24-04-2024 17:48

Dijital teknolojiler ile mutlu gülüşler: Uzm. Dt. Pınar Yüce

   3 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/12/2021
Uzman Diş Grup’un kurucularından Uzm. Dt. Pınar Yüce, tedavilerin hem hastanın kişisel isteklerine hem de fiziksel ihtiyacına uygun olarak planlanması gerektiğini; böylece her zaman mutlu gülüşlere imza atılabileceğini söylüyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Kapılarını geçtiğimiz yıl açan Uzman Diş Grup Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği; hekim kadrosu, multidisipliner çalışma sistemi, teknolojik ürün ve cihazları ve hastalarına sunduğu konforlu ortamla adını kısa sürede duyurmayı başardı. Sadece bir yılda alanındaki en güvenilir markalardan biri haline gelen kliniğin ikinci şubesi için planlama süreci de başladı. Kliniğin kurucularından Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Pınar Yüce, tedavilerde ve hasta memnuniyetinde başarıyı; her hasta için en doğru tedaviye ekip çalışmasıyla karar verilmesine ve kişileri mutlu edecek yöntemin mutlaka bulunmasına bağlıyor.

Dijital dönüşümün her alanda olduğu gibi diş hekimliği sektöründe de birçok avantaj sağladığını ifade eden Pınar Yüce, “Kullanılan dijital teknolojiler sayesinde, artık hastalara işlem sonunda dişlerinin nasıl olacağı 3 boyutlu olarak gösterilebiliyor” diyor ve ekliyor: “Tüm tedavilerimizi hastamızın kişisel istek ve fiziksel ihtiyacına göre planlıyoruz, hastamızın içine sinmeyen hiçbir uygulamayı yapmıyoruz, hiç kimsenin bu kapıdan mutsuz ayrılmasını istemiyoruz” diyor.

Her zaman mutlu gülüşlere imza atmak isteyen Uzman Diş Grup’un kuruluşundan bu yana nasıl bir ilerleme kaydettiğini, çalışma prensiplerini, dijital teknolojinin diş hekimliğinde getirdiği avantajları ve yeni planlarını uzman diş hekimi Pınar Yüce’den dinledik.

­Pınar Hanım, sizi tanımayanlar için kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1985, İstanbul doğumluyum. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 2009 yılında mezun oldum. Uzun yıllar İstanbul’daki bir diş kliniğini yönettikten sonra ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanlığımı yapmak üzere Kocaeli’ye geldim ve Kocaeli Üniversitesi’nde görev yaptım. Daha sonra da mesleğime İzmit’teki bir özel hastanede, çene cerrahı olarak devam ettim. Görev yaptığım hastanedeki ekip arkadaşlarım uzun zamandır tanıdığım, alanında çok iyi diş hekimleriydi ve birlikte güzel işlere imza attık. Bir süre sonra da birlikte, hastanedeki görevimizden ayrıldık, geçen yıl Uzman Diş Grup Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ni kurduk.

Uzman Diş Grup Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, dekorasyonu ve ferah ortamıyla çok beğenildi…

İnsanlar diş kliniklerinden pek hoşlanmaz. Biz burayı kurarken, herkesin içinde bulunmaktan keyif alacağı bir klinik olmasını arzu ettik; bu nedenle de ferah, şık, sempatik ve sıcak bir ortam yaratmaya çalıştık. Gelen tepkiler de iyi yönde. 800 metrekarelik bir alanda 7 muayene odası, görüntüleme alanları, laboratuvar, çocuk oyun alanı, ibadet ve emzirme odası, bay-bayan engelli tuvaleti, küçük bir kafe, açık ve kapalı otopark alanlarımız ile bir fotoğraf stüdyomuz var.

