08-05-2024 12:58

Çocuklarınız hareket ederek sağlıklı büyüsün! Muzipo Kids

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/01/2024
Muzipo Kids’te çocuklar hem eğlenecek hem de güvenli bir ortamda bedenini kullanmayı öğrenecek
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: SERPİL ÇOLAK TÜRKOĞLU

FOTOĞRAFLAR: HAKKI TİMUÇİN

 

Hareket ederek büyüyen sağlıklı nesiller’ sloganıyla yola çıkan Muzipo Kids, çocuklara erken yaşta spor alışkanlığı kazandırmayı hedeflerken, ekip ruhu çerçevesinde sosyalleşmelerini de sağlıyor.

Bunun yanı sıra sanat, bilim ve çevre konulu atölye etkinlikleriyle çocukların ince motor, bilişsel ve duygusal becerilerinin gelişimini destekleyen Muzipo Kids’i daha yakından tanımak ister misiniz?

Muzipo Kids Kocaeli’yi bir buçuk yıl önce devralan Bilge Eren, merkezinin kapılarını Kocaeli Life’a açtı. Hem Bilge Hanım’dan hem de merkezde atölye ve hareket eğitmenliği yapan öğretmenlerden Muzipo Kids’in amacını ve çocuklara neler kattığını dinledik.

Çocuklarını Muzipo Kids’e getiren ebeveynler ise yaşadıkları değişimi anlattı. Gelin, Muzipo Kids’in çocukları nasıl değiştirdiğine hep beraber göz atalım.

Bilge Hanım, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Aslen Kastamonuluyum, evliyim, Yiğit Ali isminde 4.5 yaşında bir oğlum var. Geçtiğimiz yıl eylül ayında Muzipo’yu devralmak üzere görüşmelere başladık ve şimdi buradayız.

 

Bu süreç nasıl gelişti?

Kocaeli Üniversitesi’nde fizik okudum ancak bölümüm dışında farklı işler yaptım, çeşitli iş yerlerinde çalıştım. Bu arada eşimle hep kendi işimizi kurmak istiyorduk. Anne olduktan sonra çocuklar konusunda farkındalığım artmıştı, anne-çocuk kafesi açmak istiyordum. Instagram’da bir sayfam vardı, anne-çocuk etkinlikleri yapıyordum. Oğlumu da daha önce Muzipo’ya getirmiştim. Muzipo’nun o zamanki sahibi arayıp devretmek istediğini söyleyince, eşimle birbirimize baktık ve on gün içinde karar verip, devir işlemlerini tamamladık. Geçtiğimiz yıl eylül ayıydı. Doğum günümün olduğu ay. Eylül bana uğur getirdi.

Bize biraz Muzipo’yu anlatır mısınız?

Muzipo kurumsal bir marka, kurulu bir sistemi var, o sistem üzerinden ilerliyoruz. Tabii her şubenin kendi özelinde yaptığı işler de oluyor. Biz ‘hareket merkezi’ olarak geçiyoruz. Bizi diğer merkezlerden ayıran en önemli özellik; hareket odaklı olmamız. Biliyorsunuz, hızla gelişen teknoloji çocuklarımızı hareketsiz bıraktı. Günümüz çocukları akranlarının yerine ekranları koydu. Televizyon, tablet ve telefon ekranı karşısında hareketsiz kaldı.

Oysa biz eskiden sokaklarda top oynar, bisiklete biner, arkadaşlarımızla maç yapar, ağaç tepelerinden inmezdik. Şimdi çocuklarımız bu hareketli eğlenceden yoksun büyüyor. Sokağa çıkmayı, atlamayı, sıçramayı, arkadaşlarıyla etrafını keşfetmeyi bilmeden kendisini bir anda okulda buluveriyor. Derken vücudun hareket etmeye en çok ihtiyacı olan yaşlar geçiyor. Bununla birlikte çeşitli davranış bozuklukları ortaya çıkıyor. İşte bu noktada devreye biz giriyoruz.

 

Nasıl?

