18-04-2024 18:07

Dyt. Belis Kalafat: “Haftada 5000 kalori yakabilirsiniz”

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/04/2023
İlimizin genç ve başarılı diyetisyenlerinden Belis Kalafat, kliniğinde kullandığı Vacu Activ Beautyline isimli cihaz sayesinde, danışanlarının haftada ortalama 5000 kalori yakmasına yardımcı oluyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Kocaeli’nin en genç ve başarılı diyetisyenlerinden Belis Kalafat, Kocaeli halkına yaklaşık bir yıldır Soydan İş Merkezi’ndeki kliniğinde hizmet veriyor. Danışanlarına kilo alma ve verme, gebelik ve emzirme döneminde beslenme; pcos, insülin direnci, hipotroidi, gut, karaciğer yağlanması gibi hastalıklarda beslenme alanlarında destek olan Kalafat, son dönemde bünyesine kattığı Vacu Activ Beautyline cihazıyla gündemde. Vakumlu bir yürüyüş/koşu bandı olarak tanımlanan ve bir dirence karşı yürüyüş ortamı sağlayarak kullanıcılarına haftada yaklaşık 5000 kaloriye kadar yakma imkanı tanıyan Vacu Activ Beautyline, sağlıkla kilo vermek isteyen kişiler tarafından büyük ilgi görüyor. Diyetisyen Belis Kalafat’ı şık kliniğinde ziyaret ettik, hem Vacu Activ Beautyline hakkında detaylı bilgi aldık hem de Ramazan’da sağlıklı beslenmenin püf noktalarını konuştuk.

Belis Hanım, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1997 yılında Kocaeli’de doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Kocaeli’de tamamladım. 2019 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Özel bir poliklinikte 2,5 yıl çalışıp tecrübe edindikten sonra kendi kliniğimi kurdum ve bir yılı aşkın süredir danışanlarıma kliniğimde hizmet veriyorum.

 

Diyetisyen olmaya nasıl karar verdiniz? Sizi bu alana çeken ne oldu?

Sağlık sektöründe olmayı hep istiyordum ancak riskli ve stresli olduğunu düşündüğüm için doktor ya da diş hekimi olmayı istemedim. Sağlığın daha keyifli bir alanında olmalıydım. Tek tercihim bu bölümümdü ve ilk tercihime yerleştim. Mesleğimi çok severek yapıyorum, tercihimden dolayı asla pişmanlık duymadım.

 

Kliniğinizde hangi hizmetleri veriyorsunuz?

Beslenme danışmanlığı hizmeti veriyorum. Kilo alma ve verme, gebelik ve emzirme döneminde beslenme; pcos, insülin direnci, hipotroidi, gut, karaciğer yağlanması gibi hastalıklarda beslenme alanlarında danışanlarıma destek oluyorum. Bununla beraber beslenme ve spor ayrılmaz bir bütün. Bu nedenle kliniğimde vakumlu yürüme ve koşma bandı olan Vacu Activ BL yeni nesil zayıflama cihazını da kullanıyorum.

OBEZİTE TEDAVİ EDİLEBİLİR

Sizce günümüzde beslenmeyle ilgili yapılan en büyük hatalar nelerdir?

Kısa sürede hızlı sonuç almak için yapılan çok düşük kalorili şok diyetler, kısacası bireylerin kendilerini aç bırakması yapılan en büyük hata. İşin en önemli kısmı sürdürülebilirlik. Sağlıklı ve fit bir bedene kavuşmak için yeterli ve dengeli beslenmeli, mevsiminde sebze ve meyve tüketmeli, paketlenmiş besinlerin tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmeli; baklagillerin, tam tahılların ve yağlı tohumların tüketimini artırmalıyız. Çözümü içeriği bilinmeyen çaylar ve detoks içeceklerinde aramamalıyız.

 

Son yıllarda çocuklarda görülen obezite sorununun nedenleri nelerdir? Aileler çocuklarının beslenmesinde nelere dikkat etmeli?

Çocuklarda obezite görülmesinin pek çok nedeni var. Bunlardan biri  televizyon, tablet ve telefon gibi teknolojik araçların çocuğun aktivitesini kısıtlaması, buna bağlı olarak da enerji tüketimini azaltması. Çocukların karbonhidrat ve yağ bakımından zengin besinleri tüketmesi, ailevi sebepler, hormonal nedenlere bağlı hastalıklar da obeziteye sebep olabiliyor. Obezite; doktor, diyetisyen ve danışanın birlikte hareket etmesiyle tedavi edilebilen bir hastalıktır. Burada en önemli amaç, çocuğun hayatı boyunca kilo kontrolünün sağlanmasıdır. Bu nedenle çocuğun düzenli beslenmeyi ve sporu hayatının parçası haline getirmesi, ailesinin de bu konuda bilinçlendirilmesi gerekir.

 

HAFTADA 5000 KALORİ

Biraz önce Vacu Activ BL cihazından bahsettiniz. Bu cihaz tam olarak ne fayda sağlıyor?