MULTİDİSİPLİNER SİSTEM

Daha önce yaptığımız söyleşilerden kliniğin oldukça sağlam bir alt yapıya sahip olduğunu biliyoruz…

Amacımız; modern, standartları yüksek, kaliteli ağız ve diş sağlığı hizmeti sunmak; teknolojinin getirdiği imkanlardan kliniğimizde de faydalanmaktı. Üç boyutlu görüntüleme sistemlerinden ve dijital ölçü sistemlerinden faydalandık, kendi röntgen ve tomografi cihazımızı getirdik.

Hem hastalarımızın diş hekimliğiyle ilgili her branştan hizmeti aynı çatı altında alabilmesini hem de tedavilerini en hızlı ve doğru şekilde planlamayı hedefledik. 

Klinik bünyesinde kaç hekim görev yapıyor?

Her biri alanında uzman 6 diş hekimi olarak hizmet veriyoruz. Meslektaşlarım; Protetik Diş Tedavisi ve Gülüş Tasarımı Uzmanı Neslihan Yenice, Ortodonti Uzmanı Ferruh Hasanzade, Endodonti (kanal tedavisi) Uzmanı İsmail Ergül, Çocuk Diş Sağlığı Uzmanı Hande Özyürek ve Diş Hekimi Canan Pehlivan ile bir ekibiz. Şunu da hemen belirteyim: Hasta konforunu sağlayacak yardımcı ekibin başarısı da çok önemli.

Diş hekimlerine yardımcı olan asistan arkadaşlar ve halkla ilişkiler ekibi de bir kliniğin başarısında rol sahibi.

Tüm branşların tek çatı altında bulunması hastalar için büyük avantaj…

Uzman Diş Grup’ta multidisipliner çalışma sistemiyle hizmet veriyoruz. Yani hastalarımızı tüm hekimlerimiz kendi branşında değerlendiriyor, tedavi bir bütünlük içerisinde ilerliyor. Böylece olası riskler en aza iniyor.

DİŞLER AYNI GÜN TAKILABİLİR

Pınar Hanım, diş implantında başarıyı etkileyen faktörler nelerdir?

Birincisi, hekim kadrosunun işinin ehli olması, ikincisi ise implant tedavi sürecini hastayı hiçbir şekilde üzmeyecek biçimde planlıyor olmak. İmplant, uzun süreli bir tedavi ve düzenli kontrol gerektirir. Eskiden implant tedavilerinde, hastalar aylarca dişsiz gezmek zorunda kalırdı. Bu durum kişilerin hem iş hayatını ve sosyal yaşamını hem de psikolojisini olumsuz etkilerdi. Öncelikli amacımız, kliniğimize gelen herkesin mutlu ayrılması olmalıdır. Bunun için de işler en iyi ve en hızlı şekilde planlanmalı, titizlikle çalışılmalıdır. İmplant tedavilerinde doğru ve dikkatli bir planlamayla aynı gün içinde dişler çekilip, implantlar yerleştirilebilir; sabit geçici protez uygulamalarıyla dişler aynı gün takılıp, hasta dişli olarak uğurlanabilir.

İmplant kalıcı bir uygulama… Tedaviden sonraki süreçte ortaya çıkabilecek sorunlar nasıl çözülüyor?

Eğer doğru bir planlama yapılır ve hastaların da tedaviye katılma motivasyonu iyi bir şekilde sağlanırsa, yapılan tedaviler sonrasında bir problemle karşılaşma ihtimali çok düşük oluyor. İmplant ve bir çok diş tedavisi iki tarafın da emeğiyle gerçekleşen uygulamalar. Hekimin tedavisini iyi yapması kadar hastamızım bunu korumak için tavsiyelerimize uyması ve katılım göstermesi de gerekli. Bunu sağlamak için hastamızı ağız ve diş hijyeni konusunda ayrıntılı şekilde bilgilendiriyoruz. Ayrıca hastamızın düzenli olarak kontrol davetlerimize gelmesi de önemli. Hastan ile hekim arasında kopukluk olmuş, kontrollere gelememiş, ağız hijyenine yeteri kadar dikkat etmemişse ve bunlara bağlı sıkıntılar yaşıyorsa bile, yine de her şeyin bir çaresi var.