Çocukları günümüzün getirdiği bu olumsuz durumlardan korumak adına çeşitli hareket eğitimleri ve muzip oyun etkinlikleri düzenliyoruz. Muzipo’nun genel bir sloganı var; ‘hareket ederek büyüyen sağlıklı nesiller.’ Burada hedeflediğimiz şey de çocuklara erken yaşta spor alışkanlığı kazandırmak ve aynı zamanda akranlarının arasında sosyalleşmesini sağlamak. Hareket alanlarında çocuklarımızın kaba motor becerilerinin gelişimine yönelik hareket etkinleri düzenliyoruz. Esra öğretmenimizin hazırladığı parkurlar ve temel hareket eğitimini içeren etkinliklerle birlikte denge, koordinasyon, esneklik, tırmanma, tutunma, kuvvet, sıçrama, spor branşlarına özgü pozisyon alma ve temel duruşlar gibi fiziksel gelişim alanlarında destek sağlıyoruz.

Berfin öğretmenimizle de muzip oyun alanında sanat, bilim ve çevre konulu etkinlikler düzenleyerek; çocuklarımızın ince motor, bilişsel ve duyusal becerilerinin gelişimini destekliyoruz. Grup çalışmasıyla çocuklar takım olma olgusunu, birlikte başarma duygusunu deneyimlemiş oluyor. Aynı zamanda paylaşmayı öğreniyorlar.

 

Muzipo’ya hangi yaş aralığında çocuklar gelebiliyor?

Muzipo’nun genel sistemine göre 18-24 aydan başlıyor ancak 15 aylık, hatta 12 aylık çocuklar için o kadar çok talep geldi ki baskılar üzerine 15 ay ve üzeri için yeni bir grup açmak zorunda kaldım. 15 aydan 5 yaşa kadar alıyoruz.

 

Ebeveynleri ile birlikte mi alıyorsunuz?

36 aya kadar kesinlikle ebeveynle birlikte alıyoruz. 29 aydan sonra anne ve babalar alana girmek zorunda değil, bekleme bölümünde oturup çayını kahvesini içebilir ama çocuk annesinin ya da babasının burada olduğunu bilir. Çocuk arkadaşlarıyla alanda kalabiliyorsa tabii ki. Bazen de çocuk değil anneler hazır olmayabiliyor. 3-5 yaş grubunda ebeveynli oyun grubumuz da var, aynı zamanda ‘Muzip Saat’ diye adlandırdığımız ebeveynsiz, daha uzun süreli bir programımız bulunuyor. 4 saatlik bu programın 2 saatinde temel jimnastik hareketlerinden tutun da denge, tırmanma, sıçrama becerisinin gelişimine yönelik daha geniş kapsamlı hareket etkinlikleri yapılıyor. Geriye kalan 2 saatte ise yine oyun etkinlik alanında ince motor gelişimine yönelik çalışmalar yapılıyor.

 

Çocuklar burada ne kadar kalıyor?

18-24 ay, 24-36 ay ve 36-48 ay çocuklar ebeveynleriyle birlikte 1,5 saatini burada geçiriyor. 36 aydan sonra, çocuk da kendisini hazır hissederse ‘Muzip Saatler’ dediğimiz uygulamada ebeveynsiz olarak 4 saat kalabiliyor. Muzip Saatler’in ebeveynsiz olması şart değil, dileyen aileler yine burada çocuklarını bekleyebilir, onları izleyebilir.

 

Üyelik sistemiyle mi çalışıyorsunuz?

Önce deneme dersi yapıyoruz, grup uyumuna bakıyoruz. Deneme dersi yapmadığımız hiçbir çocuğu alana almıyoruz. Bir de istiyoruz ki ebeveynler verdiğimiz hizmeti görsün. Üyelik sistemimiz de var, tek girişlik atölye alanlarımız da…

Bilge Hanım, aileler çocuklarını Muzipo’ya neden getirsin?

