28-03-2024 12:10

İYİ Parti Milletvekili Aday Adayı Pelin Coştur Filiz: "Kocaeli’nin sesi olacağım"

   2 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 30/03/2023
Milletvekili seçilmesi halinde meclisin çalışma günlerinde Ankara’da, onun dışındaki her gün Kocaeli’de ve halkın içinde olacağını söyleyen Pelin Coştur Filiz, ‘Onların dertlerini sürekli Meclis’e taşıyacağım’ diyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: SERPİL ÇOLAK TÜRKOĞLU

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

Eğitim hayatı başarılarla dolu. Üniversiteyi bitirdikten sonra yüksek lisans ve doktora yapan, bununla yetinmeyip üst eğitimini tamamlayan, seçtiği alanda daha da iyi olabilmek için yurt dışına giderek eğitim alan Pelin Coştur Filiz, onlarca bilimsel makalesi ve bildirisi olan, üniversitelerde öğretim üyesi olarak görev yapan, Avrupa’da ve Amerika’da çalışmalara katılan, ilimizde ‘tüp bebek’ merkezlerinin kurulmasına önderlik eden çok değerli bir isim.

Bebek sahibi olamayan insanların derdiyle dertlenirken çözüm bulabilmek için ta Amerikalara kadar giden Pelin Coştur Filiz, ülkede yaşanan sorunlara da kayıtsız kalamayıp siyasete girmiş başarılı bir bilim insanı. İl yöneticiliğinden ilçe başkanlığına uzanan süreçte kendisini bu alanda da yetiştiren Pelin Coştur Filiz şimdi milletvekili aday adayı olarak karşımızda. ‘Bu ülkenin geleceğini kadınlar şekillendirecek’ diyen Pelin Coştur Filiz’i daha yakından tanımak ister misiniz?

Pelin Hanım, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1977’de Ankara’da doğdum. Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’ni 3.’lükle bitirdikten sonra yüksek lisans ve doktoramı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı’nda yaptım. Yardımcı Üreme Teknikleri alanında üst eğitimimi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tüp Bebek Merkezi’nde tamamladıktan sonra Almanya Lübeck Üniversitesi Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi’nde eğitim aldım.

10 yıl Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim elemanı olarak çalıştım. Onlarca bilimsel makale ve bildirilerim var. Avrupa’nın pek çok önemli merkezlerinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde tüp bebek konusunda çalışmalara katıldım. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde 2 sene öğretim görevlisi olarak ders verdim. Uzun bir süre özel bir hastanenin tüp bebek merkezinde embriyolog doktor olarak laboratuvar sorumluluğu görevini yürüttüm.

İşimin yanı sıra Ekim 2018-Kasım 2022 yılları arasında 4 yıl boyunca İYİ Parti İzmit İlçe Başkanlığı görevinde bulundum. 45 yaşındayım, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Filiz ile evliyim ve 2 çocuk annesiyim.

İş hayatına nasıl atıldınız, çalışmaya başladığınız günden bugüne geldiğiniz noktayı özetler misiniz?

Üniversiteden mezun olduktan sonra kısa bir süre özel bir dershanede öğretmenlik yaptım. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tüp Bebek Merkezi’nde Yardımcı Üreme Teknikleri alanında üst eğitimimi alınca, Kocaeli Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi’ni kurduk. Mesleğimin dönüm noktası bu eğitimi almam oldu. Kadro olmamasından dolayı üniversiteden ayrılınca, bir grup arkadaşla birlikte Sakarya Özel Adatıp Hastanesi’nin Androloji Ünitesi sorumluluğunu yürüttük, ardından Özel Konak Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi’ni yeniden yapılandırdık ve uzun süre orada Tüp Bebek Ünitesi Laboratuvar Sorumlusu olarak görev yaptım. Aynı zamanda siyasetle ilgilendiğim ve İYİ Parti İzmit İlçe Başkanlığı yaptığım için iki görevi bir arada yürütmek sorun olmaya başladı. Ben de ülkemizin içinde bulunduğu her anlamdaki yoksunluktan kurtulması için siyasetin daha önemli olduğuna karar verdim ve bir sene önce işimden ayrıldım.

 

VEFA BORCUMUZ VAR

Bu kadar yoğun çalışırken siyasete girmeye nasıl karar verdiniz?

Bu ülke çok büyük zorluklarla kuruldu. 100 sene önce en olumsuz koşullarda cumhuriyet ilan edildi. Benim en büyük üzüntüm o zor şartlarda kurulan cumhuriyetimizi bugün layıkıyla koruyamamış olmamız. Artık okullarda andımız bile okutulmuyor. Ülkemizin gitgide kurucu değerlerinden uzaklaştığı, umutsuzluğun hâkim olduğu, insanların sürekli kutuplaştırıldığı bir ortamda yeni yüzlerin ortaya çıkması ve kurucu değerlerimizin her ne şartta olursa olsun sahiplenilmesi gerektiğini düşündüm.

