20-04-2024 11:12

Hedefe koşanların adresi: Analiz Özel Eğitim Kursu

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/04/2023
2009 yılında dört idealist öğretmenin omuz omuza vererek tek göz odada kurduğu Analiz Özel Eğitim Kursu, bugün 450 metrekarelik eğitim binasında, Türkiye derecesi elde etmiş pek çok öğrenci yetiştiren güçlü bir kurum
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Verdiği üst düzey eğitimle gençlerin hayallerine ulaşması noktasında önemli rol üstlenen ve bugüne dek üniversite sınavlarında Türkiye derecesi yapmış sayısız öğrenci yetiştiren Analiz Özel Eğitim Kursu, çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

2009 yılında fizik öğretmeni Nejdet Aras ile matematik öğretmenleri Aylin Aras, Serkan Diyapoğlu ve İlker Diyapoğlu ortaklığında kurulan Analiz Özel Eğitim Kursu, öğrencinin hedeflerini merkeze alan eğitim anlayışıyla fark yaratıyor. Öğrencilerinin eksiklerini nokta atışıyla belirleyerek kişiye özel ders programları oluşturan hatta öğrenciye özel çalışma kitapları bastırarak Kocaeli’de bir ilke imza atan Analiz Özel Eğitim Kursu, aile sıcaklığının hissedildiği bir ortamda sıkı bir ders programıyla eğitim veriyor.

Geçtiğimiz yıl 20 öğrencisi, üniversite giriş sınavında Türkiye genelinde ilk 20 bin öğrenci arasına giren ve bugüne dek 500’ün üzerinde öğrencisini tıp fakültelerine uğurlayan Analiz Özel Eğitim Kursu’nun başarısının sırrını kurucu ortaklar Nejdet Aras, Aylin Aras ve Serkan Dayipoğlu’ndan dinledik.

 

Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Necdet Aras: Sakarya Üniversitesi Fizik Bölümü mezunuyum, Gebze Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisansıma devam ediyorum. Öğretmenlik yapmaya 2004 yılında, askerdeyken başladım, 19 yıldır da İzmit’te öğretmenlik yapıyorum. Uzun yıllar çeşitli dershanelerde görev yaptıktan sonra 2009 yılında eşim Aylin ve sevgili öğretmen arkadaşlarım Serkan, İlker, Önder ile beraber önce Analiz Bireysel Danışmanlık ve Eğitim Koçluğu merkezini kurduk. Burada öğrencilere bireysel koçluk ve özel eğitim koçluğu hizmeti verirken, çocukların derslerle ilgili eksiklerini gördük ve bunları tamamlamak istedik. Talep de çok fazla olunca, 2012 yılında Analiz Özel Eğitim Kursu’nu açtık. İlk günden itibaren o kadar büyük bir taleple karşılaştık ki bir göz odada özel ders vererek başladığımız işimizi, kısa sürede büyüttük. Analiz Özel Eğitim Kursu şu anda toplam 450 metrekarelik binasında 14 dersliğiyle eğitim veriyor.

Serkan Diyapoğlu: 1983, Hatay doğumluyum. Trakya Üniversitesi Matematik Bölümü mezunuyum. İzmit serüvenim, abim Önder Diyapoğlu’nun Kocaeli Üniversitesi’nde okumasıyla başladı. Onun vesilesiyle buraya geldim ve bir daha da ayrılamadım. 2006 yılından beri dershane öğretmenliği yapıyorum. Çeşitli kurumlarda çalıştım; 4. sınıftan mezun gruplara kadar matematik ve geometri dersleri anlattım. Nejdet Hoca ve Aylin Hoca ile de 2006 yılından beri tanışıyoruz, zaman içinde aile gibi olduk. Aynı kurumda görev yaparken, 2009 yılından birlikte Analiz Özel Eğitim Kursu’nu kurduk. Burada da bütün grupların matematik derslerine giriyorum.

Aylin Aras: 1981 doğumluyum, İzmitliyim. 2003 yılında Ege Üniversitesi Matematik Bölümü’nü bitirdim ve sonra yüksek lisansımı tamamladım. Matematik ve geometri öğretmeniyim. Aslında bundan sonraki hikayem, Nejdet ve Serkan’ın hikayesiyle paralel… Birlikte görev yaptığımız dershanede tanıştık ve ilerleyen dönemde omuz omuza vererek Analiz Özel Eğitim Kursu’nu kurduk. Şu anda ben de kurumumuzda geometri dersleri veriyorum.