Hareket eden çocuk sağlıklı çocuktur. Çocuklarının erken yaşta spor alışkanlığı kazanmasını istiyorlarsa getirmeliler bence. Erken yaşta hareket, çocukların bağışıklıklarının kuvvetlenmesinde büyük rol oynuyor, aynı zamanda sosyalleşmelerini de sağlıyor. Çocuklar, bizim sistemimizi çok seviyor. Burada olduğum 15 ay içerisinde bunu çok net gördüm.

 

Berfin Hanım, Muzipo’da atölye öğretmenliği yapıyorsunuz. Bize biraz kendinizden ve yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

Berfin Talay: Çocuk gelişimi mezunuyum, yaklaşık 1 senedir Muzipo Kids’te atölye öğretmenliği yapıyorum. Çocuklarımıza hareketli oyun saatlerinde eşlik ediyorum. Bu oyun saatlerinin içerisinde birbirinden farklı temalarla çocukların gelişim alanlarını destekleyen aktiviteler yer alıyor. Oyunların desteği ve öncülüğünde çocuklara hem kendilerini güvende hissedecekleri alanlar sağlayıp hem de ince motor becerilerini güçlendirecek aktiviteler sunuyorum. Küçük yaş gruplarından itibaren ebeveynlerin katılımı veya desteğiyle çocukları beceri, kabiliyet ve özgüven konusunda destekliyorum. Çocuklarımız oynarken öğreniyor aynı zamanda da sosyalleşirken bireyselliklerini de kazanıyor. Çocukları, bu serüvende ailelerinden güvenli ve sağlıklı ayrılırken, bireyselliklerini kazanırken, eğlenerek öğrenirken izlemek öğretmenleri olarak bana ve ebeveynlerine fazlasıyla keyif veriyor.

 

Esra Hanım, siz de hareket eğitmenisiniz, Muzipo Kids’te neler yapıyorsunuz, biraz bahseder misiniz?

Esra Gülcan Kılıç: Muzipo Kids ailesinde 5. yılıma girmek üzereyim. Çocuklarla vakit geçirmek, onların becerilerine ve yeni şeyler öğrenmelerine destek olmak beni inanılmaz mutlu ediyor. Biz burada çocukları ebeveynleri ile birlikte derse alıyoruz, önce ısınma hareketleri yapıyoruz. Bu esnada hem vücutlarının ısısı yükseliyor hem ortama hem de akranlarıyla aynı ortamda bulunmaya alışıyorlar. Aslında kendilerini güvende hissetmeleri için onlara zaman tanımış oluyoruz. Daha sonra basit bir parkur hazırlıyorum; dengede yürümek, trambolinde zıplamak gibi. Dersin akışını grubun uyumuna göre belirliyorum. Direktif almaya hala devam ediyorlarsa basit jimnastik hareketleri yaptırıyorum; takla atmak, trapezde sallanmak, tırmanmak gibi. Sıçrama becerilerini biz sokakta kazanmıştık şimdiki çocuklar maalesef bunu yapamıyor, biz bu şekilde kazandırmaya çalışıyoruz. Bazı çocuklarımız tek ayak üstünde duramıyor, onları denge tahtasında yürütmeye çalışıyorum. Trapezde sallayarak duruşlarını tam oturtmaya çalışıyorum.

 

Adres: Yenişehir Mah. Paşa Cad. No:53 İzmit/Kocaeli

Telefon: 0 262 311 37 77

Instagram: muzipokidskocaeliizmit

 

Ebeveynler Muzipo Kids’ten çok memnun

BİLGE HAMARAT YALÇIN

Mira isminde 3 yaşında bir kızım var, 6 aydır Muzipo Kids’e geliyoruz. Oyun grubuyla başladık, kademeli bir geçiş yaptık, şu an ‘Muzip Saatler’ uygulamasına dahil olduk. Saat 12.00’den 16.00’ya kadar ebeveynsiz bir şekilde buraya bırakıyoruz. Öğretmenleri ve arkadaşlarıyla güzel bir bağ kurdu.

