27-04-2024 04:20

CHP Milletvekili Aday Adayı Hülya Yolcubal: “Dişlinin bir parçası olunmalı”

   2 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 30/03/2023
Öğrencilik yıllarından itibaren Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altında aktif görev yapan ve 28. dönem seçimleri için milletvekili aday adaylığını açıklayan Hülya Yolcubal, “Aydınlık bir gelecek adına daha güçlü mücadele edebilmek için karar mekanizmasının bir parçası olunması gerektiğini biliyorum” diyor
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Zeynep Akar

Fotoğraflar: İsmail Hakkı Timuçin

Gençlik yıllarından itibaren Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altında aktif siyaset yapan, gerek öğrencilik döneminde gerekse iş hayatı boyunca bulunduğu tüm illerde örgüt çalışmalarına destek veren yüksek jeoloji mühendisi Hülya Yolcubal, 28. dönem seçimleri için partisinden milletvekili aday adayı olduğunu açıkladı. Bu kararı almasındaki ana nedeni, “Aydınlık bir gelecek için daha etkin ve güçlü mücadele edebilmenin yolunun, tüm bilgim, birikimim ve aklımdaki projelerle karar mekanizmasının bir dişlisi olmaktan geçtiğini biliyorum” şeklinde ifade eden Yolcubal; milletvekili seçildiği takdirde çocuk tacizleri, kadın cinayetleri, doğa katliamları, emek sömürüleri, öğrencilerin haklı eylemleri gibi konularda her zaman haklının ve kendini güçsüz hissedenlerin yanında duracağını söylüyor.

Hülya Hanım, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Merhaba, ben Hülya Güreli Yolcubal, 1978 Tokat-Turhal doğumluyum. Jeoloji yüksek mühendisliği eğitimimin ardından sırasıyla Adalet ve Uluslararası İlişkiler bölümlerini bitirdim. Uzun yıllar yurt içinde farklı kentlerde zemin etüdü ve yapı denetimi alanında mühendis olarak çalıştıktan sonra en son Azerbaycan’da dünyanın en büyük içme suyu projesi de olan Oğuz-Gabala-Bakü İçme Suyu Projesi’nde teknik ofis şefi olarak görev yaptım. Uzakyol gemi kaptanı olan eşim Gökhan Yolcubal ile 13 koca yıldır yıldır evliyim, 12 yaşında bir oğlum ve 10 yaşında bir kızım var.

 

Ne zamandır siyasetle ilgileniyorsunuz?

İlk olarak 1994 yerel seçimleri döneminde, daha lise öğrencisiyken; CHP Turhal Belediye Başkanı Adayımız rahmetli Mahmut Uzar’ın kampanyasında, babamın yanında kaldırdım 6 oklu CHP bayrağını. O günden bugüne de gerek eğitimim gerekse iş nedeniyle gittiğim her şehirde partimin kapısını çalarak görev talebinde bulundum.

 

Sizi siyasete yönelmeye iten sebepler neydi?

Siyasi görüşleri net, gençlik yılları gerek sendikalar bünyesinde gerekse parti içerisinde eylemsel süreçlerle geçmiş bir ailenin kızıydım. Bunun yanı sıra siyasetle ilgilenmemde şu an Ankara’da yaşayan küçük dayımın etkisi de çok büyüktür. Kaldı ki terminolojik sürecimi etkileyen yazarlar, dinlediğim müzik hatta bir zamanlar tuttuğum futbol takımı bile dayımın gölgesidir.

KOCAELİ’Yİ TANIYORUM

Parti bünyesinde hangi görevlerde bulundunuz?

CHP çatısı altında örgüt çalışmaları ve delegasyonluklar haricinde, yönetim kadrolarında gençlik kolları il sekreterliği, kadın kolları il eğitim sekreterliği, kadın kolları il başkanlığı, komisyon üyelikleri ve nihayetinde de parti okulu eğitmeni olarak partime hizmet verdim, vermeye de devam ediyorum.

