19-04-2024 03:52

EMDR ile bir kapı aralanıyor

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/11/2022
.stripslashes($urun->baslik).

İşime ait sosyal medya hesabımı yeni açtım ve zaman zaman ilgili paylaşımlarda bulunuyorum. Bazen tavsiyeler yazarım bazen de psikoeğitim veririm spesifik bir psikopatolojiye dair... Ancak geçenlerde yapmış olduğum bir paylaşım 41 bin kişi tarafından görüntülendi ve 23 bin kişiye erişim sağladı. 600 kişi tarafından kaydedildi ve mesaj kutum doldu taştı. Başlık şuydu:

O ANDA EN ÇOK NEYE İHTİYACIN VARDI?

“O en kötü anda neye ihtiyacın vardı, hangi ihtiyacın karşılansaydı duyguların bu kadar şiddetli olmazdı ve o anı bu kadar da kötü gelmezdi?

Belki zamanla bu ihtiyacın karşılandı. Arkadaşların tarafından sevildin, eşin senin hep arkanda ve güvende hissettiriyor, çocukların sana her halinle tapıyor ama bir şeylerin ters gittiğini hissediyorsun. Olmadık zamanlarda kendini suçluyorsun, incir çekirdeğini doldurmayacak şeylere öfkelenip kendini ve sevdiklerini incitiyorsun ya da dünya senin için hiç güvenli bir yer değil.

ZAMANDA ASILI KALIR

Zamanında karşılanmamış ihtiyaçlar da tıpkı travmatik anılar gibi zamanda asılı kalır. Sen onu sürekli bilmezsin ama benzer senaryolarda sanki o ihtiyacı ilk defa hissediyor gibi bedenin tepki verir. Öfke, üzüntü ve korku gibi duyguları o ilk andaki gibi yaşarsın.

Bazen zihnin bildiğini, kalbin ve bedenin bilmez. Artık büyüdün, o güvenliğinin sarsıldığı yerde değilsin; güvendesin ama neden hala güvende değilmiş gibi hissediyorsun?

Hikayeler ışık tutulmak ister. Zihninin bildiğini kalbin de bilsin, bedenin de hissetsin ister. EMDR terapisi işte tam da burada, senin hikayelerine ışık tutmak için kullanılıyor.

Postun devamında bazı olası karşılanmamış ihtiyaçlar ve resimlerini yayınladım.

• Korunmaya

• Her şeyin yoluna gireceğini söyleyecek birine

• Başımın okşanmasına

• Ait olduğumu hissetmeye

• Beni olduğum halimle sevecek birine

• Sevildiğimi hissetmeye

• Kim olmak istediğime dair hakkımın olmasına

• Kabul görmeye

‘MIŞ’ GİBİ YAPALIM

Şimdi arkana yaslan ve o en kötü anı düşün. O anda hissettiğin duyguları fark et. Peki, bu duygular bedeninde nerede? Bulduysan devam edelim… Ne olsaydı bu an bu kadar kötü gelmezdi şu an, neye ihtiyacın vardı?

Birisi yüzünü avuçlarının arasına alsa, “Merak etme, seni her halinle seviyorum” deseydi mesela... Ya da arkandan sıkı sıkı sarılıp deseydi ki “Merak etme, güvendesin ve ben hep yanındayım.”

Hadi ‘mış’ gibi yapalım ve o ihtiyacının karşılandığını düşünelim. Bedenini fark et ve duygularını fark et. Nasıl hissettiriyor? Sıcak, huzurlu belki ve bedenin biraz daha rahat değil mi?

Sonuç olarak neye ihtiyacın olduğunun sorulması ve o ihtiyacın orada karşılanıyor olduğunu düşünmek bile iyi hissettiriyor çünkü travmatik anılar esnasında hissettiğimiz sadece kendimizle alakalı ‘sevilmiyorum, güvende değilim, çaresizim’ gibi olumsuz düşünceler; öfke, korku gibi duygular, rahatsız edici resimler ve olumsuz beden duyumlarıdır. Ve bütün bunlar beynimizde entegre olamadığı için bu olumsuz düşünceleri ve duyguları şimdiye taşırız.

O KAPIYI ARALAYIN

Biz terapistlerse bu anının yeniden işlenmesini ve entegre olmasını sağlıyoruz. Suçluluk ile alakalı bir kognisyonla çalışıyorsak mesela, danışan bir süre sonra, ”Ya aslında bu benimle alakalı değilmiş. Ben suçlu değilmişim. Her çocuk gibiymişim” diyebiliyor. Ve omuzundaki yüklerden nasıl kurtulduğuna an be an tanık oluyoruz.

Demem o ki belki de bu yüzden yayınladığım bu post bu kadar etkileşim aldı. İlk defa birileri o en kötü anlarında neye ihtiyacı olduğunu düşündü ve karşılanmış olsaydı nasıl olabileceğini hayal etti.

Burada işte size bir kapı aralanmış oluyor. Girin o kapıdan içeri. Ve başlayın hikayenizi anlatmaya.

 

REN PSİKOLOJİ

Adres: Yenişehir Mahallesi Konak Sokak No:9 Daire: 4 İzmit/KOCAELİ

Tel: 0544.115 20 41

Instagram: @renpsikoloji

 

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # psikoloji # emdr # saglık

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.
Diğer Yazılarını İnceleyin;
Çocuğunuz öfke nöbeti geçirdiğinde NE YAPMAMALISINIZ?

7 ay önce
Öfke yönetimi: Sağlıklı duygu ifade etme sanatı

9 ay önce
Öğrenciler için tatilde ruh sağlığını korumanın ve geliştirmenin yolları

10 ay önce
Fibromiyalji ve EMDR terapisi

11 ay önce
Uzm. Klnk. Psk. Begüm Seçil Kandemir: Sosyal kaygı bozukluğunu yenebiliriz

1 yıl önce
Yaramaz mı yoksa hiperaktif mi? Tembel mi yoksa dikkat eksikliği mi? Mızıkçı mı yoksa dürtüsel mi?

1 yıl önce
Uzm. Psk. Begüm Seçil Kandemir: “Gücümü içimdeki çocuktan alıyorum”

Öğrencilik yıllarından beri tutkuyla bağlı olduğu psikoloji alanında kendisini geliştirmeye hiç durmadan devam eden Uzman Psikolog Begüm Seçil Kandemir, çalışmalarına geçtiğimiz yıl kurduğu Ren Psikoloji çatısı altında devam ediyor. ‘Güçlü kadın’ı “Kendi fikirleri olan ve bunları uygulayabilen kadın” olarak tanımlayan Kandemir, “Ben gücümü içimdeki çocuk ve ergenden alıyorum. Tutkularımı ve büyük hayallerimi kesinlikle unutmadım. Yetişkinliğin normlarından ve baskısından bağımsız yaşıyorum” diyor.

1 yıl önce
Bir narsistin kurbanı mısınız?

Çevrenizden sık sık şu cümleleri duyarsınız: “Patronum tam bir narsist”, “Bir narsistle evliydim ve bugüne kadar hiç kendim için yaşamamışım”, “İnsanları öyle iyi manipüle eder ki buraya gelip kendini anlatsa, kesin ona hak verirsin.”

1 yıl önce
Begüm Seçil Kandemir: “Hayır” Diyemiyorum

“Başkalarını sürekli memnun etmeye çalışma davranışı, genellikle ebeveynleri memnun etmeye çalışmakla başlar”

1 yıl önce
Begüm Seçil Kandemir: Deprem ve deprem sonrası

1 yıl önce