28-03-2024 16:04

Gökçen ve Soner Binici çifti Eczacıbaşı’na sporcu yetiştiriyor

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/08/2021
Spor çevrelerinde Kocaeli voleyboluna katkılarıyla tanınan 4. kademe voleybol antrenörü ve 5 Renk Spor Kulübü’nün kurucusu Soner Binici ile eşi Gökçen Binici, ‘Geleceğe Smaç’ projesi kapsamında Eczacıbaşı’nın alt yapısına sporcu yetiştiriyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Ülkemizin kadın voleybolundaki en başarılı kulüplerinin başında gelen Eczacıbaşı, ‘Geleceğe Smaç’ projesi kapsamında Türkiye’nin çeşitli noktalarında verdiği temsilciliklerle kız çocuklarının sporla tanışmasına fırsat tanıyor. Bu kampüslerde Eczacıbaşı kültürüyle voleybol eğitimi alan kız çocukları hem sporla tanışıyor hem de Eczacıbaşı’nın alt yapısı için yetiştiriliyor.

Geleceğe Smaç projesinin ilimizdeki tek temsilcisi ise Kocaeli voleyboluna olan katkılarıyla geniş bir kesim tarafından tanınan, 5 Renk Spor Kulübü’nün kurucusu ve 4. kademe voleybol antrenörü Soner Binici.

Soner Hoca şimdi voleyboldaki engin tecrübesini, kentimizdeki kız çocuklarının iyi birer sporcu olarak yetişmesi ve Eczacıbaşı alt yapısına başarılı voleybolcular kazandırmak için kullanıyor. Kocaeli voleybolunun duayen ismi Soner Binici’yi kurucusu olduğu 5 Renk Spor Kulübü’nde ziyaret ettik; Geleceğe Smaç projesinin ayrıntılarını ve amacını kendisinden dinledik.  

Soner Hocam, sizi tanıyabilir miyiz?

1965, İzmit doğumluyum. 4. kademe voleybol antrenörüyüm, aynı zamanda 5 Renk Spor Kulübü’nün kurucusu ve Eczacıbaşı’nın kendi alt yapısına sporcu yetiştirmek için hayata geçirdiği ‘Geleceğe Smaç’ projesinin Kocaeli temsilcisiyim. Çok küçük yaşlardan beri sporla ilgileniyorum.

Hep voleybolla mı ilgilendiniz?

Aslında spora futbolla başladım hatta Kocaelispor Minik Takımı’nda kaleci olarak Türkiye şampiyonluğuna kadar yükseldim. Voleybolla ise lise yıllarımda tanıştım ve bir daha da hiç kopmadım. Yarımca’da Seramik Fabrikası’nın takımında, İzmit DSİ’de, ardından da Değirmendere’de voleybol oynadım. 

Değirmendere’de geniş bir çevre tarafından tanınıyorsunuz…

Değirmendere voleybolunda hem oyuncu hem de antrenör olarak çok emeğim var. Antrenör olduktan sonra Değirmenderespor’u 2. Lig’den 1. Lig’e çıkardım; ayrıca çeşitli başarılar elde etmiş çok sayıda oyuncu yetiştirdim. Eczacıbaşı’ndayken milli takımlarda oynayan Büşra Cansu da benim öğrencilerimden birisidir.

GELECEĞE SMAÇ PROJESİ

Voleybol kariyerinizin Kocaeli ile sınırlı kalmadığını biliyorum… Biraz bahseder misiniz?

Uzun yıllar Değirmendere’de sporcu yetiştirdikten sonra il dışında da antrenörlük yaptım. Salihli’de 3 yıl kaldım; ardından sırasıyla Alaşehir Belediyesi’nde, İzmir Rota Koleji’nde, bir sezon Gümüşhane’de çalıştım. Son olarak iki sezon da Bartın Polis Gücü’nde görev yaptıktan sonra 3 yıl önce Kocaeli’ye geri döndüm.

Neden döndünüz?

Çünkü artık Kocaeli voleyboluna katkı sunmak istedim. Burada, eşim Gökçen Hanım ile birlikte 5 Renk Spor Kulübü’nü kurduk ve Eczacıbaşı Spor Kulübü ile anlaşma imzalayarak, kulübün ‘Geleceğe Smaç’ projesinin Kocaeli temsilcisi olduk. Şu anda Eczacıbaşı ile birlikte çok güzel işlere imza atıyoruz. Kocaeli’ye bu kadar güçlü bir markayı getirmiş olmaktan çok mutluyum.