 

Milletvekili aday adayı olma kararını nasıl verdiniz? Bu kararı almanızdaki en önemli etken neydi?

Aslında ilk 2018 yılında,  27. dönem milletvekili seçimleri için de bu kararı vermiştim ama o dönemde bu kararı alırken, bugün olduğu kadar emin değildim. 2015 Haziran ve Kasım seçimlerinde, 12 ilçemizin tamamında kadın arkadaşlarımızla beraber saha çalışmalarında aktif görev aldım. CHP’nin tüzüğüne, programlarına, tarihine olabildiğince hakim sayılırım, yakın zaman Türkiye siyasi tarihine de meraklıyım. Kocaeli’yi demografik olarak, kültürel ve sosyo-ekonomik açıdan tanıyorum. Tüm bu birikimleri, kafamdaki projeleri aynı potada eritip güzel bir ürün çıkarabilmenin, daha etkin ve güçlü mücadele edebilmenin yolunun, karar mekanizmasının bir dişlisi olmaktan geçtiğini fark ettiğimde, bu yola çıkmaya daha net karar verdim. Bir de 2023 28. dönem, benim için çok daha önemli bir süreç. Mustafa Kemal sevgisi ile büyümüş, okuduğu kitaplarda onun yol arkadaşı olabilme hayalleri kurmuş bir çocuk olarak, Kurmay Albay Mustafa Kemal’i kaçırmış olabilirdim ama tabir-i caizse Bay Kemal dönemini kaçırmak istemiyorum. 1923’den 2023’e kaybettiğimiz değerlerimize, kalelerimize, halkımızın hak ettiği huzura, İstanbul Sözleşmesi’ne, doğa katliamlarının önünü kesecek yasalara, afet yönetmeliklerinde uygulanacak keskin kararlara fikir beyan edecek; oylamada el kaldıracak, imza atacak kadroda yer alma düşüncesi, mücadelesi beni bugünden çok heyecanlandırıyor. Eğer bunu bu dönem başarabilirsem bu süreç evlatlarıma bırakacağım en değerli miras olacaktır.

NE YAPMAYACAĞIMI İYİ BİLİYORUM!

Milletvekili aday adaylığı kararınızı aileniz nasıl karşıladı?

Başta eşim olmak üzere tüm ailem bu kararımı benden daha inançlı ve heyecanlı karşıladılar. Kızım tam destek verirken, oğlumu ise sürecin yoğunluğu nedeniyle oluşacak kayıp zamanlarımız adına uzun bir konuşma neticesinde ikna ettim.

Nasıl bir milletvekili olmayı hedefliyorsunuz? Bu anlamda kendinize örnek aldığınız bir isim var mı?

Bu yola çıkma kararını verme sürecinde fikrini aldığım, akıl danıştığım, birlikte karar verdiğimiz CHP üyesi arkadaşlarımız, dostlarımız benim sokakta aktif, kürsüde etkin, halkın ulaşabileceği bir vekil olacağım konusunda ortak bir dil oluşturmuş gibiydiler. TBMM kurulduğu günden bugüne çok güçlü, cumhuriyetçi kadın vekillerimiz oldu; her birinin birbirinden farklı, çok değerli örnek alınacak yönleri var. Eğer bu dönem seçilebilir bir sıralama neticesinde milletvekili olma onurunu yaşama şansını elde edersem, nasıl bir milletvekili olacağımdan öte nasıl bir milletvekili olmayacağımı iyi biliyorum!

Dişil enerjisini eril dile mahkum eden, kendi çıkarları uğruna yanlış olduğunu bile bile güçlüden yana el kaldıran bir milletvekili olmayacağım. Çocuk tacizlerinde, kadın cinayetlerinde, doğa katliamlarında, emek sömürülerinde, öğrencilerin haklı eylemlerinde her zaman haklının, kendini güçsüz hissedenin yanında duran bir vekil olacağım.

 

Sizce kentimizin ve ülkemizin en önemli sorunu nedir, bu sorunların çözümü için neler yapılabilir, siz bu sorunların çözümü noktasında nasıl bir görev almak istersiniz?