Cumhuriyetin zorlu yıllarında kurulan fabrikalarımızın hepsi satıldı, topraklarımız yabancılara satılıyor, halkımız yoksulluk sınırında yaşıyor, kadınlara ve çocuklara şiddet ve taciz had safhaya ulaştı. Ülkemizin etrafı ateş çemberi ve tüm bunlara rağmen 2017 referandumunda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gibi ucube bir sistem kabul edildi. Vatana hizmeti her yerde ve her koşulda yapabilirsiniz. Her birimizin bu ülke için gözünü kırpmadan canını feda edenlere çok büyük vefa borcumuz var.

Bunların hepsi siyasetle ilgilenmeye başlamamın temel nedenleri.

Siyasete girmenizdeki amaç neydi?

Biraz önce de temel nedenlerine değindim ancak 5 sene önce seçimlerde sandıklarda oynanan oyunları görerek en azından kendi oy kullandığım sandığı korumak amacıyla siyasete girdim. Eşim de ben de sosyal demokrat, inançlı, vatansever, milliyetçi ve Atatürk’e asla laf söyletmeyen bir aile yapısından geliyoruz.

Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener müthiş bir cesaret ve inatla 2017 yılında İYİ Parti’yi kurunca bütün duygularımla onun yanında yer almaya karar verdim. Zaten Sayın Akşener’i uzun zamandır takip edip, hayranlık duyuyordum. Önce il yönetim kurulu üyeliği, sonra il başkan vekilliği, daha sonra da İzmit ilçe başkanlığı görevine getirildim ve Ekim 2018-Kasım 2022 tarihleri arasında 4 yıl bu görevi yürüttüm.

 

Şimdi sizi milletvekili aday adayı olarak görüyoruz, bu kararı nasıl verdiniz, en önemli etken neydi?

Artık yıllardır süren sefaletten, yoksulluktan ve yolsuzluktan kurtulmak istiyoruz. Artık çapsızlıktan, beceriksizlikten ve adaletsizlikten kurtulmak istiyoruz. Artık ayrışmadan, ötekileşmeden ve liyakatsizlikten kurtulmak istiyoruz.

Türk milleti çok daha iyi yaşamayı hak ediyor. Demokrasiden uzaklaşmış, milletin iradesinin yok sayıldığı, hukuk ve adaletin bittiği, yanlış ekonomi politikaları yüzünden halkın giderek fakirleştiği bu kâbustan artık uyanmamız gerekiyor. Daha İYİ bir Türkiye, çocuklarımıza daha güzel bir gelecek sunabilmek için bu düzene artık “Dur” demek gerekiyor. Yeni kurulmuş bir partide, hele de genel başkanımızın memleketinde 4 yıl merkez ilçe başkanlığı yapmak gerçekten çok meşakkatli bir iş. İki kez atanma, bir kez de seçim yoluyla bu görevi yürüttüm.

2018’de ilçe başkanı olmamdan birkaç ay sonra yerel seçimler yapıldı. O dönemde, şimdi İzmit Belediye Başkanımız olan Sayın Fatma Kaplan Hürriyet’le birlikte yaklaşık 3,5 aylık seçim sürecinde sabahın ilk ışıklarıyla çalışmaya başlayıp, gece yarılarına kadar ev toplantıları yaptık. Birlikte köy köy, mahalle mahalle hiç durmadan çalıştık. İnsanlar bizi kendi evlerinin kızları gibi gördüler, o sıcaklığı, samimiyeti ve azmi fark ettiler. Fatma Hanım’la birlikte çalışmak benim tecrübe kazanmamı sağladı.

2022 Ekim ayında genel merkezimiz ‘2023 genel seçimlerinde aday olacaklar yönetimlere girmesinler’ kararı aldı. Kasım ayında da bizim ilçe kongremiz vardı ve bir karar vermem gerekiyordu. Eşimle, ailemle, beraber yol yürüdüğüm arkadaşlarımla ve parti büyüklerimizle yoğun görüşmeler yaptım. İlçe başkanlığında kan değişiminin daha iyi olacağı ve milletvekilliği adaylığına çıkmam gerektiği konusunda çok fazla geri bildirim aldım. Onun için de kongremizde ilçe başkanlığına yeniden aday olmadım ve bu yola girdim.

ÖRNEK BİR VEKİL OLACAĞIM

Nasıl bir milletvekili olmayı hedefliyorsunuz? Örnek aldığınız bir kişi var mı?

