05-05-2024 17:19

İzmit Çarşısı açıldı

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 10/03/2021
İzmit Belediyesi’nin, yerel ekonomiyi canlandırmak amacıyla Good4Trust iş birliğinde hayata geçirdiği İzmit Çarşısı tüm Türkiye’ye kapılarını açtı
.stripslashes($urun->baslik).

Yerel ekonomiyi kalkındırmak, esnafı, kadın üreticileri ve girişimcileri güçlendirmek amacıyla İzmit Belediyesi ve Good4Trust iş birliğiyle hayata geçirilen İzmit Çarşısı geçtiğimiz ay kapılarını tüm Türkiye’ye açtı. Doğa ve insan dostu olan, hem üreticiyi hem tüketiciyi koruyan İzmit Çarşısı’nın açılışıyla birlikte izmitçarsisi.org’a kayıt olan 46 işletmeci ilk satışlarını yapmaya başladı. İzmit Çarşısı’nda dükkan açan 46 işletmeciden 35’inin kadın olması dikkat çekti.

Online katılım

İzmit Çarşısı’nın açılışı nedeniyle belediyede gerçekleştirilen lansmanda İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, başkan yardımcısı Sibel Solakoğlu ve Good4Trust kurucusu Uygar Özesmi hazır bulunurken, pandemi nedeniyle Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Ziraat Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Özgür Yılmaz, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, İzmit Kent Merkezi Ticari Dayanışma Derneği Başkanı Murat Öztürk, İyzico Operasyon Direktörü Orkun Saitoğlu, girişimciler, üreticiler ve gazeteciler online olarak katıldı.

Dünyada bir ilk

Toplantıda konuşan Başkan Hürriyet, “İzmit Çarşısı, doğaya ve insana dost, adil üretim yapmaya çalışan işletmelerimiz ile ihtiyaçlarını bu tür işletme ve girişimcilerden sağlamak isteyen kişileri bir araya getiren bir sistem. Biz İzmit Belediyesi olarak dünyada bir ilk olan bu sistemi ilçemize kazandırıyoruz. İzmit'i sürdürülebilirlik, sosyal adalet ve ekonomik kalkınma açısından örnek bir kente dönüştürme azmindeyiz. İzmit Çarşısı yolculuğuna çıkarken öncelikli hedefimiz kadınlara ekonomik destek olmaktı ancak iş büyüdü, Good4Trust ile tanıştık. Good4Trust ile isminden de anlaşılacağı üzere ‘iyiliğe güven’ çerçevesinde anlamlı bir işbirliği yaptık” dedi.

Döngüsel ekonomi

Bu işbirliği sonrasında ‘yerel esnaflarımıza, üreticilerimize ve kooperatiflerimize nasıl destek olabiliriz’ düşüncesiyle projeyi daha da büyüttüklerini belirten Hürriyet, şöyle devam etti: “Good4Trust, Güney Afrika ve Şili dahil Türkiye’den yurt dışına açılan, şu anda 18 bin üyesiyle çevrimiçi adil satışa olanak sağlayan bir dijital alt yapı. Good4Trust iş birliği ile izmitcarsisi.org adresinde üreticilere işleyen, fonksiyonel ve kullanıcı dostu bir e-ticaret ortamı kurduk. Aynı zamanda işletmelerin birbiriyle dayanışmasını sağlayıp kendi aralarındaki tedarik ağlarını geliştirerek, döngüsel bir ekonomi de kurmayı amaçlıyoruz.

Kredi kartı kesintisi yok

Büyük şirketlerin kurduğu, kartelleşmeye doğru giden ve hepimizin bildiği e-ticaret sitelerinde satış yapıldığında çok ciddi kesintiler oluyor. Dolayısıyla satıcının sattığı ürün üzerinden elinde kuş kadar kar kalıyor. Biz de bunu kamu hizmeti olarak sunmak istedik. Belediye olarak para kazanmak derdinde değiliz. Maliyeti karşılaşın yeter. Üstelik İzmit Çarşısı’nı, İyzico’nun desteği sayesinde kredi kartı kesintisi olmayan bir çarşı haline getirmiş olduk. Ayrıca İzmit Çarşısı’nda dükkan açmak ücretsiz. Satış yapmayan üreticiden hiçbir ücret alınmayacak.”

