24-04-2024 01:20

Doğanın kalbinde Ormanya

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 13/12/2021
Dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ise en büyük doğal yaşam parkı Ormanya, doğanın kalbinde güzel bir gün geçirmek isteyenler için en doğru adres
.stripslashes($urun->baslik).

HAZIRLAYAN: GAMZE KIR SAPANCI & AKIN SAPANCI (@GAMZENIKA)

 

Küresel iklim değişikliği ve sanayileşme ile birlikte azalan doğal yaşam alanlarının ve ekosistemin korunmasına katkıda bulunmak; nesli tükenmek üzere olan türleri ve yaşam alanlarını koruma altına alarak sayılarını arttırmak; şehir yaşamında karbon salınım değerlerinin düşürülmesini, oksijen ve temiz hava oranlarının artırılmasını sağlamak; şehrin doğayla bütünleşmesini sağlamak, şehir sakinlerinin yaşam kalitesini artırmak ve doğa aktivitelerini çeşitlendirmek; ülkemize ve Kocaeli’ye önemli bir doğa turizm destinasyonu kazandırmak, uluslararası düzeyde kentin tanınırlık ve marka değerini artırmak; yerli ve yabancı turizm yatırımcılarının bölgeye ilgilerini çekmek ve yatırım yapmalarını sağlamak gibi önemli bir vizyona sahip, anlamlı bir projenin hayat bulmuş hali Ormanya… Bu ay sizler için hem Ormanya’yı keşfe çıktık hem de Ormanya’da kamp yaparak, deneyimlerimizi paylaşmak istedik.

Ormanya, 10 yıllık bir araştırma ve planlama sürecinden sonra hayata geçirilmiş bir proje. 2014 yılında yapımına başlanan, 2 bin dönümlük araziye yayılan Ormanya Doğal Yaşam Parkı, dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ise en büyük doğal yaşam parkı. Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nın en önemli özelliği, bitki ve hayvanların doğal koşullarına en yakın ortamda yaşayabilmeleri için tüm detayların titizlikle düşünüldüğü bir proje olması. Ormanya Doğal Yaşam Parkı, 12 bölgeden oluşuyor;

• Çocuk Hayvanat Bahçesi

• Mesire Alanı

• Doğa Parkurları

• Atlı Binicilik

• Yaban Yaşam Alanı

• Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi

• Kuş Gözlem Alanı

• Sportif Olta Balıkçılığı

• Ormanköy

• Çadır ve Karavan Kamp Alanı

• Doğa Okulu

• Sergi Salonu

Burada ‘Ormanköy’ olarak bahsedilen bölge, sosyal medyada en çok aranan, Hobbit Evleri olarak bildiğimiz yer aslında. Meşe ağaçlarının gölgesindeki fantastik orman köyü, 5 dönümlük bir arazi içerisinde yer alıyor. Renkli Hobbit Evleri, su değirmeni, gölet ve doğal yolların bulunduğu alan aslında bir film stüdyosu olarak tasarlanmış ve bu haliyle tüm ziyaretçilerin gönlünde taht kurmuş. Hatta şöyle ki her gelen ziyaretçi Hobbit Evleri’nde konaklama hizmeti olup olmadığını mutlaka soruyormuş. Sosyal medyada görüp, rezervasyon için arayanlar bile varmış. Biz de bu şirin Hobbit Evleri alanını çok sevdik. Rengârenk evlerin arasında kendimizi adeta bir masalın içinde hissettik.

GÜVENLİ PARKURLAR

Ormanya yürüyüş parkurları; mavi, turuncu, yeşil ve sarı parkur olarak tam 26 kilometreyi kapsıyor. 8 kilometrelik bisiklet parkuru ve 18 kilometrelik yürüyüş parkuru ile ziyaretçilerin doğada spor yapabilmesine imkan sağlıyor. Orman yolu boyunca tabelaların yönlendirmesiyle parkurları takip edebilirsiniz. Bununla birlikte doğanın içinde güvenli yürüyüş imkânı sağlaması da çok büyük avantaj. Parkur boyunca kuş gözlem noktalarını ve böcek evlerini merakla inceleyecek, karşınıza aniden çıkan sincaplar, mor menekşeler ve kokinalara bayılacaksınız. Yürüyüş sırasında gördüğünüz tüm alanlara uğramanızı ve hatta biraz zaman geçirmenizi özellikle tavsiye ediyoruz. Neden mi? Çünkü siz orada sessizce vakit geçirirken, alanın asıl sahipleri mutlaka geliyor. Kuş gözlem istasyonunda kuşları izlerken yanımıza gelen sincabın yaptığı gösteriyi izlemek inanılmazdı. Bu kadar yakından ve en doğal haliyle bir sincap görmek bizi çokça mutlu etti.

