26-04-2024 15:30

Fzt. Taycan İlgün: Tenisçi dirseği

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/04/2023
Merhaba sevgili Kocaeli Life dergisi okurları. Bu sayıda sizler için tenisçi dirseği hakkında bilgilendirici bir yazı hazırlamaya çalıştım. Keyifli okumalar…
.stripslashes($urun->baslik).

Nedir, kimlerde görülür?

Halk arasında tenisçi dirseği olarak bilinen lateral epikondilit hastalığına günümüzde sıklıkla rastlanmaktadır. Kişilerin gün boyu bilek ve kol hareketleri ile dirsekteki tendonlara aşırı yüklenmesi sonucu, lateral epikondilde ve önkol ekstansör kasları üzerinde ağrı ile kendini gösteren tenisçi dirseği ortaya çıkmaktadır. Tenisçilerin yalnızca %5’inde görülen hastalığa daha çok ev hanımlarında, berberlerde, kasaplarda, tesisatçılarda, marangozlarda, aşçılarda, ressamlarda ve ofis çalışanlarında rastlanmaktadır.

Nasıl anlaşılır?

>El bileğini bükmek ve dirence karşı el bileğini kaldırmak ağrıya yol açar.

>Eli yumruk yaparken, el sıkışma esnasında, bir cismi kavrarken veya kapı kolunu çevirirken ağrı duyulabilir.

>Ağrı ön kola, 3 ve 4. parmağa veya omza yayılabilir.

>Elin aşağı baktığı pozisyonda hasta elindekileri yere düşürebilir.

>Yakınmaların başlamasına yol açacak travmatik bir durum genellikle yoktur.

 

Önlem almak için neler yapılmalı?

>Bir şey kaldırırken avuç içiniz vücudunuza dönük olsun.

>El bileği için güçlendirme egzersizleri yapın. Özellikle küçük bir ağırlıkla dirsek bükülü ve avuç içi yere bakarken el bileğinizi yukarı kaldırıp indirme çalışması yapmak tenisçi dirseğinden koruyacaktır. Hareket esnasında ağrı hissederseniz devam etmeyin.

>Aktivite öncesi kaslarınızı gerin.

>Aktivite sırasında destek bandı kullanılabilir.

 

Tedavi

Tenisçi dirseğinde öncelikle istirahat, buz, bandaj ve antienflamatuar tedavisi ardından fizik tedavi uygulanmaktadır. Ağrısı şiddetli olan veya uzun süre geçmeyen hastalarda steroid enjeksiyonu uygulanabilir. Fakat steroid enjeksiyonunun bazı zararlı etkileri olmaktadır; tekrarlama riski yüksektir, kollajen sentezini azaltır, tendonlarda atrofiye neden olur, hücre ölümüne yol açabilir. Son yıllarda PRP uygulamaları da yapılmaktadır. Kişinin kendi kanından alınan proteinden zengin plazma (PRP) enjekte edilerek iyileşme hızlandırılabilir. Tüm bu uygulamalardan sonuç alınamazsa cerrahi tedavi düşünülebilir.

 

Egzersiz

Tenisçi dirseğinde en etkili tedavi yöntemi fizyoterapidir. Fizyoterapide kullanılan birçok uygulamanın yanı sıra hem seanslarda hem de sonrasında uygulanacak egzersizlerle hastalığın iyileşmesi sağlanır ve tekrar etmesi önlenir. En basit anlatımıyla egzersiz sayesinde; el bilek ekstansör (el bileğini kaldıran) kaslarının güçlendirilmesiyle daha fazla yük absorbe edilir ve dirseğe transfer edilen yük miktarı azalır. Günümüzde internetten bile birçok egzersiz bularak evde uygulamak mümkün. Fakat tanısı konulmuş hastaların mutlaka bu konuda uzman kişilerden destek alması gerekir. Tekrar sayısı, direnç, hareket sırasında eklemlerin doğru pozisyonlanması gibi birçok faktör egzersizlerin etkinliğinde rol oynar. Doğru egzersiz hastalığı iyileştirir, yanlış egzersiz semptomları artırabilir. En iyisi bir fizyoterapiste danışın.

Sağlıkla kalın.

 

VİTA KLİNİK FİZYOTERAPİ VE SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ

Cumhuriyet Mahallesi Papatya Sokak Dostluk 11 Apt. No: 4/A

İzmit/ KOCAELİ

Telefon: 0 538 415 31 83

i@vitaklinik

NASIL ARANDI: #vita klinik # sağlık # fizyoterapi # kocaeli life # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.