29-04-2024 12:26

Fibromiyalji

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 13/06/2023
Vita Klinik ailesi olarak bu ay sizlere fibromiyalji hakkında bilgi vermek istiyoruz
.stripslashes($urun->baslik).

Fibromiyalji nedir?

Kaslarda görülen yaygın ağrı, hassasiyet, tetik noktalarla ve genel yorgunlukla karakterize kronik bir hastalık olan fibromiyalji, kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürür. Belirtiler ve şikayetler objektif olmadığı için herhangi bir testle ölçülemez. Hastalığın bilinen net bir nedeni olmamakla birlikte sıklıkla başka hastalıklarla karıştırılmaktadır. Toplumun yaklaşık yüzde 1-2’sini etkileyen bu sorunda hasta popülasyonunun çoğunluğunu 40-55 yaş arası kadınların oluşturduğu gözlemlenmektedir.

Fibromiyaljide sıklıkla tetik noktalar veya hassas noktalar olarak adlandırılan alanlar bulunur. Fibromiyalji noktaları, hafif basınç uygulamakla bile ağrıya neden olabilen 18 farklı alanı içermektedir. Bu tetik noktalarının neden olduğu ağrı, vücudun birçok bölgesini etkileyen tutarlı künt bir ağrı olarak tanımlanabilir. Yaygın ağrı ve hassasiyet varsa kişiye fibromiyalji tanısı konulur.

 

Tetik noktalarından bazıları

Başın arkası, omuz üstleri, üst göğüs, kalçalar, dizler ve dirseklerdir. Ancak fibromiyalji noktaları artık tanı için odak nokta değildir. Bunun yerine üç aydan fazla bir süredir devam eden yaygın ağrı varsa ve ağrıyı açıklayabilecek, teşhis edilebilir tıbbi bir durum yoksa, fibromiyalji tanısı konulabilmektedir.

 

Fibromiyalji atakları nasıl gelişir?

Genellikle şiddetlenen ağrı ve artan yorgunluk fibromiyalji atağının ayırt edici özellikleridir. Atak sırasında kötü uyku kalitesi, karamsar-olumsuz düşünceler, asit reflü gibi sindirim problemleri, kol ve bacaklarda şişkinlik, uyuşukluk ve karıncalanma gibi belirtilerde belirgin şiddette artış görülmektedir.

Fibromiyalji tanısı konulan vakalar için kesin bir tedavi yoktur ancak ilaçlar, hafif şiddette aerobik egzersiz ve fleksibilite egzersizleri, pilates, yoga, akupunktur, davranışsal terapi, medikal masaj ve sağlıklı beslenme; semptomları, ağrıyı hafifletmeye ve uyku kalitesini iyileştirmeye yardımcı olur.

Düzenli egzersiz yaklaşımı hastanın yaşam kalitesini arttırmada büyük rol oynar. Verilen egzersiz programı ile kasların dayanıklılığı ve gücü artırılırken vücuttaki stres azaltılır. Egzersiz ve stres azaltma teknikleri, gevşeme metotları hem zihinsel hem de fiziksel olarak bireyin kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır.

Uzman doktor tarafından tanısı konulmuş fibromiyalji hastalığınız için bir fizyoterapist ile düzenli egzersiz yapıyor olmanız, şikayetlerinizi önemli ölçüde azaltacaktır.

 

VİTA KLİNİK

Adres: Cumhuriyet Mah. Papatya Sk. Dostluk 11 Apt. No: 4/A İzmit - Kocaeli

Telefon: 0538 415 31 83

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.
Diğer Yazılarını İnceleyin;