AİLE SICAKLIĞI

Nejdet Hocam, kurumu kısa sürede bu başarıya ulaştıran hangi özelliği oldu? Neden aileler Analiz’i tercih etti?

Nejdet Aras: Biz çocuklara sadece ders vermedik, aynı zamanda neyi nasıl yapmaları gerektiğini de gösterdik. Yalnızca öğretim değil, eğitim kısmında da yanlarında olduk. Öğrencilerimizden, “Herkes bize dersi anlattı, siz dersi öğrettiniz” cümlesini sıklıkla duyarız. Tüm öğrencilerimize, farklılıklarının farkında olarak yaklaşıyoruz. Örneğin, bu yıl Kocaeli’de bir ilki gerçekleştirdik. Öğrencinin eksik olduğu konuya göre kendisine özel kitap basıyoruz. Böylece çocuk hem özel hissediyor hem de başarılı olmaya niyeti varsa nereden başlaması gerektiğini biliyor. Bir diğer husus da kurucular ve öğretmenler olarak hepimizin bir aile gibi olması. Bu sıcaklık ve samimiyet çocuklara da geçiyor, burada kendilerini iyi hissediyorlar. Bu demek değil ki bu kurumda disiplin yok. Öğrencilerimizle aramızdaki mesafeyi ve dengeleri iyi ayarlıyoruz. Yeri geldiğinde sert çıkışlarımız da olabiliyor ama 5 dakika sonra birlikte oturup çay-kahve içebiliyoruz.

Analiz’de hangi sınıflara ders veriyorsunuz?

Serkan Diyapoğlu: 10-11-12. sınıflara ve mezunlara ders veriyoruz. 11. sınıflar için okula takviye derslerimiz var. 12. sınıf öğrencilerini ve mezunları ise sayısal ve eşit ağırlık alanlarında üniversite sınavına hazırlıyoruz.

 

Analiz Özel Eğitim Kursu’nda sistem nasıl işliyor?

Nejdet Aras: Öncelikle, okullar açılmadan önce, ağustos ayında bir seviye belirleme sınavı yapıyoruz. Ardından öğrencileri 4 haftalık hızlandırılmış ders sürecine alıyoruz. Bu sürenin sonunda bir sınav daha yaparak çıkan sonuca göre bireysel çalışmalara başlıyoruz. Eksik konuları bireysel ya da grup dersleriyle mutlaka tekrar ediyoruz, tamamlıyoruz. İşleyişimizi mayısın son haftasına kadar sürekli ders anlatımı ve soru çözümüyle sürdürüyoruz.

EKSİKLERİNE GÖRE

Haftada kaç gün eğitim veriyorsunuz?

Aylin Aras: Kurumda haftada beş gün eğitim veriyoruz ama eğitimciler olarak biz pazar hariç haftanın altı günü buradayız. Çocuklar diledikleri zaman gelip kontrolümüz altında burada çalışabilir, ödevlerini yapabilirler.

 

Çocukları başarı ortalamasına göre mi sınıflandırıyorsunuz?

Serkan Diyapoğlu: Kısmen, evet. Analiz’de 8 seviyede sınıf var ama seviyeleri tek başına sınav ortalamasına göre belirlemiyoruz. Öğrencimizin seviyesini belirlerken öğretmen görüşünü, sınıf içi davranışlarını, ders disiplinini ve sorumluluklarını yerine getirip getirmediğini de dikkate alıyoruz. Ayrıca sınıf değiştirirken öğrencinin görüşünü de mutlaka alıyoruz çünkü bu da bir motivasyon unsuru. Bazı çocuk bir üst sınıfa çıktığı için daha motive çalışırken, başka bir çocuk bulunduğu sınıftan ayrıldığı için motivasyonunu kaybedebiliyor.

 

Kurumda kaç sınıf var?

Aylin Aras: Toplamda 14 dersliğimiz var ama 10 tanesini aktif olarak kullanıyoruz. Diğer dersliklerimizi bireysel dersler ve etütler için değerlendiriyoruz. Her sınıfa en fazla 10 öğrenci alıyoruz. 12. sınıflarda 80 sayısal, 20 eşit ağırlık öğrencisine eğitim veriyoruz. Mezun grubumuzda da 100 sayısal, 10 eşit ağırlık öğrencimiz var. 11. sınıflarda en fazla 40 öğrenci alıyoruz. 9 ve 10. sınıflara ise grup açmıyoruz; dersler tamamen bireysel ya da ikişerli üçerli gruplarla yapılıyor. Bu sınıflara özellikle matematik ve fen derslerinde, eksik oldukları konulara göre ders veriyoruz. Kurumumuzda 9 matematik öğretmenimiz görev yapıyor. Diğer branşlarla birlikte toplamda 24 çalışanımız var.