Nedir Geleceğe Smaç projesi?

Bildiğiniz gibi Eczacıbaşı, yıllar boyunca basketbol, voleybol, masa tenisi ve satranç gibi dallarda Türk sporuna büyük katkılarda bulunmuş bir kulüp. Şu anda ise çalışmalarını tümüyle kadın voleyboluna yönlendirmiş durumda. Geleceğe Smaç da Eczacıbaşı’nın bu kapsamda hayata geçirdiği; 6-18 yaş arası kız çocuklarını voleybolla buluşturan bir proje. Biz de Eczacıbaşı çatısı altında kız çocuklarına eğitim veren, ülkemizin 8 ilindeki 17 kampüsten biriyiz.

Projenin amacı, başarılı sporcuları Eczacıbaşı alt yapısı için hazırlamak mı?

Evet, Geleceğe Smaç kampüslerinde Eczacıbaşı Spor Kulübü’nün alt yapısı, A takımı ve milli takımlar için sporcu yetiştiriliyor ama asıl amaç bunun çok ötesinde. Eczacıbaşı, bu projeyle özellikle çocuk ve genç yaşlardaki kızlarımızın gelişimine ve geleceğine katkı sunmayı hedefliyor. Eczacıbaşı’nın kültürünü, spor disiplinini ve terbiyesini almış, özgüven sahibi gençler yetiştirmek istiyoruz. Birinci önceliğimiz bu. Bu projeyle ulaşılacak kız öğrencilerle aslında gençliğe yatırım yapılıyor. Eczacıbaşı A Takım kadrolarında yer alacak sporcular; Eczacıbaşı voleybol okullarında ve takımlarında görev yapacak antrenörler, yöneticiler yetiştirilmesi hedefleniyor.

Geleceğe Smaç, kaç yaş grubundaki kız çocuklarına eğitim veriyor?

2005 ila 2015 doğumlu kız çocuklarına eğitim veriyoruz. Gruplarımız 14 kişilik, bu sayı dolduğunda yeni bir grup kuruluyor. Pandemiden önce 180 öğrencimiz vardı, şimdi hem pandemiden dolayı hem de okullar kapalı olduğu için 70 civarında öğrencimiz var.

Öğrenci seçerken belli kriterleriniz var mı?

Herhangi bir kriterimiz yok. Tüm okullara hizmet veriyoruz, dileyen her öğrenci kulübümüze üye olabilir ve faaliyetlerimize katılabilir. Amacımız, Eczacıbaşı alt yapısına öğrenci yetiştirmenin yanı sıra çocuklarımıza ve gençlerimize sporu sevdirmek. Kulübümüze üye olmak isteyen öğrencilerimizle, 2 kez ücretsiz ‘merhaba antrenmanları’ yapıyoruz. Bu derslerde, oyunlarla eğitim veriyoruz. Deneme antrenmanlarından sonra çocuğumuz ailesinin de izniyle kulübümüze üye olabilir. Yaş, boy, kilo gibi kriterlerimiz yok çünkü her çocuk sporcu olacak diye bir kural yok. Amacımız, çocuklara sporu sevdirmek ve onlara bir aktivite kazandırmak.

Kulüp bünyesinde kaç antrenör var?

Ben, baş antrenör olarak görev yapıyorum. Kulübümüzde şu anda benden başka 3 antrenörümüz daha var, ayrıca stajyerlerimiz görev yapıyor. Öğrenci sayımız arttıkça, antrenör sayımız da artıyor. Eşim Gökçen Hanım ise kulübümüzün koordinatörlüğünü yapıyor. Antrenmanlar dışındaki tüm işleri o hallediyor, velilerimizle ilişkilerimizi o koordine ediyor.

Haftada kaç gün antrenman yapıyorsunuz?

Göğsümüzde Eczacıbaşı’nın armasını taşıyoruz ve buna yakışır olmak için yoğun tempoda çalışıyoruz. Yaz döneminde haftanın 5 günü antrenman yapıyoruz. Sahaya çıktığımızda Eczacıbaşı’na yakışır bir takım olmak için çok çalışıyoruz.

Proje kapsamında başka ne gibi faaliyetleriniz oluyor?