Ülkemizde ortak akıl, kurumlara güven, devlet hafızası kalmadı. Ciddi boyutta ahlak duygusu erozyonu var. Her yerde bir liyakatsizlik ve vasıfsızlık var.  Türkiye şu anki yönetim biçimini hak etmiyor. Asıl amacımız, bir an önce bu ucube sistemden güçlendirilmiş meclisin etkin olduğu yönetim şekline dönmek ve adaletin, liyakatin üstünlüğünü sağlamak.

Ben öncelikle yaşadığım kente faydalı, insanların yüreğine dokunan, sorunlarını kendi sorunu olarak görüp ona göre çözüm bulmaya çalışan biri olduğumu herkese göstermek istiyorum. Ülkemizin yeniden kurucu ayarlarına dönmesi, insanlarımızın güvenli ve adil koşullarda yaşaması, gençlerimizin gelecek kaygısının olmadığı ortamları sağlamak amacıyla bana nerede görev verilirse orada görevimi yapmaya hazırım. Eğer genel başkanımız beni vekil olarak değerlendirmek isterse, Kocaeli’nin çok iyi bir sesi olacağımın sözünü çok rahat verebilirim. Meclisin çalışma günlerinde Ankara’da, onun dışındaki her gün Kocaeli’de ve halkımızın içinde olup dertlerini sürekli meclise taşıyacağım.

İYİ Parti binbir zorlukla ve ülkemizin bugünkü hallere düşeceğini öngörenler tarafından kuruldu.

Genel başkanımızın cesaretine, azmine, prensiplerine ve vatan sevgisine hayranım. Dolayısıyla siyasette örnek aldığım en önemli kişi Sayın Meral Akşener. Kocaeli’nin ve ülkemizin geleceğini yeniden şekillendirmek için kadınları ve gençleri siyasete kazandırmak çok önemli. Biliyorum ki kale içerden fethedilir, ailenin kaderinin değişmesi için önce kadınları sonra gençleri fethetmek gerekiyor. Ben de kadınlarımıza ve gençlerimize siyasete girmeleri için örnek bir vekil olmak istiyorum.

 

Sizce kentimizin ve ülkemizin en önemli sorunu nedir, bu sorunların çözümü için neler yapılabilir, siz bu sorunların çözümü noktasında nasıl bir görev almak istersiniz?

Ülkemizin pek çok sorunu var. İşsizlik, hayat pahalılığı, ekonomik yoksunluğun körüklediği şiddet ve tahammülsüzlük ciddi boyutlarda. İnsanlarımızın pek çoğunda yıllardır uygulanan yanlış politikaların, ayrıştırmaların, toplumsal birlik ve dayanışmaların bozulmasının getirdiği psikolojik sıkıntılar var.

Kocaeli’deki sorunların bir kısmı da ülke sorunlarının bir parçası. Kocaeli aslında çok güzel bir şehir. Sanayisi, kültürü, tarihi, üniversitesi, spor takımları, her şeyi var. Ama yıllardır çok atıl bırakılmış. Kentin pek çok sorunu çözülmemiş.

Öncelikle bu bölge bir deprem bölgesi. Son yaşadıklarımız ortada. Kocaeli bir sanayi şehri bundan dolayı çevre kirliliği üst düzeyde. Kanser vakaları oldukça yüksek. Trafik gittikçe sorun olmaya başlıyor. Sanatsal alanlar ve insanların hoşça vakit geçirebileceği alanlar son derece kısıtlı. Bunların yanı sıra Karadeniz, Marmara ve Sapanca gölüne kıyılarımız var. Kartepemiz ve dağlara doğru harika bir doğamız var. Yani turizm için çok elverişli bir bölge.

Benim en büyük avantajlarımdan biri 10 yıl Kocaeli Üniversitesi’nde görev yaptım. Eşim KOÜ Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi yani geniş bir akademik çevremiz var.

Maalesef şimdiye kadar Kocaeli’nin sorunlarının çözümüne üniversitemizin ciddi bir katkısı olmadı. Bunu değiştirmemiz gerekiyor. Bir şekilde üniversitedeki hocalarımızın projelerini, görüşlerini şehir hayatına aktarmamız gerekiyor.

Eğer milletvekili olursam akademik aklın şehrimizin sorunlarının çözümünde çok daha etkili olmasını sağlayacağım. Üniversitemizin birçok bölümünde çok değerli hocalarımız var. Jeoloji, jeofizik, çevre mühendisliği, kimya mühendisliğindeki hocalarımızın projeleriyle hem depreme hem çevre kirliliğine karşı önlemler içeren yeni bir şehir yapılanmasının hayata geçirilmesi için çalışacağım.