ÖZEL DERSLER

Analiz’de birebir özel ders de veriyorsunuz, değil mi?

Nejdet Aras: Evet, dışarıdan talep geldiği takdirde Analiz çatısı altında, kendi öğrencilerimiz haricindeki çocuklara da fizik, geometri, matematik branşlarında özel ders veriyoruz. Bu dersler saat 19.00’dan sonra başlıyor. Burada özel ders alan öğrencilerimiz de kurumda yapılan deneme testlerine katılabiliyor, test kitaplarımızdan faydalanabiliyor, isterse rehberlik hizmetimizden yararlanabiliyor.

 

Bu dersler kaç saat sürüyor?

Nejdet Aras: Özel derslerimiz seans şeklinde oluyor yani geliş saati  belli ama çıkış saati belli değil. Ders kaçta biterse, çocuk evine o zaman gidiyor. Özel ders öğrencilerimizi de yine deneme sınavlarının sonuçlarına göre eksikleri doğrultusunda yönlendiriyoruz. Ayrıca, velilerimizle yakaladığımız samimiyetten dolayı, ders değişikliğine de gidebiliyoruz. Çocuk fizik, matematik, geometri derslerinde iyi ama kimya dersinde zayıfsa, aileye “Diğer derslere biraz ara verip, kimyaya yoğunlaşalım” diyebiliyoruz.

 

Serkan Hocam, sizce başarı nedir?

Serkan Diyapoğlu: İlle de her çocuk tıp fakültesini kazanacak, Türkiye’de derece yapacak diye bir kural yok. Bizim için başarı, öğrencimizin mutlu olduğu yerde olmasıdır. O, kazandığı bölümden mutluysa, hedefimize ulaşmışız demektir. Bu nedenle amacımız, hangi meslekte mutlu olacaklarını keşfetmeleri noktasında onlara yol gösterici olmak. Bununla beraber çok başarılı öğrenciler yetiştirdik. Geçen yıl kursumuzda eğitim gören 20 öğrencimiz, üniversite sınavında ilk 20 bin öğrenci arasına girdi. 9 tıp fakültesi, 8 diş hekimliği, 6 eczacılık fakültesi, bir o kadar da Boğaziçi Üniversitesi’ni kazanan öğrencimiz var. Bu zamana kadar 500’den fazla öğrencimiz tıp fakültesi kazandı. Başarı oranımız iyi, bunu biliyoruz.

HEDEF BELİRLENMELİ

Üniversiteye giriş sınavının tarihi belli oldu… Temponuz artmış olmalı?

Nejdet Aras: Evet, yoğun ve tempolu bir sürece girdik. Mart sonunda bütün konuları bitirdik ve tekrarlara geçtik. Bir tek matematik konularımızın nisan sonu gibi bitmesi planlanıyor. Süreç içinde öğrencilerimizin durumuna ve eksik oldukları konulara göre gereken hamleyi yapabiliyoruz.  Gerektiği yerde bir dersin saatini artırıp, diğerini azaltabiliyoruz. Böylece çocukların bireysel olarak eksiğini tamamlamamız daha kolay oluyor. Kurucu ortaklar olarak derslere de girdiğimiz için öğrencinin eksiklerini daha rahat fark etme imkânımız var.

 

Sınava hazırlanan diğer çocuklara neler tavsiye edersiniz?

Aylin Aras: En önemli tavsiyem, hangi mesleği yapmak istediklerine karar versinler. 12. sınıfa geldiklerinde, üniversitede ne okuyacaklarına karar vermiş olmalılar. Bir hedef koyup ona göre çalışmalılar. Dün 10. sınıftaki bir öğrencim, fizik ve kimyayı yapamadığı için sayısal seçmeyeceğini söyledi. Meslek seçimine, bir branşı yapıp yapmamakla karar verilmez. Ders eksikleri tamamlanır ama yanlış meslek seçiminden geri dönmek zordur. Bu anlamda biz burada meslek tanıtımlarını çok iyi yapıyoruz. Rehberlik öğretmenimiz psikolog ve bu anlamda geniş bir bilgi birikimi var. Dönem başında dersler başlamadan önce tüm öğrencilerimize seminer düzenliyor, meslek seçimiyle ilgili bilgilendirmeler yapıyor. İhtiyaç duyan öğrencilerimizle birebir görüşmeler gerçekleştiriyor. Kurumumuzda sayısal bölümdeki bir öğrencinin asıl isteği hukuk fakültesiyse, onu eşit ağırlık grubuna geçiriyoruz. Eşit ağırlıkçı bir öğrencinin asıl isteği diş hekimliği ise hemen sayısal gruba alıyoruz.

