18-04-2024 12:25

Gerçek bir sistem okulu: Bahçeşehir Koleji

2019-07-04    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-07-04
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Türkiye genelindeki 125 kampüsüyle bugüne dek yüz binlerce öğrenci yetiştiren, eğitimin başarılı ve istikrarlı devi Bahçeşehir Kolejleri, ilimizdeki kampüsüyle de başarıdan başarıya koşuyor.

2006 yılında, zincirin üçüncü halkası olarak açılan ve kampüs mülkiyeti 2017’de  Haldız Ailesi’ne geçen Kocaeli Bahçeşehir Koleji; 230 öğrenciyle çıktığı yolda hızla ilerleyen ve başarısıyla bugün 1.230 çocuğu geleceğe hazırlayan bir IB okulu.

Öğrencilerine verdiği eğitimle sadece sonucu değil, süreçlerini de ölçen ve değerlendiren  Bahçeşehir Koleji, bir sistem okulu olarak hem öğrencisinin hem eğitimci kadrosunun başarısını şansa bırakmıyor.

Sanat ve spor alanında da yüz güldüren derecelere imza atan Bahçeşehir Kolejleri hakkında merak ettiklerimizi; yılların eğitimcisi, Kocaeli Bahçeşehir Koleji Müdürü Mahmut Kalcı’ya sorduk.

Çocuğunuzun eğitim hayatıyla ilgili tercihlerinizi yapmadan önce bu röportajı mutlaka okuyun deriz…

 

 

 

Hocam, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1956, Trabzon doğumluyum. 22 yaşımdan beri öğretmenlik yapıyorum. Konya, Kars, Trabzon, Sinop, Gebze, İzmit Yahya Kaptan ve TBMM İlköğretim Okulunda çalıştıktan sonra  2007 yılında emekli oldum. 2008 yılından itibaren Kocaeli Bahçeşehir Kolejinde yöneticilik yapıyorum. Evliyim; biri iç mimar, diğeri psikolog olan iki kızım var.

 

Hocam, öncelikle Bahçeşehir Kolejinin kuruluş hikayesinden biraz bahseder misiniz?

Bahçeşehir Kolejleri, 1994 yılında Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları ailesinin üyesi olarak, İstanbul-Bahçeşehir’de kuruldu ve kısa sürede şubeleşti. Kurum, kaliteli eğitimi daha çok çocuğa ulaştırmak amacıyla şu anda Türkiye’nin 56 ilinde, 125 kampüsüyle, yenilikçi bir vizyonla eğitim veriyor.

 

Kocaeli Bahçeşehir Koleji ne zaman kuruldu?

Bahçeşehir Koleji, 2006 yılında kurumun üçüncü okulu olarak Kocaeli’de eğitim vermeye başladı. Şu anda anasınıfı 4 yaştan lise son sınıfa kadar 1.230 öğrencimize, 180 öğretmenimizle, 29 bin metrekarelik bir alanda eğitim veriyoruz. Eğitim alanlarımızın dışında 520 ve 250 kişilik iki ayrı konferans salonumuz, bu yıl yaptığımız yarı olimpik yüzme havuzumuz, 2 kapalı spor salonumuz ve tartan pistimiz bulunuyor.

 

IB PROGRAMI UYGULUYORUZ

 

Kurumun misyonu nedir?

Misyonumuz, öncelikle mutlu daha sonra da akademik başarısı güçlü, özgüveni yüksek, kendine güvenen, dünyayla barışan ve dünyayla yarışan bir nesil yetiştirebilmek. Kurumumuzun en büyük amacı, öğrencilerimize iyi bir dil eğitimi vermek. Bunun için anasınıfımızdan itibaren çocuklarımıza özel bir yöntemle İngilizce eğitimi veriyoruz.  İçerisinde gramer olmayan, kelime ezberletilmeyen, tamamen okuma ve konuşmaya yönelik bir yöntemle ilerliyoruz. Anasınıfımızda haftada 24 saat, ilkokulda 16 saat İngilizce eğitimi yapıyoruz. Dışarıdan gelen çocuklarımız için lise hazırlık sınıfımız var ancak kendi öğrencilerimizin lisede hazırlık okumasına gerek kalmıyor. Ayrıca, tüm Bahçeşehir Kolejleri arasında tek IB okulu olduğumuzu da belirtmek isterim. 