Sanayi-üniversite iş birliğinin daha etkin olması için çaba göstereceğim.

Onkoloji enstitüsü ve kanser hastanesi kurulması için yoğun çaba sarf edeceğim. Kocaeli’de turizmin geliştirilmesi ve turistik yeni rotaların oluşturulması için elimden geleni yapacağım.

Benim için bir diğer önemli konu da hayvan dostlarımız. Benim annem uzun yıllar Hayvanları Koruma Derneği’nde görev aldı. Evinin bahçesinde onlarca hayvana bakıyor. Kız kardeşim veteriner hekim. Bizim ailemizde hayvanseverlik siyasetin önünde geliyor. Dolayısıyla ben dezavantajlı gruplar olarak adlandırdığımız kadınlar, çocuklar ve sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmalar yapmak istiyorum, bunun için de güçlü konumda olmam gerekiyor.

Bunların yanı sıra ilçe başkanı olduğum sürede üniversite gençliği ile yakın ilişkilerim oldu. Milletvekili olduğumda da kurmuş olduğum ilişkileri insan kaynağı olarak devam ettirmek istiyorum.

Sonuç olarak, parlamento çatısı altında getireceğim tekliflerle hem ülke sorunlarının hem de şehrimizin sorunlarının çözümünde el kaldırıp indiren değil bir görüş ortaya koyan bir vekil olmak istiyorum.   

EN BÜYÜK DESTEKÇİM: AİLEM

Milletvekili aday adaylığı kararınızı aileniz nasıl karşıladı? Bu süreçte en büyük destekçiniz kim oldu?

Siyasetteki büyüklerimle, arkadaşlarımla ve bana destek veren pek çok kişiyle görüştükten sonra tüm süreci eşimle ve ailemle konuştum. Şimdiye kadar yaptıklarımı ve yapabileceklerimi masaya yatırdık ve sonuçta milletvekilliği adaylık kararı ortak aldığımız bir karar oldu. Herkes heyecanla listelerin açıklanmasını bekliyor ama benim heyecanım ailemden daha az çünkü ben partimin ve genel başkanımın bana vereceği her göreve zaten hep hazırım.

Benim her zaman ve her konuda en büyük destekçim ailemdir. Herhangi bir olay olduğunda ya da süreçle ilgili bir şey geliştiğinde ilk ailemle paylaşırım. Onlardan aldığım geribildirimlerle en iyisini ve en doğrusunu yapmaya çalışıyorum.

 

Milletvekili seçildiğiniz takdirde bu hayatınızı nasıl etkileyecek, hayatınızda neler değişecek?

Hem Kocaeli’ye hem de ülkeme karşı olan sorumluluklarım çok daha artacak. Çok daha fazla çalışıp, daha fazla dinleyip, sorunlara daha fazla çözüm önerileri sunmam gerekecek. Ben zaten çok çalışkan bir insanım, akademik akılla ve liyakatli kadrolarla çözülemeyecek bir sorun olduğuna inanmıyorum.

Haftanın belirli günlerinde Ankara’da diğer günlerde Kocaeli’de sürekli halkın içinde olacağım.

 

Son olarak topluma vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

İYİ olmak; adaletli, kararlı, umutlu ve cesur olmak demektir. İYİ olmak, gelecek güzel günleri hazırlamak için varını yoğunu ortaya koymak demektir. İYİ olmak, vatan, millet, insan ve doğa sevgisiyle dolu olmak ve ötekileştirmeden bütün vatandaşları kucaklamak demektir. İYİ olmak, Atatürk’ün mirasını yaşatmak demektir.

Biz bu güzel ülkeye aklı, bilimi, refahı, huzuru ve mutluluğu getireceğiz. Çocuklarımızın güvende olacağı, gençlerimizin çaresiz kalmayacağı, ülke kaynaklarının adil paylaşılacağı çağdaş ve demokratik bir ülkeyi yeniden oluşturacağız. İnsanlarımız hiç merak etmesinler, sadece İYİ ve umutlu olsunlar. Bu ülkenin geleceğini kadınlar şekillendirecek.

NASIL ARANDI: #iyi parti # iyi parti kocaeli # pelin coştur filiz # meral akşener # milletvekili # seçim süreci # kocaeli # kocaeli life

1 yıl önce - Düşüncelerinize. Aynen. Katılıyorum

Başarılar.dierim..i.çevikel

1 yıl önce - Poyrazoo

Başkanım gönlünüzün güzelliği yüzünüze vurmuş sizin gibi güzel insanları parlemtoda görmek bizleri gururlandıracaktır. İnşallah hakkınızda hayırlısı olsun.

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.