Uzman Diş Grup’ta implant dışında hangi tedavilerin yapıldığını hatırlatır mısınız?

Şöyle sayabilirim: Dental implant ve porselen, zirkonyum, lamine diş protezi uygulamaları; diş beyazlatma, gülüş tasarımı, estetik diş hekimliği uygulamaları; dolgu, kanal, diş eti, diş teli, bonding tedavileri; gömülü kalmış dişlerin çekilmesi ve sürdürülmesi, sinüs yükseltilmesi, her türlü çene eklemi tedavileri, diş sıkma, sert doku ve yumuşak doku tedavileri. Diş hekimliğinde, tedavileri uygulamak kadar güncel yaklaşımları takip etmek ve teknolojinin getirdiği imkanları da kullanabilmek önemli.

Hangi teknolojileri kullanıyorsunuz?

Teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme, hastanın da hekimin de işinin kolaylaşmasına, tedavilerin hataya yer olmaksızın tamamlanmasına olanak veriyor. Dijital teknolojiler ve dijital gülüş tasarımı uygulamaları sayesinde hastalar, artık işlemin sonunda dişlerinin nasıl olacağını 3 boyutlu olarak görebiliyor. Örneğin, gülüş tasarımı yapacağımız bir hastamızın önce fotoğrafını çekiyoruz. Kişisel istekler ve estetik normlar çerçevesinde tasarımı yapıp, doneleri dijital ortama aktarıyoruz ve sonunda kendisine dişlerinin bitmiş halini 3 boyutlu olarak sunabiliyoruz. Böylece hem kendisi işlemin son halini görmüş oluyor hem de çevresinden fikir alarak daha net karar verebiliyor. Bu uygulamayla ‘Yapılan diş bana yakışacak mı?’ endişesi de tamamen ortadan kalkıyor.

Her iki taraf için de çok konforlu bir uygulama…

Yeni sistemlerin en önemli getirilerinden biri uygulamalara hız katması ve  sürprizlere yer bırakmaması. Sadece estetik uygulamalarda değil, tedavilerde de teknolojinin nimetlerinden yararlanıyoruz. Yine implanttan örnek vereyim: Eskiden implant tedavisinde önce dişler çekilir, birkaç ay beklenir; sonra implant yapılır yine birkaç ay beklenirdi. Şimdi teknoloji ilerledi, dişi çekip aynı seans implant uygulayabiliyoruz. İmplant uygulamasında 3 boyutlu tomografiden elde edilen görüntülere ek olarak dijital tarayıcıyla da ölçü alınıyor ve bunlar üzerinde dijital ortamda çalışmalar yapılıyor. Bu verilerle implant yapılacak bölgeler nokta atışı tespit edilebiliyor ve implantlar büyük kesiler yapmadan yerleştiriliyor. Aynı seansta geçici dişleri takınca, hastalar hem vakitten kazanmış oluyor hem de klinikten çok mutlu ayrılıyor. Ayrıca kesiler küçük olduğu için işlem süresi de iyileşme süresi de kısalıyor.

 

DOĞRU YÖNLENDİRME ÖNEMLİ

Bu anlamda artık hekimlerin işinin daha kolay olduğunu söyleyebilir miyiz?

Elbette, teknoloji işimizi çok kolaylaştırıyor ama şunun da altını çizmek lazım: Teknoloji ne noktaya gelirse gelsin; ister klasik ister modern yöntemler kullanılsın; tüm uygulamalarda esas, bu işlemleri yapan hekimin mesleki bilgisi ve becerisidir. Aksi halde teknolojiyi gerektiği gibi kullanmak da başarılı sonuçlar almak da neredeyse imkansızdır.

Bahsettiğiniz donanım sadece tedavide değil, hastayı yönlendirme noktasında da önemli, öyle değil mi?