 

 

 

Kocaeli’de IB programı uygulayan bir okul olduğunu bilmiyordum?

Kocaeli Bahçeşehir Koleji olarak biz uyguluyoruz. Akreditasyonumuzu aldık ve ilk defa 11 öğrencimizi IB programından mezun ediyoruz. 11 IB öğrencimiz ile 2 Anadolu lisesi öğrencimiz, en prestijli dünya üniversitelerinden 35 kabul alarak, çeşitli oranlarda burs kazandı.

 

Öğrenci kabulü noktasında Bahçeşehir Kolejinin belli kriterleri var mı?

Anasınıfına kayıt yaptırmak isteyenler için en başta yaş şartı var. Daha sonra çocuklara, okul olgunluklarını ölçen bir test uyguluyoruz. İnce motor becerilerini, kaba motor becerilerini mutlaka takip ediyoruz. Kuşkusuz, iyi bir eğitim almak her çocuğun hakkı. Bununla beraber, eğitim hayatına adım atmak üzere olan yavrumuzun, okulumuzda mutlu olamayacağını tespit edersek, veli adayımızla durumu paylaşıyor, çocuğumuzu daha uygun olabilecek okullara yönlendiriyoruz.

 

Nasıl bir eğitim sisteminiz var?

Bahçeşehir, akademik bir okul. 1-2 ve 3. sınıflar haricinde, okulumuzda her hafta bir sınav yapıyoruz. Ortaokula geçildiğinde de her pazartesi sınavımız oluyor. Bir önceki hafta işlenen tüm dersler, tüm Bahçeşehir okullarında aynı anda, aynı sorularla değerlendiriliyor. Sorular genel merkez tarafından belirleniyor. Yani, Türkiye genelinde tüm Bahçeşehir Koleji öğrencileri aynı anda, aynı sorularla sınava giriyor ve sınav sonunda veriler bilgi işlem tarafından sisteme yükleniyor. Sonuçlar, 15 dakika içinde genel merkeze gönderiliyor. Bizim öğretmenlerimiz kesinlikle soru hazırlamıyor, soruları sınav öncesinde görmüyor, cevap kağıdını okumuyor, sınavlarda kendi sınıfına gözetmenlik yapmıyor. Yani Bahçeşehir, gerçek bir sistem okuludur.

 

Böyle bir sistemle çok gerçekçi değerlendirmeler yapılabilir…

Kesinlikle. Bir kere bu sınav sonucunda 125 kolej içerisindeki sıralamamız direk olarak ortaya çıkıyor. Öğrencilerin okulda ya da sınıfında hangi sıralamada olduğu; hangi dersin hangi konusunda eksikleri bulunduğu çok net bir şekilde tespit edilebiliyor. Yani bu sistem hem öğrenciyi hem de öğretmenin dersi yeterince iyi anlatıp anlatamadığını ölçüyor. Ödevleri de biz vermiyoruz. Çocukların ödevleri genel merkez tarafından online olarak gönderiliyor. Bahçeşehir Kolejinde her çocuğun Ipad kullanma zorunluluğu var. Bizde Ipad ders kitabı ya da ders defteri gibi ciddi bir eğitim aracı olarak görülür. Çocuklarımız bu bilinçle yetişir. Ipad’lerindeki oyunlar da derslerle ilgili olarak öğretmenlerimiz tarafından yüklenir.

 

 

 

SINIF SEVİYELERİ EŞİT

 

Türkiye’nin her şehrindeki Bahçeşehir Kolejleri, aynı konuyu aynı anda mı işliyor?