Katkı payı çok düşük

Konuşmasında katkı paylarıyla ilgili de bilgi veren Başkan Hürriyet, “Yapılan satıştan ürün başına alınan katkı payını da üç kategoride nitelendirdik. Örneğin ilk başta dükkan açmak isteyen esnafımız ‘niyetli’ olarak addediliyor. Orada sattığı üründen masraflar için % 7 gibi küçük bir kesinti oluyor. Bunun dışında hiçbir kesinti yok. Diyelim ki bu niyetli esnafımız kadın istihdamına destek veriyor ya da atıkları geri dönüştürüyor, o zaman bir üst kademeye çıkıyor ve katkı payı burada % 5’e düşüyor. Eğer organik üretim standartlarına geçen üretici olursa, adil üretici oluyor ve katkı payı % 3’e düşmüş oluyor” dedi.

46 işletmeciden 35’i kadın

Başkan Hürriyet, son olarak şunları söyledi: “İlk gün 46 işletmecimiz dükkanını açtı. Bu beni çok sevindirdi. 46 üreticinin 35’inin kadın girişimci olması daha da sevindirici. Doğayı daha düzgün kullanmamız gerekiyor, artık bütün üreticiler bunun farkında. Bu sistemi itici güç olarak görüyoruz. Bu arada önemle vurgulamak gerekirse sadece İzmit değil Kocaeli’deki bütün işletmecilerimiz bu sisteme başvurup dükkân açabilir, ürünlerinin pazarlamasını yapabilir. Özellikle doğa ve insan dostu üretim yapıyorsanız, sizleri de aramıza bekliyoruz. Dayanışmaya ihtiyacımız olan bugünlerde yerel esnafımızdan alışverişe çağırıyoruz.”

Adil üreticiler

Good4Trust kurucusu Uygar Özesmi ise projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Biz e-ticaret ortamı sunuyoruz ama bundan çok daha fazlasıyız, biz bir topluluğuz. İnsanların barış içindeki bir dünyada, doğa ile uyumlu ve sosyal açıdan adilce yaşayabilecekleri bir ekonomik sistemin kurulabileceğine inanıyoruz. Yeni bir ekonomik sistem oluşturmak için çalışıyoruz. Bu ekonomik sistemde yerel üreticiler, üretimlerini doğa ile iş birliği içinde, zehirsiz, atıksız, temiz enerji ve adil çalışma koşullarında yapıyor. Adil üreticiler diye adlandırdığımız işletme sahipleri, bu konuları ciddiye alıyor, bu konularda çalışıyor.

Türetim ekonomisi

Alıcılar da tüm ihtiyaçlarını olabildiğince buradan karşılayarak, sistemin dönüşmesini sağlıyor. Bu arada, sistem içindeki üreticiler de birbirlerinden satın almalar yaparak, Good4Trust.org’un bir döngüsel ekonomi oluşturmasını sağlıyor. Bu sisteme ‘Türetim Ekonomisi’, bu sistemdeki alıcılara da ‘Türetici’ diyoruz. Bu söylemler size yabancı gelebilir ancak tüketmek, yani yok etmek yerine türetmeyi destekliyoruz. Üretmeyi, çoğaltmayı destekliyoruz.”

Hürriyet’e teşekkür

Son olarak konuşan İyzico Operasyon Direktörü Orkun Saitoğlu, İyzico olarak İzmit Belediyesi ve Good4Trust’un iş birliğine destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi, “İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’i kutluyor, bizleri dahil ettiği için teşekkür ediyorum. İzmit Çarşısı’nda yapılan alışverişlerde komisyon almıyoruz. İzmit Çarşısı’nda hep birlikte elde edeceğimiz başarılardan dolayı heyecan duyuyorum” dedi.

 

 

NASIL ARANDI: #izmit çarşı # izmit belediyesi # fatma kaplan hürriyet # belediye başkanı # kocaeli # el emeği # alışveriş

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.