ÖĞRENCİYE DOKUNMAK LAZIM

Oysa tercihini sınav sonucunda aldığı puana göre yapan çok çocuk var…

Aylin Aras: Son dönemde bu durum, öğrencilerin yüzde 90’ında bu şekilde bir hal aldı. “Bir puan gelsin, bakarız...” diyorlar.  Son sınıflara “Şu neti yapmanız lazım” dediğimizde, “Ben bu puanı yaparsam, şu üniversiteye giderim” hesabı yapıyorlar. Oysa, bahsettiği bölümü okumak istemiyor… Gençlerin kafası biraz karışık. Sebebini bilmediği şekilde en büyük arzusu İstanbul’da okumak olan var, “bir yer olsun da neresi olursa olsun” diyen var… İşte biz de rehberliğimizle bunun için çalışıyoruz. Öğrenciye dokunmak, yolunu bulmasına yardımcı olmak gerekiyor.  Bu anlamda ders çalışma ve hedef belirleme noktasında baskıcıyız. Açık şekilde söyleyeyim, burada öğrencinin telefon kullanımından arkadaşının doğum gününe gitmesine kadar her şeyine karışıyoruz. Bunun böyle olacağını da baştan hem öğrenciye hem de ailesine bildiriyoruz. Velinin “Benim çocuğuma karışamazsınız” dediği noktada kayıt almamayı tercih ediyoruz.

Baskıcı olduğunuzu söylüyorsunuz ama kurumda gerçekleşen sosyal faaliyetlerin de sonu gelmiyor…

Serkan Diyapoğlu: Çünkü bizimki yobaz bir baskıcılık değil… Çocuklarla aynı zamanda çok da eğleniyoruz. Hedefimiz, çocuklarımızı hedeflerine ulaştırmak. Bunun için de sosyal yaşantıdan ödün vermek, biraz dişini sıkmak gerekiyor ama dinlenmeye, eğlenmeye, deşarj olmaya da ihtiyaçları var. Bu nedenle her vesileyle kurum içi ve dışında sosyal etkinlikler düzenliyoruz. 19 Mayıs ve 23 Nisan şenliklerimiz oluyor. Ayrıca, Türkiye’de mezuniyet töreni düzenleyen tek kurs merkeziyiz.

ÇÖZÜMÜ BİZE BIRAKIN

Analizde veli-kurum iletişimi nasıl yürütülüyor?

Nejdet Aras: Çocuklar sınava hazırlanırken çok yoruluyor ve bu noktada anne babaları onları anlamayabiliyor. Burada kendilerini anlayacak birilerine emanetler. Velilerimize çocuklarıyla asla tartışmamalarını, ders konusunda gerginlik yaşamamalarını söylüyoruz. Çocuklarıyla ilgili çözemedikleri konu neyse rehber öğretmenimize yazıyorlar, biz o konuyu burada çözüyoruz. Evde tartışma ortamı çıkmasına, iki tarafın da kendisini yormasına gerek yok.

Analiz Özel Eğitim Kursu’nun gelecek planları nedir?

Nejdet Aras: Şimdilik daha fazla büyümeyi, şubeleşmeyi ya da ortaokul düzeyinde öğrenci kabul etmeyi planlamıyoruz. En büyük hedefimiz, kurumumuzda eğitim alan çocukların istedikleri bölüme yerleşerek, mutlu bir öğrencilik, sonrasında da mutlu bir hayat sürmesi. Bununla birlikte, ileride bir kolej projemiz olabilir ama daha bunları konuşmak için çok erken olduğunu düşünüyoruz.

 

Adres: Karabaş Mah. Cengiz Topel Cad. No:44 İzmit/KOCAELİ

Telefon: 0553 931 41 20

               0262 331 41 20

Instagram: @analizkurs

NASIL ARANDI: #analiz özel eğitim kursu # analiz # izmit # eğitim # matematik # öğrenci # tyt # ayt

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.