü bile ona göre ayarlıyorum diyebilirim. Kızlarım da Galatasaraylı.

 

Kızlarınızla diyaloğunuz nasıl? Hekim bir anne ve baba olarak kızlarınızın da hekimlik mesleğini seçmesini ister misiniz?

 

Hayatımın en anlamlı yeri kızlarım. Hepsinin farklı özellikleri ve farklı ilgi alanları var. Bu da hayatımızın çok renkli olmasını sağlıyor. Kızlarımın hekim olmasını ister miyim? Aslında bilmiyorum, yani çok da istediğim söylenemez. Gerçi şu anki düşüncelerine göre en büyük doktor, ortanca diş hekimi, en küçüğü veteriner olmak istiyor. Yani genel yönelim sağlıkla ilgili. Bakalım hayat onları nereye yönlendirecek, yaşayıp göreceğiz.

 

 

KOCAELİ İLE İLGİLİ BİR HAYALİM VAR

 

Kocaeli’yi nasıl buluyorsunuz? Kocaeli’yle ilgili düşünceleriniz nelerdir?

 

Kocaeli ile ilgili bir hayalim var. Bir gün balık tutmak için kayıkla Körfez’e açılmıştık. Denizden İzmit’i seyrettim. Dolphin Alışveriş Merkezi ile İsmet Paşa Stadı arasındaki alanın yıkılsa, denizden yukarıya doğru Bodrum’daki gibi beyaz evler olsa ne güzel olur diye düşündüm. Bu bölgede kentsel dönüşüm hatta yerinde dönüşüm yapılması gerektiğini düşünüyorum. Siyasi bir gücüm olsa bu projeyi mutlaka hayata geçirmek isterdim.

 

Hocam son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

 

Dünya milyonlarca yıldır var ve evren tahminlerimizin ötesinde geniş. Ömrümüzü dünya tarihi ile hacmimizi evrenin büyüklüğü ile kıyaslarsak, okyanusta bir kum tanesi dahi olmadığımızı görürüz. Egolarımızdan ve kibrimizden arınıp sadece sevmek için yaşamamız gerekir. İnsanları, hayvanları, doğayı, sanatı, bilimi. Her şeyi ve herkesi olduğu gibi sevmemiz gerekiyor. Herkese sağlık ve mutluluk diliyorum.

 

İLETİŞİM

Adres: Yahya Kaptan Mah. Şehit Ergün Köncü Sok. No: 17 Yaşampark İş Merkezi, İzmit/Kocaeli

www.yasarcegil.com

Tel: 0542 476 29 30

Instagram: op.dr.yasarcegil

NASIL ARANDI: #opdryaşarçeğil #sağlık #kadındoğum #genitalestetik #bebek #doğum #aile #kadınhastalıkları #yahyakaptan #kocaeli #doktor #yaşarçeğil

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.