Ormanya’da doğanın kalbinde, kuş sesleri ve ağaç hışırtıları eşliğinde kaliteli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Seçeceğiniz her parkur sizi farklı bir güzelliğe götürüyor. Yol boyunca durup fotoğraf çekerken, doğanın büyüsüne kapılmış ilerlerken, uzun parkurlar hiç yorucu olmuyor.

Bahsedilen 12 bölge ile birlikte bir de Orman Kütüphanesi var ki bizce Ormanya’nın en cazip alanlarından biri. İnsanların konuşmasının yasak, kuşların ve diğer tüm canlıların konuşmasının serbest olduğu bir kütüphane düşünün. Ağaçların altına oturup kitabınızı okurken kafanızı kaldırdığınız anda masmavi gökyüzünün size selam verdiğini hayal edin. Türkiye’nin ilk orman kütüphanesi, Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı Ormanya’da yer alıyor. Orman Kütüphanesi; Ana Meydan, Meşe, Gürgen ve Kayın adı verilen 3 okuma salonundan oluşuyor. Orman Kütüphanesi’nin içerisinde; hamak, armut oturma grubu, amfi, banklar, salıncak, sallanan sandalye ve yüksek file alanı var. Biz en çok Meşe okuma salonunu sevdik. Kitap okumanın bu kadar keyifli olabileceği başka bir kütüphane düşünemiyorum. Çocuklarınızı alıp gidebilir, onlarla doğada kitap okumanın keyfini çıkarabilirsiniz. Kütüphanelerden istediğiniz kitapları alıp okuyabiliyorsunuz, çıkışta teslim etmek kaydıyla.

Bütün güzellikleri yanında, hemen girişte bulunan çadır ve kamp alanı da bizi cezbediyor. İzmit’te yaşamamıza rağmen Ormanya’da kamp yapma zevkinden mahrum kalmak istemiyoruz. Evimize 15 dakikalık mesafede kamp yapmaya çok kararlıyız. Tabi bu kadar yakın olunca bizde bir rahatlık yok değil. Unuttuklarımızı almak için eve dönmeler falan…

Ormanya gibi doğal yaşam alanında kamp yapma imkânımız olduğunu öğrendiğimizde çok şaşırmıştık. Sonra fark ettik ki aslında kamp alanı doğal yaşam alanın dışında, Ormanya girişinde bulunuyor. Ayrıca buraya kamp yapmaya gelenler de bizim gibi 15 dakikalık mesafelerden gelmiyor. Özellikle karavanla seyahat edenlerin tercih ettiği bir kamp noktası Ormanya.

ORMANYA KAMP ALANI

Ormanya kamp alanı 24 karavan ve 50 çadır kapasiteli. İçerisinde elektrik, su, duş, WC, atık su döküm ve bulaşık yıkama alanları bulunuyor. Sahip olduğu bu imkânlar nedeniyle bebekle kamp yapacak doğaseverler için de cazibe noktası haline gelmiş. Kamp alanına giriş yaptığınızda çadırdan çok karavanın kamp halinde olduğunu görmeniz mümkün.

Ormanya’nın girişinde bulunan kamp alanına aracınızla giriş yapamıyorsunuz. Sadece karavan girişi mevcut. Ancak güvenlikten izin aldıktan sonra aracınızla içeriye girebiliyor, eşyalarınızı indirdikten sonra yine güvenlik kontrolünde hemen yakında bulunan otoparka aracınızı park ediyorsunuz. Çadır veya karavan ile konaklama yapacaksanız, güvenlikte bulunan ilgili formu doldurup, imzalayıp, teslim ediyorsunuz. Böylece tüm sorumlulukları da kabul etmiş oluyorsunuz.

ORMANYA KAMP ALANINDA NELER VAR, NELER YOK?

• Toplamda 25 dönümlük bir arazi, çadır ve kamp alanı için ayrılmış.

• 50 çadır ve 24 karavan kapasitesiyle doldukça büyük bir alanda hizmet veriyor.