Evet. Her öğretmen ilgili konuyu, genel merkez ödevleri göndermeden önce işlemek zorunda. Eğer olağanüstü bir durumdan dolayı o hafta bir okulda bir konu işlenememişse; okul, durumu genel merkeze bildiriyor ve konuyla ilgili soru ülke genelinde yapılan haftalık sınavdan çıkarılıyor. Hatta yaşanan herhangi bir doğal afet durumunda, sınavı komple iptal edip doğal felaket yaşamış şehirdeki çocuklarımızı en yakın Bahçeşehir Kolejine yönlendiriyoruz. Özel durumlarda da çocuklarımızın yanındayız. Örneğin, çocuğun annesi ya da babası hastadır, tedavi başka bir kentte devam edecektir; bu süreç bitene kadar öğrencimizi o şehirdeki Bahçeşehir Kolejinde misafir ediyoruz. Bütün derslerimiz ve aktivitelerimiz aynı olduğu için çocuk hiçbir sıkıntı yaşamıyor, ayrıca aile de bu durum için ekstra ödeme yapmıyor.

 

Peki, sınıfları oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz?

İlkokula başlarken, İngilizce düzeyinden dolayı; kendi anasınıflarımızdan gelen çocuklar ile okul öncesini farklı okullarda okuduğu halde 1. sınıfta bizi tercih eden çocuklarımızı ayrı sınıflara almıyoruz. Bunun nedeni 4 yaş ve 5 yaşta uyguladığımız 24 saatlik İngilizce eğitimi. Aynı sınıflara aldığımız takdirde yeni öğrencilerimiz çok bocalıyor ve mutsuz olabiliyor. Bunun dışında, okulumuzda akademik başarı her sınıfta aynıdır, sınıf seviyeleri eşittir. Asla iyi sınıf, kötü sınıf ayrımı yapmayız. Yeni aldığımız öğrencilerin, sonradan çok ciddi gelişimler gösterdiğini de biliyoruz.

 

PROJE SINIFI OLUŞTURUYORUZ

 

Liseye girişte taban puan uygulamanız var mı?

LGS haricinde kendi içimizde de bir sınav yapıyoruz. Öğrencilerin eksik kazanımlarını tespit ederek velisi ile paylaşıp gerekli tedbirleri alıyoruz. Kendi öğrencilerimiz ve LGS’de yüzde 1’lik dilime giren öğrenciler için proje sınıflarımız var. Türkiye’de fen liseleri yüzde 1’lik dilimden öğrenci alıyor. Biz yıl içerisinde yaptığımız sınavlarla çocuklarımızın hangi dilimde olacağını tespit ediyoruz. Yüzde 1’lik dilime girebilecek olan öğrencilerimizi, sınavdan önce burslu olarak proje sınıflarımıza kaydediyoruz. Bizim yaptığımız sınavlarda öğrenci kaç puan alıyorsa, LGS’de de aynı puanı alıyor. Hiç şaşmıyor.

 

Bahçeşehir öğrencileri üniversiteye nasıl hazırlanıyor?

Üniversiteye hazırlık 11. sınıftan itibaren başlıyor. LGS ve YGS’ye hazırlanan 8, 11 ve 12. sınıf öğrencileri okula 3 hafta önceden geliyor; cumartesi günleri de ders görüyor. Pazartesi günleri ise etüt oluyor. Etüt programında yapılan sınavlar sonucunda, çocukların kazanımları ve eksiklikleri tespit ediliyor; genel merkez, eksiği olan öğrencilere konuyu tekrar anlatması için öğretmenlere mesaj gönderiyor. Bahçeşehir Kolejlerinde, çocuğa bildiği konu tekrar tekrar anlatılarak vakit kaybettirilmez ancak hiçbir konu da öğretilmeden geçilmez. Ayrıca eksiği olan öğrencilerimiz, kendi programımız olan STOYS sisteminden de videolar izleyerek konu tekrarı yapabilir.

 

Buna nokta atışı eğitim diyebilir miyiz?

Kesinlikle. Bir örnek vereyim... İngilizce sınıfında 20 öğrenci varsa; her birine 20 ayrı ödev, 20 ayrı hikaye kitabı gönderilir. Çocuğun anlayamayacağı hiçbir kitabı göndermeyiz.

 

 

Kocaeli Bahçeşehir Koleji, sosyal anlamda da çok aktif bir okul. Yıl içinde neler yapıyorsunuz?