Tabii ki öyle. İnsanları belli estetik normlar dahilinde doğru yönlendirmek de diş hekiminin görevi. Herkesin farklı karakterde bir yüz şekli, ağız yapısı, diş dizilimi var. Bir diş hekimi yaptığı tasarımda, kişinin istediğini ve kişiye en uygun olanı sentezleyebilmeli. Multidisipliner sistemin ve ekip çalışmasının önemi burada bir kez daha ortaya çıkıyor. Gülüş tasarımı yapacağımız bir hasta için işini iyi yapan çene cerrahına, başarılı bir gülüş tasarımı uzmanı ve estetik diş hekimine, yine işinde iyi bir ortodontiste ayrıca yardımcı teknik ekibe aynı anda ihtiyaç olabiliyor. 

Hazır söz gülüş tasarımına gelmişken, estetik diş hekimliğinden de bahsetmek istiyorum. Bu branş hangi uygulamaları kapsıyor?

Dişeti şekillendirme, diş beyazlatma, bonding tedavisi, lamine diş uygulaması, metal desteksiz porselen kaplama diş ve gülüş tasarımı estetik diş hekimliği branşının çalışma alanına giriyor. Estetik diş hekimleri, daha az girişimsel olan çeşitli işlemlerle kişiye kendisine en çok yakışan, en doğal ve en güzel gülüşü kazandırıyor.

Bonding tedavisi nedir?

Bonding, diş üzerinden hiçbir madde kaldırmadan, dişe zarar vermeden tek seansta yapılan bir estetik diş hekimliği uygulaması. Bu işlemde gelişmiş estetik dolgu malzemelerini kullanıyoruz. Estetik diş hekimi, özel dolgu malzemesini dişin üzerinde, aynı bir heykeltıraş gibi şekillendiriyor. Sadece 45 dakikalık tek seansla dişler arasındaki boşluklar kapatılabiliyor, diş boyutu ya da dişin şekli değiştirilerek kişiye uygun bir gülüş elde ediliyor. Aynı gün sonuç alındığı ve istenildiği zaman dişe zarar vermeden çıkarılabildiği için sıkça tercih edilen bir işlem.

Bu kadar kısa sürede uygulanan işlemin, kullanım ömrü nedir?

Kişinin kullanımına da bağlı olarak, ortalama olarak 5 yıl denilebilir. Aşırı çay, kahve ve sigara tüketimi dolgu malzemesinin renklenmesine sebep olabileceği için dikkatli kullanılması önerilir. Biz yaptığımız bonding işleminden sonra, hastalarımızı 6 ayda bir kontrole davet ediyoruz. Eğer gerekiyorsa, ufak tefek tamir işleri 5-10 dakika içerisinde gerçekleştirilebiliyor.

Lamine dişten tek farkı kullanılan malzeme mi?

Lamine diş, dişlerin üzerine yaprak gibi çok ince bir tabaka halinde sağlamlaştırılmış porselen yerleştirilmesi; böylece kişinin kendi dişlerine zarar vermeden görünümün düzeltilmesi işlemidir. Dişin yüzeyi, 0,5 mm kadar kazınarak üzerine incecik, porselen lamineler yerleştirilir. Bazı durumlarda yaprak lamine uygulaması dişin üzerinden hiç madde kaldırmadan da yapılabilir. Bonding yani estetik dolgu uygulaması dişin bütün yüzeyine uygulanabildiği gibi sadece ihtiyaç olan bölgelerde de kullanılabilir. İki işlem de diş sağlığıyla ilgili bir sorun yaşamayan ancak estetik açıdan dişlerini beğenmeyen kişilere uygulanır fakat hem uygulama hem de malzeme açısından birbirlerinden oldukça farklıdır. Lamine uygulaması, bonding’e göre daha sağlam ve uzun ömürlüdür. Bununla beraber bonding, daha kısa sürede uygulanır ve ekonomiktir.