Mira, pandemi bebeği olduğu için akranlarıyla pek fazla bir araya gelemedi. Muzipo Kids sayesinde bu açığı kapattık, çocuk o kadar hazırmış ki hemen sosyalleşti. Çekingen hali kalmadı, daha konuşkan oldu. Akran ilişkileri açısından büyük fayda gördük diyebilirim.

Biz doğru ebeveyn olmaya, Mira’yı ekransız yetiştirmeye çalışıyoruz. Muzipo Kids bu açıdan da bize fayda sağladı. Mira burada bütün enerjisini atıyor, sırada beklemeyi, direktif almayı öğreniyor. Okula hazırlık gibi düşünüyorum. Bunları evde yapamazdık.

NURBİL TÜFEKÇİOĞLU

Ilgın 3,5 yaşında. Eylül ayından beri haftanın 5 günü Muzipo Kids’e geliyoruz. Daha öncesinde yaz dönemi ve ilkbaharda da hafta sonu etkinliklerine katılıyorduk. 8 yaşında bir oğlum var, o da küçükken Muzipo’ya geliyordu. Ilgın, ‘Muzip Saatler’ uygulamasına dahil oldu, saat 12.00’de bırakıyorum, 16.00’da alıyorum. Ebeveynsiz grup olduğu için bizden birkaç saatliğine de olsa ayrılıyor ve tek başına bir şeyler yapabiliyor. Bu durum hem anne bağımlılığını azaltıyor hem de kendine güvenmesini sağlıyor.

Sonraki adım anaokulu ve ilkokul olduğu için okula hazırlık olmuş oluyor. Oğlum da Muzipo’ya gelmişti, okula adapte olurken bir sorun yaşamadık, buranın çok büyük faydasını gördük. Yaşıtlarıyla birlikte hareket etmeyi, ortama ve arkadaşlarına uyum sağlamayı öğreniyor.

Merdivenden inerken arkadaşını beklemeyi, saygıyı öğreniyor. Resim yaparken kendinde olmayan kalemi arkadaşından istemeyi ya da arkadaşında olmayan kalemi vermeyi biliyor, paylaşmayı öğreniyor. Oğlumda bunları gözlemlediğim için kızımı da getiriyorum.

Hafta sonu da burada çocuğunuzla birlikte bir şeyler yapabiliyorsunuz. Tüm bunların yanı sıra buraya mutlu geliyor ve mutlu ayrılıyor. Bu yaş grubu için hareket de çok önemli, bütün enerjisini burada atıyor. Evde böyle bir ortam yaratmak imkansız. Ona o ortamı yaratamayınca suçluluk hissediyorsunuz ama buradayken mutlu olduğunu biliyorsunuz. Gün sonunda neler yaptığını anlatıyor, onun gününü yorumlaması bile çok güzel.

PERVİN CENGİZ DEMİRCİ

Civan, yakında 2 yaşına girecek, yaklaşık 6-7 aydır Muzipo’ya geliyoruz. Ben oğlumu buraya getirerek aslında geleceğe yatırım yapıyorum. Muzipo hareket merkezi olarak adlandırılıyor ama benim için çok daha fazlası. Hareket etmesinden ziyade oğlum burada kendi bedenini tanıyor, onu doğru kullanmayı öğreniyor, kaba ve ince motorları gelişiyor. Akranlarıyla iletişim kuruyor, grup çalışmasını öğreniyor.

Hepsinden önemlisi buraya heyecanlanarak geliyoruz ve eve mutlu dönüyoruz. Benim için önemli olan da bu. Onu mutlu görünce biz de mutlu oluyoruz. Bilge Hanım’ın, Berfin ve Esra öğretmenlerimizin enerjisi inanılmaz güzel. Çevremdeki herkese gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. Ben çocuğum konusunda çok takıntılı biriyim. Ben ki çocuğumu getiriyorsam herkes getirebilir diye düşünüyorum.

NASIL ARANDI: #muzipo kids # çocuk # oyun # hareket eğitimi # muzipo # bilge eren # izmit # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.