29-03-2024 14:49

Dt. Timur Akbari: Kök kanal tedavisi hakkında sıkça sorulan sorular

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/04/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Kök kanal tedavisi nedir?

Kanal tedavisi sağlıksız, hasarlı veya kötü şekilde çürümüş bir dişi kurtarmak için yapılan bir işlemdir. Bu işlem sırasında dişin daha fazla zarar görmemesi için diş boşluğunu dolduran enfekte pulpa veya dokusu temizlenir.

 

Neden kök kanal tedavisi yapılır?

Kök kanalı, sinirin bulunduğu dar geçittir. Bu bölge enfekte olduğunda ağrılı olabilir ve müdahale edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Çoğu durumda, sağlıksız bölgede zamanla enfeksiyon nedeniyle apse olur. Bu, hastayı tedavi olmaya zorlayan dayanılmaz ağrıya neden olabilir.

 

Kök kanal tedavisi her dişi tedavi edebilir mi?

Şaşırtıcı bir şekilde, cevap ‘hayır’. Bazı durumlarda, tedavi gerektiren enfekte veya ağrılı bir dişte kalsifiye sinir veya pulpa olabilir. Bu, kök kanallarındaki yumuşak dokular zamanla sertleştiğinde olur. Ayrıca çok fazla çürük sebebiyle tahribatı fazla olan dişlerde, çatlak ve kırığın mevcut olduğu durumlarda gerekli tedavinin tamamlanması mümkün olmayabilir ve diş çekimi tek seçenek haline gelir.

 

Kanal tedavisi ağrılı mı?

Kanal tedavisi, geleneksel bir dolgudan daha rahatsız edici değildir. Kanal tedavisi, enfekte olmuş bir dişin neden olduğu yoğun ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Rahatlığınızı en üst düzeye çıkarmak için bu diş prosedürü sırasında enfekte dişin etrafındaki alan genellikle uyuşturulur ve konforunuz etkilenmeden tedavi edilir.

 

Kök kanal tedavisi ne kadar güvenlidir?

Kök kanal tedavisi, öncelikle deneyimli bir diş hekimi tarafından yapıldığında etkili ve güvenlidir. Kanal tedavisi onlarca yıldır uygulanmaktadır. Teknoloji, teknikler, ağrı yönetimi ve dezenfektanlardaki gelişmeler, bu tedavinin artık daha başarılı olmasına ve sonucun öngörülebilir olduğu anlamına gelmektedir. Kök kanalları, doğal dişleri korumayı ve yeniden enfeksiyonu önlemeyi amaçlar, diş çekimi ihtiyacını ortadan kaldırır.

 

Kanal tedavisi diş çekiminden daha mı iyi?

Enfekte bir diş komplikasyonlara neden olabilir, bu nedenle acil tedavi gereklidir. Kanal tedavisi, enfekte dişin çekilmesine bir alternatiftir. Çekilmiş dişinizi diş implantları ve köprülerle değiştirebilseniz ama doğal dişlerinizin yerini gerçekten tutabilecek hiçbir şey yoktur. Kanal tedavisi ile çekime ihtiyaç duymadan orijinal dişinizi koruyabilirsiniz. Ayrıca kanal tedavisi, diş çekiminin ardından kaybedilen dişin yerine köprü veya diş implantı yapılmasından daha ucuzdur.

 

Kanal tedavisi dişi zayıflatır mı?

Diş pulpasının veya iç kısmının çıkarılması dişinizin genel yapısını koruyacaktır ancak diş kronu veya onlay gibi diş restorasyonları ile güçlendirilebilir. Kanal tedavisi tamamlandıktan sonra diş hekiminiz dişinizin gücünü, görünümünü ve işlevini eski haline getirmek için en iyi tedaviyi önerecektir.

 

Kök kanal tedavisinden sonra nelere dikkat etmeliyim?

Uyuşma geçtiğinde kanal tedavisi öncesi hissettiğiniz şiddetli ağrıyı yaşamayacaksınız. İç sinirler ve enfekte dokular çıkarılarak size rahatlama sağlanmıştır. Çoğu insan, tedavi edilen bölge ve çevreleyen dokular iyileşene kadar birkaç gün boyunca hassas hissedebilir. İyileşme döneminde yumuşak yiyecekler yemeli ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları kullanmalısınız.

 

Kök kanal tedavisi için beklemeyin!

Enfekte olmuş veya hasar görmüş dişlerinizden endişe ediyorsanız, diş hekiminizden randevu almaktan çekinmemelisiniz. Diş tedavisini ertelemek ağız sağlığınıza daha büyük zararlar verebilir. Ancak yeterince erken yapıldığında kanal tedavisi enfeksiyonu durdurmak ve doğal dişlerinizi korumak için etkili bir yöntemdir.

NASIL ARANDI: #timur akbari # diş hekimi # kök kanal tedavisi # sağlık # ağız sağlığı # kocaeli # trenddr

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.