Vacu Activ Beautyline, yeni nesil bir zayıflama cihazı. Vakumlu yürüme ve koşma bandı da diyebiliriz. İçerisinde bir yürüyüş bandı var ve bu sayede aslında spor yapıyoruz. Normal bir yürüyüş bandından en önemli farkı ise içerisinde vakum olması. Denizde yürümek gibi düşünebilirsiniz. Bir dirence ve güce karşı yürüdüğümüz için daha fazla efor sarf ediyor ve bu sayede daha fazla enerji harcıyoruz. Böylelikle kısa sürede daha fazla kalori yakımı gerçekleşmiş oluyor. Cihazın içerisinde aynı zamanda ozon, kolajen, aromaterapi, kromaterapi bulunuyor. Yine cihazda bulunan infraredler sayesinde ödem atımı gerçekleşiyor ve kronik ağrılar da azalıyor.

 

Cihaz kaç seans kullanılıyor?

Haftada minimum iki gün, daha iyi bir sonuç almak için üç gün öneriyorum. Bir seans 30 dakika sürüyor ve tek seansta ortalama 1.200 kalori, kişinin kondisyonuna bağlı olarak da 1.800 - 1.900 kaloriye kadar yakım sağlanabiliyor.

 

Cihaz herkes için uygun mu? Kaç yaşından itibaren kullanılabilir?

Vacu Activ Beautyline, herkesin kullanabileceği bir teknoloji. Sadece hamileler ve epilepsi gibi hastalıkları ve atak geçirme riski olan hastalar  için uygun değil. 15 yaşından itibaren herkes Vacu Activ Beautyline’ı kullanabilir.

RAMAZAN PİDESİ SERBEST

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında oruç vücudumuzu nasıl etkiliyor?

İnsan bedeni oruç tuttuğunu, son öğünden 8 saat sonra kavrayabiliyor. Yani bağırsaklar son öğünde alınan tüm besin maddelerini tamamen sindirdiği zaman... Vücut enerji ihtiyacını karşılayabilmek için karaciğer ve kaslardaki glikoza yöneliyor. Oruç, yağların yakılmasıyla kilo vermemize, kolesterol seviyemizin düşmesine ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı oluyor ancak kan şekerinin düşmesiyle vücutta halsizlik, baş ağrısı, mide bulantısı baş gösterebiliyor. Oruç tutarken dengeli bir beslenme planıyla protein, karbonhidrat, yağ ve su gibi besinleri almak önemli.

 

Oruçluyken günü daha rahat geçirebilmek için sahurda ve iftarda nasıl beslenmeliyiz?

Öncelikle sahurdan biraz bahsedelim... Aslında çoğu kişi sahura kalkmak yerine uyumayı tercih ediyor ama ben sahurun mutlaka yapılmasını öneriyorum. Sahurda, ertesi gün bizi susatmayacak, glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmeli; tuzlu, salamura ve yağlı besinlerden uzak durulmalı.

Örneğin zeytin yerine ceviz tercih edilebilir, böylelikle ertesi gün susamadan daha rahat geçirilmiş olur. İftarda ise suyla orucumuzu açtıktan sonra zeytin, hurma gibi iftariyeliklerden tüketip, ardından bir kepçe çorba içebiliriz. Genelde bireyler oruçlarını açtıktan sonra hızlıca diğer ağır yemeklere yüklenebiliyor ve bu durum mide için gerçekten çok zararlı. Çorba sonrasında yemeğe mutlaka 5-10 dakika ara verilmeli.

Böylelikle hem midemizi yormamış oluruz hem de beyne giden tokluk hissi sayesinde, sonrasında daha az besin tüketiriz. İftardan 1,5 saat sonra metabolizmayı yavaşlatmamak adına meyve-yoğurt ya da meyve-süt gibi bir ara öğün tercih edilebilir.

Haftada 1-2 günü geçmemek şartıyla da küçük bir kase sütlü tatlı, yine ara öğün olarak tüketilebilir. Tabii bir de Ramazan pidesi konusu var... Herhangi bir rahatsızlığımız yoksa, yılda sadece bir ay ve Ramazan’a özel çıkan pideyi, porsiyon kontrolü yaparak tüketmemizde bir sakınca yok. Bununla beraber, sahurda tercihimizi bizi uzun süre tok tutacak tam buğday, çavdar gibi ekmek çeşitlerinden yana kullanmalıyız.

 

Ramazan’da uzun süre tok tutan besinler nelerdir?

Ramazan’ın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin yolu, dengeli ve bizi uzun süre tok tutabilecek besinlerden geçer. Bunlara örnek olarak yumurta, peynir, süt ve yoğurt, yulaf, tam tahıllı ekmek, yeşillikler ve yağlı tohumları sayabiliriz.

 

Alemdar Cad. Soydan İş Merk. Kat:3 İzmit/Kocaeli

Tel: 0544.8564141

Instagram: @dyt.beliskalafat

NASIL ARANDI: #belis kalafat # diyetisyen # sağlık # kilo verme # vacu activ beautyline

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.