08-05-2024 06:25

Çocuğuyla kaliteli vakit geçirmek isteyenlere: Ren Gelişim Atölyesi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/12/2023
Ren Gelişim Atölyesi’nin atölye etkinliklerine katılan aileler hem çocuklarıyla kaliteli vakit geçiriyor hem de kurum bünyesindeki uzmanlardan, çocuklarının gelişimi konusunda geri bildirim ve destek alıyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: HAKKI TİMUÇİN

 

Ren Psikoloji bünyesinde, Ergoterapist Dilara Güner ve Çocuk Gelişimi Uzmanı Gülhan Cankan yönetiminde faaliyete geçen Ren Gelişim Atölyesi, pek çok aile için hafta sonu aktivitelerinin vazgeçilmez adresi oldu. Ren Gelişim Atölyesi’nin etkinliklerine katılan çocuklar hem kurum bünyesindeki parkurda enerjilerini atıyor hem de atölye çalışmalarında kaliteli vakit geçiriyor. Her hafta farklı bir atölye çalışmasının yapıldığı kurumdaki etkinliklere katılan çocuklar çalışmalar esnasında uzmanlar tarafından gözlemleniyor; fark edilen gelişimsel sorunlar konusunda ailelere geri bildirimde bulunuluyor. Ren Gelişim Atölyesi’nin kuruluş amacını ve kurum bünyesindeki çalışmaları Ergoterapist Dilara Güner ve Çocuk Gelişimi Uzmanı Gülhan Cankan’dan dinledik.

Dilara Hanım, bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölümü mezunuyum. Şu anda pediatrik yeme bozukluğu ve duyu bütünleme alanında çalışıyorum. Kısa bir süre önce Ren Psikoloji’nin kurucusu, Uzman Psikolog Begüm Seçil Kandemir ile beraber Ren markasını geliştirerek Ren Gelişim Atölyesi’ni kurdum. Bundan böyle merkezimizde çocuklarla ilgili çeşitli etkinlikler yapmaya devam edeceğiz.

Gülhan Hanım, sizi de tanıyabilir miyiz?

Dokuz Eylül Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü mezunuyum. On sene öğretmenlik yaptıktan sonra kısa bir işletme geçmişim de oldu. Şu anda Ren Gelişim Atölyesi’nde Begüm Hanım ve Dilara Hanım ile birlikte yeni bir adım attık. Ben, 0-6 yaş grubunda duyusal problemleri olan, gelişimsel olarak desteklenmeye ihtiyaç duyan, otizmli, dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu yaşayan çocukları grup aktivitelerinde destekleyerek katkı sağlayacağım.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Ren Gelişim Atölyesi bünyesinde hangi faaliyetleri yürütüyorsunuz?

Gülhan Cankan: Merkezimizde bir duyu bütünleme odamız ve oyun atölyemiz var. Amacımız, çocukların hem gelişimine katkı sunmak hem de zamanlarını kaliteli aktivitelerle geçirmelerine olanak sağlamak. Çocuklarıyla beraber kaliteli zaman geçirmek isteyen, çocuklarının akran gruplarıyla sosyalleşmesini arzu eden aileler için buradayız.

 

Ren Gelişim Atölyesi’nde anne-çocuk atölyelerinde neler yapılacak?

Dilara Güner: Daha çok aylık temalarla, 4 kişilik gruplardan oluşan oyun atölyeleri ve workshop’lar şeklinde ilerliyoruz. Ailelere önceden haber vererek, her hafta farklı bir atölye çalışması yapıyoruz. Örneğin yılbaşı teması belirlemişsek, geri dönüşüm malzemeleriyle kapı süsleri, mumluklar, yeni yıl kartları yapıyoruz. Çocuklarla oyun atölyelerinde, workshop’lar ve sanat aktivitelerinde buluşuyoruz. Ayrıca parkur atölyelerimiz var. Çocuklar önce üst katımızdaki parkurda enerjilerini atıyor, sonra sanat etkinliği yapıyor. Önümüzdeki günlerde masal atölyelerimiz de başlayacak. Buradaki amacımız, sadece çocukları eğlendirmek değil.

ÇOCUĞU GÖZLEMLİYORUZ

Diğer amacınız ne?

Gülhan Cankan: Bu workshoplarda, anne, baba ve çocuklar keyifli bir aktivite yaparken, biz de çocukları gözlemleme fırsatı buluyoruz. Eğer bir sorun tespit edilirse, ailelere bu konuda geri bildirimde bulunuyoruz. Artık aileler çok daha bilinçli. Çocuklarının gelişimine çok dikkat ediyor, hiçbir detayı atlamak istemiyorlar. Ren Gelişim Atölyesi’nde farklı alanlarda üç uzman bulunuyor. Atölye çalışmalarında, çocuklar her açıdan bizim gözlemimiz altında oluyor. Burada kilit nokta şu: Aynı yaş grubundaki diğer çocuklar bir aktiviteyi yapabilirken sizin çocuğunuz zorlanıyor mu veya hangi noktada zorlanıyor? Neden yapamadı, neyi yapamadı, nasıl yapamadı ya da nasıl yapabilir? Burada, bu konularda aileye geri bildirim verebilecek profesyonel bir ekip var.

 

Böyle bir durum tespit edildiğinde ne yapıyorsunuz?

Dilara Güner: Bu sorunlar kaygı, bağlanma temelli mi, duyusal bir sorun mu yoksa sosyal iletişim becerilerine dayalı mı, motor gelişimi ne durumda gibi kapsamlı olarak bakılır. Atölyelerimiz bunları anlama temelleri üzerine kurulu zaten. Aile ile görüşme sağlanıp değerlendirme almayı teklif ediyoruz. Altta yatan farklı sebepleri bulmak, o doğrultuda ilerlemek ve aileyi doğru yönlendirmek çok önemli.

MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM

Tespit edilen sorunlar, Ren Çocuk Akademi bünyesinde giderilebiliyor mu? Bunun için neler yapılıyor?

Gülhan Cankan: Elbette… Bundan sonraki süreç bire bir terapi olarak  ilerliyor. Çocuğun ve ailenin ihtiyaçlarına göre ekibimizdeki psikolog, ergoterapist ya da çocuk gelişim uzmanı ile beraber ilerliyoruz. Eğer çocuğun daha farklı uzman desteğine ihtiyaç olduğu düşünülürse Ren Psikoloji bünyesindeki uzmanların görüşleri diğer uzmanlarla da paylaşılıyor; böylece çocuğun gelişim süreci multidisipliner bir yaklaşımla takibe alınıyor.

 

Ren Gelişim Atölyesi

Körfez Mah., Ahmet Ergüneş Sok.

No:21/16 İzmit/Kocaeli

05396104939

NASIL ARANDI: #ren çocuk atölyesi # ren psikoloji # dilara güner # gülhan cankan # psikoloji # çocuk # gelişim atölyesi # izmit # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.