Biraz önce de bahsettiğim gibi Eczacıbaşı sadece sporcu yetiştirmek için değil, geleceğin özgüven sahibi gençlerini yetiştirmek için de çalışıyor. Bizler de bu çerçeve de ilerliyoruz. Sadece voleybol öğretmiyoruz. Örneğin, diğer Geleceğe Smaç kampüsleriyle birlikte Eczacıbaşı’nın organize ettiği kamplara katılıyoruz…  Bu kamplara, yüzlerce sporcu dahil oluyor. Çocuklar psikologlar eşliğinde eğitim alıyor, antrenmanlar yapıyor, yüzüyor, diğer sporcularla çeşitli aktiviteler yaparak çok eğleniyorlar. Bunun yanı sıra hiçbir özel günü kaçırmayız… 19 Mayıs, 23 Nisan gibi resmi bayramlarda ve özel günlerde mutlaka ebeveynlerimizin de dahil olduğu keyifli etkinlikler düzenleriz. Ailelere yönelik harika voleybol şenlikleri düzenliyoruz. Veliler, bu şenlikte çocuklarıyla karşılıklı voleybol maçı yapıyor.

ECZACIBAŞI’NDAN TAM DESTEK

Maçlara da çıkıyor musunuz?

Kocaeli’de, 5 Renk Spor Kulübü çatısı altında, Eczacıbaşı formalarıyla alt yapı maçlarına çıkıyoruz. Bu maçlar sayesinde sporcularımız pratik yapma imkanı buluyor ve kendilerini daha çok geliştiriyor.

Eczacıbaşı, kulübe destek veriyor mu?

Çok ciddi destek veriyor. Sayın Faruk Eczacıbaşı her kampımıza ve etkinliklerimize bizzat katılıyor, gençlerle birlikte zaman geçiriyor, onları motive ediyor. Eczacıbaşı’nın Kocaeli temsilcisi olduğumuz için çok gururluyum ve her yerde övünerek bahsediyorum.

Eczacıbaşı, Geleceğe Smaç kampüslerindeki sporcuları nasıl takip ediyor?

Sporcularımıza 3 ayda bir düzenli olarak bir takım testler yaptırıyoruz ve böylece onların gelişimlerini takip etmiş oluyoruz. Bu verilerin hepsi sisteme  işleniyor ve Eczacıbaşı da tüm sporcuları bu verilerle takip ediyor, değerlendiriyor. Çocuklar bir süre takip edildikten sonra Eczacıbaşı alt yapısına girmeye hak kazanıyor.

Bu proje, ödül aldı yanılmıyorsam…

Evet, Eczacıbaşı Spor Kulübü, kadın voleybolunda dünyanın öncü kulüplerinden olması; binlerce genç kıza voleybol oynama imkanı sunması ve kadınların spordaki varlığını artırmaya yönelik çalışmaları nedeniyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin ‘2018 Kadınlar ve Spor Dünya Ödülü’ne layık görüldü. 18 yıldır verilen, kadın ve spor alanında dünyanın en prestijlisi olan bu ödül, ilk kez bir spor kulübüne takdim edildi.

BASKETBOL DA BAŞLIYOR

5 Renk Spor Kulübü hep voleybol eğitimi mi verecek?

Bugüne kadar sadece voleybol üzerine faaliyet gösteriyorduk ancak yakında basketbol eğitimi vermeye de başlıyoruz. Basketbol alanında ülkemizin çok önemli kulüplerinden biri olan TOFAŞ ile anlaştık. Bundan sonra hem kız hem erkek öğrencilere basketbol eğitimi de vereceğiz.

Son olarak, Kocaeli için başka ne projeleriniz olduğunu sormak istiyorum?

Biz bu işi kalıcı olarak yapmak istiyoruz. Bunun için de kendimize ait bir spor salonu olması gerek. Öncelikli projemiz, tüm ihtiyaçlarımıza cevap verecek; voleybol ve basketbolun yanı sıra farklı etkinliklerin de yapılabileceği böyle bir kampüs kurmak.

İletişim

Fatih Sultan Mehmet Mah. Demokrasi Cad. Bahçeşehir Koleji Spor Salonu Kartepe/Kocaeli

Tel: 0555.103 10 09

www.gelecegesmac.com

NASIL ARANDI: #5renksporkulübü #gökçenbinici #sonerbinici #sporcu #eczacıbaşı #voleybol #antrenör #geleceğesmaç #proje #etkinlik #kocaelitemsilcisi #okul #eğitim #sporeğitimi #sporcuyetiştirme #atrenman #smaç #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.