Uzman Diş Grup’ta çocukların diş tedavilerini de yapıyorsunuz… Pedodonti branşı, hangi yaş grubundaki çocuklarla ilgileniyor?

Pedodonti tedavileri, 0-13 yaş aralığındaki çocukların hem süt dişlerinin hem de kalıcı dişlerinin tedavisini içeriyor. Diş hekimlerinden korkan yetişkinlere baktığınız zaman, neredeyse hepsinin çocukluk çağlarında diş hekimiyle ilgili bir travması olduğunu görürsünüz. Çocuklar, ilk dişi çıktığı andan itibaren diş hekimleriyle tanışmalıdır ve bu ilk karşılaşma önemlidir. Pedodonti eğitiminde, çocuk psikolojisi geniş bir yer kaplar; bu nedenle pedodonti uzmanları çocuklara uygun yaklaşımlar konusunda yetkindir.

Diş hekimi korkusu olan bir çocuk, bu korkusunu nasıl yenebilir?

Bizim muayenemiz, çocuklarda da yetişkinlerde de kişi kapıdan içeriye girdiği andan itibaren başlar. Muayene öncesinde sohbet ederiz, kişinin stresini yenmesine yardımcı oluruz. Burada hastamızı dinlemek ve empati kurabilmek çok önemli. Çocukların da durumu aynı şekilde. Genellikle ilk seanslar çocuğun kliniği, koltuğu ve hekimi tanımasına ayrılıyor. Bu esnada biz de çocuğu tanıyoruz. Pedodonti uzmanları bu süre içinde çocuğa nasıl davranması gerektiğine karar veriyor. Bazı çocuklara sevecen, bazılarına ise hem sevecen hem de otoriter yaklaşılması gerekiyor. Pedodonti uzmanları aldığı psikoloji eğitimiyle bu analizi çok çabuk yapabiliyor.

Peki, tedavi?

Aradaki güven ilişkisi tesis edildikten sonra tedavi sorunsuz ilerliyor; çocuk da hekimle iş birliği içerisinde olmaktan keyif alıyor. Bununla beraber, komutları uygulayamayacak kadar küçük çocuklarda ya da çocuğu yoracak uzun tedavilerde, psikolojisini de etkilememek için genel anesteziye başvurduğumuz oluyor.

Engelli bireylerin tedavisinde yaklaşımınız nasıl?

Engelli bireylerde sorunları en kısa sürede çözebileceğimiz tedavi yöntemleri planlamaya gayret ediyoruz; genellikle tek seansta sonuç veren tedaviler uygulamaya çalışıyoruz. Tedavinin şekline, kişinin yanıt verebilme ve iletişim becerisine göre karar veriyoruz. Eğer, hastamız komutları uygulayamayacak durumdaysa, yine genel anestezi yoluna gidiyoruz.

Pınar Hanım, halk arasında ‘diş tedavisi şans işidir’ diye bir inanış var. Gerçekten de aynı hekime aynı işlemi yaptıran iki hastadan biri çok memnunken diğeri mutsuz olabiliyor… Neden?

Çünkü, kişiyi anlamak çok önemli. Hiçbir insan, güvenmediği cerrahla yola çıkmaz. Bu nedenle, ben hastamla önce genel bir konuşma yaparım. Onu tanımaya çalışırım, onun da beni tanımasına izin veririm. Şikayeti ne, ne istiyor, endişe düzeyi nedir, diş hekimi korkusu var mı, ne iş yapıyor, nerede yaşıyor, ekonomik durumu nasıl… Bunların hepsi önemli detaylar. Kim bilir o koltuğa oturana kadar kafasından neler geçiyor, neler atlatıyor. Doğruya giden yol, tek değil ve herkesin planlaması da tercihleri de kişiye özel… Hastamız için her açıdan en uygun olan doğru yolu bulup, bunu güzelce anlatıp sonra tedavi sürecine başlamalıyız. Bu yüzden ilk muayenelerimiz biraz uzun sürer. 