Bana göre özellikle son 10 yıldır bu ülkenin tek bir sorunu var, o da mevcut iktidar ve yandaşlarını koruyan, halkın refahını düşünmeyen, vatanın güvenliğini göz ardı eden kararlarıyla tek adam rejimi! Bir kadın olarak, bir anne olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ve 6284 sayılı yasanın seçim kazanmak adına pazarlık olarak masaya yatırılması, bir sorundan öte ciddi bir tehlikedir. Son yaşadığımız deprem afetiyle bir kez daha gün yüzüne çıkan imar yasasındaki açıklıkların giderilmesi, depremde ve diğer tüm afetlerde can kaybının en aza indirilmesi, kadınların ve çocukların kendini güvende hissedeceği bir toplum yapısının oluşması, doğa katliamlarının önüne geçilmesi konusunda çalışmalar yapmak üzere kurulacak olan tüm komisyonlarda aktif görev almak isterim.

BARIŞÇIL TOPLUM DİLİ

Milletvekili olduğunuz takdirde neyi farklı yapmayı düşünüyorsunuz?

Örgüt içi ve sokak siyasetini. Siyasi yaşantım süresince aldığım görev ne olursa olsun, örgütte pişmiş ve örgüt terbiyesiyle büyümüş bir üye olarak, kendimi hiçbir zaman örgütün üstünde görmedim. Aldığım ve alacağım her görev aslında örgütümün ortak kararları ve takdiri neticesindedir. Bu nedenle örgüt ile aynı dili konuşmak ve oluşabilecek kaos ortamlarını önceden kestirerek önlemler almak, kent siyasetine de rahat bir nefes aldıracaktır. CHP üyeleri ve seçmeni diğer partilerin üye ve seçmenlerinden daha farklıdır. Süreçleri takip eden, okuyan, araştıran, haber bültenlerini izleyen ve konuşan bir üye ve seçmen yapımız vardır. Bu durumda aldığınız her görev sizi daha dinamik, algı yönünden daha açık, söylem ve eylem yönünden daha dikkatli olmaya mecbur bırakır. Bu denklemi iyi kurar, halkın içinden geldiğinizi, kullandığınız lisan ve beden diliyle onlara hissettirir, onları iyi dinler ve ortak çözüm noktaları bulma yolunu birlikte belirlemeyi başarabilirseniz farkınız doğal olarak ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum.

 

Son olarak topluma vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Anadolu toprakları ve Trakya çok uzun bir süredir rahat nefes almaya özlem duyuyor. Halkımız, ekonomik ve yanlış politikalar neticesinde yangın yerine dönmüş güzel ülkemizde, CHP gibi bir koca çınarın gölgesine sığınmaya ihtiyaç duyuyor. Bu seçimler sadece bugün için değil, evlatlarımızın hatta torunlarımızın bile kendilerini her açıdan güvende hissedeceği, barışçıl bir toplum dilinin oluşacağı daha aydınlık bir gelecek adına çok önemli. İdeolojik olarak, kültürel olarak, yapısal olarak birbirinden 180˚ farklı siyasi partiler ve siyasal yapılaşmalar bir araya gelip mutabakat yapabiliyorlarsa siz de komşunuzla sarılabilir, dünü affedebilir, yarına güvenle bakmak adına seçimlerinizi değiştirebilirsiniz.

NASIL ARANDI: #cumhuriyet halk partisi # hülya yolcubal # seçim # chp # kocaeli # milletvekili # kocaeli life

1 yıl önce - Sadık Atuk

Parti örgütümüz içinde her zaman etkin ve yararlı çalışmalarına tanık olduğum sayın Hülya Yolcubal vekilimiz olarak, ilimizi temsil etmeyi çok hakediyor. Kendisine başarılar diliyorum. ın Hülya Yolcubal TBMM de

1 yıl önce - CHP

Anne baba eş öretmen mv kutsal görev hayırlı olsun

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.