• Hafta sonu gitmemize rağmen kalabalık değildi, bizi bu anlamda şaşırttı.

• Ormanya olarak konaklama süreci en fazla bir hafta olacak şekilde belirlenmiş, herkesin faydalanabilmesi açısından bu da güzel bir düşünce.

• Kamp alanına çift olarak gidiyorsanız evli olmak şartı var, bekar çiftlerin konaklama yapması yasak.

• Alkollü içecek kullanımı yasak.

• Kamp alanında futbol veya voleybol gibi top oyunları yasak, mesire alanlarında oynanabilir.

• 23.00 - 08.00 saatleri ‘Sessiz Saatler’ olarak belirlenmiş. 00:00’den sonra kesin sessizlik uygulanıyor. Bu sebeple akşam saatlerinde bile kuş sesi keyfi yaşayabiliyorsunuz. 

• Evcil hayvanlarınızı götürebilirsiniz ama onları serbest bırakmak yasak.

• Ormanya kamp alanında ateş yakmak yasak, yanınızda mini kamp tüpü getirmeyi unutmayın.

• WC ve duş imkânı mevcut. Hemen kamp alanına yakın ve tertemiz.

• Kamp alanlarında elektrik var. O kadar lüks ki zevkten dört köşeyiz adeta.

• Yakında bakkal, market yok fakat zaten Ormanya, merkezi alanlara çok yakın olduğundan bir şeyler unutsanız dahi hemen gidip alabilirsiniz.

• Şehre yakın bir lokasyon olmasına rağmen gece boyu kuş seslerini dinledik, sabahını siz düşünün.

• Ormanya’da yürüyüş yapmak için harika parkurlar var. Sabah erken vakitte uyanıp, güzel bir yürüyüş rotası çizebilirsiniz. Hem doğal yaşam alanını görecek hem de sporunuzu yapmış olacaksınız.

• Oldukça güvenli bir kamp alanı.

• Kamp alanı ücretsiz. Elektrik, su ve tüm imkânlardan faydalanabiliyorsunuz.

• Kampçıların, işe gitmek gibi sebeplerle kamp alanlarını sahipsiz bırakması yasak. Yani kamp alanını eviniz gibi kullanamayacaksınız.

• Çocuklar ebeveynlerinin sorumluluğunda, çocukları kesinlikle yalnız bırakmayacaksınız.

Ormanya’da yaptığımız kamp, tahminlerimizin çok ötesinde kaliteli geçti. Gece yarısı ormanda öten kuş seslerine şaştık kaldık. Gece kuş sesi duymak normalde pek mümkün olmuyor çünkü. Ormanya’da kamp yaparken adeta doğanın merkezindesiniz ve bunu doyasıya hissetmeniz için tüm doğa ele ele veriyor adeta. Hayvanların tatlı sesleri, ağaçların hışırtısı, başka kamp alanlarında yaşanan gürültü kirliliği yerine Sessizlik Saati’nin hakim oluşu, Ormanya’nın büyülü bir kamp rotası olmasını sağlıyor.

Ormanya bizde şöyle bir izlenim oluşturdu:

KEYİFLİ BİR DENEYİM

Eğer hayatınızda ilk kez kamp yapacaksanız, güvenli ve rahat bir ortam arıyorsanız, ilk tercihiniz Ormanya olabilir. İster çift olarak ister çocuklarınızla harika bir kamp tecrübesi yaşayabilirsiniz.

Ormanya’da uzun uzun yürümek, hayvanları doğal yaşam alanlarında uzaktan da olsa ziyaret etmek bizce hem büyük şans hem de çok keyifliydi. Özellikle çocuklara doğa sevgisini aşılamak için Ormanya ziyaretinin önemli olduğunu düşünüyoruz. İster piknik alanlarında piknik yapın, isterseniz sadece spor amaçlı kullanın, içerisinde kendinizi şehirden çok uzakta, gerçekten bir ormanda hissedeceksiniz.

 

İLETİŞİM

Adres: Uzuntarla Mahallesi 309. Sokak No: 99 Kartepe/Kocaeli

Telefon: 0 (262) 331 66 11

NASIL ARANDI: #gamzekırsapancı #akınsapancı #gamzenika #gezi #geziyazısı #ormanya #yapmadandönmeyin #doğalyaşamparkı #hayvanlar #kamp #parkur

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.