Bu yaklaşım, tedavi yöntemini etkiler mi?

Elbette etkiler… Diş tedavisine gelen bazı insanlar, kendi dişlerinin mümkün olan en uzun süre ağzında kalmasını ister, zaman içinde doğacak riskleri göze alır; bazıları ise daha kesin ve kökten çözümler ister, gereken ne ise kabul eder. Kimisi ön dişlerindeki hafif bir çapraşıklık nedeniyle psikolojik sorun yaşarken, bir başkası üst veya alt çenesinin komple önde olmasından hiçbir rahatsızlık duymayabilir. Bu yaklaşımların hiçbiri yanlış değildir. Yanlış anlaşılmalara neden olan şeylerden biri, kişinin istek ve şikayetlerini göz ardı ederek bir tedavi planı hazırlamak; hastamızı psikolojik, kişisel ve fiziksel ihtiyacını net belirleyemeden tedavilere yönlendirmektir. Bu yüzden hastamızı dinlemek çok önemlidir. Hastamızın da aktif olarak dahil olduğu bir ekip çalışmasıyla tedavisinin planlanması, herkes için sürecin sorunsuz ilerlemesine olanak sağlar. Mutlu gülüşlere imza atmanın en önemli basamağı bence bu.

İKİNCİ ŞUBEYİ AÇACAĞIZ

Pınar Hanım, pek çok insanın diş tedavisini aksatmasında ekonomik koşulların etkili olduğu bir gerçek. Bu anlamda hastalarınıza nasıl yardımcı oluyorsunuz?

Diş tedavisinde kullanılan malzemelerin büyük çoğunluğu yurt dışından temin ediliyor. Bu nedenle diş tedavilerinin belli bir bütçe gerektirdiği ve tedaviye başlama noktasında maddi durumun belirleyici olduğu bir gerçek. Bu anlamda da hastalarımızla empati kurabilmek, ödeme noktasında onları yormayacak seçenekler sunabilmek önemli. Kliniğimizde hekimlerimizle koordineli çalışan bir halkla ilişkiler ve hasta hakları birimimiz var. Biraz önce konuştuğumuz nedenler ve daha pek çok noktada kliniklerdeki halkla ilişkiler ve hasta hakları birimlerinin, disiplinli ve aktif çalışması hasta memnuniyetinde büyük rol oynuyor.

Son olarak, Uzman Diş Grup’un hedeflerini sormak istiyorum… 

Kliniğimizi açalı henüz bir sene oldu ama süreç umduğumuzdan çok daha hızlı ilerledi; Şu sıralar ikinci şube için yaptığımız çalışmalar sürüyor. Bu süreçte sağlam bir ekiple ve sağlam adımlarla yol almanın önemli olduğunu düşünüyorum.

 

İLETİŞİM

Adres: Yahya Kaptan, NazerInn İş Merkezi, Şht. Ali İhsan Çakmak Sok. No:46/B, İzmit/Kocaeli

Telefon: 0542.439 10 52

https://www.uzmandisgrup.com

Instagram: uzmandısgrup

Facebook: Uzman Diş Grup - Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

NASIL ARANDI: #uzmandişgrup #pınaryüce #başhekim #uzmandentist #halklailişkiler #çenecerrahi #yahyakaptan #nazerin #diştedavisi #dolgu #kanal #porselen #implant #hasta #sağlık #güzellik #estetikgülüş #sonteknoloji

3 yıl önce - Pınar yüce

Çok keyifli bir röportaj oldu benim için Kocaeli life ailesine teşekkürler ☺️

3 yıl önce - Pınar yüce

Çok keyifli bir röportaj oldu benim için Kocaeli life ailesine teşekkürler ☺️

3 yıl önce - Pınar yüce

Çok keyifli bir röportaj oldu benim için Kocaeli life ailesine teşekkürler ☺️

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.