Önce görsel sanatlardan başlamak istiyorum. Okulumuz her yıl dünya çapında üç yarışmaya katılıyor ve mutlaka çok iyi dereceler, ödüller elde ediyor. Öğrencilerimiz sanat konusunda ciddi bir eğitim alıyor. Okulumuza çöp adam yapamadan gelenler, yağlı boya tablolar yaparak mezun olur. Her yıl bir konsept belirler ve o konsept üzerine sanatsal çalışmalar yaparız. Konsept olarak bir ülke seçilir, o ülkenin her özelliği incelenir. Yaşam tarzları, müziği, kuralları, kıyafetleri, coğrafyası öğrenilir ve işlenir. Önümüzdeki yıl Meksika’yı ele alacağız. Her yıl sonunda müzik bölümümüz tarafından ‘Müzik Gecesi’ düzenlenir. Hazırladıkları çok sesli çocuk korosuyla çeşitli festivallere katılırlar.

 

Sanattan bahsetmişken KBK’dan (Kocaeli Bahçeşehir Koleji Halk Dansları Topluluğu) bahsetmemek olmaz… Şahaneler.

Gerçekten çok başarılılar. Öyle ki sahnede izlediğinizde profesyonellerden ayırt etme şansınız yok. Kaldı ki hocaları da ‘Sultans of the Dance’ı 8 yıl boyunca çalıştırmış bir isim. KBK, her yıl yeni bir oyun çıkarır ve mutlaka Avrupa’daki dans festivallerine katılır. Ortaokul ve ilkokulda da bir grup yetiştiriyoruz.

 

 

 

3 YILLIK PROTOKOL

 

Spor alanında neler yapıyorsunuz?

Futbol, voleybol, basketbol ve teniste hemen hemen tüm Türkiye Şampiyonalarında varız. Kız voleybolda, Eczacıbaşı ile 3 yıllık bir protokol imzaladık. Antrenmanlarımızı onlar yaptırıyor. Dışarıdan öğrenciler de buraya geliyor. Bu sayede yaşına bakılmaksızın tüm kız öğrencilerin hem kurslarını açıyoruz hem de takımlarını kuruyoruz. Önümüzdeki yıl kız voleybol takımımızı Türkiye Şampiyonası’na gönderebiliriz. 

 

YÜZDE 50 BURS

 

Biraz da burslardan bahsedelim...

Bursluluk sınavında başarı kazanan öğrencilerimize 4. sınıftan 8. sınıfa kadar burs veriyoruz. İlk 10 öğrencimiz yüzde 100 burslu okuyor. Bunun haricinde şubat ayında okulumuza yeni gelecek öğrenciler için genel merkezin yaptığı bir bursluluk sınavı var. Orada başarılı olan öğrencilere de genel müdürlük tarafından burs veriliyor.

 

Eğitimine Bahçeşehir Üniversitesinde devam edecek öğrenciler için özel bir uygulama var mı?

Okulumuzda 8 yıl okuyan öğrenci, Bahçeşehir Üniversitesine yüzde 50 burslu olarak gider. 4 yıl okuyanlar ise yüzde 25 burs alır. Bunun haricinde öğrencilerimiz, yıl içerisinde yaptıkları toplum hizmetleri, okul çalışmaları, etütler ve sınavlarını kapsayan bir portfolyo oluşturur. Bahçeşehir Üniversitesine gidip bu portfolyoyu sunar ve okumak istediği bölümü belirtir. Eğer orada kendisini iyi ifade edebilirse, yüzde 40 ila yüzde 100 arasında burs alabilir. Buna bir de bizim verdiğimiz burslar eklenince, Bahçeşehir Üniversitesinde okumak bizim öğrenciler için çok cazip hale geliyor.

 

 

İLETİŞİM

Köseköy Fatih Sultan Mehmet Mahallesi, Demokrasi Caddesi, Kartepe/Kocaeli

Telefon: 0262 373 69 69

NASIL ARANDI: #kocaeli bahçeşehir koleji # bahçeşehir koleji # okul # eğitim # öğretim # öğretmen # öğrenci # kocaeli # kartepe #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.