28-03-2024 12:58

Dilber Yalçın: Başarı fark yaratmaktır

   1 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/03/2022
Gümrük Müşaviri Dilber Yalçın, erkek egemen bir sektörde mesleğini icra ederken kadın titizliğiyle fark yaratmayı başarmış bir isim
.stripslashes($urun->baslik).

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Türkiye’de görev başındaki 3 bin 600 gümrük müşavirinden sadece 300’ü kadın. İşte bunlardan biri de Dilber Yalçın.

Kocaeli Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan, 16 yıllık sektör tecrübesine ek olarak 2016 yılından itibaren ilimizde gümrük müşaviri olarak hizmet veren Dilber Yalçın, erkek egemen bir sektörde kendisine yer edinmeyi başarmış kadınlarımızdan biri.

 Bilgi ve tecrübenin yanında yüksek dikkat gerektiren mesleğini icra ederken kadın titizliğiyle fark yaratan Dilber Yalçın, riskli olduğu kadar stresli de olan ve yüksek sorumluluk gerektiren mesleğinin hakkını veren bir isim.

Mesleğini severek yapan Dilber Yalçın’a göre asıl başarı; insanın hayal ettiği mesleği yapması. Hedeflenen bir kariyere sahip olmak, huzurlu ve mutlu bir iş hayatı da cabası…

Başarı sizin için neyi ifade ediyor?

Başarı bana göre hayatında fark yaratmaktır. Bir diğer ifadeyle hayal ettiğin farkındalığa sahip olmaktır. Elde ettiğin farkındalık sonucunda mutlu ve iç huzuru yakalamış bir hayat sürüyorsan, başarı senindir. Günümüzde başarı yoğun olarak dolgun maaşlı bir iş, maddi olanaklar, mal varlıkları gibi kavramlarla eşleştiriliyor. Oysa bana göre hedeflenen kariyere sahip olmak, mutlu bir iş hayatının olmasıdır ve asıl başarı hayal edilen mesleğin yapılmasıdır.

Bugün sahip olduğunuz başarıyı elde etmek için neyi farklı yaptınız?

Bugün bu mesleği icra ediyorsam bunun sebebi; bu sektöre ilk girdiğimde oturtulduğum bir taburede müşaviri izlerken kurduğum hayallerdir. Birçok şeyi farklı yaptığımı düşünüyorum ama her şeyden önce çok çalıştım.

İş hayatına bugün başlıyor olsanız ‘asla yapmazdım’ dediğiniz şey nedir?

Benim için iş hayatında önem, dikkat ve saygı çok önemli. İlk günden itibaren stresli bir sektörde çalışıyor olmanın zorluklarını bilerek, iş ortamının huzurlu olmasına dikkat etmişimdir. Sanıyorum ki bugün buradaysam seçimlerimin, kararlarımın ve ilerlediğim yolun doğruluğunun sonucudur.

Bugüne kadar işinizle ilgili aldığınız en büyük risk nedir?

Gümrük müşavirliğinde her karar ve uygulama mevzuatlar çerçevesinde yapılır. Altına imza attığınız her bir beyannameden 5 yıl boyunca sorumlu olmamız, sanırım az da olsa taşıdığımız risk için bir tahmin oluşturur. En büyük risk aslında bu mesleği yapmak diyebilirim.

İşler yolunda gitmediğinde kendinizi nasıl motive edersiniz?

Bizim hizmet verdiğimiz sektörde hatanın size geri dönüşü 3 mislidir. Bu da maddi- manevi fazlasıyla yıpratıcı olabiliyor. Çöktüğümüz zamanlarda bu anın da geçeceğini, her şeyin olması gerektiği gibi olacağını biliyor ve kendimi zamana teslim ediyorum.

Bir kadın olarak iş hayatında karşılaştığınız en büyük zorluk nedir?

Türkiye genelinde 3 bin 600 gümrük müşaviri var, bu sayının yalnızca 300’ü kadın. Doğu Marmara Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren 4 kadın gümrük müşaviriyiz. Kadın olarak yaşadığımız zorluklar ülkemizde ve dünyada yaşananların benzerleri aslında.

İşinizle ilgili biri ile 1 saat sohbet etmek isteseniz bu kişi kim olurdu?

İlkokul öğretmenim olurdu. Bana ‘sen bir lokomotifsin’ derdi, benden büyük başarılar beklediğini söylerdi. Daha küçücük çocukken bende neyi gördüğünü şimdi anlıyorum. Ve şimdi de ben ona o küçük kızın hayallerini gerçekleştirdiğini uzun uzun anlatmak istiyorum.

İş yaşamınızdaki mottonuz nedir?

Gerek özel gerek iş hayatımda bana gereksiz yük yükleyen insanlardan uzak kalmaya çalışıyorum. İş hayatında ise özellikle doğru insanlarla yükü sırtlanırsak işimizin daha sağlam, daha etik ve ahlaklı olacağına inanıyorum, o yüzden doğru insan ve vicdanlı insan tanımı benim için gerçekten çok önemli.

Çocuğunuz sizinle aynı işi yapmak istese ona vereceğiniz en önemli nasihat ne olurdu?

Dış ticaret, dünya var olduğu sürece asla sonlandırılamayacak bir sektör. Sınırların olmadığı bir ticarette en önemli şey bilgi ve sürece uyum olacaktır. Bu nedenle öncelikle birkaç yabancı dil ile birlikte yeni dünyaya her zaman hazır olmasını; iş ahlakını ve etik değerlerini asla kaybetmemesini ister ve ona her zaman bunu nasihat ederim.

NASIL ARANDI: #dilberyalçın #gümrükmüşaviri #farkyaratıyor #başarıfarktır #risk #motto #güçlükadın #başarılıkadın

2 yıl önce - A

Tüm kadınlarımızın başarılarının artması dileğiyle seni yürekten kutluyorum İlkokul öğretmenini tebrik ediyorum

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.